Informatika – Práce s grafy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MS PowerPoint Prezentační manažer Kapitola 6.3 (Data vložená z MS Excel)
Advertisements

Vkládání a úprava tabulek do Wordu 2003
X EXEL.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_13.
MS PowerPoint Prezentační manažer Kapitola 6.0 (Graf v MS PowerPoint)
Střední škola služeb a podnikání, Ostrava-Poruba příspěvková organizace Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:
Grafy v Excelu.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Název projektuInovace ŠVP na OA a JŠ Třebíč Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivityIII/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: květen.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_15.
Grafy v Excelu.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika Ročník:7. Datum vytvoření:Duben.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
EXCEL ÚPRAVY GRAFU, KARTA FORMÁT. MINIGRAFY ING. BOHUSLAVA VITEKEROVÁ IKT MS Office
ČÍSELNÉ ŘADY, SEZNAMY Tabulkové procesory 2 VY_32_INOVACE_7C9.
Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika Ročník: 8. Datum vytvoření:Únor.
Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika Ročník: 8. Datum vytvoření:Únor.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_12.
Informatika – Datové sítě
Informatika – Práce se vzorci. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Technická mechanika – Čepové tření
Inf Příklady použití grafů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Technická mechanika – Skládání sil 2
Informatika – Prezentace informací. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Informatika – Podmíněné formátování. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy:Základní škola a mateřská škola Dolní Bojanovice, okres Hodonín příspěvková organizace Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Označení materiálu:VY_32_INOVACE_NAV2-17.
Informatika – Úvod do MS Powerpoint. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Inf Složky, soubory a objekty. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ICT_II_S2_12.
Tabulkový procesor Práce s listy, adresace buňky, definice řady Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Růžena Hynková. Dostupné z.
Informatika – Tabulka v Excelu. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Informatika – Úvod do MS Excel Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Název školy: Základní škola a mateřská škola Dolní Bojanovice, okres Hodonín příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Označení materiálu:
Fyzika – Asynchronní elektromotor
STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Konstrukce a výroba oken
Fyzika – Chemické zdroje napětí
Microsoft Word Využití tvarů na tvorbu obrázků
seznámení S TabulkovýM kalkulátorEM Microsoft Office excel 2007
Inf Princip streamování videa a hudby
Fyzika – Zesilovač.
Informatika – Práce s listy
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace MS Excel - Buňka Název : VY_32_inovace_03 Informatika - MS Excel.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín
Inf Tabulkový procesor
Informatika – Funkce KDYŽ
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Textový editor – Microsoft WORD 2007
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám.
Technická mechanika – Skládání sil
Fyzika – Jednoduchý elektrický obvod
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Fyzika – Usměrňovače.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
MS Excel – Vytváříme nový graf
Matematika Funkce - opakování
Fyzika – Zvuk.
MATEMATIKA Mocniny s racionálním exponentem
Název školy: Základní škola a mateřská škola Dolní Bojanovice, okres Hodonín příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Označení materiálu:
Transkript prezentace:

Informatika – Práce s grafy

Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu: 05_01_32_INOVACE_08

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. PRÁCE S GRAFY Předmět: Informatika Ročník: 2. Jméno autora: Mgr. Radek Hoszowski Škola: SPŠ Hranice Anotace: Práce s grafy v prostředí MS Excel 2010. Základní vytváření a ovládání grafu. Klíčová slova: Excel 2010, grafy, vytvoření grafu, ovládání grafu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radek Hoszowski Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Grafy v Excelu Jedná se o vizuální zpracování tabulky. Na Listu se chová jako vložený obrázek. Graf zpravidla tvoříme z hotové tabulky. Hotový graf se při změně údajů sám opraví. Ne každý typ grafu je vhodný pro každou tabulku.

Typy grafů Základní výběr typů grafů najdeme na záložce/kartě Vložení. Obr. 1 – Přehled typů grafů Obr. 2 – Ukázky grafů

K jakému účelu se nejlépe hodí výsečový (kulatý) graf Vytvoření grafu K jakému účelu se nejlépe hodí výsečový (kulatý) graf ? Základem grafu jsou tzv. zdrojové tabulky. Aby graf mohl z tabulky data, musíme označit příslušnou oblast buněk. Vybraná oblast pro tvorbu grafu Obr. 3 – Označení oblasti pro tvorbu grafu

Typ grafu Sloupcový graf se hodí především pro porovnávání dat v různých časových obdobích. Spojnicový graf se využívá pro přehledné zobrazení změn hodnot. Jedná se o souvislá data. Výsečový graf zobrazuje pouze jednu datovou řadu (sloupec x řádek), vhodný pro statistiky (%). Ostatní typy grafů jsou většinou modifikací těchto tří typů, v jiném designu, jiném vyplnění prostoru, aj. Např. Plošný graf je modifikací spojnicového grafu, Prstencový graf se podobá grafu výsečovému.

Který typ grafu bude vhodný pro následující tabulku? Obr. 5 – Nabídka sloupcových grafů Obr. 4 – Vzorová zdrojová tabulka

Práce s grafem Posunutí celého grafu – graf chytíme levým tlačítkem myší v pravém horním rohu a táhneme na místo určení – objeví se čtyřsměrná šipka. Zobrazovaná oblast detailní nastavení zobrazení grafu Obr. 6 – Posunutí grafu Obr. 7 – Nastavení zobrazované oblasti

1 2 Velikost grafu Můžeme upravit velikost dvou různých částí grafu, velikosti upravujeme tažením: Oblast grafu = celý graf včetně legendy, uchopíme jej za pravý dolní roh, viz 1. Zobrazovanou oblast, tedy samotný graf bez legendy, můžeme zvětšit uvnitř oblasti grafu tažením za její pravý dolní roh, viz 2.

CVIČENÍ Otevřete soubor Úkol Grafy, který najdete na _________ . Ze zadaných informací vytvořte minimálně 7 různých grafů na základě uvedených dat. Zvolte vhodný typ grafu a vysvětlete, proč jste jej zvolili.

DOBRÁ PRÁCE!!!

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Veškeré použité obrázky (kliparty) pocházejí … Použité zdroje Obr. 1 – Archiv autora, IKT79. Obr. 2 – Archiv autora, IKT80. Obr. 3 – Archiv autora, IKT81. Obr. 4 – Archiv autora, IKT81. Obr. 5 – Archiv autora, IKT82. Obr. 6 – Archiv autora, IKT83. Obr. 7 – Archiv autora, IKT84. Obr. 8 – Archiv autora, IKT85. Obr. 9 – Archiv autora, IKT86. Kliparty pocházejí z archivů MS Office. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radek Hoszowski Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.