Clunyjská reforma.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Románská architektura v Čechách Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802 – 4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Advertisements

Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Hana Míčová Název: VY_32_INOVACE_13_D7 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:O životě lidí.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ A HABSBURSKÉ MONARCHIE  BACHŮV ABSOLUTISMUS  VZNIK RAKOUSKA- UHERSKA  FORMOVÁNÍ ČESKÉ MODERNÍ OBČANSKÉ SPOLEČNOSTI.
HISTORIE LÁZEŇSTVÍ V ČESKÉ REPUBLIKY
Vytvořil: Matěj Just.  Erb školy Erb školy  Kdo byl Karel IV. ? Kdo byl Karel IV. ?  Dětství Karla IV. Dětství Karla IV.  Manželky Karla IV. Manželky.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: III/2 Datum: Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_Vl.4.r.
Románská architektura v Čechách Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802 – 4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_08 TÉMA: Křesťanství.
Horská služba ČR NONSTOP SOS
Mgr.Jana Flesarová ZŠ Záhumení Rožnov pod Radhoštěm VY_52_INOVACE_ČLAJS_JF_14 VLÁDA PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ Vlastivěda pro 4.třídu Vzdělávací oblast Člověk.
STUDENÁ VÁLKA 1. FÁZE POČÁTKY STUDENÉ VÁLKY ZA POČÁTEK SE POKLÁDÁ PROJEV WINSTONA CHURCHILLA V AMERICKÉM FULTONU 1946 – EVROPA ROZDĚLENA NA.
31 př. n. l. – 476 n. l. Principát Octavius Augustus – titul princeps = první muž v říši způsob vlády – principát zvolen lidovým shromážděním nebo jmenován.
Přemyslovci - Boleslav II. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPřemyslovci Datum vytvoření RočníkPrvní.
ŽIVOT KARLA IV. Vypracoval: Jiří Vilášek. K AREL IV. Narodil se v Praze Narozen pod jménem Václav V sedmi letech byl poslán za svým kmotrem.
C LUNYJSKÉ HNUTÍ A B OJ O INVESTITURU Mgr. Jiří Žilka.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_ANEŽKA ČESKÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Život ve středověku Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Stoletá válka.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Uč. 27 – 31 atlas 18/8 ABSOLUTISMUS V RUSKU.
Život ve středověku Vlastivěda 4. ročník
DUM II. / 19. významné osobnosti českých dějin
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Třicetiletá válka
„Kdo hledá, bývá očekáván. Kdo čeká, je jen nalezen.“
Pravoslavná církev Vytvořeno dne: 29. září 2012 Anotace:
Podmínky výchovně vzdělávacího procesu ve školní TV
Lidská práva VY_32_INOVACE_3-50 Ročník: 7. Vzdělávací oblast:
Vytvořila : Karolína Mifková a Michala Svobodová Třída : 8.A
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_20-14_ Lucemburkové na českém trůně Číslo projektu:
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Jaklová
Téma (název prezentace)
Evropské právní dějiny
Stoletá válka VY_32_INOVACE_2_DĚJEPIS_6_STOLETÁ VÁLKA
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Josef II
Název a číslo materiálu:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
VELKÁ MORAVA.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Španělsko v 16.století Nizozemská revoluce
České země po husitských válkách
Víra, náboženství, církve, sekty (1) – Rozložení ve světě
Evropské právní dějiny
Francká říše.
Nikol Schinková 2.A Karel IV..
První státní útvar na našem území, dále jen VM
Evropa v 9. – 11. století Vznik raných států.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_24_Marie Terezie a Josef II.
Řehole sv. Benedikta.
VRCHOLNÝ A POZDNÍ STŘEDOVĚK
VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK U NÁS
Zemědělské družstevnictví Družstva za první republiky a dnes
Z českých dějin Osvícenství, Tereziánské a josefínské reformy, Národní obrození, Rozvoj vědy a techniky, Revoluční rok 1848, Kulturní život 19.století,
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
5.D HUSITSTVÍ.
TÉMA: ZBOŽNOST Víra je darem Ducha svatého a zázrakem nového zrození, kdy člověk zahlédne svět biblickýma očima. Zbožnost je lidská stránka víry, tedy.
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_05_Osvícenství
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
STAROVĚKÉ ŘECKO.
SJEDNOCOVACÍ PROCESY V EVROPĚ
Třicetiletá válka
Transkript prezentace:

