Jednoduché koření Tunková Barbora 7. E 2015
Anýz Blízký příbuzný kopru Původ ze Středního východu Lékařství: Podpora zažívání, usnadnění vykašlávání Potravinářství v Evropě: Pečivo, sušenky Nakládání červené řepy, červeného zelí, kompotů Indie a Blízký východ: Polévky, dušené pokrmy
Badyán Vůně podobná anýzu Původ z Číny (před 3000 lety) Lékařství: Koliky, revma, digestiva Potravinářství v Evropě: Likérnictví, voňavkářství, potravinářství Perník, sušenky, švestková povidla, kompoty Asie: Nudlová polévka Součást koření „Pěti vůní“
Bazalka Původ z Indie (do Evropy až v 16. století) Lékařství: Zlepšení trávení, uklidnění nervů (!Vyšší dávky podráždění! ) Potravinářství: Přísada do salátů, dušené maso, polévky, omáčky Základ italské kuchyně: zjm. pizza, těstoviny
Bobkový list Původ ze Středomoří- list vavřínu Lékařství: Sedativa, zlepšuje trávení, antiseptický účinek, snižuje krevní cukr Potravinářství: Smetanové omáčky, polévky, kyselá jídla Nakládání okurek, masa a hub Marinády
Cayenský pepř Původ z Číny a Pákistánu Lékařství: Potravinářství: Podpora krevního oběhu, prevence proti nachlazení, dezinfekce, migrény Potravinářství: Ostrá kuchyně (mexická, čínská, španělská, maďarská, …) Pasty, omáčky, ryba, mořské plody Vaječné a rýžové pokrmy
Cibule mletá Původ v Egyptě (více jak 4000 let) Lékařství: Činnost střev, trávení, antibakteriální účinky, stimulace srdeční činnosti a žlučníku Snížení cholesterolu v krvi, dýchací ústrojí, doporučení diabetikům Potravinářství: Slaná a masitá jídla Polévky, omáčky, pomazánky Studená kuchyně: nakládání a vařená masa
Citrónová kůra Především tropy a subtropy Lékařství: Potravinářství: Zvýšení chuti k jídlu, cévní systém Potravinářství: Sladké pečivo, moučníky Omáčky Drůbeží maso, ryby Pomazánky, paštiky Čaje
Citrónová tráva- Citronela Původ z Egypta a Říma, tropy Lékařství: Trávení, chuť k jídlu, pomoc při nadýmání, snížení krevního tlaku Potravinářství: Vietnamská, malajská a thajská jídla Dušené pokrmy z kuřat, vepřového masa, ryby, krevety Těsta, kari
Černý kmín- Černucha Do 17. století hlavně jižní Evropa a Blízký východ Dnes i volně v přírodě( Indie, Turecko, Egypt) Lékařství: Pozastavení imunitních reakcí, alergií Snížení cholesterolu, lepší trávení, proti nadýmání Podpora menstruace Potravinářství: Turecká, indická a orientální kuchyně- chléb, chlebové placky Zeleninové saláty, jehněčí, drůbeží
Česnek mletý Původ v Asii, v Egyptě a na Blízkém východě Současně všude na světě- nenáročný na podmínky Lékařství: Antibakteriální účinky, prevence před různými druhy rakoviny, imunita Odhlenění, pozitivní vliv na cévní a trávicí soustavu Potravinářství: Maso, omáčky, přílohy, pečení, polévky, dresingy
Česnek medvědí Vlhké lesy Evropy a Asie Lékařství: Potravinářství: Antibakteriální a protiplísňové účinky Podpora krevního oběhu Potravinářství: Máslo, jogurt, tvaroh Smetanové pomazánky, salát
Estragon Původ ze střední Asie, dnes na celé severní polokouli Lékařství: Dříve jako prostředek proti jedu např. při ušknutí Dnes odvar- činnost ledvin Potravinářství: Zelená francouzská kuchyně-aromatizace vinných a ovocných octů Bylinková másla, dušená masa, nádivky, marinády, saláty Čerstvý- míchaná vejce, smetanové omáčky, sýry, máslo
Fenykl Původně Středozemní a Černé moře Dnes Indie, Čína, Balkán, Japonsko, USA, UK Lékařství: Podpora zažívání U těhotných stimulace tvorby mléka Usnadnění odkašlávání Potlačení nadýmání Potravinářství: Čaj, chléb, sladké pečivo a cukrovinky Rybí polévky, sýry, saláty, k masu
