(Nejen) oběhové hospodářství v programu HORIZONT 2020

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Horizon(t) 2020 a CZ HEP letmý a subjektivní přehled Z. Doležal.
Advertisements

Měnící se společnost : pro- environmentálním směrem? Miloslav Lapka FFUK, EF JU.
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
Ing. M. Škarka Tel Technologické centrum AV ČR Ve Struhách Praha Ostrava Horizont 2020.
1 Projekty 7. RP Petra Martináková, MSc RP – chystané výzvy Představení – Petra Martináková, MSc –Finanční manažerka projektu OP VK „Právo do praxe,
NaturNet Plus Počítačem podporované vzdělávání na ochranu životního prostředí Politické konsekvence principů trvale udržitelného rozvoje na lokální a regionální.
GREEN DICTIONARY Created by Czech students. acclimatization aklimatizace, zdomácnění.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Mapa České republiky Univerzita Karlova / Charles University (Praha, Plzeň, Hradec Králové) Jazykové kurzy – 1 rok – placené (po nich vstup.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Dotační příležitosti pro oblast energeticky efektivní výstavby v programovém období | Ostrava.
DOTACE PROJEKTY STUDIE SEMINÁŘE Komunitární programy Ústí nad Labem Ing. František Jochman Datum:
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
Title Sub-title European Commission Enterprise and Industry Lukáš Procházka TC AV ČR Rámcový program pro konkurenceschopnost a inovace – účast českých.
 Ministerstvo průmyslu a obchodu HLOUBKOVÝ PŘEZKUM ENERGETICKÝCH POLITIK ČESKÉ REPUBLIKY 2010 IN-DEPTH REVIEW OF ENERGY POLICIES OF THE CZECH REPUBLIC.
Příprava projektového návrhu Lukáš Straňák, Ostrava 2006.
Podpora výzkumu a inovací v Evropě Michaela Vlková, TC AV ČR (CZELO) Týden výzkumu, vývoje a inovací 2013 Praha,
Brno 3. června 2010 Technologická platforma „Vozidla pro udržitelnou mobilitu“ Co je Technologická platforma (TP)? V evropském hospodářském prostoru vznikají.
INOVACE 2004 Praha, Příprava předsednictví ČR v programu EUREKA Karel Šperlink Prezident AIP ČR Zástupce ČR v Skupině.
Body copy The Eurostars Programme is powered by EUREKA and the European Community EUROSTARS - zkušenosti z prvé výzvy programu Inovace 2008 Praha 3. prosince.
Rámcový program EU pro výzkum a inovace
Jméno autora: Mgr. Mária Filipová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_20_AJ_EP Ročník: 1. – 4. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková.
Projekt Enterprise Europe Network Technologické centrum AV ČR Kouty nad Desnou APROCHEM2013, OZE2013, ODPADOVÉ FÓRUM
CIP (2007 – 2013) Ing. Tomáš Skuček 5. března 2009.
28. listopadu 2011, Brno ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy Seminář - inovace v regionech.
European High Power Laser Energy Research facility Projekt z ESFRI Roadmap (kapitola Energie), vybrán EK k financování Přípravné fáze v rámci RP7 Koordinátor:
Možnosti spolufinancování projektů v oblasti ICT z programů EU PhDr. Blanka Hašová Ing. Martin Hiršal.
1 Výzkum, vývoj a inovace v ČR a ve světě Karel Šperlink, AIP ČR Praha, INOVACE 2011.
Zkušenosti s evropskými infrastrukturními projekty (ESFRI) a spolupráce v rámci ERIC (European research infrastructure consortium) a související komunikace.
VIII. Jarní konference energetických manažerů Poděbrady, 10. Března 2004 Trendy v energetickém managementu v ČR a EU Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. ředitel.
