Člověk a příroda Green Care

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Od integrace k inkluzi Mgr. Jitka Topičová , Chomutov.
Advertisements

Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
MY JSME MŠ VYHLÍDKA J.K.Tyla
Asistenti pedagoga pro žáky se sociálním znevýhodněním a jejich role ve škole.
Formy a druhy sociálních služeb. Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před.
1. Úvod do profesního poradenství Dagmar Svobodová.
CANISTERAPIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Fokus Praha o.s. Nová struktura vedení Fokusu Praha – rok 2005.
Didaktika TV jako součást kinantropologie Kinantropologie = vědní obor, jehož předmětem zkoumání je lidská pohybová činnost ve všech souvislostech. Má.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_12.
Raná péče. terénní, popřípadě ambulantní služba poskytovaná dítěti a rodičům dítěte ve věku do 7 let, které je zdravotně postižené, nebo jehož vývoj je.
9. Mateřská škola, Písek, Alšova Identifikační údaje o škole Právní subjekt:Základní škola Josefa Kajetána Tyla a Mateřská škola Písek, Tylova 2391.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
ARTETERAPIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Prostor pro změnu. Historie a poslání  Ponton působí v Plzni od roku 1996 a v Příbrami od roku  Posláním Pontonu je aktivně rozvíjet děti a mladé.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Hospodářský proces Hospodářský proces. Hospodářský proces Hospodářský proces rozdělujeme na následující fáze: a) výroba b) rozdělování a přerozdělování.
koncepce rodinné politiky Dipl.-Pol. Jana Maláčová
Jsou venkovské školy horší než městské?
Ing. Kateřina Lichtenberková
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Josef Středula, předseda ČMKOS
Členská schůze MAS Nepomuk,
Mentoring, co a jak? Václav Šneberger
Analýza kvality života aneb proč, jak a pro koho …
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Společenská odpovědnost ve školství
Techniky práce s mentálně postiženými
Podmínky výchovně vzdělávacího procesu ve školní TV
Základní informace o poskytovateli
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
KAP, 25. září 2017, Krajský úřad SK
CÍLE ŠKOLNÍ TĚLESNÉ VÝCHOVY
Didaktika sportovních činností
Evaluace a hodnocení Evaluace Autoevaluace ©.
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Tělesná výchova na ZŠ praktické
Andragogika Vzdělávání.
Pedagogika školního sportu
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_09
SDRUŽENÍ NERATOV,z.s.
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Synergie manažerského týmu
Vzdělávání v Praze Hlavní město Praha podporuje řadu projektů s cílem zvýšit kvalitu vzdělávání zaměření na instituce zřizované Hlavním městem Praha pomoc.
Podnikové dětské skupiny Kristina Zapletalová
11. Program podpory zdraví v mateřské škole (Havlínová):
Digitální gramotnost Informatické myšlení
Základní rámec, DEFINICE, cíle, principy, oblasti působení
phdr. Hana pazlarová, ph.d.
OSOBNOST.
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
2. setkání platformy: .d Tvorba Školské inkluzivní koncepce Libereckého kraje Manažer aktivit projektu: Bc. Jakub Lang
Centra kolegiální podpory
Diferencované stravování
Strategické řízení a plánování
Sociální pedagogika, její zdroje a přesahy
Akční plán - plánované společné aktivity
Život bez střeva , Praha.
Rizikové skupiny 2 Pojetí normality, deviace a deviantní chování
VY_32_INOVACE_SA4A_9 DUM 9. realizace aktivity pro 2
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Podpora samostatného bydlení
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Člověk a příroda Green Care Úvod do zahradní terapie, 29. 3. 2019 VOŠ Jabok Eliška Hudcová

Člověk jako živý organismus Dráždivost, reakce na podněty, stálost vnitřního prostředí (homeostáza) Dědičnost, genetická informace, replikace nukleové kyseliny Rozmnožování, pohlavní, nepohlavní, vegetativní Metabolismus, látkový, energetický Vývoj, ontogeneze (vývoj jedince), fylogeneze (vývoj druhu) Růst, omezen délkou života a geny

Člověk a příroda Environmentální psychologie – věda o lidském prožívání a chování ve vztahu k přírodě a životnímu prostředí Člověk jako produkt evoluce je integrální součást přírody Charakteristiky živých organismů Příroda nás formuje, poznáme, když nám chybí Rozdíl prostředí – město x průmyslová krajina x zemědělská průmyslová krajina x kulturní příroda x divoká příroda Rozdílné reakce, fyziologické, psychologické, mentální

