MOBILNÍ HOSPIC STROM ŽIVOTA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
O.Sláma, Š. Špinka Projekt „Paliativní péče v ČR“ Senát PČR
Advertisements

Průzkum v azylových domech
Práce multidisciplinárních týmů v oblasti duševního zdraví v Karlovarském kraji Jaroslav Hodboď.
Možnosti propojení sociálních služeb a domácí zdravotní péče u jedinců s psychiatrickým onemocněním Ing. Pavel Andrejkiv Agentura domácí péče LADARA, o.p.s.
Myšlenky pro současnost a budoucnost MUDr.Bohumil Skála,PhD
Kulatý stůl-Paliativní medicína evropské zkušenosti
Koncepce zdravotní péče o bezdomovce
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
DOBROVOLNÍCI V HOSPICI
Péče o seniory, nemocné a umírající v domácím prostředí
Domácí ošetřovatelská péče
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Urgentní příjem Nemocnice Jindřichův Hradec, a.s.
Klíčová otázka č. 4 Specifika péče o osoby bez přístřeší na akutní příjmové ambulanci z pohledu všeobecné sestry Mgr. Patrik Burda 26. – 27. listopadu.
DOMÁCÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE.
Cesta domů Rok 2011 očima čísel Valná hromada sdružení 2012.
Sdělování nepříznivých informací.
Komunitní péče.
Praktické tipy pro budování interdisciplinárního týmu (nejen) v hospici Ladislav Kabelka DLBsH Rajhrad Subkatedra paliativní medicíny XII.BDPM, BVV
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví v Moravskoslezském kraji
CHARITA OSTRAVA CHOS a Mobilní hospicová jednotka
Zdravotní záchranná služba
PÉČE O NEMOCNÉ OŠETŘOVATELSTVÍ V INTERNÍCH OBORECH 04
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Traumatologický plán ÚSZS
Realizace ošetřovatelského plánu/péče
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Halina Doležalová.  Vznik na jaře 2008, 64 členů  Převážná většina zdravotníků- zdravotních sester  Cíl: vzbudit veřejnou diskuzi o potřebě hospice.
„Problémy rodinné péče o osoby se zdravotním postižením“ Projekt „Nejsme chudinky, jsme hrdinky“ V Praze 30. září 2014.
Domácí ošetřovatelská péče. Domácí ošetřovatelskou péčí je zdravotní péče poskytovaná pacientům v jejich sociálním prostředí. Na základě doporučení: 
Zvláštnosti ošetřovatelské péče u seniorů Mgr. Dana Vaňková.
ZÁKON O ZZS zkušenosti z provozu. Zákon o ZZS a související předpisy. Dne byl po dlouholetých diskuzích konečně schválen zákon o zdravotnické.
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
Dětský (tak trochu jiný) diabetes Zdeněk Šumník Pediatrická klinika UK 2. LF a FN v Motole, Praha.
LĚČEBNĚ OZDRAVNÉ POBYTY PRO DĚTI MOŘSKÝ KONÍK VZP ČR MUD R. PAVEL HORÁK, CS C., MBA ŘEDITEL VZP ČR.
Prezentace služeb OPORA V roce 2014 poskytoval spolek OPORA občanům města Roudnice nad Labem tyto registrované sociální služby: Pečovatelská služba Odborné.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Vzdělávání pro zdrav í PředmětZdravověda Tematický.
Příklad dobré spolupráce ADP s poskytovateli sociálních služeb Koppová L., Walachová D. MEDICA zdravotní péče, s.r.o.
Komplexní péče o pacienty na 1. interní klinice VFN a 1.LF UK v Praze Mgr. Markéta Čermáková nemocniční kaplanka.
HOSPICOVÁ A PALIATIVNÍ PÉČE v Libereckém kraji CESTA K VÝSTAVBĚ KAMENNÉHO HOSPICE.
Odlehčovací služby. terénní, ambulantní nebo pobytové služby poskytované osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění.
Pilotní projekt Mobilní specializovaná paliativní péče (MSPP) Několik poznámek z perspektivy ČSPM MUDr. Ondřej Sláma, Ph.D. Vědecký sekretář ČSPM ČLS JEP.
Výživa a paliativní péče Petra Hýsková, říjen 2015.
Srdeční selhání z pohledu pacienta Marie Lazárová I. Interní klinika kardiologická FN Olomouc.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Paliativní péče v pobytových zařízeních sociálních služeb
APSS ČR – Ústecký kraj Krajská síť poskytovatelů sociálních služeb
Koncept poskytování paliativní péče MZČR Konference Kvalita- Bezpečnost- Efektivita MUDr. Martina Novotná ředitelka odboru zdravotních služeb 3. června.
Spolupráce zdravotníků a sociálních pracovníků; možnosti následné péče
Důležitost propojování zdravotního a sociálního systému
Okruhy činnosti práce sestry v ordinaci PL
Mgr. Jana Drexlerová Mamma HELP
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Práce multidisciplinárních týmů v oblasti duševního zdraví v Karlovarském kraji Jaroslav Hodboď.
Snídaně s novináři, Účelná a bezpečná farmakoterapie v domovech pro seniory, výsledky tří let realizace projektu PhDr. Ivana Plechatá
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
Nepříznivé sociální situace spojené se stárnutím senior v domácí péči
SLEZSKÁ HUMANITA, obecně prospěšná společnost
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
MOBILNÍ HOSPIC SV. KRYŠTOFA
Setkání PZS v oblasti paliativní péče
Podpora nových služeb v péči o duševně nemocné
Budoucnost domácí péče
Transkript prezentace:

MOBILNÍ HOSPIC STROM ŽIVOTA Lenka Bitterová Staniční sestra Havířov

Mobilní specializovaná paliativní péče Vše co je součástí obecné paliativní péče Poskytuje péči v domácím prostředí, pacientům s rozšířenou symptomatologií, nebo tam kde se tento stav dá očekávat. (indikace lékaře PPS = 40%) ? (Paliativní škála funkční zdatnosti) Pohyblivost Aktivita Symptomy nemoci Soběstačnost Příjem potravy Stav vědomí Nutnost 24h dostupnosti zdravotnického týmu - konzultací stavu, pohotovostních výjezdů sestry / lékaře, provedení zákroku, ošetření. Spolupráce všech členů multidisciplinárního týmu k splnění všech zdravotních, sociálních, psychických a spirituálních potřeb kdykoli to klient vyžaduje. Rychlost pomoci rodiny(po edukaci) je rychlejší než příjezd RZP (SOS léčiva)

Pacient mobilního hospice Pacient mobilního hospice je pacient u kterého se rozvíjejí symptomy typické pro jeho onemocnění, nejčastěji se jedná hlavně o : Bolest, Dušení, Krvácení, Zvracení , Zmatenost , Strach, a to v komplexech příznaků. Sestry zajišťují péči o inv. vstupy , aplikaci léčiv , chystání bolusů léčiva v případě akutního rozvoje symptomů. V případě výskytu symptomu sestra vyjíždí k pacientovi ,konzultuje stav se službu konajícím lékařem který v případě potřeby vyjíždí na místo zásahu. Mezitím pacient užívá SOS medikaci a čeká na její účinek. Zde používány rychle působící opiáty jako Lunaldin / Instanyl kdy se analgetický účinek dostavuje téměř okamžitě. Eliminace výjezdů ZZS Typický příklad pacienta: Ca Jater, mnohočetné krvácení, anemizace, dušnost, značná bolestivost, úporné svědění, zmatenost až agresivita, rychlý rozvoj terminálního stádia onemocnění v řádu několika hodin.

Kdo jsou naši pacienti Naši pacienti jsou nejčastěji onkologicky nemocní Pacienti s neurodegenerativními onemocněními (ALS), či jinými onemocněními vyvolávající terminální stav pacienta(srdeční selhání, CHOBPN, aj.) - jsou méně časté. Naši pacienti jsou často v produktivním věku, jedná se tak o obtížné kazuistiky s nutností delších intervencí celého MDT zvláště pak Poradny. Jsou se svou diagnózou a prognózou seznámeni dlouhodbě, ALE také jsou to pacienti kteří ji znají několik dnů, či hodin a probíhají u nich všechny fáze akceptace svého stavu ( negace, agrese, smlouvání, deprese, smíření) které se v čase často mění. Našim pacientum a rodině je k dispozici v nejtěžších chvílích sestra - psychoterapeut, a pomáhá jim vyrovnat se se složitou životní situací. Nesmíme zapomínat že pod slovem „Pacient“ se skrývá rodič, sourozenec, životní partner, dítě…………

Kdo jsme Jsme tým lidí který poskytuje zdravotní a lidskou podporu terminálně nemocným pacientům a jejich rodinám v těžkých chvílích jejich života. Jsme mobilní hospic založený v roce 2015 pro oblast Novojičínska, v roce 2016 Rožnovska, v roce 2017 Havířovska. V roce 2018 otevřeny další dvě pobočky v okolních okresech – Přerov a Zlín Nyní nás je 60 kmenových zaměstnanců a více než desítka zaměstnanců na DPP. Díky tomu jsme schopni poskytnout kvalitní mobilní specializovanou paliativní péči čím dál většímu počtu nemocných na větší ploše než o které jsme při založení hospice snili.

Život do posledních dní

Novinky od 1.1.2019 Poplatek Z části hrazeno pojišťovnami Závislost na darech, grantech, dotacích a příspěvcích…

Děkuji za pozornost, budeme se těšit na spolupráci s Vámi i v roce 2019. Mobilní hospic Strom Života Kostelní 71/37 NJ zdravotni@zivotastrom.cz 608 052 524