ALKOHOL.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Biologická prezentace – Ploštěnci Barbora Svobodová
Advertisements

Alkoholy ethanol.
Alkohol jako droga Ludmila Vlčková autor:.
Řekněme ne! Kouření!!!!.
ALKOHOL A JEHO ÚČINKY.
STEROIDNÍ ANABOLIKA.
Soustava trávicí - část 2.
Plíce po 20 letech kouření
15 DŮVODŮ, PROČ SI DÁT DENNĚ PIVO!
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
další štěpení látek a vstřebávání živin do krve
Alkohol Pojem alkohol pochází z arabského AL-KAHAL
Alkoholismus Kateřina Jahodová.
Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Název: ČLOVĚK
Legální drogy Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu CR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Alzheimerova choroba Lukášek Závodný 2.HB.
Návykové látky, alkaloidy, drogy
ČLOVĚK – VNITŘNÍ ORGÁNY, KOSTRA A SVALY
Vypracovala – Nicol Sládková
Vylučovací soustava Je tvořena ledvinami a močovými cestami.
Alkoholismus.
..a co jste o nich nevěděli
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ.
VODA A ŽIVOT Voda je jedním z nejdůležitějších prostředků k životu na naší Zemi. Potřebuje ji člověk, zvířata i rostliny.
Reakce a adaptace oběhového systému na zátěž
15 DŮVODŮ PROČ SI DÁT DENNĚ PIVO Čerstvě naražený ležák není jen chutný,ale i zdravý. Pivo obsahuje fůru vitamínů (hlavně skupiny b) a kopu minerálů.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
VNITŘNÍ ÚSTROJÍ 3. ROČNÍK
Lidské tělo II. ( soustava trávicí, vylučovací, kožní, nervová )
Vylučovací soustava funkce: vylučuje odpadní látky: oxid uhličitý voda
Soustavy orgánů - opakování
Ondřej Zeman, 5.B ZŠ Fryšták
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Káva Čaj Čokoláda Léky proti bolesti Nealkoholické nápoje.
ALKOHOLISMUS Nicol Schmidová, Iva Adámková V7A.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Riskuj Lidské tělo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Monika Dudová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
VY_32_INOVACE_Luk_III_06 Drogy - účinky Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Zdravý životní styl v boji s návyky Střední škola zdravotnická a sociální Chrudim Grantový projekt CZ.1.07/1.1.03/ “Inovace jsou IN“
Kyslíkaté deriváty uhlovodíků Alkoholy – vznikají náhradou jednoho nebo více atomů vodíku v molekulách uhlovodíků skupinou - OH Tvoření názvů: - k názvu.
Prevence zneužívání návykových látek Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Vliv alkoholu na zdraví člověka. cílová skupina: střední školy anotace : vliv alkoholu na zdraví člověka klíčová slova : fetální alkoholový syndrom autor:
Kofein. Káva Čaj Čokoláda Léky proti bolesti Nealkoholické nápoje.
Člověk. Etapy lidského života Kostra a svaly Orgánové soustavy Zdraví
 Léčiva jsou léčivé látky, které by měly mít pozitivní účinky na zdraví člověka  Léčiva mohou mít různou cestu podání injekčně (do svalu, do žíly, podkožně),
Návykové látky VY_32_INOVACE_14_36.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
BIOLOGIE ČLOVĚKA (opakování) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_11 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Alkohol a jeho účinky Anotace Žáci.
Nemoci světa. AIDS  1. případ cca před 25 lety, ale už stihl zabít přes 25 milionů lidí  Aids napadá imunit. systém, tělo pak není schopno se bránit.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV56 Název školy.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu VY_32_INOVACE_19_Vnitřní orgány.
Rizika ohrožující zdraví
METABOLISMUS NIKOTINU U ČLOVĚKA
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_00_DROGY Výchova ke.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Orgány lidského těla Přírodověda 5. ročník Zpracovala: Dana Kučerová.
AUTOR: Blanka Petlánová
Alkoholová závislost Martina Švaříčková.
Kouření Vypracoval: Jiří Hanousek Obor: Technické lyceum Třída: 1L
15 DŮVODŮ PROČ SI DÁT DENNĚ PIVO
Název: VY_52_INOVACE_PR_17 Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Drogy – nebezpečí návykových látek
Prezentaci vytvořil Jan Havlík Obr. 1. Víno je alkoholický i nealkoholický nápoj typicky vznikající kvašením moštu z plodů révy vinné. Slovo víno pochází.
Transkript prezentace:

