VZTAHY MEZI STŘEDOVĚKÝMI EVROPSKÝMI STÁTY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Anglie v 17. a 18. století král Karel I. Stuart měl oporu v severní a západní Anglii (venkovská anglikánská a katolická šlechta) parlament ovládal jihovýchod.
Advertisements

Vznik centralizovaných států v západní Evropě
Boj mezi Francií a Anglií o nadvládu v západní Evropě Stoletá válka
ANGLICKÁ BURŽOAZNÍ REVOLUCE
Západní Evropa po třicetileté válce
Soupeření Anglie a Francie
Evropa v 15. století Soumrak středověku.
Evropa ve 14. století.
Evropa za napoleonských válek
Od Karla V. po Filipa II. Nizozemské povstání
Vznik španělského království
STOLETÁ VÁLKA.
Vzrůstem malý Pružný Chytrý Výborný stratég Vystudoval vojenskou akademii Velký Silný Udatný Od malička cvičen k boji Bojuje většinou sám Drobná Prostá.
Evropa po třicetileté válce
ŠPANĚLSKÉ KRÁLOVSTVÍ.
(1337 – 1453) Stoletá válka.
Evropa na počátku novověku
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Stoletá válka Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Únor 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací.
Habsburkové 1526 – 1918 II. část.
Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová
7. ročník Středověk ZŠ Rajhrad Autor: PaedDr. Zdeněk Motlíček
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Zkus předvídat jaký mohl být a jak se mohl choval panovník, který získal toto označení: Král cizinec Král rytíř Král diplomat.
Stoletá válka 1337–1453 Spor o Flandry 3 fáze/etapy 1.etapa( )
VY_32_INOVACE_2D.7.16 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Anglie 15. a 16. století Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
DĚJINY VÝZNAMNÝCH STÁTŮ A NÁRODŮ V EVROPĚ
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Dějiny významných států a národů v Evropě I
Západní Evropa za vrcholného středověku
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Francie Označení materiálu: VY_32_INOVACE_06_francie.ppt
Válka růží ( ) Dan Kunz VI..
Středověká Evropa Šimon Balham C4B 2013/2014.
Stoletá válka
Dějepis Stoletá válka 1.
DĚJINY VÝZNAMNÝCH STÁTŮ A NÁRODŮ V EVROPĚ
Stoletá válka
Quebec Jana Korotvičková.
Právní dějiny Vojáček.
Stoletá válka Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o situaci v Evropě v době stoleté války.
Jan Lucemburský.
Vznik jednotných monarchií v Anglii a Francii II
Stoletá válka 7. Třída – únor 1. týden.
FRANCOUZSKÝ ABSOLUTISMUS absolutismus = samovláda: absolutismus = samovláda: politický systém, ve kterém má veškerou státní moc jedna osoba, která vládne.
Opakování 8.ročník Absolutismus a parlamentarismus v Evropě.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Lucemburkové Lucemburkové na českém trůně Dějepis 7. ročník Marek Kryška.
Masarykova základní škola Debř, Mladá Boleslav, příspěvková organizace Název a číslo materiálu: VY_32_INOVACE_04_Člověk a společnost_7. ročník_Francie.
Francie, Anglie, Španělsko ve vrcholném a pozdním středověku
ČESKÝ STÁT ZA LUCEMBURKŮ.
České země po nástupu Habsburků
uč. s rodokmen 1. Jak se jmenovala matka sv. Anežky české?
Počátky a první porážka Mgr. I. Roubalíková
Stoletá válka
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Západní Evropa stol..
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_11_DĚJEPIS
Obchodní akademie, Střední odborná škola
NOVOVĚK Kapitola VII. HABSBURSKÁ PODUNAJSKÁ MONARCHIE.
Dějiny významných států v evropě
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_10
Francie Označení materiálu: VY_32_INOVACE_06_francie.ppt
Evropské právní dějiny
Autor: Mgr. Eva Vondrková Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
STŘEDOVĚKÉ STÁTY V EVROPĚ
Transkript prezentace:

VZTAHY MEZI STŘEDOVĚKÝMI EVROPSKÝMI STÁTY

Časové a geografické vymezení Pyrenejský poloostrov Mezi 12. – 15. stoletím se v západní a jihozápadní Evropě vytvářely centralizované státy. Britské ostrovy sjednocení Anglie a Walesu Francie vzrůstá moc a majetek královského rodu po stoleté válce území Francie stejné jako ho známe dnes. Pyrenejský poloostrov formuje se Španělsko a Portugalsko, vytlačeni z poloostrova byli Arabové

Vývoj Francie k centralizované monarchii Francouzští panovníci (Ludvík VIII. a Ludvík IX.) rozšiřovali území Francie na úkor Angličanů. Díky drastickým svazkům se kapetovská moc rozšířila do Aragonie a Království navarského. Vláda Filipa IV. Sličného (1285 -1314) se zaměřila získání Flander a Gaskoňska. Na počátku 14. stol. je území téměř sjednoceno – anglické državy ve Francii se zmenšili pouze na Guyenne, Poitiou a Gaskoňsko.

Vývoj Anglie k centralizované monarchii Anglie ve 13. století směřovala k centralizované monarchii. Moc královského rodu PLANTAGENETŮ byla oslabena - Jan I. byl donucen vydat Velkou listinu svobod (Magna charta libertatum). Simon de Montfort (1208 – 1265) vede válku proti králi, král zajat, Simon svolá do Londýna parlament. Následovník Jana – Edvard I. používá parlament ke svému prospěchu – povolování cel, daní, oslabování moci církve. Koncem 13. století má parlament podobu, jakou má dodnes. Dvě komory – HORNÍ SNĚMOVNA – sněmovna lordů (vysoká šlechta + duchovenstvo); DOLNÍ SNĚMOVNA – zástupci měst a nižší šlechta

Stoletá válka (1337 - 1453) Příčiny stoleté války: - snaha po centralizaci v obou zemích - spory o území na kontinentu – 1336 – flanderský vévoda nechá zatknout všechny Angličany – následují sankce – EDWARD III. vyhlásí 1337 Francii válku. Johanka z Arcu (1412 – 1431)

Tři etapy stoleté války: Stoletá válka (1337 - 1453) Tři etapy stoleté války: 1. 1337 -1360 2. 1360 – 1415 3. 1415 - 1453 I. etapa – 1337 až 1360 - 1346 – první velká výhra Angličanů u Kresčaku - 1347 – dobytí přístavu Calais II. etapa – 1360 až 1415 - Francouzi změnili taktiku – vyhýbají se velkým střetům - získali zpět severní Francii - v Anglii se korunní šlechta rozštěpila na dvě větve – YORKOVÉ a LANCASTEROVÉ III. etapa – 1415 až 1453 - Angličané – velká bitva u Azincouru – Francouzi 6x větší převaha – prohrávají - objevuje se Johanka z Arku 1429 – v čele vojska osvobodí Orléans – dovede následovníka trůnu ke korunovaci 1430 – při obraně města Compiegne – zajata – prodána Angličanům – 1431 - upálena

Vývoj na Pyrenejském poloostrově Panovníci a feudálové na Pyrenejském poloostrově bojoval proti islámu a snažili se podmanit území svých křesťanských sousedů. Na území Pyrenejského poloostrova se vytvořily tři státy: Portugalsko Kastilie Aragonie