Jednoduché koření Tunková Barbora 7. E 2015.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Advertisements

Ukládání potravin VY_32_INOVACE_2C_04 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Sada 3 Práce v domácnosti MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
ÚTERÝ Polévka Kuřecí vývar s drobením 20,- Kč Polévka Hrachová 25,- Kč.
KAKAO A ČOKOLÁDA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kakao, čokoláda, výroba, výrobky, dělení čokolády Autor:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_Fi_II_01 Název Jižní Asie Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Středa BE soup 1 Slepičí s těstovinou 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 2 Dršťková z vepřových žaludků 16,60 Kč / 21,- Kč.
POCHUTINY VY_32_INOVACE_17_PRAKTICKÉ ČINNOSTI Příjemce: ZŠ Břidličná, okres Bruntál Komenského Břidličná Doporučeno pro: ročník Předmět:
Блюдо 3. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací, upevňovací učivo Autor: Mgr. Lenka Kajabová Jazyk: Ruština Očekávaný výstup: rozšíření.
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 17 Název.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Zdravý životní styl Vytvořila :Adéla Buchtelová 8.třída.
Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná VY_32_INOVACE_12_LÉČIVÉ A JEDOVATÉ ROSTLINY_HORKÁ ROSTLINY.
PONDĚLÍ Polévka Hovězí po italsku 20,- Kč Polévka Houbový krém 25,- Kč.
Rádce ŠJ 3 propojuje ND a SK v jeden celek
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Suroviny pro cukráře I. ročník
Bylinky - Kräuter.
Hovězí vývar se zeleninou a masovými knedlíčky
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, K čemu jsou nám dobré?
Anglický fotograf Carl Warner vytvořil sérii fotografií, k jejichž realizaci použil pouze potraviny. Tzv. "foodscapes" (sjednocení slov, potravin a krajiny)
ODBORNÝ WORKSHOP EXOTICKÉ OVOCE
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.1.Bal.06_Zdravá_a_nezdravá_výživa.
Aktuální problémy potravinářského sektoru – obchodní přirážky a dovozy
Technika obsluhy – Pěstování kávy
6.2. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Technologie
11. – 15. dubna PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_74_PRV1
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Petra MATYÁŠTÍKOVÁ Název materiálu:
Světová a národní gastronomie
Slepičí vývar s nudlemi
12.6. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
9.10. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
7. – 11. března PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Kuřecí vývar se zeleninou a smaženým hráškem
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Anglický fotograf Carl Warner vytvořil sérii fotografií, k jejichž realizaci použil pouze potraviny. Tzv. "foodscapes" (sjednocení slov, potravin a krajiny)
Jídelníček dubna 2018 změna jídelníčku je možná
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
Jarmila Kašparová nutriční terapeutka
AROMATICKÉ KOŘENÍ.
Léčivé rostliny Michaela Housková 3.A.
Změna jídelníčku vyhrazena Denní pitný režim na každé třídě
Bylinky Šťovík kyselý Hana a Petr Ulrychovi Užívá se převážně zevně
Bc. Anna Hana Kučeráková
AUTOR:Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_02_33_ ZDRAVÁ VÝŽIVA
Změna jídelníčku vyhrazena Denní pitný režim na každé třídě
Změna jídelníčku vyhrazena Denní pitný režim na každé třídě
– PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Změna jídelníčku vyhrazena Denní pitný režim na každé třídě
14.1. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
21.1. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Jídelníček od 4. do 8. března 2019 změna jídelníčku je možná
15.4. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Letní pozdrav.
1.4. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Aromatické koření Lucie Machovská 3.C.
Léčivé rostliny Klára Dominová 3. A.
Transkript prezentace:

Jednoduché koření Tunková Barbora 7. E 2015

Anýz Blízký příbuzný kopru Původ ze Středního východu Lékařství: Podpora zažívání, usnadnění vykašlávání Potravinářství v Evropě: Pečivo, sušenky Nakládání červené řepy, červeného zelí, kompotů Indie a Blízký východ: Polévky, dušené pokrmy

