Historická ves Holašovice 20. let ve VIP společnosti památek UNESCO

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aktualizace Rozvojového konceptu CR na Šumavě Regionální marketing Vimperk
Advertisements

Představení MAS Zubří země, o. p. s.
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Strategické plánování rozvoje územních celků a neziskové organizace Zuzana Guthová, Rosa - společnost pro ekologické informace a aktivity.
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
Informace o přípravě IPRÚ Liberec - Jablonec nad Nisou I NTEGROVANÝ P LÁN R OZVOJE Ú ZEMÍ LIBEREC – JABLONEC NAD NISOU INFORMACE O PŘÍPRAVĚ.
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Integrovaný plán rozvoje města Ústí nad Labem - Centrum Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj „Vize přestane být snem“
21. dubna 2008 Výbor pro strategii a rozvoj STRATEGICKÝ PLÁN OBCE LIBČANY.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Co je třeba udělat pro vznik o.p.s. Hradecký venkov se sídlem v Nechanicích :
Projekt „Zvyšování projektové absorpční kapacity Jihomoravského kraje“ realizovaný v rámci opatření 3.3. Společného regionálního operačního programu Konference.
Památková hlediska ochrany urbanistické struktury sídla příklady ze Zlínského kraje dubna 2010.
VZOR PREZENTACE – ÚVODNÍ JEDNÁNÍ PRACOVNÍ SKUPINY
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Kulturní dědictví Monotematický den. UNESCO Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) byla ustavena v roce UNESCO plní úkoly v oblasti.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
Památky UNESCO v ČR Jiří Novák
? Územní (prostorové) plánování ÚP
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, Holašovice,
Úvod Rozvoj venkova. Struktura předmětu 8. března Venkovský prostor z architektonického a urbanistického hlediska 15. března Kulturní hodnoty, jejich.
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
Ekonomický rozvoj měst a regionů Projekty CityRegio a CityRegio II Seminář „Zapojení ČR do Nadnárodní spolupráce a zhodnocení programu Interreg IIIB CADSES“
Petra Skryjová, Zuzana Kubičíková, Beata Kupová,.
Strategie absorpce venkovských oblastí (SAVO) Zpracovala: Bc. Jana Bartošková, Bc. Petr Zajac Datum: 3. dubna 2013.
Prezentace společnosti GOLFER s.r.o Konference Partnerství pro budoucnost – CÍLOVÝ SYSTÉM ŘÍZENÍ MÍSTNÍHO ROZVOJE STRATEGIE A PROJEKTY.
1. Úvod Základní pojmy Obec, sídlo Definice venkova
Ochrana kulturních památek Stát chrání kulturní památky jako nedílnou součást kulturního dědictví lidu, svědectví jeho dějin, významného činitele životního.
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
Správa stavební 2 Filip Dienstbier, 2010 Nástroje územního plánování Územně plánovací podklady Politika územního rozvoje.
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
Znáš Víš, které to jsou ? PAMÁTKY UNESCO V ČR
České vysoké učení technické v Praze Fakulta stavební Katedra mapování a kartografie Návrh koncepce prostorového informačního systému památkového objektu.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Návrh CHKO Český les Cílená stimulace hospodářského rozvoje území RNDr. Emil Chochole vedoucí Odboru regionálního rozvoje KÚPK Babylon,
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
© Berman Group. Strategický plán a tvorba koncepce rozvoje města Písku do roku 2025 Komise pro strategický rozvoj Vyhodnocení nadřazených koncepčních.
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
2. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán (MAP) rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav CZ /0.0/0.0/15_005/ Základní škola Zbýšov,
PROJEKT REGENERACE SÍDLIŠŤ Regenerace panelových sídlišť je dlouhodobý proces zaměřený na sociální, ekonomické, urbanistické, architektonické a technické.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Strategie rozvoje obce – tvorba koncepčního dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem na období fáze tvorby koncepčního dokumentu Mgr.
Lomnice nad Popelkou Liberec Lomnice nad Popelkou Představení města Lomnice a památky Program regenerace Lomnické zkušenosti.
Seminář Svazu měst a obcí České republiky , Praha Úloha architekta při rozvoji města Ing. arch. Marek Janatka, Ph.D.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Jiří.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Rozpočtová soustava Finanční zdroje územních samospráv
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Rozpočet obce Černovice
Strategie regionu, obce
Organizační řád Městského úřadu Uherské Hradiště Příloha č
JIHOČESKÝ KRAJ.
Možnosti financování obnov památek 2017 Ing. Alena Pospíšilová
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁLY
HOLAŠOVICE vesnice leží v severní části Blanenského lesa v jižních Čechách a je součástí obce Jankov doložená r. 1263, kdy ji založil příslušník nižší.
TÝDEN VĚDY A VÝZKUMU FA ČVUT WORKSHOP I
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Nemovité kulturní památky na území obcí Jihomoravského kraje
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

Historická ves Holašovice 20. let ve VIP společnosti památek UNESCO

České dědictví UNESCO Nehmotné dědictví UNESCO Je nás v ČR 12, ale každý z nás je jedinečný, Je nás v ČR 12, ale právě Holašovice jsou specifické svým charakterem, správou, velikostí, možnostmi a právě managementem, V ČR je 11 UNESCO památkových králů či princů, ale pouze jedna Popelka,