ERERI ERERI (Energy, Raw Materials and Environment - Research Infrastructure) : Výzkumná infrastruktura pro suroviny, energetiku a životní prostředí RNDr.
PRELUDE Challenge – pokračování iniciativy za účasti nově připojených regionů Václav Sedláček ISSS Hradec Králové dubna 2005.
8. rámcový program EU pro výzkum a inovace
FP6 tematická priorita „Food“
1 EU a národní rámce ostatní, výhled po 2014 Ing. Vít Zouhar.
PaedDr. Pavla Břusková generální ředitelka a předsedkyně představenstva Agentura pro regionální rozvoj,a.s., Ostrava Inovační rozvoj regionů 2010 Žilina,
1 Informační seminář - výzvy Horizon 2020 Eva Jarošová
TP1 vědy o živé přírodě 2255 M€ TP2 informační technologie 3625 M€ TP3 nanotechnologie 1300 M€ TP4 letecký a kosmický výzkum 1075 M€ TP5 bezpečnost a kvalita.
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
Zasedání uspořádané k oficiálnímu zahájení činnosti Českého centra pro mobilitu Datum konání: Místo konání: budova AV ČR, Národní 3, Praha.
Horizont 2020 představení výzev pro rok 2015 Monika Vrbková 21. března 2014.
Informační kampaň pro posílení udržitelného užívání vodních zdrojů a ekosystémových služeb krajiny v podmínkách globální změny (LAPLANT) Zemědělské hospodaření.
7. R ÁMCOVÝ PROGRAM EU A UTB VE Z LÍNĚ Ing. Michal ORAVA manažer mezinárodních projektů Název projektu: „Od rozvoje znalostí.
Rámcový program Horizont 2020 se zaměřením na MSP Ing. Martin Škarka Tel.: Technologické centrum AV ČR Ve.
HORIZONT 2020 rámcový program pro výzkum a inovace ( )
SME Instrument (H2020) Andrea Nogová BIC Brno, spol. s r.o Brno.
Science with and for Society Připravovaná témata pro roky Michal Pacvoň, Národní kontakt pro Společenskou výzvu 6, Evropa v měnícím se světě.
N. Witzanyová Lichtenštejnský palác 16. října 2012; obrázky v prezentaci jsou z webu EK ohledně Evropského výzkumného prostoru
Program Horizont 2020 – současný stav projednávání a podpora účasti.
Centrum pro výzkum, vývoj a inovace Life for Science. Science for Life.
1. Význam a úloha malých a středních podniků (MSP) v HORIZON 2020 Táňa Perglová Ředitelka sekce, delegát ČR v programovém výboru SMEs and Access to risk.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Evropská integrace Environmentální politika EU RNDr. Oldřich Hájek.
1 H2020 Smart, green and integrated transport Zoltan Horvath Intelligent Transport System Department, Space activities and R&D Evropská podpora výzkumu.
Operační program URBACT III.  (Operační) program Evropské územní spolupráce kofinancovaný z Evropského fondu pro regionální rozvoj  Navazuje na program.
CEITEC – představení centra a možností spolupráce Roman Badík Projektový manažer Brno,
Informace o zapojení ŘLP ČR, s. p. do programu SESAR
Lidské zdroje jako jedna z priorit RIS3 strategie
4. zasedání Výboru České republiky pro programy nadnárodní a meziregionální spolupráce března 2017Praha.
Horizont 2020 a program Věda se společností a pro společnost
Charakteristika a nástroje
Praha, 31. března 2016 Alice Štollová Kovandová
Fast Track to Innovation
Přístupnost , univerzální design a přístupnost
Interventional studies: Biologics
Interventional studies: Devices
Interventional studies: Drugs
Komunikační plán IOP 2008 – vyhodnocení představení
CO2 – trendy, výzvy, závazky
MUST Week Projects and activities of the Division of Information and Library Studies (KISK) PhDr. Michal Lorenz, PhD.
Transkript prezentace:

