Státní zemědělská a potravinářská inspekce Novelizace legislativy na pivo a nápoje na bázi piva - vyhláška č. 248/2018 Sb. Státní zemědělská a potravinářská inspekce Michaela Mezerová Jarní cena sládků 15.3.2019
Původní vyhláška č. 335/1997 Sb. nahrazena vyhláškou č. 248/2018 Sb. Účinná od 1.12.2018 Přechodná ustanovení Do 1.12.2019 lze vyrábět, označovat a uvádět na trh i dle vyhl. č. 335/1997 Sb. Potraviny uvedené na trh nebo označené dle vyhl. č. 335/1997 Sb. před nabytím účinnosti vyhl. č. 248/2018 Sb. mohou být prodávány do vyprodání zásob
Pivo a nápoje na bázi piva = část čtvrtá
Vymezení některých pojmů - § 16 Změny: Pšenice přiřazena k „jiným obilovinám“ Ležák = spodně kvašené pivo s extraktem původní mladiny 11 až 12 %hm. Plné pivo = svrchně kvašené pivo s extraktem původní mladiny 11 až 12 %hm. Silné pivo = pivo s extraktem původní mladiny >13 % hm. (původně „speciální“) Nízkoalkoholické pivo = pivo s obsahem alkoholu 0,5 - 1,2 % obj. (původně „pivo se sníženým obsahem alkoholu“) Atypický pivní nápoj = nápoj na bázi piva s modifikovaným podílem sladu nebo modifikovaným způsobem kvašení Pivní typ/styl = označení obvyklého způsobu produkce a surovinového složení podle postupů provozovaných v tradičních oblastech výroby v souladu s očekáváním spotřebitele
Vymezení některých pojmů - § 16 Odstraněny: Porter -> pivní styl Pšeničné pivo -> pivo z jiných obilovin
Členění na druhy a skupiny - § 17 dle přílohy č. 7 s možností doplnit typ/styl piva druh skupina pivo stolní výčepní ležák plné silné nízkoalkoholické nealkoholické nápoje na bázi piva kvašený sladový nápoj míchaný nápoj z piva atypický pivní nápoj
Co vše musí být na etiketě (1) Povinné informace z nařízení (EU) č. 1169/2011, zákona o potravinách (110/1997), vyhlášky o označování (417/2016) a vyhlášky na nápoje (248/2018) Název
Název = zákonný název druh a skupina – viz vyhl. 248/2018 způsob kvašení u svrchně kvašených nebo kvašených v lahvi - viz vyhl. 248/2018 údaj „nefiltrované“ informace o provedených úpravách, jejichž neuvedení by mohlo uvést spotřebitele v omyl – např. pasterováno - viz příl. VI část A bod 1 nař. 1169/2011 barva – u tmavého, polotmavého, řezaného – viz vyhl. 248/2018 Údaje „kvasnicové“, „ochucené“ – viz vyhl. 248/2018 Druh použité obiloviny jiné než ječmen – viz vyhl. 248/2018
Doplňující údaje k názvu skupinu lze doplnit o extrakt původní mladiny – v %hm. Typ (styl) piva
Co vše musí být na etiketě (2) Název Seznam složek
Seznam složek Povinný údaj ze zákona o potravinách - § 6 odst. 1 písm. b) zákona č. 110/1997 Sb. Dle čl. 16 (4) Nař. (EU) č. 1169/2011 - nápoje s obsahem alk. nad 1,2% obj. nemusí uvádět, pokud si ČS nezachová původní pravidla ČR zachováno Povoleno uvedení přírodní minerální vody ve složení, pokud je opravdu použity – viz vyhl. 248/2018
Balicí plyny Plyny v potravinářské kvalitě – splňující požadavky na čistotu Nepíšou se do složení Uvede se „baleno v ochranné atmosféře“
Kvasnice Ve složení se objeví jen u kvasnicového piva U nefiltrovaného lze uvést např. „zákal a sediment jsou způsobeny přítomností kvasnic z výroby“
Co vše musí být na etiketě (3) Název Seznam složek Alergeny
Alergeny Uvádí se v seznamu složek Zvýrazněné Bez lepku = potravina ve stavu, v němž je prodávána konečnému spotřebiteli, neobsahuje více než 20mg lepku/kg
Co vše musí být na etiketě (4) Název Seznam složek Alergeny Množství určitých složek nebo skupin složek
Zvýrazněné složky Zvýrazněná složka Je uvedena v názvu potraviny Je na etiketě zdůrazněna slovy, vyobrazením Je důležitá pro charakterizaci potraviny Uvádí se v % - v názvu nebo ve složení u dané složky NEVYŽADUJE SE U složek použitých pro aromatizaci – např. kategorie „ochucené pivo“, informace o ochucení musí být v bezprostřední blízkosti např. obrázku U složek, kde % složky nerozhoduje o kvalitě – např. medové pivo
Co vše musí být na etiketě (5) Název Seznam složek Alergeny Množství určitých složek nebo skupin složek Čisté množství
Čisté množství Pivo tekutá potravina => objemové jednotky L, cl, ml Zvážit, co spotřebitel Pokud stanoveno národním předpisem uvádění průměrného množství => průměrné množství (dle vyhl. 248/2018) = čisté množství (dle nař. 1169/2011) Lze uplatnit symbol „e“ dle pravidel zákona č. 505/1990 Sb., o metrologii