Významná historická data   rok / datum Událost 1292 Holašovice darovány klášteru ve Vyšším Brodě, první písemná zmínka o vesnici 1520 Velký mor, vymření obyvatelstva. 1530 Dosídlení novými obyvateli z německého pohraničí 1755 Postavení kaple na návsi. 1840 až 1880 Přeměna většiny štítů v Holašovicích ve stylu selské baroko. 1876 Postavení kaple při cestě do Záboří. 1928 Otevřena nová školní budova. 1938 Holašovice připojeny k Německu. 1946 Odsun německého obyvatelstva, příhod nových dosídlenců z českých vesnic. 1960 Zapsání jednotlivých budov v Holašovicích do státního seznamu kulturních památek. 1964 Holašovice připojeny k Jankovu. 1995 Holašovice prohlášeny vesnickou památkovou rezervací. 1998 Zapsání Holašovic do Seznamu UNESCO. 2018 20. let na seznamu UNESCO

Představení památky VPR Holašovice Prolog: „Život v Holašovicích není život ve skanzenu“ Osada Holašovice se nachází při okraji významné kulturně historické oblasti Hlubockých blat, kde se jednotlivá sídla vyznačují vesnickým tradičním prostředím a zachovalými stavbami vesnické lidové architektury (selského baroka). Hodnotný je především návesní prostor, okraj sídla a vazby na rybniční soustavy či lesní porosty. k.ú. Holašovice výměra: 428,9 ha - sídlo Holašovice k 31.12.2017 - 148 stálých obyvatel Holašovice samosprávně patří pod obec Jankov

Holašovice = UNESCO …. Proč??? Výjimečná dochovalost statku Stavebně historická hodnota sídla Odl_katastr_1760.JPG New_katastr_2017.pdf Souborná dochovalost lidové architektury – jihočeské Selské baroko Selské baroko_1.jpg Selské baroko_2.jpg Selské baroko_3.jpg Živá vesnice nikoli skanzen Živá vesnice_1.JPG Živá vesnice_2.JPG Živá vesnice_3.jpg

Další zajímavosti Holašovic Dřevěné pístové pumpy – 8 ks funkčních replik Pístová pumpa.jpg

Další zajímavosti Holašovic Záhata Záhata.jpg Třetí patro v sýpce = lepenec – nic se zde neskladovalo, bylo vymazané hlínou na prknech pod taškami a také sloužilo jako protipožární opatření. Rozlehlá obdélníková náves – náves o rozměrech 210x70 metrů je prostornější než leckteré náměstí. Panorama náves.jpg Panorama statek_1.jpg Panorama statek_2.jpg Nazývání „po chalupě“ – jednotlivé usedlosti se stále nazývají jmény staročeských hospodářů ( u Ficlů, Baráků, Stropků atd.) Jednotný styl Selské baroko_8.jpg

Předpoklady správného managementu památky UNESCO Kvalitně zpracovaný Management Plan památky MP I. etapa – stanovení koncepce a popis lokality, stanovení cílů, analytická část MP MP II. etapa – plnění vybraných přijatých cílů MP Studie Projekty Rozbory Průzkumy a hodnocení MP III. etapa – plnění vybraných přijatých cílů MP Katalogy Návrhy

Předpoklady správného managementu památky UNESCO Strategický plán obce (Program obnovy vesnice) Platný ÚP ve vztahu s přijatými ÚAP lokality a regionu Zpracování a vyhodnocení SWOT analýzy – tématické okruhy VPR Holašovice Význam a úloha lokality Ochrana památek a kulturního dědictví, rozvoj území Lidský faktor, bezpečnost, sociální komunikace, pořádek a čistota Legislativa a ochrana památkového fondu Doprava a infrastruktura území, vybavenost Životní prostředí a krajina Cestovní ruch, kultura a služby

Předpoklady správného managementu památky UNESCO Holašovice – dobrá znalost stavebního a historického vývoje Smyslem ochrany Holašovic je zachování jejich památkových hodnot budoucím generacím jako ukázku zaniklého života, řemeslných schopností a výtvarného citu našich předků v rámci živého sídelního útvaru. Platné právní normy vytvářejí dostatečné nástroje pro zajištění těchto úkolů. Architektonické a urbanistické vyhodnocení současného stavu Charakteristika a popis stávající situace a definování památkových hodnot a závad Panorama a vizuální působení Půdorysná struktura Prostorová skladba Hmotová skladba Střešní výraz Architektonický výraz Stavební konstrukce a prvky Stavební materiály Výtvarná výzdoba Barevnost Drobná architektura, interiér sídla

Předpoklady správného managementu památky UNESCO Dokumentace a archivace zdrojů o památce Vyhodnocování stavu památky – periodická zpráva – porovnávání v časové ose Důraz na zpracování prací a studií externími zdroji – sebereflexe

Zdroje financování památky Granty MK Granty a rozpočet Jihočeského kraje Další GP programy Vlastní zdroje peníze EU (iROP) až druhé programovací období holasovice_cz.mp4

starosta & Site Manager sídla Epilog starosty k UNESCO: ….. nechceme na první pohled dokonale vyhlížející obec, když při druhém pohledu zjistíte, že krásná vizáž je to jediné, co v ní najdete…. Děkuji za pozornost Jan Jílek starosta & Site Manager sídla