Clunyjská reforma

Kláštery v 6. -9. století Různé řehole Kláštery jako samostatné jednotky nebo skupiny klášterů. Podřízeny svým diecézím biskupům. 817 prosazeno povinné využívání řehole sv. Benedikta

Vznik kláštera- silná role zakladatelů, kteří klášteru poskytují majetek i ochranu. Vlastnický přístup. Právo na klášterní majetek, podíl na klášterních příjmech, vliv na volbu opatů, vliv na vnější jednání kláštera.

9. století – úpadek francké říše, rozpad původně jednotného státu. Francie Úpadek ústřední moci, setrvalá drobná válka mezi šlechtici. Nájezdy Normanů, Úpadek papežství (papežský stolec ovládán římskými patricijskými rodinami). Kláštery nechráněny. Podléhaly útokům Normanů i sousedních šlechticů. Uchylovaly do ochrany šlechticů. Zcela závislé na světské moci. Úpadek klášterní discipliny i vzdělanosti klášterů.

Cluny Snaha o nápravu církve. V 10. století vznikají různé reformní proudy, z nichž nejvýznamnější reforma, jež vzešla z Cluny (Burgundsko). Klášter založil 909 akvitánský vévoda Vilém jako svobodný klášter (vzdal se zakladatelských práv vůči klášteru). Cluny tak získalo právo svobodné volby opatů a úplné právo ke svému majetku neovlivňované zakladatelským rodem. Nezávislé i na biskupech, neboť je papež vyňal z biskupské pravomoci.

Clunyjská reforma Začala za opata Odona (926-944) a pokračovala za jeho nástupců Majola (965- 994), Odilona (994-1048) a Hugona (1049-1109). Odo hlásal nutnost pokání, obnovu benediktinského života jako jediného autentického naplnění křesťanského povolání. Návrat k evangelijním hodnotám, návrat k Benediktově řeholi v přísném pojetí Benedikta z Aniane. Důraz na askezi, mlčení a setrvalou modlitbu. Zdůraznění liturgické stránky klášterního života. Mniši trávili většinu času v kostele na modlitbách. Odklon od manuální práce. Porušena rovnováha řehole sv. Benedikta (modlitba, práce, lectio divina).

Clunyjská reforma- návrat k významu opata (převora) pro vedení kláštera. Snaha o úplné vlastnictví darovaného majetku. Odmítnuty nároky světského prostředí. Snaha o nápravu církve. Reforma přitažlivá pro okolí. Přidávaly se další kláštery, obnovovaly se opuštěné nebo špatně spravované. Některé předávali jejich zakladatelé. Vznikaly nové. Záhy se utvořila clunyjská kongregace. Centrální řízení-generální opat v Cluny. Ve 12. století 2 000 clunyjských klášterů.

Clunyjskou reformu podporovali někteří vysocí světští hodnostáři císaři – mimo jiné i císaři Ota I., Jindřich III., Jindřich IV. Clunyjské kláštery se těšily podpoře šlechty a panovníků-získávaly velké dary. Důsledkem bohatství a velkolepost klášterů v různých aspektech; v architektuře, ve vybavení pro liturgii (ornáty, lirturgické náčiní), ve vybavení knihoven (luxusní rukopisy). Cluny získalo velký vliv nejen v církvi, ale paradoxně i v politice. Od počátku silná vazba na papežství. Cluny stálo u zrodu emancipace církve, v 11. století podporovalo boj o investituru.

Cluny největší církevní stavbou v západním křesťanství.

Klášter Cluny zničen za Velké francouzské revoluce Klášter Cluny zničen za Velké francouzské revoluce. Dochovala se jen malá část, jedno křídlo transeptu.