Molekulová fyzika Sytá pára.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Co už známe? tání tuhnutí var a vypařování.
Advertisements

VYPAŘOVÁNÍ A VAR.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK II.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_09 Název materiáluTání a tuhnutí.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_12 Název materiáluSublimace.
VAR. - je způsob vypařování, při kterém se kapalina přeměňuje na plyn v celém objemu (nevypařuje se jen na povrchu) - nastává při teplotě varu t v – v.
Atmosférický tlak a jeho měření. Částice plynů konají neustálý neuspořádaný pohyb a mají mezi sebou velké mezery. Plyny jsou stlačitelné a rozpínavé.
Mechanické vlastnosti kapalin - opakování Vypracovala: Mgr. Monika Schubertová.
 Podíl objemu a termodynamické teploty plynu je při stálém tlaku konstantní. ? Jaké je znění Gay – Lussacova zákona ?  Objem určitého množství plynu.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr Vácha ZS – Struktura a vlastnosti plynů.
Opakování Termodynamiky Fyzikální praktikum 2.  Termodynamika – nauka o zákonitostech přeměny různých forem energie v makroskopických systémech složených.
Vypařování Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření RočníkOsmý - tercie Stručný.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_11 Název materiáluSytá pára.
Var Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 2. Teplotní stupnice - převody, teplo a 1. termodynamický zákon Název.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr VáchaZS – Mechanika plynů a kapalin.
Z MĚNY SKUPENSTVÍ Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ látka složená s týchž částic se může vyskytovat ve skupenství pevném, kapalném a plynném skupenství látky se liší vzdálenostmi mezi částicemi.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_08 Název materiáluTeplotní.
Funkce Konstantní a Lineární
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
povrchů a koloidních soustav
Molekulová fyzika 4. prezentace.
MECHANIKA TEKUTIN Králová Denisa 4.D.
15. Stavová rovnice ideálního plynu
Základy rovnovážné termodynamiky
Vlastnosti plynů.
Dynamika hmotného bodu
VYPAŘOVÁNÍ. VYPAŘOVÁNÍ ? Umíš odpovědět Kde dochází k vypařování ? Na čem závisí rychlost vypařování ? Může být vypařování nebezpečné ?
zpracovaný v rámci projektu
Snížení energie systému
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
VYPAŘOVÁNÍ SUBLIMACE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_32.
VY_32_INOVACE_
Teplo.
Lineární funkce Funkce daná rovnicí , kde . Definiční obor:
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8
Rovnice a graf přímé úměrnosti.
Lineární funkce.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_18_TANI_A_TUHNUTI_LATEK Název materiálu:
TLAK PLYNU Z HLEDISKA MOLEKULOVÉ FYZIKY.
VNITŘNÍ ENERGIE TĚLESA
Molekulová fyzika Stavové změny ideálního plynu (při stálé hmotnosti) z energetického hlediska.
Změny skupenství Výpar, var, kapalnění
zpracovaný v rámci projektu
STAVOVÁ ROVNICE IDEÁLNÍHO PLYNU.
Struktura látek, molekulová fyzika a termika, skupenské přeměny
Změny skupenství Tání a tuhnutí
Kde najdu informaci o teplotě tání a varu různých látek?
VYPAŘOVÁNÍ A VAR.
Vlastnosti plynů.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
PEVNÉHO TĚLESA A KAPALINY
Molekulová fyzika Vlhkost.
TÁNÍ A TUHNUTÍ.
Chemická termodynamika (učebnice str. 86 – 96)
FÁZOVÝ DIAGRAM.
Fyzika 2.E 4. hodina.
Povrchová vrstva kapalin
Změny skupenství látek
MOLEKULOVÁ FYZIKA A TERMODYNAMIKA
Molekulová fyzika 4. prezentace.
Základní pojmy.
Transkript prezentace:

Molekulová fyzika Sytá pára

Výpar

Výpar v uzavřené nádobě Počet molekul opouštějících nádobu je větší, než počet vracejících se do kapaliny Tlak par roste až nastane rovnováha – počty opouštějících molekul a navracejících se jsou stejné Tlak páry a teplota soustavy jsou konstantní Pára, která je v rovnovážném stavu se svou kapalinou, se nazývá sytá pára Např. v uzavřené láhvi s minerálkou se nad vodní hladinou vytvoří sytá pára

Sytá pára – závislost p na T Zvýšíme-li teplotu kapaliny a její syté páry, zvětší se vnitřní energie soustavy. Další část kapaliny se vypaří vzroste hustota molekul syté páry zvětší se střední rychlost jejích molekul Tlak syté páry nad kapalinou s rostoucí teplotou roste

Závislost p na V není Zvětšíme-li (zmenšíme-li) izotermicky objem prostoru nad povrchem kapaliny, pak se část kapaliny vypaří (zkapalní) a opět se vytvoří rovnovážný stav Tlak syté páry nezávisí při stálé teplotě na jejím objemu neplatí pro ni stavová rovnice (Boylův-Mariottův zákon) ideálního plynu Sytá pára se podstatně liší od ideálního plynu

Křivka syté páry Graf závislosti tlaku syté páry na teplotě se nazývá křivka syté páry Každý její bod odpovídá jednomu stavu, kdy je sytá pára a její kapalina v rovnovážném stavu, určeném teplotou T a tlakem p Není lineární (je prohlá) U vody je tlak v logaritmické škále Křivka syté páry začíná v trojném bodě A, končí v kritickém bodě K

Trojný bod Počátečnímu bodu A odpovídá nejmenší možná teplota a tlak, při kterých existuje kapalina a její sytá pára v rovnovážném stavu Voda: TA = 273,16 K pA = 610 Pa

Kritický bod Při zvětšování teploty rovnovážné soustavy tvořené kapalinou a její sytou párou roste hustota syté páry klesá hustota kapaliny Rozhraní mezi kapalinou a její sytou párou je stále méně zřetelné až při kritické teplotě TK hustota syté páry je rovna hustotě kapaliny mezi kapalinou a její sytou párou mizí rozhraní a látka se stává stejnorodou Při teplotách vyšších než je kritická teplota TK látka neexistuje v kapalném stavu, pouze plyn

Závislost teploty varu na tlaku Při varu se uvnitř kapaliny vytvářejí bubliny syté páry, které zvětšují svůj objem a vystupují k volnému povrchu kapaliny To nastává, když je tlak syté páry roven vnějšímu tlaku. Zvýší-li se tlak nad volným povrchem, nastane var až po takovém zvýšení teploty kapaliny, že se tlak syté páry uvnitř bublin vyrovná vnějšímu tlaku Teplota varu kapaliny tedy roste s rostoucím vnějším tlakem nad kapalinou

Teplota varu Z křivky syté páry je možné získat teplotu varu kapaliny při daném tlaku