Statistika.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Třídění dat OA a VOŠ Příbram. Třídění  rozdělení jednotek souboru do takových skupin, aby co nejlépe vynikly charakteristické vlastnosti zkoumaných jevů.
Advertisements

ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
STATISTIKA.
„EU peníze středním školám“
POPISNÁ STATISTIKA ZPRACOVÁNÍ DAT Výpočet výběrových charakteristik
Statistika I 2. cvičení.
Název školy Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Komenského 3, Litoměřice AutorMgr. Milena Procházková Název šablonyIII/2_Inovace a zkvalitnění.
Charakteristiky polohy hodnoty znaku - čísla popisující polohu znaku na číselné ose -můžeme zvolit: -Aritmetický průměr -Modus, medián -Harmonický průměr.
Charakteristiky polohy
Obsah statistiky Jana Zvárová
Statistika 8. ročník Autorem materiálu je Mgr. Jana Čulíková
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_12_INOVACE_54_8TR_M Autor: Ing. Šárka Lamatschová.
Statistický soubor, jednotka, znak.
Projekt OP VK č. CZ.1.07/1.5.00/ Šablony Mendelova střední škola, Nový Jičín Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Byl uskutečněn.
Název školy Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Komenského 3, Litoměřice AutorMgr. Milena Procházková Název šablonyIII/2_Inovace a zkvalitnění.
Úvod do pravděpodobnosti a statistiky
ZÁKLADNÍ POJMY STATISTIKY
Zkvalitnění kompetencí pedagogů ISŠ Rakovník IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Integrovaná.
Charakteristiky variability
Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Název materiálu: Základy statistiky
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Statistika 2 Aritmetický průměr, Modus, Medián
Statistika 2. přednáška Ing. Marcela Čapková.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_09/C1 AutorIng. Liběna Krchňáková Období vytvořeníSrpen.
STATISTIKA Zdeňka Hudcová.
VY_32_INOVACE_21-15 Statistika 1 Základní pojmy.
Základy zpracování geologických dat
K OMBINATORIKA, PRAVDĚPODOBNOST, STATISTIKA Úvod do statistiky VY_32_INOVACE_M4r0117 Mgr. Jakub Němec.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Základy matematické statistiky. Nechť je dána náhodná veličina X (“věk žadatele o hypotéku“) X je definována rozdělením pravděpodobností, s nimiž nastanou.
Základy statistiky Autor: Jana Buršová.
Normální rozdělení. U 65 náhodně vybraných živě narozených dětí byla zkoumána jejich porodní hmotnost [g] a délka [cm].
VY_32_INOVACE_21-16 STATISTIKA 2 Další prvky charakteristiky souboru.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Statistika – základní pojmy, diagramy
Kombinatorika, pravděpodobnost, statistika
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Statistika Statistika je matematická disciplína, která zpracovává výsledky hromadného pozorování (o objemu výroby, dovozu či vývozu zboží, výdajích a příjmech.
Zpracování dat z kvantitativního výzkumu. Na základní škole se uskutečnil výzkum, kde se měřila hmotnost žáků 8.tříd. Výzkumu se účastnilo 33 žáků. Byly.
Spojnicový diagram Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastMATEMATIKA - Finanční matematika a statistika Datum.
Základy statistiky Základní pojmy. Základy statistiky Statistiku můžeme chápat jako činnost - získávání stat. údajů, jejich zpracování a vyhodnocení jako.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Charakteristiky úrovně Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
© Institut biostatistiky a analýz Vícerozměrné metody - cvičení RNDr. Eva Janoušová Podzim 2014.
Statistika Statistický soubor, jednotka, znak.. Statistický soubor a znak Pro statistiku je charakteristické zkoumání jevů na dostatečně rozsáhlém souboru.
Tabulky Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Statistika 1.cvičení. Základní informace Ing. Daniela Krbcová Materiály ze cvičení, přednášky Skripta k předmětu,
Výpočty ve statistice – test k procvičení
Rozdělení četností 13. prosince 2013 VY_42_INOVACE_190224
STATISTIKA Starší bratr snědl svůj oběd i oběd mladšího bratra. Oba snědli v průměru jeden oběd.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín
Diagramy - opakování Tematická oblast
Číslo a název projektu: CZ /1. 5
Popisná statistika I tabulky četností
Absolutní a relativní četnost
STATISTICKÉ CHARAKTERISTIKY
Statistika - opakovací test k procvičení
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
METODOLOGIE MAGISTERSKÉ PRÁCE
Základní zpracování dat Příklad
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Statistika a výpočetní technika
Autor: Honnerová Helena
Základy statistiky.
Základy popisné statistiky
… jak přesně počítat s nepřesnými čísly
Transkript prezentace:

Statistika

Statistika - pojmy Statistický soubor Statistické jednotky Rozsah statistického souboru Statistický znak a) kvantitativní b) kvalitativní Četnost hodnoty statistického znaku

Relativní četnost Relativní četnost hodnoty statistického znaku je poměr četností této hodnoty a rozsahu souboru Součet relativních četností všech hodnot je roven jedné.

Příklad 1 Zkušební provoz automatického zařízení, které má odměřovat kilogramová množství mouky. Po převážení bylo zjištěno: 0,95 0,99 1,03 1,01 0,96 1,00 0,98 1,02 0,97

Příklad 1 Hmotnost(kg) Četnost Zakreslete tabulku četností (tabulka rozdělení četností) Hmotnost(kg) Četnost Relativní četnost Relativní četnost v %

Příklad 1 Hmotnost(kg) Četnost Zakreslete tabulku četností (tabulka rozdělení četností) Hmotnost(kg) 0,96 0,97 0,98 0,99 1,00 1,01 1,02 1,03 Četnost 4 3 5 6 2 Relativní četnost Relativní četnost v %

Příklad 1 Hmotnost(kg) Četnost Zakreslete tabulku četností (tabulka rozdělení četností) Hmotnost(kg) 0,96 0,97 0,98 0,99 1,00 1,01 1,02 1,03 Četnost 4 3 5 6 2 Relativní četnost 4/30 3/30 5/30 6/30 2/30 Relativní četnost v % 13,3 10,0 16,7 20,0 6,7

Příklad 1 Spojnicový diagram (polygon četností)

Příklad 2 200 osmnáctiletých dívek se zúčastnilo měření výšky v cm. Pro větší přehlednost jsou výšky děvčat sdruženy do intervalů po pěti centimetrech, jejichž středy jsou daná čísla. Rozdělení četností souboru je dáno následující tabulkou. Určete relativní četnost, relativní četnost v % a sestavte sloupcový graf.

Příklad 2 Výška (cm) 150 155 160 165 170 175 Četnost 7 35 63 56 30 9 Relativní četnost Relativní četnost v %

Příklad 2 Sloupkový diagram (histogram)