Hořčice žlutá( bílá) Původ v oblasti Středozemního moře Dnes v Evropě, i ČR Lékařství: Pomáhá trávení Zevně ve formě obkladů( bronchitida, nachlazení, revmatické a kloubní bolesti) Potravinářství: K masům a ostřejším jídlům Marinády, nakládání zeleniny
Hořčice hnědá Původ ze Středomoří Potravinářství: Indická kuchyně- kvalitní olej, nakládání zeleniny, indické speciality Příprava krémové hořčice
Hořčice černá Potravinářství: Orientální kuchyně- součást salátů
Hřebíček Původ z indonéských Moluk, poté v Číně, Alexandrii a v Evropě Arabové, Portugalci a Nizozemci- války Dnes Indonésie, Madagaskar, Srí Lanka a Malajsie Lékařství: Desinfekce ústní dutiny a střevního traktu Vhodný pro diabetiky, proti nevolnostem Ústní záněty, bolesti zubů, zubní lékařství- anestetikum Kosmetika Potravinářství: Sladké pokrmy- pečivo, punče, kompoty, povidla, svařená vína Rybí pokrmy, zvěřina, červené zelí, uzeniny
Chilli Původ ze Střední a Jižní Ameriky Dnes celosvětově Lékařství: Již Indiáni- léčivo Podpora krevního oběhu a antiseptika Potravinářství: Asijská, zjm. thajská kuchyně Latinskoamerická oblast až po jih USA Přikusování papriček- Mexiko
Jalovec Původ ze Středomoří Dnes na celé severní polokouli Lékařství: Proti zánětům střevního traktu Čaj- proti revmatismu, lepší dýchání, močopudné účinky, zlepšení krevního oběhu Není vhodný v těhotenství a při zánětech ledvin Mírní symptomy chřipky a nachlazení Potravinářství: Mastné a nadýmávé pokrmy, zvěřina, drůběží Červené a bílé zelí, mrkev, ředkev, červená řepa
Kardamom Jižní oblasti Indie, Srí Lanky, Vietnamu a Číny Nyní také v Tanzánii a Guatemale Lékařství: Podpora trávení, při nadýmání Při pálení žáhy, osvěžení dechu Afrodiziakum Potravinářství: Ochucení kávy, čaje, svařeného vína Moučníky Indická, arabská a čínská kuchyně
Kerblík Původ na Blízkém Východě, Kavkazu Nyní střední Evropa Lékařství: Potlačení plynatosti, podpora trávení Zlepšení metabolismu Močopudnost Dietní bylina pro nemocné žlučníkem Potravinářství: Ryby, grilovaná masa, vaječné pokrmy Jemná zelenina, smetanové a tvarohové pomazánky Rýže, nové brambory, k tofu, saláty, chlebíčky
Kmín Původ ve Švýcarsku Nyní celá Evropa- Nizozemí, Polsko, Maďarsko, mírný pás Asie Lékařství: Domácí léčebný prostředek Podpora zažívání- proti nadýmání Proti bronchitidě Čaj- podpora tvorby mléka u kojících žen Potravinářství: Brambory, zelí, ryby, pečeně, maso, uzeniny, polévky, sýry Tvarohové pomazánky, dušené pokrmy- jehněčí, husa
Římský kmín Původ z Etiopie, Střední východ, Indie, Mexiko Lékařství: Trávení, proti průjmu a nadýmání, uvolnění břišních křečí Při onemocnění horních cest dýchacích Potravinářství: Asijské, jihoamerické a jihoafrické kuchyně Masa, zelenina, dušené pokrmy, uzeniny, sýry Chléb, luštěniny
Koriandr Dnes ve Středomoří, v Přední Asii, Německo Lékařství: Střevní a žaludeční potíže Tišení nervozity Podpora činnosti hladkých svalů- uvolňuje křeče Potravinářství: Thajská, indická a jihoamerická kuchyně Ochucování chleba, sladkého pečiva, zelí a brambor Přísada do piv a likérů
Kurkuma Původ z jižní Asie Lékařství: Potravinářství: Žaludeční či střevní problémy Podpora vyprazdňování žlučníku a produkci žluči v játrech Potravinářství: Indická a africká kuchyně Omáčky, rýžové pokrmy Ryby, plody moře, drůbež
Děkuji za pozornost!