(Nejen) oběhové hospodářství v programu HORIZONT 2020 Jana Čejková 20. března 2019, Hustopeče

Ochrana klimatu, životní prostředí, účinné využívání zdrojů, suroviny HORIZONT 2020 III. Společenské výzvy Zdraví, demografické změny a životní pohoda Potravinové zabezpečení, udržitelné zemědělství, …. a bioekonomika Zajištěná, čistá a účinná energie Inteligentní, ekologická a integrovaná doprava Ochrana klimatu, životní prostředí, účinné využívání zdrojů, suroviny Inkluzivní, inovativní a reflektivní společnosti Bezpečné společnosti II. Vedoucí postavení evr. průmyslu Průmysl. a průlomové technologie (ICT, Nanotechnologie, Pokročilé materiály, Biotechnologie, Výroba a zpracování, Vesmírné aplikace) Přístup k rizikovému financování Inovace v MSP I. Vynikající věda ERC FET Akce Marie- Sklodowska-Curie Infrastruktury Šíření excelence a podpora účasti Věda se společností a pro společnost Společné výzkumné centrum (JRC) Evropský inovační a technologický institut (EIT)

Podmínky účasti Účastníci projektů všechny typy subjektů (univerzity, MSP, velké podniky, výzkumné instituce, fyzické osoby, neziskové veřejné subjekty, …) Mezinárodní rovina – až na výjimky vyžadováno mezinárodní konsorcium řešitelů min. 3 subjekty ze 3 různých členských států EU nebo asociovaných států podporována je účast partnerů ze třetích zemí ostatní „vyspělé země“ bez příspěvku EU (USA, Kanada, Rusko, …) speciální výzvy zaměřené na podporu účasti určitých regionů (CELAC, Čína, …) Financování 100 % celkových uznatelných nákladů 70 % celkových uznatelných nákladů pro Innovation actions (100 % pro neziskové organizace i zde) 25 % z přímých nákladů pro všechny subjekty jako režijní náklady

Typy projektů F I N Výzkumné a inovační akce (RIA) Á Í Výzkumné a inovační akce (RIA) výzkumné aktivity, základní a aplikovaný výzkum, testování omezené demonstrační aktivity Inovační akce (IA) aktivity směřují k tržnímu uplatnění výsledků prototypy, testování, demonstrační a pilotní aktivity omezené výzkumné a vývojové aktivity Koordinační a podpůrné akce (CSA) informační a networkingové akce neobsahují výzkumné ani inovační aktivity 100% 70/100% 100% RIA: Action primarily consisting of activities aiming to establish new knowledge and/or to explore the feasibility of a new or improved technology, product, process, service or solution IA: Action primarily consisting of activities directly aiming at producing plans and arrangements or designs for new, altered or improved products, processes or services CSA: Actions consisting primarily of accompanying measures such as standardisation, dissemination, awareness-raising and communication, networking, coordination or support services, policy dialogues and mutual learning exercises and studies, including design studies for new infrastructure

Výzvy 2020 Building a low-carbon, climate resilient future: climate action in support of the Paris Agreement (PA), rozpočet: 189,5 mil. eur snaha udržet globální oteplování výrazně pod 2°C (ve srovnání s předindustriálním obdobím) zmírnění klimatických změn a adaptace na ně relevantní znalosti na podporu politik konzistentních s cíli PA Greening the economy in line with the Sustainable Development Goals (SDGs), rozpočet: 187 mil. eur efektivnější využívání zdrojů, minimalizace produkce odpadů a znečištění, principy oběhového hospodářství, … Uzávěrka: 13.2.2020 (1. stupeň), 3.9.2020 (2. stupeň) dvoustupňové hodnocení: všechny IA a RIA jednostupňové hodnocení: všechny CSA, ERA-NET Cofund

Work programme 2020 - under preparation, subject to changes !

Building a low-carbon, climate resilient future: climate action in support of the Paris Agreement - 1 Identifikátor Téma Akce LC-CLA-10-2020 Scientific support to designing mitigation pathways and policies (climate policies; decarbonisation and lifestyle changes; preparation of NDCs) RIA LC-CLA-11-2020 Innovative nature-based solutions for carbon neutral cities and improved air quality (» min. 4 města z různých MS/AC » různé podmínky » indikátory, monitoring, šíření výsledků) IA LC-CLA-12-2020 Advancing climate services (coastal infrastructure; extreme events; impacts of overshooting) LC-CLA-13-2020 Climate resilience of European coastal cities and settlements LC-CLA-14-2020 Understanding climate-water-energy-food nexus and streamlining water-related policies LC-CLA-15-2020 Forest Fires risk reduction: towards an integrated fire management approach in the E.U. LC-CLA-16-2020 Multi-hazard risk management for risk-informed decision-making in the E.U.

Building a low-carbon, climate resilient future: climate action in support of the Paris Agreement - 2 Identifikátor Téma Akce LC-CLA-17-2020 Polar climate: understanding the polar processes in a global context in the Arctic and Antarctic Regions RIA LC-CLA-18-2020 Developing the next generation of Earth System Models LC-CLA-19-2020 Integrated GEOSS climate applications to support adaptation measures of the Paris Agreement LC-CLA-20-2020 Supporting the implementation of GEOSS in the Arctic in collaboration with Copernicus LC-CLA-21-2020 Coordination of European Polar research CSA LC-CLA-22-2020 Enhancing the Belmont Forum Collaborative Research Action on Climate, Environment and Health LC-CLA-23-2020 European mountain regions research policy supporting action