Badyán Vůně podobná anýzu Původ z Číny (před 3000 lety) Lékařství: Koliky, revma, digestiva Potravinářství v Evropě: Likérnictví, voňavkářství, potravinářství Perník, sušenky, švestková povidla, kompoty Asie: Nudlová polévka Součást koření „Pěti vůní“

Bazalka Původ z Indie (do Evropy až v 16. století) Lékařství: Zlepšení trávení, uklidnění nervů (!Vyšší dávky podráždění! ) Potravinářství: Přísada do salátů, dušené maso, polévky, omáčky Základ italské kuchyně: zjm. pizza, těstoviny

Bobkový list Původ ze Středomoří- list vavřínu Lékařství: Sedativa, zlepšuje trávení, antiseptický účinek, snižuje krevní cukr Potravinářství: Smetanové omáčky, polévky, kyselá jídla Nakládání okurek, masa a hub Marinády

Cayenský pepř Původ z Číny a Pákistánu Lékařství: Potravinářství: Podpora krevního oběhu, prevence proti nachlazení, dezinfekce, migrény Potravinářství: Ostrá kuchyně (mexická, čínská, španělská, maďarská, …) Pasty, omáčky, ryba, mořské plody Vaječné a rýžové pokrmy

Cibule mletá Původ v Egyptě (více jak 4000 let) Lékařství: Činnost střev, trávení, antibakteriální účinky, stimulace srdeční činnosti a žlučníku Snížení cholesterolu v krvi, dýchací ústrojí, doporučení diabetikům Potravinářství: Slaná a masitá jídla Polévky, omáčky, pomazánky Studená kuchyně: nakládání a vařená masa

Citrónová kůra Především tropy a subtropy Lékařství: Potravinářství: Zvýšení chuti k jídlu, cévní systém Potravinářství: Sladké pečivo, moučníky Omáčky Drůbeží maso, ryby Pomazánky, paštiky Čaje

Citrónová tráva- Citronela Původ z Egypta a Říma, tropy Lékařství: Trávení, chuť k jídlu, pomoc při nadýmání, snížení krevního tlaku Potravinářství: Vietnamská, malajská a thajská jídla Dušené pokrmy z kuřat, vepřového masa, ryby, krevety Těsta, kari

Černý kmín- Černucha Do 17. století hlavně jižní Evropa a Blízký východ Dnes i volně v přírodě( Indie, Turecko, Egypt) Lékařství: Pozastavení imunitních reakcí, alergií Snížení cholesterolu, lepší trávení, proti nadýmání Podpora menstruace Potravinářství: Turecká, indická a orientální kuchyně- chléb, chlebové placky Zeleninové saláty, jehněčí, drůbeží

Česnek mletý Původ v Asii, v Egyptě a na Blízkém východě Současně všude na světě- nenáročný na podmínky Lékařství: Antibakteriální účinky, prevence před různými druhy rakoviny, imunita Odhlenění, pozitivní vliv na cévní a trávicí soustavu Potravinářství: Maso, omáčky, přílohy, pečení, polévky, dresingy

Česnek medvědí Vlhké lesy Evropy a Asie Lékařství: Potravinářství: Antibakteriální a protiplísňové účinky Podpora krevního oběhu Potravinářství: Máslo, jogurt, tvaroh Smetanové pomazánky, salát

Estragon Původ ze střední Asie, dnes na celé severní polokouli Lékařství: Dříve jako prostředek proti jedu např. při ušknutí Dnes odvar- činnost ledvin Potravinářství: Zelená francouzská kuchyně-aromatizace vinných a ovocných octů Bylinková másla, dušená masa, nádivky, marinády, saláty Čerstvý- míchaná vejce, smetanové omáčky, sýry, máslo

Fenykl Původně Středozemní a Černé moře Dnes Indie, Čína, Balkán, Japonsko, USA, UK Lékařství: Podpora zažívání U těhotných stimulace tvorby mléka Usnadnění odkašlávání Potlačení nadýmání Potravinářství: Čaj, chléb, sladké pečivo a cukrovinky Rybí polévky, sýry, saláty, k masu

