37. Bi-2 Cytologie, molekulární biologie a genetika

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Petra Kábrtová Máchová Název materiálu:
Advertisements

M AGNETICKÉ POLE ELEKTRICKÉHO PROUDU Ing. Jan Havel.
Souřadnicová síť, určování zeměpisné polohy
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
K OMUNIKACE VERBÁLNÍ A NEVERBÁLNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany - Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Buněčný cyklus Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10/17 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Fotosyntéza – temnostní fáze Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10/20 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Genetických pojmů EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Eukaryotická buňka II Číslo vzdělávacího materiálu: ICT5/4 Šablona: III/2 Inovace.
P RÁCE A VÝKON Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Rostlinná buňka. Tematická oblast: Rostliny Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Autor: Předmět: Ročník: Název: Označení: DUM vytvořen: Mgr. Hana Němcová Matematika, seminář diferenciální a integrální počet Osmý ročník víceletého gymnázia.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Technické prostředky v požární ochraně
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Lutín příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Dostálová Název: EU_32_DOS_PR45_011 Téma: Přírodověda 4. a.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Číselné množiny - přehled
Kód DUM : VY_32_INOVACE_ICT_I/1.18
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Stavba buňky.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Vojtěch Kawan Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_HUDEBNI_CINNOSTI_02.
Pohlavní rozmnožování prvoků
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
SPERMATOGENEZE A OOGENEZE
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Kmentová Název materiálu:
Metabolické děje I. – buněčné dýchání
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
Buňka základní stavební a funkční jednotka organismů funkce buňky:
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
MEIOSA redukční dělení.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
GENETIKA – VĚDA, KTERÁ SE ZABÝVÁ PROJEVY DĚDIČNOSTI A PROMĚNLIVOSTI
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
CHROMOZÓMY Skládají se z DNA, RNA a histonů a jejich existence má usnadnit rovnoměrné rozdělení genetické informace do dceřiných buněk.
Buněčný cyklus Mitóza Modifikace mitózy
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Živá příroda – vývoj Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
NUKLEOVÉ KYSELINY DEFINICE DRUHY SLOŽENÍ FUNKCE REPLIKACE
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
Autor: Mgr.Petr Procházka
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
CYTOPLAZMATICKÁ MEMBRÁNA.
BUNĚČNÝ CYKLUS = cyklus eukaryotické buňky od jednoho dělení buňky
Věcné učení První pomoc
A B C c d b a e g h i f 1.1 Různé typy buněk
Rozmnožování organismů
Eukaryotická buňka Vnitřní ORGANELY.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lenka Marková Název materiálu:
Biologie.
Molekulární biologie (c) Mgr. Martin Šmíd.
37. Bi-2 Cytologie, molekulární biologie a genetika
37. Bi-2 Cytologie, molekulární biologie a genetika
37. Bi-2 Cytologie, molekulární biologie a genetika
Buněčné dělení Meióza Martin Kameník VII. E.
VY_32_INOVACE_ZE6-06 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Transport látek v buňce Aktivní Aktivní transport je přenos látek proti koncentračnímu spádu Některé transportní bílkoviny mohou přenést látky.
Transkript prezentace:

37. Bi-2 Cytologie, molekulární biologie a genetika projekt GML Brno Docens DUM č. 1 v sadě 37. Bi-2 Cytologie, molekulární biologie a genetika Autor: Martin Krejčí Datum: 30. 6. 2014 Ročník: 6. ročník šestiletého studia, 8. ročník osmiletého studia, 4. ročník čtyřletého studia Anotace DUM: Charakteristika buněčného cyklu eukaryot a prokaryot, mitóza - význam, princip, průběh a celková bilance. Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.

mitÓza Ekvační dělení jádra

Buněčný cyklus http://ricochetscience. com/brca1-cancer/ Buněčný cyklus je uspořádaný a kontrolovaný sled dějů v jehož průběhu dochází v buňce k duplikování jejího obsahu. Následuje proces CYTOKINEZE - rozdělení mateřské buňky na dvě buňky dceřiné. Během buněčného cyklu dochází k replikaci buněčného genomu, taktéž jsou zduplikovány buněčné organely i makromolekuly. Následně jsou rozděleny (segregovány) do dceřiných buněk.

