HMYZ BEZKŘÍDLÍ, JEPICE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mnohonožky a stonožky zdroj: www. cs.wikipedia.org/wiki/
Advertisements

Číslo a název šablony klíčové aktivity
Hmyz s proměnou dokonalou
Blechy Michala Doskočilová.
Střechatky (megaloptera)
Chrostíci Andrea Vopálenská.
POŠVATKY (Plecoptera)
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P13/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Hmyz Autor: Mgr. Eva Vrtišková.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
BLANOKŘÍDLÍ Anna Poláčková, 2.A.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Říše: živočichové Třída: hmyz Kmen: členovci
ČLENOVCI HMYZ.
Třída: hmyz Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou hmyzu. Materiál.
ZŠ Grünwaldova, Č. Budějovice Mgr. Zuzana Šimečková
ZÁKLADNÍ ZNAKY SYSTÉM ČLENOVCŮ
PAVOUKOVCI; HMYZ V RYBNÍKU
JEPICE Autor: Daniel Ďásek.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_514_Př6 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Přírodopis Ročník:
Řád: Rybenky (Šupinušky)
HMYZzzzz.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_217_Hmyz s proměnou nedokonalou I AUTOR: Jana Harbichová ROČNÍK,
Hmyz s proměnou nedokonalou
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Šupinušky (Zygentoma)
Hmyz s proměnou nedokonalou
ČLENOVCI - HMYZ Řád: DVOUKŘÍDLÍ.
Název školy:Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace Autor: Datum tvorby: Mgr. Daniela Čapounová Název:VY_32_INOVACE_01A_19_Stonožky,mno.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Kmen: členovci III. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
VZDUŠNICOVCI dýchají soustavou vzdušnic = rozvětvených trubic, které prostupují a okysličují všechny tkáně nejpočetnější skupina živočichů na Zemi patří.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
VY_32_INOVACE_39_Hmyz s proměnou nedokonalou
SOCIÁLNÍ HMYZ 8. února 2014 VY_52_INOVACE_210227
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Přírodopis – 6.ročník Hmyz - bezkřídlí VY_32_INOVACE_
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
VY_52_INOVACE_61_ Členovci- korýši- pavoukovci-učební text
OBOJŽIVELNÍCI TŘÍDĚNÍ.
BLECHY.
HRABAVÍ.
VÝZNAM MOTÝLŮ.
PTÁCI LESNÍCH EKOSYSTÉMŮ
PTÁCI – LETCI (DRAVCI) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Randáková. Dostupné z Metodického portálu
SVIŠŤOUNI.
HMYZ PLOŠTICE.
PTÁCI – LETCI (BRODIVÍ)
PTÁCI OKOLÍ LIDSKÝCH SÍDLIŠŤ
LIŠEJNÍKY.
DENNÍ MOTÝLI.
LILKOVITÉ.
BROUCI - ŠKŮDCI.
DVOUKŘÍDLÍ.
BLANOKŘÍDLÍ.
DLOUHOKŘÍDLÍ.
PTÁCI – LETCI (ŠPLHAVCI)
PTÁCI - PĚVCI.
LIPNICOVITÉ.
PŘÍRODOPIS 6 MĚKKÝŠI.
JEDNOBUNĚČNÍ ŽIVOČICHOVÉ
SÍŤOKŘÍDLÍ.
RYBY Původně sladkovodní, některé druhy se dokázaly přizpůsobit životu ve slané vodě. Je to nejpočetnější třída obratlovců( druhů, u nás žije asi.
PTÁCI - LETCI (VRUBOZOBÍ)
SEMENNÉ ROSTLINY PŘÍRODOPIS 7.
KUKAČKY.
MĚKKÝŠI - MLŽI PŘÍRODOPIS 6.
STEJNOKŘÍDLÍ.
Základní škola a Střední škola CREDO, o. p. s. Číslo projektu: CZ. 1
Transkript prezentace:

HMYZ BEZKŘÍDLÍ, JEPICE

BEZKŘÍDLÍ Šupinušky, též rybenky, je primitivní bezkřídlá skupina hmyzu. Mají zploštělé tělo, redukované oči a kusadla připojená k hlavě dvěma klouby. Na zadečku mají dva štěty a jeden paštět.

BEZKŘÍDLÍ Šupinušky jsou teplo- a vlhkomilné, ale dokážou přežít i sucho. Jsou to většinou všežravci. Mohou se stát škůdci ve sklenících a knihovnách. Dalšími zástupci bezkřídlých jsou chvostoskoci (někteří jsou škůdci rostlin).

JEPICE Jepice jsou okřídlená skupina hmyzu, jejíž původ je řazen až do prvohor. Přední křídla jsou výrazně větší než zadní. Jsou důležitou potravou ryb, mohou sloužit jako bioindikátor čistoty vody.

JEPICE Dospělci mají redukované ústní a trávicí ústrojí, nepřijímají potravu a žijí obvykle pouze jeden až tři dny. Vodní larvy mohou žít i několik let.

POUŽITÉ ZDROJE Rybenka | Škůdci:. Škůdci: [online]. 2012-03-01 [cit. 2012-03-01]. Dostupné z: http://www.skudci.com/rybenka Šupinušky - Hmyz:. Hmyz: [online]. 2012-03-01 [cit. 2012-03-01]. Dostupné z: http://www.gymta.cz/kabinety/kab_biologie/videoatlas/hmyz/supinusky.html Chvostoskoci - Wikipedie:. Wikipedie, otevřená encyklopedie: [online]. 2012-03-01 [cit. 2012-03-01]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Chvostoskoci Členovci - Vzdušnicovci - Vzdušnicovci - Hmyz - Jepice - Jepice obecná:. Biologie - poznávání - Hlavní stránka: [online]. 2012-03-01 [cit. 2012-03-01]. Dostupné z: http://www.guh.cz/edu/bi/biologie_bezobratli/html09/foto_011.html Kolibos | hemimetabola – rajce.net:. Rajce.net | místo pro vaše fotografie: [online]. 2012-03-01 [cit. 2012-03-01]. Dostupné z: http://kolibos.rajce.idnes.cz/hemimetabola/ Fotogalerie:. Domů: [online]. 2012-03-01 [cit. 2012-03-01]. Dostupné z: http://gymtri.trinec.org/index.php?option=com_imagebrowser&view=gallery&folder=biologie/zoologie/bezobratli /hmyz&Itemid=32 Wikipedie, Internetová encyklopedie [online]. Praha, 2002 [cit. 2011-07-15]. Dostupné z WWW: <http://www.wikipedia.cz JURČÁK, Jaroslav; FRONĚK, Jiří. Přírodopis 6. Olomouc : PRODOS, 1999. 127 s.