Hořčice žlutá( bílá) Původ v oblasti Středozemního moře Dnes v Evropě, i ČR Lékařství: Pomáhá trávení Zevně ve formě obkladů( bronchitida, nachlazení, revmatické a kloubní bolesti) Potravinářství: K masům a ostřejším jídlům Marinády, nakládání zeleniny

Hořčice hnědá Původ ze Středomoří Potravinářství: Indická kuchyně- kvalitní olej, nakládání zeleniny, indické speciality Příprava krémové hořčice

Hořčice černá Potravinářství: Orientální kuchyně- součást salátů

Hřebíček Původ z indonéských Moluk, poté v Číně, Alexandrii a v Evropě Arabové, Portugalci a Nizozemci- války Dnes Indonésie, Madagaskar, Srí Lanka a Malajsie Lékařství: Desinfekce ústní dutiny a střevního traktu Vhodný pro diabetiky, proti nevolnostem Ústní záněty, bolesti zubů, zubní lékařství- anestetikum Kosmetika Potravinářství: Sladké pokrmy- pečivo, punče, kompoty, povidla, svařená vína Rybí pokrmy, zvěřina, červené zelí, uzeniny

Chilli Původ ze Střední a Jižní Ameriky Dnes celosvětově Lékařství: Již Indiáni- léčivo Podpora krevního oběhu a antiseptika Potravinářství: Asijská, zjm. thajská kuchyně Latinskoamerická oblast až po jih USA Přikusování papriček- Mexiko

Jalovec Původ ze Středomoří Dnes na celé severní polokouli Lékařství: Proti zánětům střevního traktu Čaj- proti revmatismu, lepší dýchání, močopudné účinky, zlepšení krevního oběhu Není vhodný v těhotenství a při zánětech ledvin Mírní symptomy chřipky a nachlazení Potravinářství: Mastné a nadýmávé pokrmy, zvěřina, drůběží Červené a bílé zelí, mrkev, ředkev, červená řepa

Kardamom Jižní oblasti Indie, Srí Lanky, Vietnamu a Číny Nyní také v Tanzánii a Guatemale Lékařství: Podpora trávení, při nadýmání Při pálení žáhy, osvěžení dechu Afrodiziakum Potravinářství: Ochucení kávy, čaje, svařeného vína Moučníky Indická, arabská a čínská kuchyně

Kerblík Původ na Blízkém Východě, Kavkazu Nyní střední Evropa Lékařství: Potlačení plynatosti, podpora trávení Zlepšení metabolismu Močopudnost Dietní bylina pro nemocné žlučníkem Potravinářství: Ryby, grilovaná masa, vaječné pokrmy Jemná zelenina, smetanové a tvarohové pomazánky Rýže, nové brambory, k tofu, saláty, chlebíčky

Kmín Původ ve Švýcarsku Nyní celá Evropa- Nizozemí, Polsko, Maďarsko, mírný pás Asie Lékařství: Domácí léčebný prostředek Podpora zažívání- proti nadýmání Proti bronchitidě Čaj- podpora tvorby mléka u kojících žen Potravinářství: Brambory, zelí, ryby, pečeně, maso, uzeniny, polévky, sýry Tvarohové pomazánky, dušené pokrmy- jehněčí, husa

Římský kmín Původ z Etiopie, Střední východ, Indie, Mexiko Lékařství: Trávení, proti průjmu a nadýmání, uvolnění břišních křečí Při onemocnění horních cest dýchacích Potravinářství: Asijské, jihoamerické a jihoafrické kuchyně Masa, zelenina, dušené pokrmy, uzeniny, sýry Chléb, luštěniny

Koriandr Dnes ve Středomoří, v Přední Asii, Německo Lékařství: Střevní a žaludeční potíže Tišení nervozity Podpora činnosti hladkých svalů- uvolňuje křeče Potravinářství: Thajská, indická a jihoamerická kuchyně Ochucování chleba, sladkého pečiva, zelí a brambor Přísada do piv a likérů

Kurkuma Původ z jižní Asie Lékařství: Potravinářství: Žaludeční či střevní problémy Podpora vyprazdňování žlučníku a produkci žluči v játrech Potravinářství: Indická a africká kuchyně Omáčky, rýžové pokrmy Ryby, plody moře, drůbež

Děkuji za pozornost!