Trávicí soustava = svalová trubice, která začíná dutinou ústní a končí řitním otvorem Funkce: Příjem potravy Trávení Mechanické – potrava je rozmělňována žvýkáním a svalovými pohyby Chemické potrava se pomocí enzymů v ústech, žaludku a tenkém střevu štěpí Vstřebávání jednoduchých látek do krve a mízy Vylučování nestravitelných látek z těla ven Stavba: přídavné orgány: Játra – největší žláza lidského těla, váha 1,5 kg, leží vpravo pod bránicí, vylučují žlutozelenou tekutinu zvanou žluč, zachycují jedovaté látky a zneškodňují je, mají detoxikační funkci a funkci termoregulační, protože jsou nejteplejším orgánem v těle. Žlučník – hromadí žluč (která štěpí tuky = emulgace tuků) Slinivka břišní (pankreas) – délka 18 cm, má 2 funkce: vylučuje pankreatickou šťávu (štěpí tuky, cukry, bílkoviny) Produkuje hormony (inzulín, glukagon)
Stavba: Dutina ústní 2. Hltan 3. Jícen 4. Žaludek Jazyk Zuby Mléčný chrup 20 zubů - 8 řezáků, 4 špičáky, 8 stoliček trvalý chrup 32zubů- 8 řezáků,4 špičáky, 8 třenových, 12 stoliček Slinné žlázy ( příušní, podčelistní, podjazykové) Ptyalin štěpí, cukry 2. Hltan 3. Jícen 4. Žaludek vylučuje žaludeční šťávu v níž je enzym pepsin – štěpí bílkoviny vylučuje kyselinu chlorovodíkovou, která rozvolňuje vlákna masa, sráží mléko a ničí choroboplodné bakterie Korunka Krček Kořen Sklovina Zubovina Zubní dřeň Zubní cement Cévy a nervy Dáseň
5. Tenké střevo 3 – 5 m, šířka – 3 cm – množství výběžků = klků Zde probíhá rozhodující trávení a vstřebávání 3 oddíly: Dvanáctník – do něj ústí vývody trávicích žláz jater a slinivky břišní Lačník Kyčelník 6. Tlusté střevo Délka – 1,5 m, šířka 5-7 cm, neprodukuje enzymy Části: slepé střevo, vzestupný, příčný a sestupný tračník, esovitá klička Vlivem střevních bakterií zde probíhají hnilobné a kvasné procesy a vzniká stolice. 7. Konečník s řitním otvorem
Užitečné živiny Metabolismus ŽIVINY V TĚLE Cukry – 60% Tuky – 25% je neustálá přeměna látek v těle při které se buď: uvolňuje energie = katabolismus – složité látky se štěpí na jednoduché Spotřebovává energie = anabolismus – z jednoduchých látek vznikají látky složité ŽIVINY V TĚLE Cukry – 60% Tuky – 25% Bílkoviny – 15% Voda – důležité rozpouštědlo, v němž probíhá většina chemických procesů v těle Minerální látky – soli sodíku, draslíku, vápníku, hořčíku, fosforu, železa, jodu, podílejí se na stavbě kostí a zubů, …. Vitamíny – nezbytné látky pro organismus, které si nedovedeme vytvořit, zvýšený příjem je třeba v období růstu, nemoci, těhotenství, jsou rozpustné v tucích (A,D,E,K) nebo ve vodě (B,C) – viz tabulka uč. str. 83
Cukry = hlavní zdroj energie Škrob = složitý cukr – mouka, rýže, brambory Laktóza = mléčný cukr – mléko a mléčné výrobky Sacharóza = řepný cukr – sladidlo Glukóza = jednoduchý cukr – vzniká štěpením složitých cukrů, přebytečná se ukládá v játrech a svalových buňkách jako zásobní látka glykogen Celulóza – tvoří součást nestravitelné vlákniny, jejímž zdrojem jsou zelenina, ovoce, obiloviny a luštěniny Tuky = pohotové a nejvydatnější zdroj energie, uloženy jako zásoby v tukových tkáních, vytváří tepelnou izolaci a mechanickou ochranu a jsou důležité pro příjem vitamínů rozpustných v tucích(A, D,E,K) Rostlinné – slunečnicový a olivový olej Živočišné - máslo, sádlo, rybí tuk Bílkoviny Základní stavební látkou buněk, význam pro růst organismu, … Živočišné – maso, vejce, mléko, mléčné výrobky Rostlinné – luštěniny – soja, hrách, čočka, fazole Přebytečné aminokyseliny se přeměňují na tuk