Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

CHROMOZÓMY Skládají se z DNA, RNA a histonů a jejich existence má usnadnit rovnoměrné rozdělení genetické informace do dceřiných buněk.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "CHROMOZÓMY Skládají se z DNA, RNA a histonů a jejich existence má usnadnit rovnoměrné rozdělení genetické informace do dceřiných buněk."— Transkript prezentace:

1 CHROMOZÓMY Skládají se z DNA, RNA a histonů a jejich existence má usnadnit rovnoměrné rozdělení genetické informace do dceřiných buněk

2 Stavba chromozómu Chromozóm je tedy pentlicovitý útvar tvořený zpravidla dvěma podélně orientovanými chromatidami , které jsou propojeny centromerou v oblasti tzv. primární konstrikce. Primární konstrikce rozděluje chromatidy na dvě ramena. U některých druhů chromozómů se vyskytuje ještě tzv. sekundární konstrikce, která odděluje z jedněch ramen tzv. satelit. Vnější koncové oblasti ramen chromatid (ty odvrácené od centromery) se nazývají telomery

3 Struktura … Chromatin je komplex DNA a bílkovin.
Struktura chromatinu má několik úrovní. Základní je nukleozóm, struktura tvořená histonovými molekulami omotanými DNA. Vyšší strukturou je solenoid, spiralizované uspořádnání nukleozómů (1 závit tvoří asi 6 nukleozómů a nese 1200 bp).

4 23. párů lidských chromozómů


Stáhnout ppt "CHROMOZÓMY Skládají se z DNA, RNA a histonů a jejich existence má usnadnit rovnoměrné rozdělení genetické informace do dceřiných buněk."

Podobné prezentace


Reklamy Google