Karlovarský kraj Zárubová Eliška.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČR – Karlovarský kraj VY_32_INOVACE_Z ČR 8.11 Mgr. Kosík Lukáš
Advertisements

Karlovarský kraj.
Karlovarský kraj Rozloha – km2 Počet obyvatel –
Karlovarský kraj: Přírodní poměry
Karlovarský kraj Bohdan Chrastil, Jakub Řehoř a Pavel Kubica.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Jihomoravský kraj. Poloha Leží v jihovýchodní části republiky, u hranic Rakouskem a Slovenskem obyvatel (2003) Skládá se z původních 7 okresů.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_25_16_Z8_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála TÉMA: ČESKO - SEVEROVÝCHOD Základní škola Libina, příspěvková.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Vlastějovice, okres Kutná Hora AUTOR: Mgr. Olga Sýsová NÁZEV: VY 32 INOVACE 08 ČLOVĚK A JEHO SVĚT-Vlastivěda.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_03_ZEMĚPIS Téma: Liberecký kraj Ročník: 9. Číslo.
SEVERNÍ EVROPA Otázka: Které státy řadíme do států severní Evropy?
Plzeňský kraj. Základní údaje Plzeňský kraj má výhodnou polohu mezi Prahou a zeměmi západní Evropy. Turisticky významnou oblastí je NP Šumava.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_66 Předmět: Zeměpis Autor: Petra Morchová Tento výukový materiál.
Krušné hory Aneta Stehnová. Informace  Krušné hory, dříve též Rudohoří(německy Erzgebirge) jsou geomorfologických celek a pohoří podél česko-německé.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_02_ZEMĚPIS Téma: Ústecký kraj Ročník: 9. Číslo.
OSTRAVA AUTOR: MICHAL GŘEŠEK. Poloha města MAPA MĚSTA Praha 380km Slovensko 50km 15km Polsko D1.
Česká republika – Ústecký kraj VY_32_INOVACE_06_ZEMĚPIS_Česká republika Ústecký kraj Dětský domov, Základní škola, Střední škola Duchcov, Školní 1, příspěvková.
Královéhradecký kraj. Základní údaje Na severu kraje se vypínají Krkonoše a Orlické hory, směrem k jihozápadu se krajina svažuje do úrodné Polabské nížiny.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ. Dělíme na: Primární sektor (těžba nerostných surovin, zemědělství, lesní a vodní hospodářství, rybolov) Sekundární sektor (průmysl,
Ročník: 5. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Vlastivěda Tematický okruh: Místo, kde žijeme Téma: Pardubický kraj Jméno autora: Mgr.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_ZEMĚPIS Téma: Zlínský kraj Ročník: 9. Číslo.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Andrea Kolářová Název : VY_32_INOVACE_8C_10_Karlovarský kraj Téma:
Vítejte v Jičíně!!!.
Plzeňský kraj mapy.cz.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Královéhradecký kraj Rozloha:4759 km2 Počet obyvatel:
Pardubický kraj Kraj perníku.
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ Kraj spisovatelů: Alois Jirásek (Hronov)
Česká republika Obyvatelstvo
Základní škola, Hradec Králové
Základní škola Záhumení Rožnov pod Radhoštěm
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Ústecký kraj Název školy: ZŠ Salvátor
Středočeský kraj Název školy: ZŠ Salvátor
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
KARLOVARSKÝ KRAJ Mgr. Renata Šimková VLASTIVĚDA 5.TŘ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Německo AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_09_Z8_Skála
OP VK Využívání ICT Sada č. 3 - Z - 8. ročník
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_09_KARLOVARSKY_KRAJ.
ČESKO - SEVEROZÁPAD AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_18_VLASTIVĚDA
TÉMA: Karlovarský kraj
Jak znáš Českou republiku?
KRKONOŠE a PODKRKONOŠÍ
Olomoucký kraj 8 největší kraj v ČR.
IRSKO.
NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_Pardubický kraj
Města České republiky kvíz 1.část spustit
Naše vlast Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se státními symboly ČR, s polohou ČR v rámci Evropy a s našimi nejbližšími.
Východní Evropa (Ukrajina, Bělorusko, Rusko)
Jaká část České republiky je označena žlutě?
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
KARLOVARSKÝ KRAJ Tomáš a Denis.
Středočeský kraj.
Základní škola, Hradec Králové
Jihočeský kraj.
Ústecký kraj Marková Vendula.
Liberecký Kraj Ondřej sedlák.
Nejstarší část střední Evropy
Transkript prezentace:

Karlovarský kraj Zárubová Eliška

Fyzická geografie kraje Poloha Karlovarský kraj leží v nejzápadnější části České republiky. Tento kraj sousedí na severovýchodě s Ústeckým krajem, na jihu s Plzeňským a jelikož leží u hranic, sousedí i s Německem, přesněji s německými spolkovými zeměmi Bavorskem a Saskem.

