BÍLKOVINY=PROTEINY
Co jsou? Biomolekulární látky skládající se z velkého množství ainmokyselinových zbytků
Aminokyseliny
Vlastnosti aminokyselin Kyselá skupina – COOH a zásaditá skupina –NH2 => mohou se chovat jako kyseliny nebo zásady Amfiont = obojetný iont Izoelektrický bod pI Iontová struktura Některé aminokyseliny – absorbce v UV oblasti
Peptidová vazba
Peptid = organická sloučenina složená ze dvou nebo více aminokyselin spojených peptidovou vazbou vzniká proteosyntézou Dipeptidy, tripeptidy, … Oligopeptidy- obsahující do 10 aminokyselin Polypeptidy Polypeptidy o vysoké molekulové hmotnosti (nad 10 000) se nazývají bílkoviny.
Struktura bílkovin
Struktura bílkovin Struktura bílkovin Primární
Struktura bílkovin Sekundární
Struktura bílkovin Terciární
Struktura bílkovin Kvarterní
Denaturace bílkovin reverzibilní x irreverzibilní = rozrušení terciární a sekundární struktury (koagulace, deanturace) = ztráta některých biologický vlastností varem, mechanickými účinky (třepání), záření působením kyselin a louhů (změnou hodnoty pH) reverzibilní x irreverzibilní
Rozdělení bílkovin Tvaru – fibrilární, globulární Rozpustnosti – albuminy, globuliny Nebílkovinné složky – lipoporteiny, fosfoproteiny, glykoproteiny,metaloproteiny, …
Význam Stavební (kolagen, elastin, keratin) Transportní a skladovací (hemoglobin, transfrin) Zajišťující pohyb (aktin, myosin) Katalytické, řídící a regulační (enzymy, hormony, receptory) Ochranné a obranné (imunoglobulin, fibrin, fibrinogen)
Výskyt obsah bílkovin vybraných potravin: 100 gramů... ...bílého jogurtu (průměr) obsahuje 4,7 gramů bílkovin ...brokolice obsahuje 4,4 gramy bílkovin ...celozrnného chleba obsahuje 12 gramů bílkovin ...filé z tresky obsahuje 17,5 gramů bílkovin ...hovězího masa (předního) obsahuje 12,5 gramů bílkovin ...kuřecích prsíček obsahuje 22,5 gramů bílkovin ...mrkve obsahuje 1,4 gramy bílkovin ...pangasia obsahuje 16 gramů bílkovin ...rýže dlouhozrnné obsahuje 7,1 gramů bílkovin