Hygienická nařízení - hodnoty expozice elektromagnetickým neionizujícím zářením Jakub Rejzek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DIAL – UP ISDN ADSL kabelová televize bezdrátové (WiFi) mobilní
Advertisements

Vypracoval: Lukáš Víšek
Radiofrekvenční řízení budov
Rušení radiokomunikačních zařízení. Mnozí z nás si jistě již nedovedou život bez mobilního telefonu ani představit, a přitom všichni víme, že svým telefonováním.
Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Označování poplachových systémů EZS značkou CE
Současná situace a očekávané změny zkoušení a certifikace kamerových systémů Zbyněk Görner TESTALARM PRAHA s.r.o. AZL č pro zkoušky I&HAS.
Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o
MUDr. Eva Rychlíková Zdravotní ústav se sídlem v Kolíně Prostředí kolem nás.
Ultrazvuk a Dopplerův jev
Model TCP/IP Fyzická vrstva.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
PROTIVÝBUCHOVÁ PREVENCE NV č. 406/2004 Sb.
Bezdrátové síťové prvky
Elektromagnetické vlny
Tato prezentace byla vytvořena
Měření rušivých signálů
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
PŘEDNÁŠKA 6 Jiří Šebesta MRAR – Radiolokační a radionavigační systémy
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
ZÁŘENÍ ČVUT - Fakulta dopravní. Záření Koncepce “Rozumné minimalizace expozice“
Tato prezentace byla vytvořena
Elektromagnetický smog
Aneb Vlastnosti elektromagnetického záření o vln. délce 1 mm až 1 m Jaroslav Jarina, Jiří Mužík, Václav Vondrášek.
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
z pohledu ČSN norem a PNE norem
Zkušenosti z aplikace zákona o integrované prevenci z pohledu agentury CENIA.
Ochrana před neionizujícím zářením PŽP II Teze přednášky Podzim 2009.
Elektromagnetická kompatibilita (EMC)
Přehled působení elektromagnetického záření na tkáň
ULTRAZVUK Štěpán Balajka.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Elektroenergetika úvod do předmětu.
Fakulta biomedicínského inženýrství, ČVUT v Praze, nám. Sítná 3105, Kladno Modernizace výukových postupů a zvýšení praktických dovedností a návyků.
Normy, vznik, vlastnosti
Elektromagnetická pole
Tato prezentace byla vytvořena
Působení elektromagnetického záření na biologickou tkáň
Ochrana životního prostředí při vybraných činnostech.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Tato prezentace byla vytvořena
Termoluminiscenční dozimetrie
COGAIN 2009 Možnosti řízení invalidního vozíku. Systém řízení vozíku  Rozdělen do několika částí  Část pohonu Motor pohonu Senzory ujeté vzdálenosti.
Tato prezentace byla vytvořena
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
PB169 – Operační systémy a sítě Přenos dat v počítačových sítích Marek Kumpošt, Zdeněk Říha.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELIII ANTÉNY Obor:Elektrikář.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Zapalování – 11 Stupně odrušení Ing. Jiří Špička.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELIII TELEKOMUNIKACE.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Wi-Fi.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
BEMC Ukázkové příklady 2 BEMC. Vypočtěte v [dB] útlum odrazem, absorpční útlum a celkovou teoretickou účinnost stínění 1 mm tlusté ocelové desky na kmitočtu.
Přenos dat infračerveným zářením OB21-OP-EL-ELN-NEL-M
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELIII RADIOKOMUNIKACE.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Ing. Oldřich Vavříček NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Základy elektrotechniky.
Posuzování shody stavebních výrobků
Elektromagnetická slučitelnost
Digitální měřící přístroje
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY
Elektromagnetická slučitelnost
Beata Garšicová Marek Běl Martin Klicpera Jan Mucha
PNE : vydání Důvody proč vznikla PNE a trochu historie
PARAMETRY KVALITY ELEKTŘINY z pohledu technických norem EU a ČR
Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - 2. ročník - Fyzika
v kostce Ing. Jan Stejskal
ISP Futuretec Jakub Rejzek.
Transkript prezentace:

Hygienická nařízení - hodnoty expozice elektromagnetickým neionizujícím zářením Jakub Rejzek

Hygiena EMC Hygienické limity nastavuje Nařízení vlády o ochraně zdraví před neionizujícím zářením 1/2008 Sb, §2. příloha 1 Nejvyšší přípustné hodnoty měrného absorbovaného výkonu (SAR) jsou stanoveny v tabulce č. 2. Tyto nejvyšší přípustné hodnoty se vztahují na celkovou absorpci všech přítomných složek elektromagnetického pole v tkáních těla v intervalu frekvencí od 100 kHz do 10 GHz. Referenční hodnoty se přepočítávají z hodnoty Volt/metr, který lze přímo měřit.

Hygiena EMC Pro zjištění hodnot u vyšších frekvencí https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2008-1#cast2 Přednáška Ing. Ščehoviče na KKTS Plzeň https://www.youtube.com/watch?v=J_HfO3uJUN0 Platné jsou normy: ČSN EN 50554 – Základní norma pro posouzení vysílacího stanoviště v místě instalace ve vztahu k vystavení obyvatelstva vysokofrekvenčním polím. ČSN EN 50492 – Základní norma pro měření místní intenzity EMC pole na expozici lidí v blízkosti základnových stanic. ČSN EN 62232 – Určování intenzity EMC pole, výkonové spektrální hustoty a SAR v blízkosti radiokomunikačních radiových stanic pro účely vyhodnocení vystavení člověka. ČSN EN 50400 - Základní norma pro prokazování shody pevných zařízení pro rádiový přenos (110 MHz až 40 GHz), určených pro užití v bezdrátových telekomunikačních sítích, se základními omezeními nebo referenčními úrovněmi při vystavení obyvatelstva vysokofrekvenčním elektromagnetickým polím, když jsou zařízení uváděna do provozu.

Hygiena EMC Několik poznámek, které nás zajímají: Posuzuje se vždy celková hodnota EMG záření, tedy i od ostatních zařízení. Někdy je expozici nejjednodušší změřit. Hodnoty maximálního vyzářeného výkonu 1W E.I.R.P, jsou stejné bez ohledu na typ použitého anténního zařízení. Maximální střední spektrální hustota 50mW/MHz v libovolném úseku širokém 1 MHz naznačuje, že zařízení typu WiFi, ve velké části určená pro provoz v domácnosti, mají řádově nižší hodnoty vyzařování elektrického pole nežli zařízení mobilní sítě, radarové detekce, radiového či televizního vysílání. Jediným vědecky prokázaným jevem elektromagnetického záření na tělo člověka je ohřev tkáně. Hodnotu SAR, měrného absorbovaného výkonu na 1 kg váhy člověka. Citlivé osoby vnímají bolest hlavy, nervozitu, nepohodu. V souvislosti s WiFi je vhodné poznamenat, že i používání běžného mobilního telefonu sebou nese násobně absorpci a ohřev tkáně. Apple iP8 - Head SAR Level 1.14 w/kg A teď pojďme na vize rozvoje všudypřítomné výkonné mobilní 5G sítě. A přiznejme si, že z pohledu rizika EMC zátěže není moc časté 5G sítě hodnotit. Zde je velká limita – muselo by se dosáhnout velmi husté sítě BTS s nízkým výkonem.

Děkuji Vám za pozornost. Výbor nezávislého ICT průmyslu, z.s jakub.rejzek@vnictp.cz Dotaz na pana Petržílku.