Záporné objemové odchylky Viz tabulka 2 přílohy 8 Průměrným množstvím je objem se zohledněním záporné objemové odchylky. obaly; deklarovaný obsah nejvýše přípustná záporná odchylka ostatní obaly vč. přepravních (sudy, cisterny apod.) - 1,0 % spotřebitelské obaly (láhve, plechovky, minisoudky apod.): 0,25 l - 3,6 % 0,33 l, 0,375 l, 0,5 l - 3,0 % 0,75 l - 2,0 % 1,0 l až 5,0 l - 1,5 %
Co vše musí být na etiketě (6) Název Seznam složek Alergeny Množství určitých složek nebo skupin složek Čisté množství DMT/DP + zvláštní podmínky úchovy nebo podmínky použití + podmínky uvádění na trh
DMT + podmínky úchovy + uvádění na trh Pivo – z mikrobiologického hlediska není potravinou snadno podléhající zkáze => DMT „minimální trvanlivost do: + datum / odkaz, kde je datum uvedeno + informace o podmínkách úchovy Pivo i nápoje na bázi piva musí být chráněny před přímým slunečním světlem a poškození mrazem – viz § 20 vyhl. 248/2018
Co vše musí být na etiketě (7) Název Seznam složek Alergeny Množství určitých složek nebo skupin složek Čisté množství DMT/DP + zvláštní podmínky úchovy nebo podmínky použití Jméno/obchodní název a adresa PPP zodpovědného za uvádění na trh
PPP pod jehož jménem je potravina uváděna na trh Nestačí jen mailová adresa, telefon nebo odkazy na web
Co vše musí být na etiketě (8) Název Seznam složek Alergeny Množství určitých složek nebo skupin složek Čisté množství DMT/DP + zvláštní podmínky úchovy nebo podmínky použití Jméno/obchodní název a adresa PPP zodpovědného za uvádění na trh Země původu
Země původu U piva není povinné VÝJIMKA – pokud by neuvedení země původu uvádělo spotřebitele v omyl Na etiketě vlaječky, odkazy, … Miroslav Kemel
Česká potravina Česká potravina - § 9b zákona o potravinách + § 3 vyhl. 417/2016 Součet hmotn. složek z ČR je min. 75% celkové hmotnosti a výroba proběhla na území ČR Voda se nezapočítává – pro nápoje, vč. piva neplatí, voda je základní surovina výrobku
CHZO České pivo Na přední etiketě by se neměly objevit žádné odkazy na „české pivo“, „pivo/ležák českého typu“, pokud pivo nesplňuje specifikaci na CHZO České pivo I na vývoz
Co vše musí být na etiketě (9) Název Seznam složek Alergeny Množství určitých složek nebo skupin složek Čisté množství DMT/DP + zvláštní podmínky úchovy nebo podmínky použití Jméno/obchodní název a adresa PPP zodpovědného za uvádění na trh Země původu Obsah alkoholu
Obsah alkoholu U piv s obsahem alkoholu nad 1,2% obj. - harmonizovaný požadavek = nař. 1169/2011 U nízkoalkoholického piva = požadavek vyhl. 248/2018 U nápoje s obsahem alkoholu nad 20%obj. uvést jméno a příjmení, název/obchodní firma + adresa sídla PPP, který potravinu vyrobil – viz § 6 odst. 1 písm. c) zákona č. 110/1997 Sb.
Co vše musí být na etiketě (10) Název Seznam složek Alergeny Množství určitých složek nebo skupin složek Čisté množství DMT/DP + zvláštní podmínky úchovy nebo podmínky použití Jméno/obchodní název a adresa PPP zodpovědného za uvádění na trh Země původu Obsah alkoholu Výživové údaje
Výživové údaje Pro pivo s obsahem alkoholu nad 1,2%obj. není povinné – viz čl. 16 (4) nař. 1169/2011 Pokud uvedeno: Pouze energetická hodnota NEBO Celou výživovou tabulku dle pravidel pro uvádění výživových údajů
Zakázaná slova z vyhlášky o označování „Zakázaná slova“ – domácí, čerstvá, živá, čistá, přírodní, fresh, natural…: Výjimky: Součást názvu potraviny Součást popisné informace – odůvodněné, neuvádějící spotřebitele v omyl
Točené pivo Točené pivo = pokrm Název Alergen Množství Informace na pípě – !!klamání zákazníka!! (privátní značky)
Pivo v sudu Pro zařízení společného stravování: Název DMT a podmínky úchovy PPP Ostatní povinné informace v doprovodných dokumentech – lze 1x a jen při změnách (pouze info na webu nestačí) Pro koncového zákazníka: Všechny povinné údaje na sudu nebo lze přidat „do ruky“ zákazníkovi prodejcem
Prodej na dálku (e-shop) Spotřebitel musí mít v době nákupu k dispozici VŠECHNY povinné údaje dle nař. 1169/2011 Výjimka: DMT – to je k dispozici až ve chvíli doručení Všechny poskytnuté informace musí být prokazatelné, pravdivé, nezavádějící
Povinnosti PPP PPP je povinen oznámit zahájení, změnu i ukončení výkonu činnosti – nejpozději v den, kdy nastaly Týká se i létajících pivovarů – zodpovědnost za potraviny, pod jejich jménem jsou potraviny uváděny na trh …. Dodržovat hygienické požadavky
Proč byly provozovny uzavřeny? Zanedbaný úklid: ALE !!!
Proč byly provozovny uzavřeny? Někdy až nemožnost udržet pořádek a hygienu:
Proč byly provozovny uzavřeny? Přítomnost hlodavců:
Proč byly provozovny uzavřeny?
DĚKUJI ZA POZORNOST www.szpi.gov.cz michaela.mezerova@szpi.gov.cz