Rodičovství biologické a pěstounské

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

VÝSLEDKY VÝZKUMU PODPOŘENÉHO NADAČNÍM FONDEM J&T
Role vztahu v pomáhajících profesích Prezentace v předmětu PORADENSTVÍ VE VZDĚLÁVÁNÍ.
VÝSLEDKY VÝZKUMU PODPOŘENÉHO NADAČNÍM FONDEM J&T
Etická hlediska péče o staré občany
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
Elementární prosociálnost Etika viva. Význam prosociálnosti Zvyšuje vnímání lidských práv Rozvinutí iniciativy a kreativity Dodává životu smysl Zjednodušuje.
Senior jako klient sociálních služeb- způsob práce se seniory
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
„Jekhetanes“ aneb spolu Sophia Dvořáková. KDO JSME? Šance pro Tebe je nestátní nezisková organizace. Šance pro Tebe působí v Pardubickém kraji, sídlo.
VLIV RODINY A PROSTŘEDÍ NA STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI DĚTÍ
Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů NRP v ČR po novele zákona o sociálně-právní ochraně dětí v reflexi pracovníků NNO Projekt.
Potřeby dětí a jejich hodnocení v systému sociálně-právní ochrany dětí
Oddělení ústavní a ochranné výchovy - Činnost resortu vnitra v oblasti práce s rizikovými a ohroženými dětmi a mladými lidmi. - Pohled na téma v kontextu.
Rodina.
PROGRAM SANACE RODINY v AMALTHEA o.s. Chrudim, 18. –
Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta Katedra psychologie
Stop sociálnímu vyloučení MEPCO Sociální vyloučení začíná v dětství Milena Černá, SKOK Seminář MEPCO Stop sociálnímu vyloučení.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Aktuální rizika dobrovolnického programu v nemocnicích a význam metodických doporučení MUDr.Ivana Kořínková Garant a konzultant zdravotně sociálních dobrovolnických.
Výstupy z Úvodního semináře
On-line forma výuky Cvičení z techniky a technického vzdělávání Zpracoval: Jan Drobný (209671)
Jitka Navrátilová, PhD..  Přímá práce v rodině – home visiting (nástroj podpory rodiny.  Profesionální, či poloprofesionální pomoc rodině.
Osvojení Pěstounská péče Svěření do péče fyzické osoby
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Dobrovolníci v sociálních službách Dobrá praxe v SAS pro rodiny s dětmi Dobrovolnického centra, o. s.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Zdravá škola.
SOS dětské vesničky.
Náhradní rodinná péče aneb „Děti patří domů“ Karel a Petra HENNHOFEROVI.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Psychologie II Sociální psychologie
Prace : Alish Sarsenali Kontrol: Ingrid Matošková Praha 2014 Predmet : Psyhologia.
Střední dospělost SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, druhý ročník
Preventivní programy v ordinaci PLDD
Pedagogické poradenství ve výchovně vzdělávacím procesu etopedie, poradenství ve vztahu k sociální práci, k intervenci.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
MASARYKOVA UNIVERZITA FAKULTA SOCIÁLNÍCH STUDIÍ KATEDRA PSYCHOLOGIE
Ivana Petriková, Tomáš Vebr
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Náhradní rodinná péče -NRP
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Dr. Ondroušek Lubomír, 1.místopředseda SAČM a specialista na problematiku DS pro vedení strukturovaných rozhovorů a vytvoření reprezentativního vzorku.
Tréning do předmětu SPR149 Využití filmu v sociální práci
Osvojení (adopce) Osvojením (adopcí) se rozumí právní jednání (právní akt), jímž 2 osoby spolu vstupují do poměru rodič-potomek.
Právní aspekty života LGBT lidí v České republice Mgr. Martina Štěpánková, PROUD Seminář pro sociální pracovníky „LGBT lidé a sociální práce“, Jihlava,
Supervize. Slovo supervize můžeme doslovně přeložit jako nadhled. Jde o činnost, při které supervizor pomáhá pracovníkovi (supervidované osobě) získat.
Šárka Šustová, ČSÚ Kulatý stůl Praha, Příjmy a životní podmínky domácností s dětmi a bez dětí.
Prezentace služeb Komunitní plánování Litomyšl
VLIV RODINY NA ŠKOLNÍ ÚSPĚŠNOST DÍTĚTE Hana Palánová, Marie Doležalová.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 2 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Zákon o rodině Vztahy mezi rodiči a dětmi Rodičovská zodpovědnost = souhrn práv a povinností: při péči o nezletilé dítě při zastupování nezletilého dítěte.
ÚSKALÍ SPOLUPRÁCE S RODINOU KLIENTA ,JIRKOV PHDR. MARTINA VENGLÁŘOVÁ.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro další osoby ohrožené sociálním vyloučením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
SOS dětské vesničky.
Sociální práce s rodinou 4
PROCES ZPROSTŘEDKOVÁNÍ NÁHRADNÍ RODINNÉ PÉČE
Výstupy a závěry výzkumu na téma osvojení v Dánsku, Anglii a České republice Osvojování v Anglii Konference je financována Nadací Sirius.
Metodika Adopčního centra Průvodce pro práci s osvojitelskou rodinou
Financováno Nadací Sirius
Dobrovolnické programy
SP s rodinou 2 Metody hodnocení, protektivní a rizikové faktory
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Koncepční záměry MPSV v oblasti náhradní rodinné péče
Nepříznivé sociální situace spojené se stárnutím senior v domácí péči
RODIČ A SPORTOVNÍ PŘÍPRAVA DĚTÍ
Transkript prezentace:

Rodičovství biologické a pěstounské Co nám říkají výzkumy?

