Božena Němcová DUM_011/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE /BOŽENA NĚMCOVÁ/ ŠŤÁSTKOVÁ/2012 * 04. 02. 1820 Ɨ 21. 01. 1862 Střední škola, Základní škola a Mateřská.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Jan Neruda Název sady: Český jazyk 8. ročník Číslo projektu:
Advertisements

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.2.3 K. J. Erben Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Opakování Jana Husa a husitské revoluce (test) Název.
Karel Jaromír Erben Kytice O sbírce celým názvem Kytice z pověstí národních vyšla v roce 1853 (téměř dvacet let po napsání „Polednice“)
Staré pověsti české Alois Jirásek Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Dana.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Mgr. Kateřina Poživilová Datum/období: říjen 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
SVĚTOVÉ LIDOVÉ POHÁDKY PŘEDSTAVITELÉ Mgr. Michal Oblouk.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_4_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_SILÁK BIVOJ Název: SILÁK BIVOJ.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Slovní druhy 2 Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Škola: Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, příspěvková organizace Autor: Mgr. Jana Gawronová ZŠ Praktická 5. ročník Člověk a jeho.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Ruchovci Název sady: Český jazyk 8. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Pravopis i/y v koncovkách Název sady: Český jazyk 8. ročník.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ Ota Pavel Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
Název školy: Základní škola Sadská Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Pohádka 3 Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu:
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk – 5.ročník Zazpíváme si. ZÁJMENA Co už známe Chválím tě, Země má, tvůj žár i mráz, tvá tráva zelená.
JAN ÁMOS KOMENSKÝ 28.BŘEZNA LISTOADU 1670.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_ANEŽKA ČESKÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Aleš Hladík Název: VY_32_INOVACE_6A_5_Procvičování pravopisu vlastních jmen.
JAK PROPAST MACOCHA DOSTALA SVÉ JMÉNO
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_08 Název Božena Němcová Téma hodiny Božena.
Poznáš pohádky? Vyprávěj svými slovy!
Název: VY_12_INOVACE_ČJ_23   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
VIKMA06 Rešeršní a studijně rozborová činnost
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
VY_32_INOVACE_CJ.6.A.5 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.6.A.5_karel_jaromir_erben Název:
TÉMA: JAROSLAV SEIFERT AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
Doplňující učivo k národnímu obrození
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Zdeňka.
HELENA ZMATLÍKOVÁ Životopis a díla
Příběh 2 oblázků s obrázky z Číny!
Pravoslavná církev Vytvořeno dne: 29. září 2012 Anotace:
Název školy : Základní škola Nový Kostel , okres Cheb
Ukázky lidových pohádek, práce s texty pohádek.
BOŽENA NĚMCOVÁ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Pohádky, pohádkové postavy
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Milena Brádlová; datum:
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_29.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Dalimilova kronika Jak se píše kronika? Fakta X mýty?
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace O PERNÍKOVÉ CHALOUPCE Název : VY_32_inovace_13 - ČJ – O perníkové.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
POHÁDKY PRO DĚTI Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Spisovatelé a ilustrátoři
Autor : Mgr. Venuše Nováková Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lenka.
DUM_003/ ČLOVĚK A JEHO SVĚT/ ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA/ VYDMUCHOV/ŠŤÁSTKOVÁ/ 2012 Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, příspěvková organizace.
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_06
Anotace: učivo je určeno žákům 6. ročníku
Jan Neruda Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Staré pověsti české Alois Jirásek
CHARAKTERISTIKA VÝZNAMNÍ AUTOŘI
STARÉ POVĚSTI ČESKÉ.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Božena Němcová Barunka Panklová
Magnetické vlastnosti látek
Božena Němcová Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Autor: Mgr. Dana Bednářová Datum: Název: VY_32_INOVACE_16_Český jazyk
literární pětiminutovka
Autor: Mgr. Dana Bednářová Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_Český jazyk
B. Němcová – opakování (7.roč.)
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 číslo projektu
Transkript prezentace:

Božena Němcová DUM_011/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE /BOŽENA NĚMCOVÁ/ ŠŤÁSTKOVÁ/2012 * 04. 02. 1820 Ɨ 21. 01. 1862 Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, příspěvková organizace Autor: Taťána Šťástková

ŽIVOTOPIS Božena Němcová je považována za největší českou spisovatelku. Žila v 19. století, kdy česky mluvili hlavně prostí lidé nebo vlastenci. Na úřadech se mluvilo německy. Narodila se ve Vídni, své dětství prožila v Ratibořicích u České Skalice. Byla dcerou služky a kočího. Vdala se v sedmnácti letech a spolu s manželem byla za projevy vlastenectví nucena často se stěhovat. Nevedlo se jí vždycky dobře. Živila se praním, úklidem a příležitostným psaním, často žila na dluh. Božena Němcová zemřela když jí bylo 42 let.

r. 1852 s dětmi Staré bělidlo Ratibořický zámek Ratibořice Hrob Boženy Němcové na Vyšehradském hřbitově Staré bělidlo Ratibořický zámek

Tvorba B. Němcové Při častém stěhování se Němcová začala věnovat sběratelské činnosti. Zapisovala si vyprávění obyčejných lidí. Snažila se o vlastní převyprávění lidové látky. Hlavní myšlenkou jejich pohádek je rovnost všech lidí a vítězství mravních hodnot nad silou zla. Tak vznikly její sbírky Národní báchorky a pověsti a Slovenské pohádky a pověsti. Nepsala jen pohádky, ale také básně, povídky, romány a cestopisy. Nejznámější z nich je Babička. Popisuje zde vzpomínky na šťastné dětství prožité v ratibořickém údolí. Ústřední postavou díla je babička, která se stala symbolem dobra a lásky.

