Liberecký Kraj Ondřej sedlák.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Daniela Tutaková, Liliana Kuželková
Advertisements

Liberecký kraj.
LIBERECKÝ KRAJ.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Kraje ČR Karlovy Vary Ústí n. L. Jihlava Zlín Hradec Králové.
ČESKÁ REPUBLIKA II. Povrch České republiky – reliéfní mapa.
JIHOČESKÝ KRAJ MĚSTO TÁBOR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Liberecký,Královéhradecký a Pardubický kraj územní jednotka- Severovýchod Liberecký kraj- jedná se převážně o horský kraj, proto zde žije jen přes 430.
Asijské Rusko, Dálný Východ Sibiř. Poloha Území v Rusku Přímořská oblast Ležící mezi Uralem a Verchojanským pohořím. Sibiř zaujímá většinu rozlohy Ruské.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_25_16_Z8_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála TÉMA: ČESKO - SEVEROVÝCHOD Základní škola Libina, příspěvková.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_09_ZEMĚPIS Téma: Jihočeský kraj Ročník: 9. Číslo.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_03_ZEMĚPIS Téma: Liberecký kraj Ročník: 9. Číslo.
SEVERNÍ EVROPA Otázka: Které státy řadíme do států severní Evropy?
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_66 Předmět: Zeměpis Autor: Petra Morchová Tento výukový materiál.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_02_ZEMĚPIS Téma: Ústecký kraj Ročník: 9. Číslo.
Česká republika – Ústecký kraj VY_32_INOVACE_06_ZEMĚPIS_Česká republika Ústecký kraj Dětský domov, Základní škola, Střední škola Duchcov, Školní 1, příspěvková.
Chráněná území ČR Vypracoval Mgr. Pavel Daněk. Chráněná území Chráněná území jsou místa, kde jsou přírodní složky uchovávány v co nejpřirozenějším stavu.
-Adriana Štosová 8.A ZÁKLADNÍ INFORMACE: Krajské město:České Budějovice Rozloha:10056 km 2 Počet obyvatel: – (r.2008) Hustota zalidnění:63.
Královéhradecký kraj. Základní údaje Na severu kraje se vypínají Krkonoše a Orlické hory, směrem k jihozápadu se krajina svažuje do úrodné Polabské nížiny.
Ročník: 5. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Vlastivěda Tematický okruh: Místo, kde žijeme Téma: Pardubický kraj Jméno autora: Mgr.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_ZEMĚPIS Téma: Zlínský kraj Ročník: 9. Číslo.
Ročník: 5. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Vlastivěda Tematický okruh: Místo, kde žijeme Téma: Jihočeský kraj Jméno autora: Mgr.
P OVRCH Č ESKÉ REPUBLIKY Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s povrchem ČR.
Ročník: 5. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Vlastivěda Tematický okruh: Místo, kde žijeme Téma: Hlavní město Praha Jméno autora:
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Královéhradecký kraj Rozloha:4759 km2 Počet obyvatel:
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
LIBERECKÝ KRAJ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ Kraj spisovatelů: Alois Jirásek (Hronov)
Základní škola, Hradec Králové
Základní škola Záhumení Rožnov pod Radhoštěm
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Ústecký kraj Název školy: ZŠ Salvátor
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Alena Darebná
LIBERECKÝ KRAJ VY_32_INOVACE_06-28 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ VY_32_INOVACE_06-33 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Základní škola, Hradec Králové
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
KRAJ VYSOČINA VY_32_INOVACE_06-35 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:
Základní škola Záhumení Rožnov pod Radhoštěm
Jablonec nad Nisou Poznávání města.
Německo AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_09_Z8_Skála
OP VK Využívání ICT Sada č. 3 - Z - 8. ročník
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_09_KARLOVARSKY_KRAJ.
ÚSTECKÝ KRAJ VY_32_INOVACE_06-32 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:
JIHOČESKÝ KRAJ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
ČESKO - SEVEROZÁPAD AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Jablonec nad Nisou Jablonec nad Nisou (německy Gablonz an der Neisse, polsky Jabłoniec nad Nysą) je město na severovýchodě Čech nedaleko (asi 13 km) od.
Kraj Vysočina v centru ČR geografický střed Evropy – vrch
ČESKO - JIHOZÁPAD AUTOR: Mgr. Aleš Skála
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Jak znáš Českou republiku?
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_LIBERCKY_KRAJ.
JIHOČESKÝ KRAJ Mgr. Renata Šimková VLASTIVĚDA 5.TŘ.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ KLÁŠTEREC NAD OHŘÍ, KRÁTKÁ 676 AUTOR: MGR
K jednotlivým písmenům uveďte kraj nebo stát:
ČESKÁ REPUBLIKA VODSTVO
Základní škola, Hradec Králové
Jihočeský kraj.
Ústecký kraj Marková Vendula.
Karlovarský kraj Zárubová Eliška.
Transkript prezentace:

Liberecký Kraj Ondřej sedlák

Poloha Leží na samém severu Česka. Je to druhý nejmenší kraj.

Povrch Jeho rozloha je 3 163 km². Členitý reliéf. Většina území je pokryta lesem. Pohoří: Lužické a Jizerské hory na severu, Krkonoše na severovýchodě, Ralská pahorkatina na jihozápadě. Nejvyšším bodem území je hora Kotel (1435 m) v Krkonoších.

Ochrana přírody Chráněné oblasti: Krkonošský národní park CHKO Kokořínsko CHKO Lužické hory CHKO České středohoří CHKO Jizerské hory CHKO Český ráj Dále je zde 8 národních přírodních rezervací.

Vodstvo Z větších českých řek protéká Libereckým krajem pouze Jizera. Nachází se zde řada přehrad, buď s vodními elektrárnami nebo pro zásobu pitné vody. Známějšími jsou vodní nádrž Bedřichov, vodní nádrž Fojtka, vodní nádrž Harcov, atd… Rybníky se rozkládají hlavně na území okresu Česká Lípa. Největším je rybník známý jako Máchovo jezero.

Obyvatelstvo Přibližně 441 300 obyvatel. Nejvyšší koncentrace obyvatel je v okresech Jablonec nad Nisou a Liberec. Nejvíce lidí žije ve městech. Průměrný věk je asi 42 let.

Náboženství Většina obyvatel je nevěřících. Věřících je přibližně 19%. Nejvíc lidí preferuje křesťanské vyznání.

Okresy a města Krajským město je Liberec a další známá města jsou Česká Lípa a Turnov. Má 4 okresy -Česká Lípa -Liberec -Jablonec nad Nisou -Semily

Hospodářství -obilniny V Libereckém kraji se především pěstují Chová se skot, vepř a drůbež. -obilniny -brambory -len -řepka olejka

Průmysl Je rozvinut především sklářský průmysl, výroba keramiky a strojírenství. Sklářskou výrobou je proslulý Nový Bor a Liberec. V Liberci jsou také strojírenské závody. Příklady firem- Crystalex, Sklárny Harrachov, Preciosa

Doprava Silniční doprava -je nejpoužívanější Letecká doprava je v malé míře. Železniční doprava - nejhustší síť v česku Lanovky např. Ještěd. -je nejpoužívanější -pouze 1 dálnice (D10- Liberec->Praha

Cestovní ruch Cestovní ruch je  velmi významným hospodářským odvětvím Libereckého kraje. Nejvíce lidí míří na -Ještěd -Český ráj -Sychrov -Lužické hory

Zdroje https://cs.wikipedia.org/wiki/Libereck%C3%BD_kraj#Doprava https://www.kraj-lbc.cz/ https://mapy.cz/zakladni?x=14.4185000&y=50.8003010&z=11 http://ireferaty.cz/307/6103/Liberecky-kraj https://liberecky2011.webnode.cz/hospodarstvi/ http://regiony.lusa.cz/liberecky-kraj/zemedelstvi-a-prumysl/ Atlas světa a české republiky