Dlouhodobá péče Věcný záměr zákona upravujícího řešení zdravotně sociální péče Společný projekt Ministerstva zdravotnictví a Ministerstva práce a sociálních.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
DLOUHODOBÁ PÉČE v České republice
Zákon o sociálních službách
Koncepce zdravotní péče o bezdomovce
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Koncept dlouhodobé péče v České republice
2 Cílem návrhu je zajistit v rámci objemu dnes vynakládaných veřejných prostředků lepší alokační efektivitu, tedy dostupnou a kvalitní dlouhodobou péči,
POPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
Zdravotnictví V odvětví zdravotnictví v ČR je zaměstnáno pracovníků a výdaje státního rozpočtu do tohoto odvětví představuji asi 9% HDP. Po roce.
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Projekt „Zajištění místní a typové dostupnosti sociálních služeb“. Tyto materiály byly vytvořeny s podporou EU. Názory zde prezentované jsou plně v zodpovědnosti.
REFORMA ZDRAVOTNICTVÍ „Zdravotnictví nejvyšší kvality dostupné pro všechny!“ MUDr. David Rath.
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Fakultní nemocnice Ostrava
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
PODPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ Programu švýcarsko-české spolupráce
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Gerontopsychologie v praxi Mgr. Kateřina Bartošová Mgr. Markéta Kukaňová.
„Problémy rodinné péče o osoby se zdravotním postižením“ Projekt „Nejsme chudinky, jsme hrdinky“ V Praze 30. září 2014.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Mechanismus finanční podpory sociálních služeb formou vyrovnávací platby 1.
Personální vyhláška Mgr. Lubomír Francl Místopředseda OSZSP ČR.
Aktivity související s psychiatrickou péčí podporované z Operačního programu Zaměstnanost a Integrovaného regionálního operačního programu.
Mgr. Zuzana Jentschke - Stőcklová náměstkyně ministryně Sekce pro sociální a rodinnou politiku 10. dubna 2014.
DLOUHODOBÁ PÉČE V ČR Současnost a budoucnost Jana Hnyková poslankyně PSP ČR členka Výboru pro zdravotnictví a Výboru pro sociální politiku.
Síť pobytových služeb pro seniory Pobytové služby nesmějí řešit nedostatek financí uživatelů terénních služeb, ani nedostatečnou síť terénních služeb.
Domov pro seniory Chotěboř. Z historie  Město Chotěboř již několik let uvažuje o výstavbě zařízení pro seniory.  Původní záměr výstavby domu s pečovatelskou.
Domácí ošetřovatelská péče. Domácí ošetřovatelskou péčí je zdravotní péče poskytovaná pacientům v jejich sociálním prostředí. Na základě doporučení: 
Paragraf Fišerové – dopady na pacienty, pojišťovny a poskytovatele zdravotní péče.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2008 Ministerstvo zdravotnictví Praha,
Příspěvek na péči MUDr. Jarmila Lamková MUDr. Jarmila Lamková Ministerstvo práce a sociálních věci, Ministerstvo práce a sociálních věci, odbor posudkové.
Sociální služby v ČR Mirka Wildmannová
Podmínky pro rozvoj integrovaných sociálních a zdravotních služeb v obcích 17. dubna 2015 Ing. Iva Merhautová, MBA.
Alternativy řešení dlouhodobé péče 25. února 2015 Mgr. David Pospíšil, Mgr. Jan Vrbický.
Zdravotnické reformní zákony Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Ošetřovatelská péče v pobytových zařízeních sociálních služeb MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA náměstek pro zdravotní pojištění.
Zdravotnické ukazatele v ČR. Kromě zcela obecných ekonomických ukazatelů je měření a hodnocení kvality zdravotní péče typické výskytem zcela specifických.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Vzdělávání pro zdrav í PředmětZdravověda Tematický.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Podpořeno z Programu švýcarsko-české spolupráce Supported by a grant from Switzerland through the Swiss Contribution to the enlarged European Union.
Sociální služby poskytované obcemi aktuální problémy Ing. Daniela Lusková.
Mgr. Petr Hanuš KOORDINÁTOR ODBORNÝCH SEKCÍ ASOCIACE POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ČR ŘEDITEL SEKCE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB UNIE ZAMĚSTNAVATELSKÝCH SVAZŮ ČR.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Reforma psychiatrické péče z pohledu Asociace krajů MUDr. Jan Tuček, Ph.D.
Odlehčovací služby. terénní, ambulantní nebo pobytové služby poskytované osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Pečovatelská služba.
Koncept poskytování paliativní péče MZČR Konference Kvalita- Bezpečnost- Efektivita MUDr. Martina Novotná ředitelka odboru zdravotních služeb 3. června.
Spolupráce zdravotníků a sociálních pracovníků; možnosti následné péče
Důležitost propojování zdravotního a sociálního systému
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Reforma psychiatrické péče
Hodnoty v péči o seniory
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Úhrady zdravotní péče v sociálních zařízeních
Obor zdravotních služeb MZ
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
Zdravotnictví: hospodářský kontext
Skupina poskytovatelů následné lůžkové péče Dohodovací řízení pro rok 2020 Společný návrh ZP
Zkušenosti koordinátora podpory seniorů, ORP Roudnice nad Labem
Budoucnost domácí péče
Vyúčtování dotací za rok 2013 Rozdělení dotací v roce 2014
Transkript prezentace:

Dlouhodobá péče Věcný záměr zákona upravujícího řešení zdravotně sociální péče Společný projekt Ministerstva zdravotnictví a Ministerstva práce a sociálních věcí

Dlouhodobá péče Dlouhodobá péče představuje široké spektrum kombinovaných zdravotních a sociálních služeb, které potřebují osoby závislé na cizí pomoci. Jedná se o pomoc při osobní péči i při péči o domácnost pro zajištění důstojného života Osobní hygiena, zajištění stravy, chod domácnosti, sociální kontakt, ošetřovatelské úkony...

