Příprava BREF NAKLÁDÁNÍ S TĚŽEBNÍMI ODPADY – aktuální informace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zapojení veřejnosti do SEA Integra Consulting Services Jana Svobodová Jana Hrnčířová.
Advertisements

AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
PIAQ Lenka Němcová. Schůzka přípravného týmu – únor 2011 Schiedam 6 účastníků (NL, IT a CZ) Diskutována zpráva z 1. workshopu v Praze Diskuse týkající.
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky EIA Cesta k environmentálnímu stavitelství (průběh)
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Strategie rozvoje městské části Praha - Libuš Posouzení vlivů Strategie na životní prostředí (SEA) Ing. Bohumil Sulek, CSc. Praha-Libuš,
1 Informace o zahajovacím jednání TWG on ENE, Sevilla, Petr Honskus SPF Group, v.o.s.
Agentura Integrované Prevence (IPPC) založena v dubnu začleněním do ČEÚ (§5) Cíl: odborná podpora státní správy, průmyslu a veřejnosti při implementaci.
Zkušenosti z aplikace zákona o integrované prevenci z pohledu agentury CENIA.
Zkušenosti AIP s aplikací systému IPPC Ing. Monika Přibylová Agentura integrované prevence, ČEÚ Internet:
AEM, Praha Ing. Ladislav Špaček, CSc.1 IPPC Role Ministerstva průmyslu a obchodu. Systém výměny informací o nejlepších dostupných technikách.
Integrovaná prevence a omezování znečištění (IPPC) v České republice
Projekt „Posilování sociálního dialogu – prevence násilí na pracovišti“ Ing. Michael Tauš Hlavní manažer projektu.
Právo životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
1 Problémy s aplikací zákona č. 76/2002 Sb. o integrované prevenci z pohledu ČIŽP Ing. Antonín Kroupa Česká inspekce životního prostředí – ředitelství.
Vápno, cement, ekologie Výroba vápna v podmínkách EU ETS L. Prokopec 21. května 2008 BU Czech Republic and Slovakia.
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Mgr. Magdaléna Peterková
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
Projekt GINIE - role a přínosy CAGI při vytváření Evropské geoinformační sítě.
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
Integrovaná prevence. Integrovaná prevence – prameny, cíle a předmět Prameny právní úpravy: –Směrnice Rady 96/61/EC o integrované prevenci a omezování.
Evropské právo životního prostředí Přednáška č. 2 Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP.
Požadavky ISO/DIS 9001:2014 a ISO/DIS 14001:2014
Energetika Most 2015 Dopad legislativy EU v oblasti ochrany ovzduší na možnosti využití hnědého uhlí v ČR Ing. Martin Hájek, Ph.D. 2. června 2015, Hotel.
Naplnění požadavků Směrnice 2010/75/EU o průmyslových emisích
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI KOORDINAČNÍ SETKÁNÍ S ŘO A SEA HODNOTITELI DOHODY O PARTNERSTVÍ A PROGRAMŮ.
Setkání s doktorandy Setkání s doktorandy
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
ČSN EN – Výtahy pro dopravu osob a osob a nákladů ČSN EN – Konstrukční zásady, výpočty a zkoušky výtahových komponent.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Jihomoravského kraje Workshop s řediteli a zástupci škol 27. května
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství a další aktuální témata Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím.
Těžební unie Česká republika Setkání těžařů Brno, Hotel Myslivna, Novinky z evropské legislativy v roce 2014 David Póč.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 PROGRAMY INSPEKCÍ Robert Mout DCMR – Agentura pro ŽP.
Revize BREF, jejich implementace a výhled do budoucna Ing. Jan Slavík, Ph.D. Horský hotel Sepetná, –
Proces výměny informací o BAT na evropské a národní úrovni Zkušenosti a praxe v České republice Ing. Jan Slavík, Ph.D. Fórum pre vymenu informácii o BAT.
Těžební unie Česká republika Setkání těžařů Tábor, 9. – Novinky z evropské legislativy (2. kvartál 2011) David Póč.
Přechod na ISO 9001:2015 v DIAMO, s. p.
POH krajů Problémové oblasti jejich přípravy Porada (MVČR) 7
Ministerstvo průmyslu a obchodu, 24. listopadu 2016
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Směrnice o IPPC Úvod do filosofie
STS BREF Povrchové úpravy používající organická rozpouštědla
Česká inspekce životního prostředí
Industry and Air Expert Team
Integrovaná prevence Ministerstvo zemědělství 2016
Projekt „Posilování sociálního dialogu – prevence násilí na pracovišti“ Ing. Michael Tauš Hlavní manažer projektu.
INTEGROVANÉ POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC: NEJLEPŠÍ POSTUPY
Final meeting BREF LVOC 4/2016
FILOSOFIE A PROCES INTEGROVANÉHO POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC
BAT - BREF Jejich rozsah
Integrovaná prevence a omezování znečisťování (IPPC)
Velká spalovací zařízení Průběh fóra podle čl
Plánování v oblasti vod Roční seminář pro vodoprávní úřady Hotel Skalský Dvůr, Lísek, 2. a 3. října 2017.
Webové portály LDS/MDS
balíček k oběhovému hospodářství a prevence vzniku odpadu
Metodický dokument ke zprávám o plnění závazných podmínek provozu Ing
Harmonogram přezkumů integrovaných povolení, BREF a závěrů o BAT Ing
Legislativní otázky (část 2) Mgr. Hana Nenutilová Ing. Jan Slavík, Ph
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Fórum výměny informací o BAT, Praha, 28.listopadu 2018
Novinky z EU Ing. Jan Slavík, Ph. D. XXVIII
Revize BREF NAKLÁDÁNÍ S TĚŽEBNÍM ODPADEM – shrnutí procesu
Příprava BREF NAKLÁDÁNÍ S TĚŽEBNÍMI ODPADY – aktuální informace
XIX. Fórum pro výměnu informací o BAT
Transkript prezentace:

