Trávicí soustava = svalová trubice, která začíná dutinou ústní a končí řitním otvorem Funkce: Příjem potravy Trávení Mechanické – potrava je rozmělňována.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem
Advertisements

Trávící soustava trávení, živiny
Trávící soustava - opakování
Trávicí soustava.
Soustava trávicí - část 2.
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Číslo a název šablony klíčové aktivity
16.TRÁVÍCÍ SOUSTAVA.
Přeměna látek a energií (metabolismus)
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Přeměna látek a energií (metabolismus)
Trávicí soustava.
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_09
Trávicí soustava člověka
Trávicí soustava člověka
Trávící soustava - úvod
Trávicí soustava- funkce+popis
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1. DUTINA ÚSTNÍ 2. HLTAN 3. JÍCEN 4. ŽALUDEK
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ.
Trávicí soustava.
TRÁVICÍ SOUSTAVA 2 Hltan - jícen - žaludek - tenké střevo -
Trávicí soustava Práce s učebnicí str
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Trávicí soustava obratlovců
Opakování - trávicí soustava
Trávicí soustava Význam: -příjem potravy – trávení – zisk živin pro organismus – vyloučení odpadu z těla Části trávicí soustavy: dutina ústní, jazyk, zuby,
Soustava trávicí - část 1.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
SAVCI Soustava trávicí Má několik hlavních částí: dutina ústní hltan
TRÁVÍCÍ SOUSTAVA mgr. Jana Gajdošová
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1. TRÁVICÍ SOUSTAVA 1 Funkce Příjem a přeměna potravy Vstřebávání živin do krve Vyloučení nepotřebných zbytků.
Trávicí soustava.
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
Trávicí soustava.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Metabolismus člověka Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Funkce = mechanické a chemické rozložení potravy za účelem získání živin nutných pro tvorbu látek organismu vlastních.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:VY_32_Inovace_ – Trávicí soustava I. (úvod a dutina ústní) Název sady:Přírodopis.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Biologie člověka pro 8. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_33_Trávicí soustava Autor Mgr.
Přírodopis - 8. ročník, Trávicí soustava
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.8.We.06_Travici_soustava_cloveka.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
DĚJE V TRÁVICÍ SOUSTAVĚ
Trávicí soustava.
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Jiří Olexa
Trávicí soustava tercie.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Trávicí soustava.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_09_PŘÍRODOPIS
VY_32_INOVACE_16_Trávicí soustava 1. část
TRÁVICÍ SOUSTAVA ZŠ Hejnice - M. Hradil.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
zpracovaný v rámci projektu
Trávicí soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Trávící soustava Autor: Mgr. Iva Hirschová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Soustava trávicí TÉMATICKÝ CELEK: Biologie.
Trávící soustava Obsah Základní funkce trávící soustavy
= přeměna látek a energií
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Transkript prezentace:

Trávicí soustava = svalová trubice, která začíná dutinou ústní a končí řitním otvorem Funkce: Příjem potravy Trávení Mechanické – potrava je rozmělňována žvýkáním a svalovými pohyby Chemické potrava se pomocí enzymů v ústech, žaludku a tenkém střevu štěpí Vstřebávání jednoduchých látek do krve a mízy Vylučování nestravitelných látek z těla ven Stavba: přídavné orgány: Játra – největší žláza lidského těla, váha 1,5 kg, leží vpravo pod bránicí, vylučují žlutozelenou tekutinu zvanou žluč, zachycují jedovaté látky a zneškodňují je, mají detoxikační funkci a funkci termoregulační, protože jsou nejteplejším orgánem v těle. Žlučník – hromadí žluč (která štěpí tuky = emulgace tuků) Slinivka břišní (pankreas) – délka 18 cm, má 2 funkce: vylučuje pankreatickou šťávu (štěpí tuky, cukry, bílkoviny) Produkuje hormony (inzulín, glukagon)

Stavba: Dutina ústní 2. Hltan 3. Jícen 4. Žaludek Jazyk Zuby Mléčný chrup 20 zubů - 8 řezáků, 4 špičáky, 8 stoliček trvalý chrup 32zubů- 8 řezáků,4 špičáky, 8 třenových, 12 stoliček Slinné žlázy ( příušní, podčelistní, podjazykové) Ptyalin štěpí, cukry 2. Hltan 3. Jícen 4. Žaludek vylučuje žaludeční šťávu v níž je enzym pepsin – štěpí bílkoviny vylučuje kyselinu chlorovodíkovou, která rozvolňuje vlákna masa, sráží mléko a ničí choroboplodné bakterie Korunka Krček Kořen Sklovina Zubovina Zubní dřeň Zubní cement Cévy a nervy Dáseň

5. Tenké střevo 3 – 5 m, šířka – 3 cm – množství výběžků = klků Zde probíhá rozhodující trávení a vstřebávání 3 oddíly: Dvanáctník – do něj ústí vývody trávicích žláz jater a slinivky břišní Lačník Kyčelník 6. Tlusté střevo Délka – 1,5 m, šířka 5-7 cm, neprodukuje enzymy Části: slepé střevo, vzestupný, příčný a sestupný tračník, esovitá klička Vlivem střevních bakterií zde probíhají hnilobné a kvasné procesy a vzniká stolice. 7. Konečník s řitním otvorem

Užitečné živiny Metabolismus ŽIVINY V TĚLE Cukry – 60% Tuky – 25% je neustálá přeměna látek v těle při které se buď: uvolňuje energie = katabolismus – složité látky se štěpí na jednoduché Spotřebovává energie = anabolismus – z jednoduchých látek vznikají látky složité ŽIVINY V TĚLE Cukry – 60% Tuky – 25% Bílkoviny – 15% Voda – důležité rozpouštědlo, v němž probíhá většina chemických procesů v těle Minerální látky – soli sodíku, draslíku, vápníku, hořčíku, fosforu, železa, jodu, podílejí se na stavbě kostí a zubů, …. Vitamíny – nezbytné látky pro organismus, které si nedovedeme vytvořit, zvýšený příjem je třeba v období růstu, nemoci, těhotenství, jsou rozpustné v tucích (A,D,E,K) nebo ve vodě (B,C) – viz tabulka uč. str. 83

Cukry = hlavní zdroj energie Škrob = složitý cukr – mouka, rýže, brambory Laktóza = mléčný cukr – mléko a mléčné výrobky Sacharóza = řepný cukr – sladidlo Glukóza = jednoduchý cukr – vzniká štěpením složitých cukrů, přebytečná se ukládá v játrech a svalových buňkách jako zásobní látka glykogen Celulóza – tvoří součást nestravitelné vlákniny, jejímž zdrojem jsou zelenina, ovoce, obiloviny a luštěniny Tuky = pohotové a nejvydatnější zdroj energie, uloženy jako zásoby v tukových tkáních, vytváří tepelnou izolaci a mechanickou ochranu a jsou důležité pro příjem vitamínů rozpustných v tucích(A, D,E,K) Rostlinné – slunečnicový a olivový olej Živočišné - máslo, sádlo, rybí tuk Bílkoviny Základní stavební látkou buněk, význam pro růst organismu, … Živočišné – maso, vejce, mléko, mléčné výrobky Rostlinné – luštěniny – soja, hrách, čočka, fazole Přebytečné aminokyseliny se přeměňují na tuk