Greening the economy in line with the Sustainable Development Goals (SDGs) - 1 Identifikátor Téma Akce CE-SC5-07-2020 Raw materials innovation for the circular economy: sustainable processing, reuse, recycling and recovery schemes (» zpracování surovin; recyklace výrobků; recyklace ze staveb; třídicí systémy; metalurgické procesy; TRL 6-7) IA CE-SC5-08-2020 Raw materials policy support actions for the circular economy (Expert network on Critical Raw Materials) CSA CE-SC5-10-2020 Raw materials Innovation actions (» náhrada kritických a vzácných surovin) CE-SC5-24-2020 Improving the sorting, separation and recycling of composite and multi-layer materials RIA CE-SC5-25-2020 Understanding the transition to circular economy and its implications on the environment, economy and society CE-SC5-26-2020 Sustainable management in extractive industries CE-SC5-27-2020 Strengthening international collaboration: Enhanced natural treatment solutions for water security and ecological quality in cities

Greening the economy in line with the Sustainable Development Goals (SDGs) - 2 Identifikátor Téma Akce CE-SC5-28-2020 Develop and pilot circular systems in plastics, textiles and furniture sectors RIA CE-SC5-29-2020 A common European framework to harmonise procedures for plastics pollution monitoring and assessments CSA CE-SC5-30-2020 Plastics in the environment: understanding the sources, transport and distribution of plastics pollution CE-SC5-31-2020 Develop, implement and assess a circular economy oriented product information management system for complex products from cradle to cradle IA SC5-32-2020 Addressing wild pollinators decline and its effects on biodiversity and ecosystem services SC5-33-2020 Monitoring ecosystems through research, innovation and technology SC5-34-2020 ERA-NET Cofund action on conservation and restoration of degraded ecosystems and their biodiversity, including a focus on aquatic systems ERA-NET Cofund SC5-35-2020 ERA-NET Cofund action on enhancing urban transformation capacities ERA-NET SC5-36-2020 ERA-NET Cofund action on raw materials

Příklady publikací EK Research & Innovation Projects relevant to the Circular Economy Strategy CALLS 2016 – 2017 156 projektů (není vyčerpávající), rozpočet cca 900 mil. €, s ČR účastníky např.: Shui (Soil Hydrology research platform underpinning innovation to manage water scarcity in European and Chinese cropping systems) - ČVUT ReCiPSS (Resource-efficient Circular Product-Service Systems), Masarykova univerzita RE4 (REuse and REcycling of CDW materials and structures in energy efficient pREfabricated elements for building REfurbishment and construction), FENIX TNT Circular Agronomics (Efficient Carbon, Nitrogen and Phosphorus cycling in the European Agri-food System and related up- and down-stream processes to mitigate emissions), ASIO SABANA (Sustainable Algae Biorefinery for Agriculture aNd Aquaculture), Mikrobiologický ústav AV ČR A circular economy for plastics - Insights from research and innovation to inform policy and funding decisions Accelerating the transition to the circular economy – Improving access to finance for circular economy projects

Příklady projektů CIRCULAR IMPACTS - Measuring the IMPACTS of the transition to the CIRCULAR economy (CSA, 2016-2018, Ecologic Insitute - DE, Wageningen University NL, The Centre for European Policy Studies BE, https://circular- impacts.eu ) cíl: hodnocení makroekonomických, společenských a environmentálních dopadů úspěšného přechodu na oběhové hospodářství výsledky: metodologie, případové studie, analýzy scénářů, obsáhlá on-line knihovna CABRISS - Implementation of a CirculAr economy Based on Recycled, reused and recovered Indium, Silicon and Silver materials for photovoltaic and other applications (IA, 2015-2018, Commissariat a l energie atomique et aux energies alternatives – FR, https://www.spire2030.eu/cabriss ) - cíl: rozvoj oběhového hospodářství především pro fotovoltaiku, ale i pro elektronický a sklářský průmysl Vyhledávání projektů: https://cordis.europa.eu/projects/en

Informace: Portál H2020 www.h2020.cz

Informace: Funding & tender opportunities Portal For example: Search Funding and Tenders Calls Search Topics How to Participate Reference Documents - Work Programmes - Proposal template - Model grant agreement H2020 online manual https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/portal/screen/home

Jana Čejková, cejkova@tc.cz, 234 006 178 Otázky? Jana Čejková, cejkova@tc.cz, 234 006 178