Dýchací soustava Stavba soustavy Funkce a činnost Obranné reflexy Onemocnění Co škodí a prospívá.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
RISKUJ - Mgr. Marie Šimková.
Advertisements

Opakování – dýchací soustava
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
DÝCHACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
Autor výukového materiálu:
Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie
Dýchací soustava.
MATEŘSKÁ ŠKOLA, ZÁKLADNÍ ŠKOLA A PRAKTICKÁ ŠKOLA, HORNÍ ČESKÁ 15, ZNOJMO EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Dýchací soustava.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Dýchací soustava.
Dýchací soustava dýchání – výměna plynů mezi vnějším prostředím a plícemi funkce: přívod kyslíku odvod oxidu uhličitého.
Dýchací soustava Dýchání RESPIRACE
Dýchací soustava II.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Soustava dýchací Text: Reprodukce nálevníků.
Dýchání Filip Bordovský.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_333 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Filip Tomeš Předmět Biologie.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Dýchací soustava 2.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: ING. EVA ŠÍDOVÁ Název:VY_32_INOVACE_69_DÝCHACÍ SOUSTAVA Téma:ČÁSTI DÝCHACÍ SOUSTAVY,
dolní cesty dýchací průdušnice (trachea) průdušky (bronchy)
Zajišťuje děj, který nazýváme dýchání!
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Dýchací soustava Mgr. Šárka Dohnalová Číslo šablony: III/2
DÝCHACÍ SOUSTAVA 5. ROČNÍK.
DÝCHACÍ SOUSTAVA.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Dýchací soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci dýchací.
SOUSTAVA DÝCHACÍ Dýchací soustava sdružuje orgány, které obstarávají výměnu plynů mezi vnějším prostředím a krví. Vdechováním přivádějí do těla kyslík.
(výklad učiva) Počet hodin: 1 5. ročník
46.1 Člověk – dýchací soustava
Soustava dýchací Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
DÝCHACÍ SYSTÉM.
BIOLOGIE ČLOVĚKA DÝCHACÍ SOUSTAVA
Dýchací soustava.
DÝCHACÍ SOUSTAVA Funkce:
Dýchací soustava.
DÝCHACÍ SOUSTAVA Životodárný kyslík. Dýchání = respirace Hlavní funkce DS RESPIRACE Význam dýchání PŘÍSUN KYSLÍKU DO KRVE ODVÁDĚNÍ OXIDU UHLIČITÉHO Z.
Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina 548,788 05,IČ: Název projektu: Škola hrou Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Dýchací soustava člověka Číslo vzdělávacího materiálu: ICT4/13 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu: VY_32_INOVACE_14_SOUSTAVA.
DÝCHACÍ SOUSTAVA.
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana KašpárkováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Přírodopis, dýchací soustava.
DÝCHACÍ SOUSTAVA U/41 ZŠ Hejnice - M. Hradil. Obr. 1.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_586_Dýchací ústrojí I Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ AUTOR: Mgr. Helena Špinarová NÁZEV: VY_52_INOVACE_26 II Dýchací soustava TEMA: Člověk a jeho svět - Přírodověda.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_17_01_dýchací soustava.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Dýchací soustava
Plíce * Jsou párovým orgánem
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Název školy: Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM:
Výukový materiál VY_52_INOVACE_34_ Dýchací soustava
Obr. 2 Dýchací systém.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
VY_52_INOVACE_17_01_dýchací soustava
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Obr. 1 Dýchací soustava Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martina Houšková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
VY_32_INOVACE_08_28_Dýchací soustava
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Dýchací soustava
Dýchací soustava dýchání – výměna plynů mezi vnějším prostředím a plícemi funkce: přívod kyslíku odvod oxidu uhličitého.
Transkript prezentace:

Dýchací soustava Stavba soustavy Funkce a činnost Obranné reflexy Onemocnění Co škodí a prospívá

Stavba dýchací soustavy Dýchací cesty (rozdělujeme na horní a dolní) Nosní dutina – vystlána sliznicí (zachycuje prach, ohřívá a zvlhčuje vdechovaný vzduch) Nosohltan Hltan (křížení dýchacích a trávicích cest) Hrtan (hlasové ústrojí) Průdušnice – větví se na levou a pravou průdušku Plíce (pružné vaky, uložené v hrudní dutině)

HORNÍ DÝCHACÍ CESTY a) nosní dutina - ústí dvěma nosními otvory - mezi nimi chrupavčitá přepážka - dutina vystlána sliznicí - zachytává prach a nečistoty - ohřívá a zvlhčuje vzduch - čichové buňky (orgán čichu) b) nosholtan - spojuje nosní a ústní dutinu - ústí Eustchova trubice -propojuje dýchací cesty se středouším (vyrovnávání tlaku)

DOLNÍ DÝCHACÍ CESTY a) hrtan - trubice vyztužena chrupavkami - hrtanová příklopka -elastická chrupavka -při polykání překryje vstup do hrtanu -zabraňuje vniknutí potravy do dýchacích cest - vdechnutí vzduchu - polykání potravy - hlasivky - pár vazivových pruhů - rozechvějí se při proudění vzduchu - vzniká zvuk

DOLNÍ DÝCHACÍ CESTY b) průdušnice - trubice vyztužená chrupavkami - větví se na dvě průdušky c) průdušky - trubice vyztužené chrupavkami - levá a pravá průduška - v plicích se větví na průdušinky d) průdušinky - přivádějí vzduch do plic - jsou zakončeny plicními sklípky

DOLNÍ DÝCHACÍ CESTY Plíce - párový orgán uloženy v hrudní dutině - Skládají se z laloků (levá dva, pravá tři) - chráněny dvojicí blan – poplicnicí a pohrudnicí - v plicních sklípcích dochází k výměně plynů

Funkce Hlavní funkcí je dýchání Zajišťuje přívod kyslíku z vnějšího prostředí do krve a vylučování oxidu uhličitého z krve Nádech a výdech Když se nadechujeme nebo vydechujeme, naše žebra se zvedají a oddalují se od sebe.Hrudník, v němž jsou uloženy plíce se tak roztahuje. Bránice se stahuje směrem dolů, a tím se plíce rozšiřují. Při výdechu se děje pravý opak. Žebra klesají a zužují hrudník, bránice se opět uvolňují Nádech a výdech Když se nadechujeme nebo vydechujeme, naše žebra se zvedají a oddalují se od sebe.Hrudník, v němž jsou uloženy plíce se tak roztahuje. Bránice se stahuje směrem dolů, a tím se plíce rozšiřují. Při výdechu se děje pravý opak. Žebra klesají a zužují hrudník, bránice se opět uvolňují

Co škodí a co prospívá  Očkování  Sauna  Otužování  Pohyb  Ovoce a zelenina  Alkohol  Málo spánku  Cigarety a vodní dýmky  Smog a prach

Obranné reflexy Kýchání Podráždění nosní sliznice Kašel Podráždění sliznice hrtanu, průdušnice, průdušek

Nemoci dýchací soustavy Většina nemocí je přenášena kapénkami kapkami hlenu, slin Rýma Chřipka Zánět mandlí Zánět hrtanu Zánět průduškách Zánět plic

Roztřiď do sloupců: Očkování Pohyb Alkohol Cigarety a vodní dýmka Sauna Smog a prach Otužování Ovoce a zelelnina Málo spánku

Seřaď jednotlivé části dýchacích cest tak, jak jdou za sebou Hrtan Dutina nosní Hltan Průdušky Nosohltan Průdušnice

DĚKUJU ZA POZORNOST DĚKUJU ZA POZORNOST