Cvičení – shody a rozdíly Jaký by měl být skvělý rodič? Jaký by měl být skvělý pěstoun?

Rodičovství biologické a pěstounské Řada charakteristik společných Vřelost Odpovědnost Citová vazba k dítěti Citlivost vůči potřebám dítěte Tolerance Schopnost vytýčit hranice Schopnost poskytovat dítěti pocit bezpečí

Specifika pěstounského rodičovství Nová rodina vzniká na základě oboustranného rozhodnutí a na jiných principech. Zodpovědnost za dítě je dočasná. Pěstouni jsou zodpovědní za problémy (emocionální, problémy s chováním) pouze částečně – dítě přichází se svojí zátěží. Pěstouni by měli být „profesionálové“ připravení na nároky pěstounského rodičovství.

Předpoklady úspěšného pěstounství Věk Životní historie dítěte Vazebné chování Zvláštní potřeby dítěte Chování a emocionální stav dítěte Vlastní děti v rodině pěstounů Vlastnosti pěstounů a jejich zkušenosti Rodičovský styl

Věk Čím mladší dítě je umístěno do pěstounské rodiny,tím je vyšší pravděpodobnost úspěchu. Úspěch = PP je hodnocena jako dobrá/uspokojivá a není předčasně ukončena.

Životní historie dítěte Týrání a zneužívání dítěte v minulosti a s tím spojené následky zvyšují pravděpodobnost neúspěchu. Současně kladou zvýšené nároky na odbornou připravenost pěstounů. Předchozí neúspěšné umístění v PP rovněž zvyšuje pravděpodobnost dalšího selhání.

Vazebné chování Poruchy vazby projevující se v chování (např. citová netečnost, provokativní chování, povrchní vztahy, neschopnost navázat hlubší vztah..) jsou pro úspěšnost PP rizikovým faktorem.

Zvláštní potřeby dítěte U dětí se zvláštními potřebami žijících v PP dochází k selhání poměrně zřídka a samotný fakt zdravotního postižení není rizikovým faktorem.

Chování a emocionální stav dítěte Poruchy chování jsou jedním z nejčastějších důvodů neúspěchu PP. Obtíže se častěji daří překonat pokud (a) dítě velmi stojí o to zůstat v rodině a (b) pokud jsou očekávání pěstounů stran možností dítěte realistické. Emocionální problémy dětí nejsou příliš rizikovým faktorem. PP depresivních, osamělých a sociálně isolovaných dětí bývá stabilní.

Vlastní děti v rodině pěstounů Úspěšnost PP není ovlivněna přítomnosti či absencí vlastních dětí pěstounů. Vlastní děti mají obecně pozitivní postoj k PP, pokud není zejména chování dětí v PP příliš náročné. Pokud mám PP negativní vliv na vlastní děti, zvyšuje se riziko neúspěchu, mění se postoj pěstounů k dítěti i styl výchovy.

Vlastnosti pěstounů, jejich zkušenosti Není prokázána souvislost mezi úspěšností PP a věkem pěstounů či jejich předchozí PP zkušeností. Pěstouni původním povoláním z pomáhajících profesí bývají úspěšnější. Předchozí selhání zvyšuje pravděpodobnost dalších neúspěchů. Stres pociťovaný pěstouny zvyšuje riziko neúspěchu.

Rodičovský styl „pozitivní rodičovství“ zvyšuje úspěšnost PP = péče, přijetí, přiměřená očekávání, empatie, vazba, zodpovědnost, orientace na dítě, společné aktivity. Rizikové je,pokud pěstoun vnímá dítě jako obtížné, nevychovatelné a nepociťuje vůči němu náklonnost – může být způsobeno nevhodným výběrem rodiny pro dítě.

Podpora pěstounů - neformální Nejdůležitější je podpora mezi partnery a v rámci rodiny Řada pěstounů se setká s negativní reakcí sousedů či přátel. Pěstouni cítí velkou podporu, pokud mají kontakt s jinými pěstounskými rodinami

Podpora pěstounů - formální Co potřebují pěstouni od sociálních pracovníků? Dostupnost v případě potřeby Respekt a partnerský přístup Praktickou pomoc – zprostředkování potřebných služeb Pomoc v kontaktu s biologickou rodinou Emocionální podporu Pěstouni by měli být součástí týmu okolo dítěte = snížení zátěže pěstounů.

Otázka (re)definice pěstounské péče U nás tradičně blízké osvojení x PP jako služba dítěti a jeho původní rodině. Pěstounský rodič x pěstoun (foster parent x foster carer) Přes všechny rozdíly je v současnosti pěstounství vnímáno jako svého druhu rodičovství.

Pěstounská péče pro 21.st. PP je komplexní a profesionální služba, která je tvořena podpůrnou sítí kolem dítěte a pěstounské rodiny.