Bryologie na Katedře botaniky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jak na ně? Kde jsou? Jak odhalit talenty.. Skupina „FYBICH“ Odhalit skryté FyBiCHy – fyzika, chemie, biologie a další přidružené obory, např. zeměpis,
Advertisements

 Nejprve jsme se přihlásili na některé ze zajímavých T-témat.  Potom nás čekaly 2 online lekce, ve kterých jsme se měli naučit teoretický základ pro.
Sreality.cz Trendy topování, novinky Jan Mertl / manažer Sreality.cz.
Bryologie na Katedře botaniky
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Stromy jako domy Život na stromě, ve stromě a pod stromem
Přínosy dobrovolnictví v ochraně životního prostředí RNDr
Družstvo KRYCHLE. Cesta Naše cesta vedla do Modřanské rokle. Ovšem dostat se tam, byl pro nás nelehký úkol. Najít vchod do rokle nebylo tak jednoduché,
Prezentace k soutěži „CHCEME ČISTÉ MĚSTO“ vyhlášené městem Karlovy Vary kategorie: základní školy.
Morfologie savců a ptáků Karolína Rezková. T-exkurze jsou skvělou příležitostí pro středoškoláky, kteří si chtějí vyzkoušet něco nad rámec školní výuky.
NÁZEV PRÁCE (musí být stručný, výstižný, měl by obsahovat jednoznačné výrazy a slovní spojení) Název školy Jméno autora, třída, místo a rok zpracování.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB.
SVĚT PSŮ Že pes je nejlepší přítel člověka víme již dlouho, někteří lidé možná ale netuší, že život bez psa by nemohl fungovat.
Postřehy ze studijního pobytu, aneb Fulda 2004 (Socrates Erasmus)
Mathematica pro zvídavé v Talnetu S. Zelenda MFF UK Praha.
Biologické vědy, slavní biologové
Pořádání odborných konferencí Tomáš Sochor Katedra informatiky a počítačů Ostravská univerzita Systém dalšího vzdělávání pracovníků.
Byla to zábava. Při čekání na vlak jsme přemýšleli, jaké to tam bude.Všichni jsme byli natěšení.
Ing. Lubomír Mokráš Jaderná elektrárna Dukovany
ŠKOLNÍ PROJEKT MICE MIND MAP.
PRIMÁRNÍ PREVENCE PRÁVNÍ VĚDOMÍ
Hezké foto a citáty k tomu
Vyhodnocení besed a ankety studentů SŠ o neobnovitelných přírodních zdrojích VŠB - TU Ostrava, katedra společenských věd Ing. Jiří.
Mechorosty na balvanových mořích v NP Podyjí Svatava Kubešová Botanické oddělení Moravského zemského muzea, Brno
Bi1BP_ZNP2 Živá a neživá příroda II Biologické vědy
A TAK BRATŘI, MODLETE SE ZA NÁS, ABY SE SLOVO PÁNĚ RYCHLE ŠÍŘILO… MODLITBY NA DUBEN 2015.
Milana Reichlová. 1) nový občanský zákoník 2) obecný záměr změn v dědickém právu 3) dědicové 4) zřeknutí se dědického práva 5) vzdání se dědictví 6) vydědění.
Evropská jazyková cena Label Praha, Historie programu iniciativa vycházející z dokumentu vydaného EK v roce 1992 – „White Paper“ v ČR od.
Exkurze Škoda Auto a Geopark Turnov Projekt „Přírodní vědy pro každého a bez překážek“
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Výzkum veřejného mínění a jeho realizace
Ekologie krajiny.
Stupňování Put the words between slash marks into the correct form of the comparative or superlative. Vzor: Tahla zkouška je /lehký/ než tamta. Tahla zkouška.
Základy pedagogické metodologie
Prezentace Projektové soustředění žáků Gymnázia, Pardubice, Mozartova 449 Žáci semináře z biologie a vybraní úspěšní řešitelé soutěží zúčastnilo se 30.
SOCIÁLNÍ KOMUNIKACE KAPITOLA 10. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
„ WORKSHOP „Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Moravskoslezského kraje – práce se závislými klienty“ Vyhodnocení a shrnutí výstupů.
Ochrana přírody - legislativa Martina Sobotková, B 775 Konzultační hodiny: dle dohody Katedra hydromeliorací a krajinného.
Orlické hory pro všechny Cesta k certifikaci Nové Město nad Metují VÍTEJTE ! Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do.
Komunikace Veřejná správa, Regionální rozvoj Litoměřice Jan Jůna
Téma měsíce: Kniha-můj přítel Téma měsíce: Kniha-můj přítel Školní družina ZŠ Na Smetance Praha 2 měsíc Březen Po dlouhé a studené zimě se všichni radujeme.
VLASTIVĚDA 5. ROČNÍK VY_32_INOVACE_14_07_Česká republika – přírodní podmínky.
Úvod do filosofie Pojem a vznik filosofie, definice filosofie Vztah filosofie a ostatních věd Filosofické disciplíny, filosofické otázky, základní pojmy.
F YZIKA …aneb proč se to mám vůbec učit?! máme to v rozvrhu hodin rozhodlo o tom ministerstvo školství nařídil to pan ředitel s panem školníkem mohli.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí FAREMNÍ PLÁNOVÁNÍ plán péče o farmu Ing. Milan Kouřil DAPHNE ČR –
Kavky potřebují pomoc Daniel Dvořák 6.B. Kavka obecná Corvus monedula Samec-délka křídla :223 mm do 250 mm Samice-délka křídla od : 214 mm do 243 mm Samec-hmotnost.
Název školyPlavská škola AutorMgr. Jana Kneřová NázevVY_32_INOVACE_07_PRV_Ovoce Téma Číslo projektu Anotace PRV 3 – Živá příroda CZ.1.07/1.4.00/
AKČNÍ POLE SOCIÁLNÍ PRÁCE – VÝCHODISKO I CÍL STUDIA OBORU Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Druhová rozmanitost přírody Obecné principy druhové rozmanitosti a role člověka ve světle genetické, ekosystémové a druhové biodiverzity Podpořeno grantem.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Genetika populací – teoretický základ Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10 /13 Šablona: III/2 Inovace.
Ingo a Poldi jsou dvě domácí zvířata patřící německé fotografce Tanja Brandt. Ti dva se v průběhu let stali přáteli a Tanja, která se specializovala na.
Role KOUS Vysočina v projektu
Polytechnické vzdělávání se zaměřením na tvorbu ŠAP/PA 22. března 2017
SLOVENSKO 2016.
Možnosti studia změn rostlinstva
Tým ve kterém chtějí lidé být: 1. Tým kde je opravdový zájem jeden o druhého a)neste břemena jedni druhých b)modlete se za sebe c)věnuj pozornost.
Setkání v cyklu Střední školy a zřizovatel
Bryologie na Katedře botaniky
O spolupráci terénních programů různého zaměření
Sociální šetření versus etický kodex sociálního pracovníka
VYNÁŠENÍ MORANY
Průřez domácí péčí Pracoviště ošetřovatelské péče Hana Pekárková
URBÁNNÍ A RURÁLNÍ STUDIA jaro 2015 (2)
Kalendář 2009.
Rozvoj podnikatelských dovedností na ZŠ ve Zlínském kraji
ÚVOD DO MATEMATICKÉ BIOLOGIE I.
ADÉLA KUTILOVÁ studentka kvarty Růžená / anglický tábor
Škola základ občanského života
Zkušenosti koordinátora podpory seniorů, ORP Roudnice nad Labem
Středa 25. dubna zase po týdnu v pondělí započaly práce na úpravě naší ulice. Přivezly obrubníky obrubníky.
Transkript prezentace:

Bryologie na Katedře botaniky botanika.prf.jcu.cz/bryoweb/

Čím jsou mechy zajímavé? skoro všechno o nich je novinka 

Čím jsou mechy zajímavé? skoro všechno o nich je novinka  jsou dost velké na to, aby se poznaly v terénu

Čím jsou mechy zajímavé? skoro všechno o nich je novinka  jsou dost velké na to, aby se poznaly v terénu naučíte se práci s mikroskopem i v laborce

Čím jsou mechy zajímavé? skoro všechno o nich je novinka  jsou dost velké na to, aby se poznaly v terénu naučíte se práci s mikroskopem i v laborce jsou krásné a rostou na úžasných místech

K čemu by vám bryologie mohla být? botanik ve státní instituci nebo v neziskovce znalost mechorostů je vždy přinejmenším přidaná hodnota  věda: když se rozhodnete být nejlepší v oboru  přivýdělek, volná noha: terénní inventarizace, monitoringy… (nestíháme ) molekulární laborka: v podstatě jakákoliv 

Témata nových prací Floristika vybraného území identifikace hot-spotů diverzity změna bryoflóry v čase rozdíl v zastoupení ohrožených druhů mezi biotopy/skupinami Skrytá diverzita (taxonomie a fylogeneze) skrývá vybraný druh více cytotypů nebo nepříbuzných linií? dají se molekulárně odhalené linie poznat? mají svou ekologii, historii, měli bychom některou chránit? Ekologie a molekulární ekologie kde se vzaly sekundární lokality ohroženého slatiništního druhu Scorpidium scorpioides? co limituje uchycení koprofilních druhů, na jakou vzdálenost se šíří jejich spory, jaká vzdálenost biotopů už představuje stanovištní fragmentaci? šíří se vzácný epilitický druh Didymodon glaucus opravdu jen nepohlavně? Scorpidium scorpioides Tetraplodon angustatus

příležitosti k setkání a kontakty prohlídka vily příští týden (3.12.) terénní kurs bryologie blokovka (čt-ne); jarní bude nejspíš v dubnu – sledujte bryoweb a botanickou nástěnku bryoweb: botanika.prf.jcu.cz/bryoweb/ Jan Kučera (kucera@prf.jcu.cz), Jiří Košnar (molek. lab. jirikosnar@seznam.cz), Bety Manukjanová (a.manukjanova@gmail.com)