Velvyslanectví Bulharské republiky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PPZRS a projekty vnější spolupráce EU
Advertisements

MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Malé a střední podnikání Small and Medium Enterprise.
CzechInvest Koncepce podpory investic
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
CzechInvest Karlovarský kraj Ing. Hana Nucová Regionální kancelář CzechInvestu pro Karlovarský kraj červen 2005.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
Rizikový kapitál jako zdroj financí Jindřich Šimeček Mezinárodní grantový projekt MŠMT (nositelem VŠMIE; zpracován ve spolupráci s Ruskou federací) „1P05ME816.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Partnerství se soukromým sektorem v rozvojové spolupráci Michal Kaplan Česká rozvojová agentura Kulatý stůl na MZV Praha,
Vstup na zahraniční trhy při výrobě v domácí zemi
Jméno firmy Podnikatelský plán. Shrnutí Jasně popište, co je smyslem činnosti vaší společnosti a jaké si kladete cíle –Stručně popište, jak si představujete.
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
Prostředí pro podnikání a rozhodující faktory růstu MSP Karel Havlíček květen 2008.
ZÁKLADY TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Inovační aktivity a transfer technologií Zdroje, prostředky a dovednosti Význam TT Proces řízení TT Mezinárodní kooperace.
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic Fórum Evropský rok aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity 2012 Ing. Blanka Miksová Praha,
CEVTECH Soběslav Vítejte v Centru Ekologických a Vodárenských Technologií !
Hledání rovnováhy mezi podnikatelským subjektem a zákazníkem Seminář ČMS Říjen 2012.
Malý hospodářský dvůr Horšov Autor: Ing. Petr Libra
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Finanční nástroje v OP PIK - Současný stav předběžného.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Číslo projektu: CZ / /0316 Název projektu: Poradenské a informační centrum pro malé a střední podniky Žadatel: Vzdělávací institut Partner:Hospodářská.
CRR ČR, Společný technický sekretariát, Olomouc, ul. Jeremenkova 40B, , | tel.: | fax: +420.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
NÁSTROJE LOKÁLNÍHO a REGIONÁLNÍHO ROZVOJE
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
Vybrané manažerské metody: Balanced Scorecard, EFQM
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
Struktura podnikatelského plánu
PRAKTICKÉ PŘÍKLADY ÚSPĚŠNÝCH INOVAČNÍCH PROJEKTŮ
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE (RIS) PETR CHLÁDEK.
Soukromý sektor v rozvojovém rámci po roce 2015 Ivan Voleš, poradce prezidenta HK ČR pro mezinárodní vztahy a člen Evropského hospodářského a sociálního.
Nové moduly pro řízení inovací reg. č.: CZ.1.07/3.2.02/ Inovace v praxi Ing. Jiří Barták 30. září 2015, Plzeň.
Prosperita a konkurenceschopnost František Laudát.
1 Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI) – osa Mikrofinancování/sociální podnikání Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 12: Příčiny neúspěchu podnikání malých a středních podniků.
Dopady CMU na reálnou ekonomiku a související změny ve fungování finančního trhu Rozvoj a inovace finančních produktů /2/2016.
Podnikatelský plán Vzor a struktura.
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
Akcelerační program CLB Písek. Kdo  SMART DIALOG  Centrum energeticky efektivních budov (CLB)  Další partneři:  Jihočeská Agentura pro podporu Inovačního.
MONDRAGON Cooperative Corporation (MCC) Příklad z dobré praxe - Best practice Červen 2015.
Podpora podnikání v ČR Konference „Evropská unie a český export“
Finanční nástroje v podpoře energetické účinnosti
Lidské zdroje jako jedna z priorit RIS3 strategie
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Vnější investiční plán EU
Financování inovačních firem
Primární emise akcií (IPO) VOKT (P-10)
PREZENTACE Liberecký podnikatelský inkubátor
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Prezentace obchodního plánu
Prezentace obchodního plánu
Komunitární program PROGRESS
Vize, mise, cíle Vize Mise Cíle
Výzvy digitální ekonomiky pro společnost
Transkript prezentace:

Velvyslanectví Bulharské republiky Obchodní mise Vhodné financování inovačního podnikání, příklad Bulharska 1