Povrch, Podnebí Do Karlovarského kraje zasahují Krušné hory a nalezneme zde i hory Doupovské a Karlovarskou vrchovinou, tudíž je povrch z části hornatý, ale převládají zde vrchoviny a pahorkatiny. V jeho středu až směrem na západ se ovšem nacházejí dvě pánve, Sokolovská a Chebská, proto je zde povrch na těchto místech sníženinou. Podnebí je zde díky působení hor mírně teplé a objevuje se zde velké množství srážek.

Vodstvo, Ochrana přírody Hlavní řekou kraje je Ohře, jež se v Ústeckém kraji v Litoměřicích vlévá do Labe a na které se v Karlovarském kraji nacházejí dvě vodní nádrže, Skalka a Jesenice. Mezi její největší přítoky řadíme řeku Teplou (pravostranný přítok) a řeku Svatavu (levostranný), které jsou jedny z největších řek Karlovarského kraje. Další vodní nádrže: Horka (Libocký potok) Stanovice (Lomnický potok) Ochrana přírody: CHKO Slavkovský les NPR Božídarské rašeliniště NPR Kladské rašeliny NPR Soos

Socioekonomická geografie obyvatelstvo, NEJVĚTŠÍ MĚSTO Karlovarský kraj patří se svými obyvateli (pomalu 300 000) mezi nejméně zalidněné kraj naší republiky. Nejvíce zalidnění okres je okres Karlových Varů, které jsou krajským městem, nejméně obyvatel má potom okres Cheb a poslední okres Sokolov je ve středu. Největším městem a zároveň krajským městem Karlovarska jsou Karlovy Vary, jež jsou nejčastěji navštěvovaným lázeňským městem v Česku, tudíž i kulturním centrem.

Hospodářství průmysl, zemědělství Karlovarsko je zaměřeno převážně na kulturu a turistiku, patří tedy mezi terciární sektor. Průmysl: průmysl je zde hlavně chemický (Sokoflok), keramický a potravinářský, významné stáčírny minerálních vod (Mattoni), ale patří sem i jedny z nejlepších výroben hudebních nástrojů, mezi které řadíme např. Akord Kvint nebo firmu AMATI. Zemědělství: v kraji je rozšířené pěstování zeleniny, obilovin, chov skotu, drůbeže a prasat.

Doprava Díky událostem v roce 1989 nabrala silniční doprava po otevření hranic zcela nových rozměrů. Není se tedy čemu divit, že Karlovarský kraj je pokryt vcelku hustou železniční sítí, po většinou vybudované právě na konci minulého století. Jedna z jeho železničních tratí je součástí 3. železničního koridoru. Mimo jiné zde vede i dálnice D6, které by měla po dokončení spojit kraj z Prahou. V Karlovarském kraji se nacházejí také tři letiště (Karlovy Vary, Cheb a Mariánské Lázně), přičemž to v Karlových Varech jako jediné v ČR pravidelně odlétá do ruských měst.

Cestovní ruch Karlovarský kraj je z velké části postavený právě na cestovních ruchu. Lidé jsem chodí nejen do přírody, ale zavítají sem hlavně kvůli lázeňským městům jako jsou Karlovy Vary, či Františkovi Lázně. Najdeme tu, ale i spoustu přírodních útvarů, díky geologické rozmanitosti tohoto kraje a historické památky např. hrad v Chebu nebo Lokti.

Zdroje: https://cs.wikipedia.org/wiki/Karlovarsk%C3%BD_kraj https://www.czso.cz/csu/xk https://www.kr-karlovarsky.cz/cyklo/priroda/Stranky/prirod.aspx http://www.zivykraj.cz/cz/destinace-karlovarsky-kraj/karlovarsky-kraj-v-kostce https://karlovarsky-kraj2014a.webnode.cz/priroda/vodstvo/