ALKOHOL

ALKOHOL - ÚVOD = Alkohol je ustálený výraz pro etanol (nebo etylalkohol). Čistý etanol je bezbarvý a vzniká přírodním kvasícím procesem, tzv. fermentací, kdy drobné mikroorganismy mění přítomný cukr na oxid uhličitý a právě alkohol, popř. destilací (odpaření vody)

INFORMACE Alkohol je možné konzumovat po 18 roku života Alkohol užívat před tímto věkem či ho nabízet je trestným činem (přestupkem) Alkohol je nejrozšířenější drogou na světě Alkohol může za předčasné úmrtí (až o 10 let) Nejvíce se pije v ČR (150 l / člověka) Alkohol lépe stravují muži než ženy (můžou za to enzymy v žaludku a svaly, které alkohol lépe vstřebávají a do mozku se ho nedostane tolik)

Alkohol Půl litru piva, sklenice vína a panák vodky obsahují zhruba naprosto stejné množství alkoholu

PROČ HO LIDÉ PIJÍ? Únik z reality Pocit dospělosti Odbourání zábran Závislost A další důvody? PROHIBICE = zákaz

CO ZPŮSOBUJE ALKOHOL?

Delirium Tremes Bývá nejčastější stav závislého na alkoholu Nemocný se třese, bojí, je dezorientovaný Má zrakové a pocitové halucinace - např. odhání hmyz, který po něm leze a napadá ho

Alkoholická halucinace Nemocný má sluchové a zrakové halucinace provázené velkou úzkostí.

Korsakova Psychóza Nemocný ztrácí krátkodobou paměť Tím pádem neví kde je a kdo je Vymyslí si - a svým smyšlenkám věří. Jelikož si nepamatuje, co řekl, jeho výmysly se rychle obměňují.

Nejčastější Onemconění jaterní nemoci nemoci trávicího systému vysoký krevní tlak nemoci periferních nervů, duševní poruchy zvýšený výskyt zhoubných nádorů Srdeční choroby – tlak, zvětšení srdce

KDY S NÍM (NE)ZAČÍT?

Děti Pivo, víno, tvrdý alkohol jim nechutná, pouze sladký likér v nich vyvolává nepatrný zájem Většinou však kontakt dětí s alkoholem neznamená vážnější vliv na závislost v dospělosti.

Dorost Jde o spontánní projev radosti Začínají působit dva velmi výrazné prvky - pocit dospělosti a vlastní peníze U vysokoškoláků - malé finanční příjmy a náročnější časová vazba na studium

Dospělost Kontakt s alkoholem v tomhle věku zpravidla není cílem, ale spíše prostředkem či příležitostí k zpestření dynamického rytmu života či oslava.

JAK HO TĚLO PŘIJÍMÁ A VYLUČUJE?

Působení na mozek Anestetický účinek (tlumí bolest a úzkost) Lehce na krátkou dobu nabudí tělo Vypíná zábrany

VSTŘEBÁVÁNÍ Všemi částmi trávicí trubice, plícemi, močovým měchýřem, pobřišnicí, pohrudnicí a podkožním vazivem Po požití alkohol rychle proniká sliznicí trávicího systému do krevního oběhu celého těla Jeho koncentrace v krvi rychle stoupá a dosahuje maxima asi po jedné hodině Jestliže dojde k požití jídla před pitím, zpomalí se vstřebávání alkoholu (až 6 hodin).

VSTŘEBÁVÁNÍ

Likvidace Likvidace alkoholu v těle probíhá hlavně oxidací v játrech (až 98%) Dále se alkohol likviduje vydechováním a částečně se vylučuje močí POZOR NA LÉKY!!!

Domácí úkol: Napsat 1 stránkovou esej o tom, jak jsem poprvé přišel do kontaktu s alkoholem?