Domejny podnikatelského prostředí Leadership Vláda Jednoznačná podpora Socialní legitimita Otevřená brana pro doporučování Naléhavost, krize, výzvy Instituce Finanční podpora - napr. VaV Legislativní ramec Pobídky Vyzkumné instituce Legislativa podporující rizkové financování První zákaznici První osvojitelé pro potvrzení koncepce Zkušenost s produkcí Referenční zákaznici První přehlidky Financování Mikroúvěry Andělští investoři, přátelé, rodina Venture capital na úrovni nápadu Rizíkové fondy Fondy podílového investování Veřejné kapitálové trhy Dluh Sítě Politika Podnikatelské sítě Diaspora Mezinárodní korporace Trhy Financování Podnikání Práce Úspěšné přiběhy Kvalifikované i nekvalifikoviné Serioví podnikatelé Rozšiřená rodina Patrné úspěchy Vytváření bohatství pro zakladatele Mezinarodní reputace Lidské zdroje Kultura Vzdělávací instituce Veřejné normy Vysoké školy, odborné střední školy Specifická podnikatelská výuka Tolerování rizika, chyb, problemů Inovace, tvořlivost, experimentování Vytváření bohatství Ambice, činorodost, hlad po podnikanání Podpora Nevládní organizace Infrastruktura Propagace podnikání nezikovek Soutěž mezi business plány Konference Asociace podnikatelů Telekomunikace Doprava a logistika Energetika Průmyslové zóny, inkubátory, vědecké parky, clustery Podporující profese Advokacie Účetnictví Investiční bankovnictví Techničkí odborníci a experti a mentoři

Otázka je: Potřebujete peníze, nebo potřebujete zákazníky? Financování podnikatelského prostředí Dostup k financím Bankovní úvěry Mikroúvěry Andělští investoři, přátelé, rodina Venture capital na úrovni nápadu Rizikové fondy Fondy podílového investování Veřejné kapitálové trhy Dluh Vlastní zdroje - úspory zakladatele a rodina Státní podpora prostřednictvím grantů a investic Otázka je: Potřebujete peníze, nebo potřebujete zákazníky?

Financování startupů v Bulharsku 7% spoléhá na podporu státu 93% spoléhá na jiné zdroje financování vs.

Financování startupů v Bulharsku Investice vs. Granty Na úrovni firmy Na úrovni veřejnosti Dostup k financování v případě potřeby – odpovidá na otázku „Co potřebuji“ místo „Jaké granty jsou dostupné“ Multiplikace veřejných zdrojů – x2,57 v Bulharsku Pružnost týkající se oprávněnosti nákladů odpovídající specifickým potřebám firmy Podporuje velký počet firem Transparentní výnosy financování Disciplinující efekt týkající se udržitelného rozvoje firem Tržní přístup k řízení veřejných fondů – profesionální přístup k hodnocení projektů, omezující zásahy úředníků Zdroj BVCA

Financování startupů v Bulharsku - Výsledky Financování MSP pro inovace a růst nadv průběhu 5 let >350 mil. veřejné financování revolvingem x 2,6 multiplikace soukromého financování >875 mil. celkové mobilizované financování 210 startupů a rostoucích společností >25 500 Podpořených pracovních míst >10 000 financováních MSP Zdroj BVCA

Proč měl tento přistup úspěch Financování startupů v Bulharsku Proč měl tento přistup úspěch Veřejné fondy Tržný přístup Partnerství Velký počet zprostředkovatelů velká konkurence Jednoduché a jasné produkty MSP chápe jak tyto produkty fungují Jasná výběrová kritéria Transparentnost a žádná libovolná pravidla Experti vs. úředníci Nezávislost a žádný politický vliv Finanční engineering Recyklační efekt Vláda Jasná strategie EIF Zkušený manažer dluhu a kmenového kapitálu EU Pružnost Žadná byrokracie MSP vybírají zprostředkovatele, se kterým si přejí spolupracovat Odstranit neschopné Pokusy s různými kanály distribuce, pomoc nebo odstranění chyb Využití existující infrastruktury Zdroj BVCA

Financování startupů v Bulharsku - účastnici Pre-seed Seed Venture Growth Armada Capital

Financování startupů v Bulharsku – účastnici Alternativní zdroje financování

Financování startupů v Bulharsku – spolupráce Spolupráce při financování perspektivních startupů Účast na společných projektech Výměna zkušeností mezi oběma prostředími České startupy mohou začít podnikat v Bulharsku a ve fázi růstu se přestěhovat do Česka České startupy mohou otevřít pobočku v Bulharsku a tudíž použít financování z bulharských zdrojů

Velvyslanectví Bulharské republiky Obchodní mise Děkuji za pozornost Krakovská 6 Praha 1, 110 00 Tel: +420 601 025 755 E-mail: obchodniradabg@gmail.com 12