Počátky starověkého Říma

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se situací ve starověkém Římě ke.
Advertisements

Římské výboje Dějepis VY_32_INOVACE_311, 16. sada, D
STAROVĚKÝ ŘÍM.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_DEJEPIS_18 Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Radka.
Starověký Řím.
Řím.
Co tě napadne při slově království? Pokus se vytvořit definici tohoto slova.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Architektura Sochařství Malířství
STAROVĚKÝ ŘÍM.
Starověký Řím 6. ročník.
Založení Říma Petr Machala.
Etruskové Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Starověký Řím.
8. století – 510 př. Kr. ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Římská vzdělanost a kultura
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_DEJEPIS_17 Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Radka.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Počátky římského městského státu
Vývoj Říma do ovládnutí Itálie
Gaius Iulius Ceasar.
Registrační číslo projektu:
Hladový jako VLK Canis lupus.
Antický Řím Dějiny impéria.
Starověký Řím.
Řím v době královské Petr Machala.
Starověký Řím.
Vznik a rozvoj starověkého Říma.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
VY_32_INOVACE_2D.6.18 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Krize a zánik republiky
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
STAROVĚKÝ ŘÍM.
Dějepis Římská republika 1.
STAROVĚKÝ ŘÍM.
Etruskové a založení Říma
Počátky starověkého Říma
POČÁTKY ŘÍMA.
Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: Válková, V.: DĚJEPIS 6 – pravěk, starověk. SPN Rufl, J. a Válková, V.: DĚJEPIS 6, PRAVĚK A.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Studená, okres Jindřichův Hradec Autor: Mgr. Božena Andrašková Název : VY_32_INOVACE_8C57D6_Starověký Řím.
Název školy: ZŠ Průhonice, Školní 191, příspěvková organizace Název a číslo materiálu: VY_32_INOVACE_D6_43 Autor: Zdeňka Matoušová Období: březen 2013.
Římské výboje v západním Středomoří Ovládnutí Makedonie a Řecka.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Zdeňka Hrádková Název : VY_32_INOVACE_18_Starověký.
Téma: STAROVĚKÝ ŘÍM Předmět: Dějepis Ročník: 6 Klíčová slova: starověká Itálie, přírodní podmínky, osidlování, Etruskové Škola: ZŠ Náklo Autor: Mgr. Barbora.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 7.ročník III
Římské báje Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Starověký Řím Jak a kdy to začalo?.
Starověký řím 6. ročník NG.
Vytvořil: Jakub Řezníček
ŘÍMSKÁ REPUBLIKA 510 – 27 př. n. l..
První triumvirát Doba po Sullově smrti. První triumvirát Doba po Sullově smrti.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Téma: STAROVĚKÝ ŘÍM Předmět: Dějepis Ročník: 6 Klíčová slova: Úvod
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Starověký řím 6. ročník NG.
Starověký Řím Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martina Komsová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
AUTOR: Marcela Kaderová NÁZEV: VY_32_INOVACE_D_14_STAROVĚK - ŘÍM
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
ŘÍMSKÁ REPUBLIKA 510 – 31 př. n. l..
Dějiny významných států v evropě
Digitální učební materiál Digitální učební materiál
Etruskové a římští králové
Starověký Řím - počátky
ŠKOLA: Základní škola a Mateřská škola Nemilany
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Gertruda Miličková NÁZEV: Starověký Řím – Počátky města TÉMATICKÝ.
Starověký Řím - počátky
Anotace: Prezentace pro 6. ročník k výkladu a procvičení učiva.
Ι. triumvirát.
POČÁTKY ŘÍMA.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Počátky starověkého Říma Michal Šmucr – 1.A

Starověký Řím Dějiny antického Říma začínají přibližně v 8. stol. př. n. l. na Apeninském poloostrově příchodem Latinů. Oblastí zvanou Latium protéká řeka Tibera, byly zde výhodné přírodní podmínky a úrodná půda. Latinům se podařilo založit obrovskou říši a vybudovat starověké město Řím.

Legenda o Romulovi a Removi Podle legendy se bůh Mars zamiloval do pozemské dívky Rhey Silvie. Jejich strýc Amulius nařídil utopit dvojčata v řece Tibeře. Vlčice uslyšela pláč opuštěných dvojčat a nakrmila je svým mlékem, později je našel jeden pastýř.

Kdo z nich bude králem ? Bratři nejdříve čekali na pokyn bohů, Remus uviděl 6 supů, ale Romulus 12. Remus překročil hranici království, a tak ho bratr zabil. Svému království dal Romulus jméno Řím (založeno v roce 753 př. n. l.)

Vlčice kojící Romula a Rema

První vládcové budují Řím Za vlády Romula došlo k únosu Sabinek kvůli nedostatku žen a dětí. Sabinky nepřipustily válku a byly nástrojem smíru. Sabin Numa Pompilius řídil město pomocí senátu (bohatá společnost) Později se Latin Tullus a Ancus Marius zasloužili o vybudování města

Etruští králové V roce 616 př. n. l. zvolil lid za krále Etruska Tarquinia Priska Období velkých změn Nechal postavit arénu Cirkus Maximus Na vrcholu kopce Kapitolu nechal postavit chrám zasvěcený Jupiterovi

Aréna Cirkus Maximus

Královská moc Král, kterého určili senátoři, byl neomezeným vládcem města Mohl velet armádě a určovat sváteční dny Jmenoval chrámové velekněze

Konec království Poslední římský král byl Tarquinius Superbus Byl velmi krutý a podporoval násilí Povstání jej svrhlo z trůnu a v roce 509 př. n. l. Římané vyhnali tohoto krále a vyhlásili republiku.

Vznik republiky Moc byla svěřena dvěma konzulům voleným na jeden rok. Velkou moc v Římě měli také senátoři. (určovali daně atd.) Právo volit měli pouze občané Říma, volit nesměli ženy ani otroci.

Zasedání senátu v Římě

Konec republiky Rostoucí spory a velká finanční propast mezi patricii (bohatší lidé) a plebejci (chudí lidé) Vypukla občanská válka a v roce 27 př. n. l. republika zanikla.

Zdroje: Google.com Odmaturuj.cz Objevujeme svět: Římané

Děkuji za pozornost