Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Advertisements

Ropa a zemní plyn Ropa vznikla z odumřelých organismů za nepřístupu vzduchu a tlaku nadložních vrstev v průběhu milionů let. Často je doprovázena zemním.
Organická chemie organické sloučeniny vznikají životní činností rostlin a živočichů – při látkových přeměnách v organismech jsou základní stavební složkou.
Co víme o Uhlovodících Předmět: Chemie Ročník: devátý
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Alkany, cykloalkany Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 22
Uhlovodíky VY_32_INOVACE_G2 - 12
Opakovací otázky na uhlovodíky
Nasycené uhlovodíky Martina Kubáčková.
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Chemie Ročník: 9. ročník
Alkany –definice, příklady
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
ALKANY Chemie 9. ročník VY_32_INOVACE_07.2/12
Alkany Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_CHE_406.
CZ.1.07/1.1.10/
Organické sloučeniny - uhlovodíky Materiál je určen k bezplatnému používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv.
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-8-05.
Alkany.
Alkany, cykloalkany.
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_zástupci uhlovodíků
CZ.1.07/1.1.10/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
CZ.1.07/1.1.10/
Písemka lineární uhlovodíky
ALKANY.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Název šablony: Inovace v chemii52/CH25/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Uhlovodíky Autor: Mgr. Eva.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Alkany.
Fosilní paliva – Zemní plyn
ALKENY.
VY_32_INOVACE_7_2_7 Ing. Jan Voříšek  Dokážete na základě vašich znalostí říct, kde by se mohly alkany používat?  Nejvíce se směsi alkanů používají.
ALKANY. DEFINICE ● Alkany jsou uhlovodíky, které mají v otevřeném uhlíkatém řetězci mezi atomy uhlíku pouze jednoduché vazby.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:9.
Ch_027_Alkany Ch_027_Uhlovodíky_Alkany Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Jsou to uhlovodíky obsahující v otevřeném řetězci výhradně jednoduché vazby. Dříve se alkany nazývaly též parafiny. Všechny alkany snadno reagují s kyslíkem,
ALKYNY. DEFINICE ● Alkyny jsou uhlovodíky, které mají v otevřeném uhlíkatém řetězci mezi atomy uhlíku jednu trojnou vazbu.
Chemie pro 9. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing: Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_02_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Uhlovodíky,
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_13_CH 9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: ORGANICKÁ.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch9 - 8 Datum ověření ve výuce: Ročník:9.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing: Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_05_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Uhlovodíky,
Organická chemie Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
ARENY. DEFINICE * Areny jsou uhlovodíky, které obsahují v molekule alespoň jedno benzenové jádro. * Starší název aromatické uhlovodíky.
Areny.
ALKENY Chemie 9. třída.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
Organická chemie Chemie 9. r..
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Uhlovodíky Chemie 9. třída.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_05-15
Název: Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
CYKLOALKANY.
Chemie pro 9.ročník zš Mgr. Iveta Ortová
VY_32_INOVACE_124_Alkany Šablona Identifikátor školy:
VY_32_INOVACE_Slo_III_02 Uhlovodíky – Alkany ppt.
Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy Jesenická 11, Plzeň
Areny.
VY_32_INOVACE_06_CHEMIE_9.ROČNÍK_06_PALIVA, ROPA
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Alkany a cykloalkany.
Alkeny Chemie pro 9.ročník ZŠ.
Transkript prezentace:

Projekt: OP VK 1.4 709998205 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0440 Autor: Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM: Ch9 - 10 Datum ověření ve výuce: 31. 1. 2011 Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Chemie Tematický okruh: Organické sloučeniny Téma: Alkany, cykloalkany

Anotace Výkladová prezentace zaměřena na zavedení pojmů alkany, cykloalkany - názvosloví, vzorce, vlastnosti, zástupce a užití

Alkany, cykloalkany

Alkany uhlovodíky pouze jednoduché vazby mezi atomy uhlíku otevřený uhlíkatý řetězec zakončení – an

Methan Nejjednodušší uhlovodík Na Zemi je ukryt převážně pod jejím povrchem Je součástí atmosféry mnoha planet či měsíců

Methan

Vlastnosti methanu Bezbarvá, plynná látka Je hlavní složkou zemního plynu, bahenního plynu a bioplynu V určitém poměru se vzduchem vytváří výbušnou směs

Použití methanu Palivo v domácnostech i v průmyslu Je chemickou surovinou pro výrobu vodíku, acetylenu a sazí

Ethan

Propan

Butan

Společné vlastnosti Bezbarvé, plynné látky Snadno zápalné Extrémně hořlavé Nerozpouštějí se ve vodě Jsou těžší než vzduch Všechny jsou v zemním plynu

Cykloalkany Uhlovodíky Obsahují pouze jednoduché vazby mezi uhlíky Uzavřený uhlíkový řetězec Cyklos = kruh

Cyklohexan Kapalná, hořlavá látka Získává se z ropy Je surovinou pro výrobu plastů Používá se jako rozpouštědlo

Cyklohexan C6H12

Cyklopropan nejjednodušší cykloalkan bezbarvý plyn, částečně rozpustný ve vodě, s narkotickými účinky jeho směs se vzduchem po zapálení exploduje

Cyklopropan C3H6

Zdroje Základy chemie 2, P. Beneš, V. Pumpr, J. Banýr, nakladatelství Fortuna Chemie 8, J. Škoda, P. Doulík, nakladatelství Fraus http://cs.wikipedia.org/wiki/Methan http://cs.wikipedia.org/wiki/Ethan http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ethane-A-3D-balls.png?uselang=cs http://cs.wikipedia.org/wiki/Propan http://cs.wikipedia.org/wiki/Butan http://commons.wikimedia.org/wiki/File:N-butane_3D.png?uselang=cs http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Cyclohexane?uselang=cs

Zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Cyklohexan http://home.tiscali.cz/chemie/cykloalkany1.htm http://es.wikipedia.org/wiki/Archivo:Nonane-3D-balls.png Ostatní vzorce vytvořené v programu SMART Notebook