Příprava BREF NAKLÁDÁNÍ S TĚŽEBNÍMI ODPADY – aktuální informace Jarní setkání těžařů, Mikulov 14. -16.3.2018

Směrnice EP a Rady 2006/21/ES Členské státy zajistí, aby provozovatel přijal všechna nezbytná opatření za účelem předcházení nepříznivým vlivům na ŽP a lidské zdraví způsobeným nakládáním s těžebním odpadem nebo nejvyššího možného omezení takových vlivů. Toto zahrnuje monitorování zařízení pro nakládání s odpady i po ukončení jeho provozu, prevenci závažných havárií způsobených zařízením a omezení jejich důsledků pro ŽP a lidské zdraví. Opatření se zakládají mimo jiné na nejlepších dostupných technikách (BAT), aniž by bylo předepsáno použití určité techniky či technologie, s přihlédnutím k technickým vlastnostem zařízení pro nakládání s odpady, k jeho zeměpisné poloze a místním environmentálním podmínkám.

Revize BREF a směrnice Neřídí se Směrnicí o průmyslových emisích 2010/75/EU odpovídá jí pouze struktura BREF Řídí se Směrnicí o nakládání s odpady z těžebního průmyslu 2006/21/EC Proces výměny informací je v souladu s tzv. „Sevillským procesem“ Guidance Document - Rozhodnutí Komise 2012/119/EU

Revize BREF a Sevillský proces Flexibilní proces založený na výměně informací mezi autory BREF a členy evropské technické pracovní skupiny (TWG) – portál BATIS Hromadný sběr dat a informací dotazníkové šetření - 87 dotazníků Nové formy práce - 2 webináře (9. a 23. 2. 2017) Návrh revidovaného BREF a jeho klíčových částí (vazba mezi procesem povolování a procesem výměny informací) Připomínky k návrhu dokumentu (749 stran!!!) Závěrečné jednání – cílem je dosažení shody na konečné podobě BREF

Název referenčního dokumentu o BAT (BREF) Stávající platný: Management of Tailings and Waste-Rock in Mining Activities (MTWR BREF) Revidovaný: Management of Waste from Extractive Industries in accordance with Directive 2006/21/EC (MWEI BREF)

Závěrečné jednání – Final meeting Zahájení prací na revizi prosinec 2013 Úvodní jednání – Kick-off meeting 19.- 22. 5. 2014 Final meeting 27. 11.- 2. 12. 2017 Účastníci: autoři BREF, EK, MS, průmyslové svazy a NGO Cíl: dosažení konsenzu na znění Závěrů o BAT ve vazbě na ostatní kapitoly BREF Spolupráce s ČBÚ, SÚJB, EUROCOAL, EUROMINES, …

Final meeting – průběh (1) Rozsáhlá diskuse - témata: Závaznost Závěrů o BAT, vazba na směrnici 2006/21/EC MWEI BREF není právně závazný dokument – informace o vývoji v oblasti nejlepších dostupných technik, je na každém členském státě, jak se vypořádá s BAT podle čl. 21 odst. 2 směrnice 2006/21/EC Uplatněné zásadní připomínky za ČR Deskriptivní část Závěrů o BAT – požadavek na zestručnění návrh 51 BAT v kapitole 5 (119 stran)

Final meeting – průběh (2) Dále diskutovaná - témata: Stanovení BAT –AELs – není opora ve směrnici 2006/21/EC (BAT-AEL - „úrovně emisí spojených s nejlepšími dostupnými technikami“ rozsah úrovní emisí získány za běžných provozních podmínek použitím nejlepší dostupné techniky nebo kombinací nejlepších dostupných technik, jak jsou popsány v závěrech o BAT, vyjádřeny jako průměr za určitý časový usek za specifikovaných referenčních podmínek) Obsáhlé připomínky zejména EEB

Final meeting - Výstupy Závěry o BAT zůstanou nezávazné Z celého BREF vypuštěn pojem BAT – AELs – není opora ve směrnici 2006/21/EC Ze Závěrů o BAT vypuštěna celá řada tabulek s naměřenými hodnotami parametrů a přesunuta do jiných kapitol BREF Přesun popisných částí textu ze Závěrů o BAT do jiných kapitol BREF

Další očekávaný vývoj revize BREF Autoři BREF vypořádají připomínky vznesené na Final meetingu Zapracují připomínky do návrhu BREF Finální podoba bude poskytnuta členům TWG MWEI BREF a jeho Závěry o BAT nebudou závazné nebudou zveřejněny ve věstníku EU

Děkujeme za pozornost RNDr. Marcela Blahutová MPO ČR +420 224852222 Děkujeme za pozornost RNDr. Marcela Blahutová MPO ČR +420 224852222 blahutova@mpo.cz Ing. Hana Lorencová, Ph.D. Coal Services a. s. +420 478005353 h.lorencova@7group.cz