Mineralogický systém IV. Oxidy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Advertisements

Opakování učiva o nerostech I. část
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Oxidy nejen v mineralogii oxid hlinitý oxid křemičitý
O X I D Y Mgr. Helena Tlapáková.
Hutnický průmysl Odvětví zabývající se získáváním a zpracováním kovů a jejich slitin černá metalurgie = výroba železa, oceli, válcovaný materiál Ostravsko,
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Základní škola Rosice, okres Chrudim
CZ.1.07/1.1.10/
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Oxidy Oxidy jsou sloučeniny prvků s kyslíkem v různém poměru.
OXIDY Ec.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil. Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ;
SAFÍR.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Oxidy důležité pro stavebníky a malíře
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s výskytem a využitím oxidu vápenatého,
VY_52_INOVACE_02/1/36_Chemie PEVNÉ OXIDY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění.
Základní škola Rosice, okres Chrudim
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil. 1 Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ;
Plotter Je to grafické výstupní zařízení.
VY_32_INOVACE_16_ Přírodověda pro 4. ročník
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ; tel.: ; Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ; tel
Pohádkový okruh Pacifikem Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Rostliny Soutěž RISKUJ Pokračovat Zdroje obrázků
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Vlasta Havránková Název.
Dudíková Nikola Bezvodnaté Oxidy
Oxidy bezvodé Autor: Mgr. Marian Solčanský
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Hliník Mgr. Jitka Vojáčková.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Nerosty (zástupci) Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Lumír.
Oxidy sloučeniny prvku s kyslíkem A.Bezvodé B.Vodnaté vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Jitka Malíčková NÁZEV: Význam a použití oxidů VI TÉMATICKÝ CELEK:
PŘIŘAĎ FOTOGRAFII K OBRÁZKU aktivita
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK
Název sady materiálů: Přírodopis 9
Mineralogický systém IV. Oxidy
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Mineralogický systém III. Sulfidy
VY_32_INOVACE_P9-005 MINERALOGIE 5 – OSTATNÍ OXIDY Název školy
3)Sulfidy a 4)oxidy Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.14_UHLÍK Název: Uhlík.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Mineralogický systém IV. Oxidy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Poznáte, které místo je schováno v puzzle?
Základní škola Rosice, okres Chrudim
  Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Poznáte, které místo je schováno v puzzle?
Vy_52_Inovace_B63_Opakování minerály
Název projektu: Modernizace vzdělávání Pořadové číslo projektu: CZ. 1
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Mineralogický systém II. Halogenidy
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Mineralogický systém IV. Oxidy
Mineralogický systém V. Uhličitany a dusičnany
Mineralogický systém III. Sulfidy
MINERÁLY OXIDY A HYDROXIDY.
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Mineralogický systém Oxidy (kysličníky)
Transkript prezentace:

Mineralogický systém IV. Oxidy Korund Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

Korund Složení: oxid hlinitý, Al2O3 Barva: šedá (smirek), modrá (safír), červená (rubín) Tvrdost: 9 Výskyt: Jizerská louka u Kořenova (safír); Šrí Lanka, Indie Použití: brusný materiál (smirek), výroba laserů (syntetické rubíny), šperkařství (rubín, safír), ložiska hodinek Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

Korund [cit. 2011-09-14]. Dostupný pod licencí GNU Free Documentation Licence na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Several_corundum_crystals.jpg>. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

[cit. 2011-09-14]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: Prsten se safírem [cit. 2011-09-14]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Sapphire_ring.jpg>. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

Rubín [cit. 2011-09-14]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Corundum-180102.jpg>. [cit. 2011-09-14]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Corundum-215333.jpg>. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

Náramek s rubíny a diamanty [cit. 2011-09-14]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ruby_and_diamond_bracelet.jpg>. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

Kontrolní otázky Jak se nazývá modrá odrůda korundu? Správná odpověď: Safír Jakým způsobem se využívá velké tvrdosti korundu? Správná odpověď: Používá se jako brusný materiál (smirek) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

Použité zdroje Zdroje tištěné: Zdroje elektronické: Mineralogie pro školy [online]. [cit. 2011-09-14]. Dostupné na www: <http://web.natur.cuni.cz/ugmnz/mineral/mineral/korund.html> Korund – Wikipedie [online]. [cit. 2011-09-14]. Dostupné na www: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Korund>. [cit. 2011-09-14]. Dostupný pod licencí GNU Free Documentation Licence na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Several_corundum_crystals.jpg>. [cit. 2011-09-14]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Sapphire_ring.jpg>. [cit. 2011-09-14]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Corundum-180102.jpg>. [cit. 2011-09-14]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Corundum-215333.jpg>. [cit. 2011-09-14]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ruby_and_diamond_bracelet.jpg>. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.