Buněčný cyklus M fáze – 10% interfáze - 90% G1: postmitotická fáze FÁZE buněčnéHO CYKLU M fáze – 10% interfáze - 90% G1: postmitotická fáze S – fáze: replikace DNA G2: premitotická fáze interfáze: tvorba buněčné stěny, růst buňky do původní velikosti, tvorba cytoplazmy, dělení mitochondrií a plastidů, vznik membrán apod. G0: nedělící se buňky (permanentní G0), stabilní buňky (dlouhá G0), labilní buňky (krátká G0). http://user.mendelu.cz/urban/vsg1/ mendel/images/bunka/mitoza1a.gif

Buněčný cyklus INTERFÁZE - chromatin pouze málo kondenzovaný (různé stupně spiralizace - pouze konstitutivní heterochromatin zůstává trvale kondenzován). M fáze = MITÓZA + cytokineze - kondenzace chromatinu, vytváření charakteristických chromosomových figur, rozchod chromosomů do dceřiných jader  následně dceřiných buněk. Časové rozložení buněčného cyklu http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/88/Eukaryotic_replication_cycle.png

MitÓza – fáze PROFÁZE PROMETAFÁZE METAFÁZE ANAFÁZE TELOFÁZE CYTOKINEZE http://www2.le.ac.uk/departments/genetics/vgec/diagrams/38%20mitotis%20phases.jpg

PROFÁZE Kondenzace (spiralizace) chromozomů  stávají se viditelnými (pozorovatelnými). Každý chromozom tvořen dvěma chromatidami spojenými v místě centromery (primární konstrikce) V důsledku kondenzace chromozomů mizí jadérko (nucleolus), které je organizováno sekundárními konstrikcemi chromozomů a podílí se na syntéze rRNA. V cytoplazmě dochází k dekondenzaci cytoskeletu tvořeného tubulinem (cytoplazmatických mikrotubulů). Monomery tubulinu jsou přesměrovány k výstavbě dělícího vřeténka. Centrozom se v S-fázi rozdělí na dva a nyní se oba začnou vzdalovat a tvoří póly dělícího vřeténka. Jaderná membrána (karyotéka) je včleněna do membránového systému ER. http://www.slideshare.net/ medik.cz/praktikum-2-07

centrozom Centrozom je tvořen párem na sebe kolmých centriol. Každá centriola je tvořena 9 sadami tripletů mikrotubulů, které jsou uspořádány do kruhu. Centrozom se může pohybovat a měnit tvar, což mu umožňuje tvorbu mitotického dělícího vřeténka během mitózy. http://en.wikipedia.org/wiki/File: Centrosome_(borderless_version)-en.svg http://antranik.org/the-building-blocks-of-cells/

Dělící vřeténko Rozlišují se tři typy mikrotubulů dělícího vřeténka: Astrální mikrotubuly: směřují v cytoplazmě do všech směrů, přispívají k ukotvení, orientaci a oddalování pólů vřeténka. Kinetochorové mikrotubuly: napojují se na kinetochory. Překryvné (polární) mikrotubuly: udržují tvar vřeténka. http://www.moleculargenetics.utoronto.ca/index/index.php/our-faculty-a-research/research-news/216-pelletier-lab

Dělící vřeténko Základy buněčné biologie-Úvod do molekulární biologie buňky : Alberts, B.; Bray, D.; Johnson, A.; Lewis, J.; Raff, M.; Roberts, K.; Walter, P.; 740 str.

Dělící vřeténko https://picasaweb.google.com/pelletierlab/GalleryOfBiologyOMXAndEM?authkey=Gv1sRgCLrM5vOg v_zCDw&feat=flashalbum#5812972231452938914

Kinetochorové mikrotubuly Fragmenty zaniklé jaderné membrány prometafáze Po zániku karyotéky, která se fragmentatuje v menší měchýřky stávající se součástí ER, se chromozomy uvolňují z jádra do cytoplazmy. Zde se svými kinetochorovými proteinovými komplexy napojují na kinetochorové mikrotubuly dělícího vřeténka. Pomocí molekuárních buněčných motorů jsou taženy směrem k EKVATORIÁLNÍ rovině. Astrální mikrotubuly Polární mikrotubuly Kinetochorové mikrotubuly Fragmenty zaniklé jaderné membrány http://commons.wikimedia.org/ wiki/File:Prometaphase.svg http://micro.magnet.fsu.edu/cells/fluorescencemitosis/images/prometaphasesmall.jpg

kinetochory Kinetochor: Jedná se o komplex proteinů nacházející se v oblasti centromery (prim. konstrikce) chromozomů. Umožňuje napojení chromozomů na mikrotubuly dělícího vřeténka. Podílí se na rozchodu chromozomů z ekvatoriální roviny k pólům dělícího vřeténka v průběhu anafáze. http://cs.wikipedia.org/wiki/Kinetochor#mediaviewer/ Soubor:Kinetochore.jpg http://bio1151b.nicerweb.com/Locked/media/ch12/12_08AnaphaseKinetochor4.jpg