Charakteristika vztahu k přírodě Potřeba kontaktu s přírodou Estetický postoj k přírodě Environmentální vědomí Adaptace na přírodní podmínky Etický postoj k přírodě Potřeba kontaktu s přírodou: zájem vyhledávat kontakt s přírodou a trávit v ní volný čas Adaptace na přírodní podmínky: připravenost pro přímý kontakt s přírodním prostředím (zbavení se pocitu strachu, odporu apod.) Estetický postoj: citlivost k přírodě, schopnost vyjádřit vlastní prožitek, vnímavost k potřebám živé přírody Etický postoj: reflexe různých pohledů na přírodu, postojů k ní a ujasňování si hodnot a postojů Environmentální vědomí: připravenost jednat ve prospěch životního prostředí, znalosti základních principů ochrany přírody, aktivní ovlivňování

Člověk a rostlina Interaktivní vztah: pozitivní/negativní, akce/reakce, aktivita/pasivita Potřeba smysluplnosti: starat se a být užitečný (odpovědnost, úspěch, respekt, kompetence, sebeúcta) Potřeba rytmu: pravidelnost (denní, sezónní), průběžná a opakovaná péče (jistota, samostatnost, samozřejmost) Potřeba sounáležitosti: osobní zaujetí, seznámení, srdeční záležitost Symbolika rostlin: metafory pro lidský život, akceptace růstu a chřadnutí

Komunikace mezi člověkem a rostlinou Sluch: akustické, auditivní vnímání zvukových vln Hmat: taktilní (dotykové čití – pasívní vnímání mechanických dojmů, teplota, bolest, tlak, vlhko) a haptické vnímání (aktivní vnímání materiálních objektů – velikost, kontury, textura, hmotnost, atd.) Čich: vnímání chemických molekul vůně ze vzduchu přes čichovou sliznici v nose, úzce propojeno s chutí Chuť: gustatorní vnímání, aktivace chuťových pohárků ve sliznici hltanu a jazyka chemickými podněty v potravě a přenášení informace do mozku Zrak: vizuální vnímání – přenos světelných podnětů lidským okem, informace v mozku rozpoznávána a interpretována, porovnávána se zkušeností

Definice Green Care Jakákoli plánovaná a zhodnocená aktivita, která podporuje fyzické a duševní zdraví a celkovou kvalitu života jedince při kontaktu s přírodou / přírodními prvky. Green care využívá zahradu, les, krajinné prvky, park, zemědělský provoz, zvířata atd. Terapeutický vliv přírodních prvků na člověka Zlepšit či alespoň udržet stav

Oblasti působení Fyziologická oblast Kognitivní Pedagogická oblast Emocionální oblast Sociální oblast Spirituální oblast Osobnostní oblast / sebepojetí Strukturovaný program Definované cíle Individuální přístup a rozmanitost Dokumentace Zhodnocení

Druhy Green Care Sociální a terapeutické zahrady Animoterapie, zoorehabilitace Sociální zemědělství Cvičení v přírodě k terapeutickým účelům Ekoterapie Terapie v divočině a lesní terapie (Sempik, Hine, Wilcox eds., 2010)

Rehabilitace, přijetí, sociální inkluze Zdraví a pocit pohody Rehabilitace, přijetí, sociální inkluze Pokoj, duševní pohoda, spiritualita Zaměstnání Rozvoj dovedností Sociální procesy, interakce, sebeuznání Potraviny, pěstování, stravování Fyzická aktivita Aktivní: Zahradničení, farmaření Pasivní: ocenění / vnímání přírody

Formální i neformální kontext Komunita Zelené prostředí Rozmanité činnosti Přístup a hodnoty personálu

Sociální a terapeutické zahrady – zahradní terapie Sociální a terapeutické zahrady (Social and Therapeutic Horticulture): terapii v těchto zahradách lze definovat jako proces zaměřený na účastníka, při kterém školení odborníci definují a kontrolují individuální cíle, plánují a realizují činnosti týkající se práce na zahradě nebo práce s rostlinami jako terapeutického prostředku s cílem podpořit u účastníků terapie zdravotně důležité aspekty (Relf, 2006; Sempik, Aldridge, Becker, 2002).