O princezně se zlatou hvězdou na čele Sotva princ koření vypil a na dně prsten spatřil, vzbouřil celý zámek; nejprvnější poptávka došla ovšem na kuchaře, zdali on koření do koflíku lil. Kuchař v domnění, že se snad do koření vlas z myšího kožíšku dostal, nechtěl na sobě hanbu nechat, a prosil hned o odpuštění, že to v jeho nepřítomnosti kuchtička udělala. Nyní musela kuchtička k princovi. Dosti se zdráhala a nechtěla jít, ale služebníci ji vzali pod paždí a vedli ji do princova pokoje. Jak tam vešla, klekla na zem a hlavu sklonila, aby neviděl princ její postavu a nepoznal její tvář. (úryvek)

Princ Bajaja Sotva vstoupili na jeden vrch, již se třesením skála otevřela, a devítihlavý drak vylezl ven, ohlížeje se po své kořisti. Tu přiskočí na koníku Bajaja, vytáhne meč, jedním rázem utne tři hlavy. Drak se svíjel, plil oheň a házel sebou, až mu jed daleko široko stříkal, ale princ toho nedbal, sekal, až mu všech devět hlav usekal, ostatní dodělal koník kopyty. (úryvek) Jak to bylo dál? Vyprávějte.

Jiné známé pohádky Boženy Němcové Neohrožený Mikeš O Popelce Čertův švagr Sedmero krkavců Sůl nad zlato Divotvorný meč Čert a Káča O Perníkové chaloupce O dvanácti měsíčkách Potrestaná pýcha  O Slunečníku, Měsíčníku a Větrníku  Chytrá horákyně O Smolíčkovi O kohoutkovi a slepičce Hodně pohádek bylo také zfilmováno, určitě je znáte.

Zdroje: Karel K. Wikipedia, otevřená encyklopedie [online]. 31. 3. 2010, 09:51[cit. 2012-03-20]. Soubor: Božena Němcová 1850.jpg Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Bo%C5%BEena_N%C4%9Bmcov%C3%A1_1850.jpg unbekannt. Wikipedia, otevřená encyklopedie [online]. 12. 1. 2008, 08:55[cit. 2012-03-20]. Soubor:Bozena Nemcova.jpg Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bozena_Nemcova.jpg?uselang=cs not given. Wikipedia, otevřená encyklopedie [online]. 6. 2. 2012, 14:13[cit. 2012-03-20]. Soubor:Božena Němcová s dětmi roku 1852.jpg Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Bo%C5%BEena_N%C4%9Bmcov%C3%A1_s_d%C4%9Btmi_roku_1852.jpg Karpac. Wikipedia, otevřená encyklopedie [online]. 9. 9. 2010, 20:21[cit. 2012-03-20]. Soubor:Ratiborice - Stare belidlo.jpg Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Ratiborice_-_ Stare_belidlo.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/be/Relief_Map_of_Czech_Republic.png/240px-Relief_Map_of_Czech_Republic.png Kozuch.Wikipedia, otevřená encyklopedie [online]. 6. 7. 2009, 18:22[cit. 2012-03-20]. Soubor:Ratibořice castle whole.JPG Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Ratibo%C5%99ice_castle_whole.JPG Miaow Miaow.Wikipedia, otevřená encyklopedie [online]. 28. 10. 2005, 23:26[cit. 2012-03-20]. Soubor:Bozena Nemcova grave Vysehrad Cemetery Prague CZ 811.jpg Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Bozena_Nemcova_grave_Vysehrad_Cemetery_Prague_CZ_811.jpg Artuš Scheiner .Wikipedia, otevřená encyklopedie [online]. 26. 1. 2011, 14:33[cit. 2012-03-20]. Soubor: Artuš Scheiner - O princezně se zlatou hvězdou na čele.jpg Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Artu%C5%A1_Scheiner_-O_princezn%C4%9B_se_zlatou_hv%C4%9Bzdou_na_%C4%8Dele.jpg http://office.microsoft.com/cs-cz/images http://www.clker.com/cliparts/a/9/c/1/12065634711340390068johnny_automatic_odd_devil.svg.med.png NĚMCOVÁ, Božena. Pohádky. Ilustroval Artuš Scheiner. 1. vyd. Praha: Státní nakladatelství dětské knihy, 1968.