chromosomy napojené k mikrotubulům dělícího vřeténka se seřazují ve středové - ekvatoriální rovině. Hovoříme o tzv. metafázní destičce centromery všech chromosomů leží taktéž v jedné rovině –  kolmo k ose vřeténka Chromozomy získané v této fázi uměle zastavené např. kolchicinem se užívají k cytogenetickému vyšetření. METAFÁZE http://www.slideshare.net/ medik.cz/praktikum-2-07 http://pictures.doccheck.com/en/photos/54911/9986/sizes/m/

anafáze Anafáze začíná degradací proteinů (kohezinů), které drží dvě sesterské chromatidy do tohoto okamžiku u sebe (dvouchromatidové chromozomy) enzymem separázou, do té chvíle neaktivní. Každá sesterská chromatida je napojena na mikrotubuly dělícího vřeténka. Uvolněné sesterské chromatidy se rozestupují z ekvatoriální roviny (segregace)k pólům dělícího vřeténka. Současně účinkem polárních mikrotubulů dochází k oddalování těchto pólů od sebe. http://www.slideshare.net/ medik.cz/praktikum-2-07

Chromosomy se rozestoupily z ekvatoriální roviny k pólům dělícího vřeténka. Součinností polárních (nonkinetochorových) mikrotubulů se buňka neustále protahuje. Jednochromatid. chromozomy jsou zkoncentrovány u pólů dělícího vřeténka. Z membrán ER se tvoří jaderná membrána  dceřiná jádra. Počet chromozomů je identický s mateřským jádrem, ale počet molekul dsDNA klesá na polovinu. Chromozomy dekondenzují a ztrácejí svou barvitelnost. telofáze http://www.slideshare.net/ medik.cz/praktikum-2-07

telofáze V dceřiných jádrech se obnovují jadérka. Současně s novotvorbou jader nastupuje proces CYTOKINEZE - u rostlinných buněk odlišně od buněk živočišných. Obnova jaderné membrány, novotvorba jadérek, despiralizace chromozomů. Kontraktilní prstenec aktinových a myozinových filament rozděluje mateřskou buňku na dvě dceřiné. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/ thumb/b/ba/Telophase.svg/320px-Telophase.svg.png http://en.wikipedia.org/wiki/File:TelophaseIF.jpg

Mitóza profáze prometafáze http://wellcomeimages.org/

Mitóza metafáze raná anafáze pozdní anafáze http://wellcomeimages.org/

Mitóza telofáze http://wellcomeimages.org/

Mitóza http://classconnection.s3.amazonaws.com/804/flashcards/662804/png/prometaphase1320704951633.png

Bilance mitózy 2n 2n 2n Ploidie: mateřské jádro: 2nS-fáze4n dceřiná jádra: 2n Morfologie chromozomů: mateřské jádro: dvouchromatidové chromozomy dceřiná jádra: jednochromatidové chromozomy Počet molekul dsDNA: mateřské jádro: 2n x 2 identické dsDNA (4n dsDNA). dceřiná jádra: identická 2n dsDNA 2n 2n 2n dsDNA

ČASOVÉ ROZLOŽENÍ MiTÓZY 18 min. 36 min. 60 55 5 Mitóza: Profáze – 36 minut Metafáze – 3 minuty Anafáze – 3 minuty Telofáze – 18 minut 50 10 TELofáze 45 15 profáze ANAfáze 40 20 CELKEM – 60min. METAfáze 3 min. 35 25 30 3 min.

http://www.medioteka.hr/portal/sadrzaj/skola/biologija/biol_funk_stan_mitoza_u_svinj_bubregu.jpg

George von Dassow, University of Oregon Po vstupu do anaphase, vřeténko reorganizuje dramaticky: kinetochore vlákna spojená s chromozomy zkrátit, čímž chromatidy směrem k pólům. Astrální mikrotubuly, které vyzařují z každého vřetena od sloupu, prodlužují až se dostanou k povrchu buňky. Mezitím, svazek antiparalelními mikrotubulů, nazývá "centrální vřeteno," zůstává ve středu mezi těmito dvěma póly. Centrální vřeteno a astrální mikrotubuly spolupracovat na umístění dělící roviny při cytokinezi. Obrázek : Tato zygota může být dělá velkou chybu; chromozom zaostává daleko za ostatními, protože odtáhnout od metafáze desky anaphase. S trochou štěstí, bude bloudit skončit na správné straně štěpení brázdy tak, aby obě dceřinné buňky mají stejný chromozóm doplněk.Tento fialový mořský ježek ( Strongylocentrotus purpuratus ) zygota je zobrazen s laserovou konfokální mikroskop (Olympus FluoView FV1000, projekce 68 0,25 mikronů sekcích). Anti-orgány na tubulin a fosforylované myosin jsou oranžové a zelené, resp. Hoechst 33342 štítky chromozomů modrá. http://thescienceofreality.tumblr.com/post/52310795231/sciencenote-metaphase-and-anaphase-by-george