Animoterapie, zoorehabilitace Animoterapie a zoorehabilitace (Animal Assisted Interventions): jsou v ČR uznávány coby klasické nástroje rehabilitace v některých zdravotnických zařízeních i zařízeních sociálních služeb. Prostupují výzkumem lidského a zvířecího chování, obsahují poznatky všeobecné a speciální pedagogiky, psychologie, psychiatrie, sociologie, humánní a veterinární medicíny. Jsou založeny na interakci člověka se zvířetem a jeho blahodárných účincích pro fyzickou, psychickou, emocionální i sociální stránku člověka (Bokkers, 2006).

Sociální zemědělství I. Sociální zemědělství (Social Farming, Care Farming, Farming Therapy): je multidisciplinární oblast, která se rozprostírá přes více oblastí. Zakládá se na konceptech multifunkčního zemědělství, rozvoje venkova, sociální ekonomiky, sociální integrace a komunitní práce. Na sociálních farmách získávají lidé ohrožení sociálním vyloučením nebo se specifickými potřebami příležitost integračních pracovních míst, alternativních způsobů výkonu sociální práce či terapeutických postupů nebo vzdělávacích aktivit v přirozeném pracovním venkovském prostředí (existují také městské farmy či dostupnější komunitní zahrady). Výhodou sociálního zemědělství je zapojení se do praktických činností, pocit smysluplnosti a odpovědnosti, zažívání variability počasí, sezónnosti, setkávání i se zdravými lidmi (např. Sempik, Hine, Wilcox, 2010).

Sociální zemědělství II. Cíl - zaměstnávání Vytváření pracovních míst pro osoby z různých cílových na běžných nebo chráněných pracovních místech za pomoci různých jak finančních příspěvků a podpor (např. příspěvků na mzdy, povinné plnění apod.), tak i nefinančních benefitů (spolupráce s odborníky na zaměstnávání, identifikace specifických přístupů apod.). Zaměření na produkci Cíl - péče a příprava na zaměstnání a aktivizační činnosti Soubor činností, které jsou realizovány s cílem připravit osoby pro integraci na běžný nebo chráněný trh práce. Do této skupiny patří i soubor sociálních intervencí zaměřených na aktivizaci, sociální rehabilitaci apod., určených pro osoby, u kterých je možnost integrace na trh práce minimální a tyto služby mají terapeutický charakter. Zaměření na služby a podporu Cíl - vzdělávání a další činnosti Jednorázové i dlouhodobé aktivity vzdělávacího a osvětového charakteru, které jsou přímo navázány na zemědělskou činnost a na venkovské prostředí. Jejich cílem je rozvíjet znalosti a vztah k venkovu a přírodě a dále podporovat rozvoj a životaschopnost venkova. Jsou připravovány hlavně pro děti, mládež, seniory a širokou veřejnost. Zaměření na vzdělávací činnosti

Cvičení v přírodě Pohyb v přírodě (Facilitated Green Exercice as Treatment): náleží do oblasti Green care, při které účastnící přímo neformují přírodu. Tento druh léčebných postupů může mít mnoho různých podob, od pohodlné chůze, přes turistiku nebo běh, až po jízdu na kole, na koni či horolezectví. Společnými cíli těchto cvičení je zlepšení tělesné kondice díky pohybu, který zmírňuje zatěžující duševní vlivy jako je stres, deprese, smutek (Haubenhofer, Enzenhoger, Kleber et al., 2013).

Ekoterapie Ekoterapie (Ecotherapy): se překrývá především se sociálními a terapeutickými zahradami a sociálním zemědělstvím. Při těchto aktivitách je kladena zvýšená pozornost na environmentální dopady činností, vztahy mezi přírodou a lidmi, na trvalou udržitelnost, ekologii a zdravé prostředí (Krajhanzl, 2014).

Terapie v divočině, lesní terapie Terapie v divočině a terapie v lese (Wilderness therapy; Nature therapy): využívá k léčebným cílům volné přírody – „divočiny“. Uplatňuje se především ve skupinové terapii, při které jde o posílení odpovědnosti, sebedůvěry, komunikace a kooperace ve skupině a osobní rozvoj na základě pobytu na odlehlém místě ve volné přírodě. Cílovou skupinou jsou hlavně děti a mladiství s problémovým chováním. Při tomto druhu terapie jsou odkázáni na vzájemnou podporu a pomoc (Haubenhofer, Enzenhoger, Kleber et al., 2013). https://www.youtube.com/watch?v=dUMA2skIbXs