Rod Clostridium MUDr.Anna Marešová
tvoří endospóru - spóry vyklenují buňku MORFOLOGIE G+ tyčinky: - pohyblivé - sporulující tvoří endospóru - spóry vyklenují buňku VÝSKYT hojné rozšírení v přírodě saprofyté, účastní se hnilobních procesů
Clostridium botulinum tvoří neurotoxin-botulotoxin klobásový jed dělí se na antigenní typy A-G toxin typu A kontaminuje ovoce a zeleninu(západ USA, Čína) toxin typu B kontaminuje masové výrobky(převládá v Evropě) toxin typu E kontaminuje ryby
Účinky toxinu Blokáda přenosu nervového vzruchu Paralýza příčně pruhovaných svalů Využití k léčebným účelům - blepharospasmus Vzestup svalového tonu Kosmetika-vyhlazení vrásek v obličeji
Klinické příznaky alimentární botulizmus-požití v potravě traumatický (ranný) botulizmus kojenecký botulizmus - toxin ve střevě
Inkubační doba 12-36 hodin, může být až 8 dní Intoxikace může probíhat velmi rychle-smrt během 24 hodin Úmrtnost vysoká u starších lidí
Příznaky nevolnost, zvracení bolest břicha dvojité vidění, strabizmus, mydriáza,ztížené polykání, zácpa,zástava močení ochrnutí dýchacích svalů únava, vyčerpání vědomí a citlivost nezměněny poruchy příčně-pruhovaných svalů
Laboratorní diagnostika Klinický obraz-neurologické příznaky Anamnéza Průkaz botulotoxinu v potravě Neutralizační pokus na bílých myškách (hynou myšky nechráněné antisérem)
Léčba Včasná aplikace polyvalentního antiséra(antitoxiny A, B, E) Symptomatická terapie-podávání látek zvyšující svalový tonus Řízené dýchání
Prevence Dodržování předepsaných postupů při přípravě konzerv Důkladná tepelná úprava potravin-botulotoxin zničí 10-15 minutový var Správné uskladnění a kontrola potravin