Dlouhodobá péče Odhad počtu klientů – 150 000 osob Část současných příjemců příspěvku na péči Část současných pacientů na ošetřovatelských lůžkách Odhad veřejných nákladů – 30 mld. Kč ročně Příspěvek na péči, dotace, další dávky Úhrady za ošetřovací den, domácí zdravotní péče Dlouhodobá péče představuje 1% HDP veřejných nákladů

Dlouhodobá péče MZČR a MPSV společně navrhují jasné oddělení dlouhodobé péče od ostatní zdravotnické a ostatní sociální problematiky. Cílem je zajistit lepší efektivitu v rámci vynakládaných prostředků Návrh zákona stanoví: Nárok na dlouhodobou péči a způsob jeho posuzování Rozsah dlouhodobé péče Způsob registrace poskytovatelů, personální, materiální a technické požadavky Zdroje financování Institucionální role a zodpovědnosti

Dlouhodobá péče Stejně nemocní lidé se pohybují mezi třemi sektory s různě dostupnými a kvalitními službami. Jsou v domácnostech v pobytových sociálních zařízeních v lůžkových zdravotnických zařízeních Hospitalizace jsou prodlužovány na „drahých“ ošetřovatelských lůžcích kvůli nedostupnosti dlouhodobé péče v domácnostech

Dlouhodobá péče Regionální rozdíly úhrad ošetřovatelské péče jsou významné Náklady zdravotních pojišťoven na dlouhodobou ošetřovatelskou zdravotní péči v roce 2009 na obyvatele daného kraje v Kč

Dlouhodobá péče Sociální služby ve zdravotnictví nefungují Příklad: Reportér MF DNES se nechal na týden zaměstnat jako sanitář v léčebně dlouhodobě nemocných: ... Zvoní alarm! ... Sestra Květa nerušeně sedí a píše esemesku. "Hele, já tam jdu, co když to spěchá?" prohodím. "V klidu, tady nic nespěchá," opáčí Květa, „ ...koupání jednou týdně je pouze teorie.“ Zdroj: Za zdmi LDN je pacient nula, zjistil reportér MF DNES, 7.8.2008 http://zpravy.idnes.cz/za-zdmi-ldn-je-pacient-nula-zjistil-reporter-mf-dnes-fht-/domaci.aspx?c=A080706_225553_domaci_mia

Dlouhodobá péče Ošetřovatelská péče v sociálních zařízeních nefunguje Příklad: „Jsou to peníze, ze kterých je převážně hrazena mzda zdravotních sester. Těch máme v domově osm. Jsou zaměstnány na plný úvazek a slouží celodenní směny... Úsporou by mohlo být propouštění... Výrazně by to ale zhoršilo zdravotní péči,“ Tomáš Abrhám, Domov Kladno – Švermov, Péče v domovech pro seniory na Kladensku je ohrožena, ZDN.CZ, 20.2.2010 „...není třeba zastírat, že v některých konkrétních sociálních zařízeních je VZP nucena, někdy i velmi citelně, krátit úhrady vyúčtované péče.“ MUDr. Gríša Vodička, VZP ČR, INFOSERVIS VZP ČR č. 2/2010.

Dlouhodobá péče Navrhované řešení Posílení terénních služeb a domácí péče Posouzení potřeb a poskytnutí odpovídající kombinace ošetřovatelských a pečovatelských služeb Úpravy kompetencí a vzdělávání nelékařských pracovníků a sociálních pracovníků Jednotné stanovení požadavků a standardů kvality v pobytových zařízeních

Dlouhodobá péče Zákon zlepší se dostupnost potřebných služeb Zdravotních i sociálních Povede k nárůstu zaměstnanosti v této oblasti Není třeba know-how, přitom časově náročné, ženy K poklesu negativních důsledků péče o členy vlastní rodiny Zlepší efektivitu pracovní síly a podmínky pečujících Vyjasní se role a postavení aktérů Kdo za co platí a za co má zodpovědnost, kompetence Japonsko - Významný faktorem je nárůst počtu pracovníků, na počátku století to bylo 550 tisíc, v současné době se jedná o 1,3 milionu profesionálních pečujících.

Dlouhodobá péče Reálné dopady do praxe: Přesun pacientů z následné do dlouhodobé péče Přesun pacientů z institucí domů Posouzení potřeb klienta dlouhodobé péče Komunitní sestry na obcích budou pomáhat lidem

Dlouhodobá péče „Noví“ poskytovatelé Současné LDN, OLÚ a některé nemocnice nebo jejich části se musí rozhodnout zda budou poskytovat následnou nebo dlouhodobou péči Zdravotní ošetřovatelská péče v terénu bude lépe koordinovaná a více placena Personální posílení a rozšíření kompetencí domácí zdravotní péče a zvláštní ambulantní péče

Dlouhodobá péče „Nový“ přístup K pojištěncům Hodnocení jejich funkčních schopností a disability K občanům v rámci obcí Zaměstnanec obce (komunitní sestra/sociální pracovník) koordinuje služby v rámci dlouhodobé péče Poskytovatelů péče ke klientům Klientům dlouhodobé péče jsou poskytovány jak zdravotní tak sociální služby K financování Zdravotní pojišťovna platí za zdravotní péči, osoba si platí životní výdaje a sociální podpora sociální služby K rodinným příslušníkům Větší podpora neformální péče doma a v komunitě

Historicky první spolupráce obou rezortů v této oblasti zlepší kvalitu života těch nejpotřebnějších a pomůže statisícům domácností, které pečují o své blízké doma