Bílkoviny.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Digitální učební materiál
Advertisements

BÍLKOVINY (ROZDĚLENÍ)
Aminokyseliny.
BÍLKOVINY IV Rozdělení bílkovin
PROTEINY - přítomny ve všech buňkách - podíl proteinů až 80%
Bílkoviny.
VY_32_INOVACE_05_PVP_243_Hol
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_199.
aminokyseliny a proteiny
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Chemická stavba buněk Září 2009.
Peptidy.
Struktura a vlastnosti bílkovin.
BÍLKOVINY (STRUKTURA)
Bílkoviny - proteiny.
Zpracoval Martin Zeman 5.C
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Bílkoviny - proteiny.
Složení a fyzikálně-chemické vlastnosti bílkovin
PaedDr. Ivana Töpferová
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_09.
Aminokyseliny, proteiny, enzymologie
Bílkoviny a nukleové kyseliny
valin izoleucin leucin methionin
Chemická stavba bílkovin
Sloučeniny v organismech
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_08.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_13 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
STRUKTURA A VLASTNOSTI PROTEINŮ
BÍLKOVINY.
úlohy proteinů Proteiny (bílkoviny) stavební katalytická
Bílkoviny a jejich metabolismus. Charakteristika Makromolekulární látky biopolymery Makromolekulární látky biopolymery Stavební jednotkou jsou  - AMK:
Aminokyseliny substituční deriváty karboxylových kyselin
Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
(aminokyseliny, peptidy…)
SOŠO a SOUŘ v Moravském Krumlově
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Bílkoviny.
BÍLKOVINY ( PROTEINY ) biomakromolekulární látky.
Bílkoviny. Obsah Význam a vlastnosti bílkovin Složení bílkovin – aminokyseliny Struktura bílkovin Přehled bílkovin - fibrilární a globulární bílkoviny.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Bílkoviny-Proteiny Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
PROTEINY Řec. „proteios“=prvořadý Sloučeniny polypeptidového charakteru, které se nalézají ve tkáních všech živých organizmů syntéza: Rostliny + některé.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
BÍLKOVINY. DEFINICE Odborně proteiny, z řeckého PROTEIN=PRVNÍ. Jsou to přírodní makromolekulární látky vznikající z aminokyselin. Obsahují vázané atomy.
Funkce bílkovin Ch_059_Přírodní látky_Funkce bílkovin Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
Autor: Ing. Michal Řehulka  Přírodní makromolekulární látky (Biopolymery)  Vytvářejí dlouhé vláknité molekuly  Nesou a uchovávají genetickou informaci.
Aminokyseliny Proteiny upraveno v rámci projektu OPPA Tento projekt je financován z prostředků Evropského sociálního fondu a rozpočtu hl. města Prahy v.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_13_Bílkoviny.
Název školy:Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace Autor: Datum tvorby: Mgr. Daniela Čapounová Název:VY_32_INOVACE_06C_16_Charakteristika.
1 PROTEINY © Biochemický ústav LF MU (H.P.)
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Proteiny Bílkoviny. Bílkoviny jsou makromolekulární přírodní látky složené ze sta a více molekul aminokyselin. Při tvorbě bílkovin se aminokyseliny peptidickou.
PROTEINY-BÍLKOVINY LUCIE VÁŇOVÁ. ZÁKLADNÍ STAVEBNÍ JEDNOTKA.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Úvod do molekulární biofyziky I
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Výukový materiál VY_52_INOVACE_25_ Bílkoviny-vlastnosti
α- aminokyseliny a bílkoviny
Typy molekul, látek a jejich vazeb v organismech
NUKLEOVÉ KYSELINY [6], [7]
Lékařská chemie Aminokyseliny Peptidy, proteiny Primární, sekundární, terciární a kvartérní struktura proteinů.
Chemická struktura aminokyselin
Úvod do molekulární biofyziky I
Co to je DNA? Advanced Genetics, s.r.o..
02-Peptidy a bílkoviny FRVŠ 1647/2012
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
BÍLKOVINY=PROTEINY.
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky
Transkript prezentace:

Bílkoviny

Základní stavební jednotky živé hmoty Biopolymery Složeny z AMK

Funkce Stavební

Funkce Stavební Katalytická

Funkce Stavební Katalytická Regulační

Funkce Stavební Katalytická Regulační Obranná

Funkce Stavební Katalytická Regulační Obranná Transportní

Funkce Stavební Katalytická Regulační Obranná Transportní Pohyb

Dělení Jednoduché – pouze AMK Složené – bílkovinná složka + prostetická skupina Fosfoproteiny Lipoproteiny Metaloproteiny Glykoproteiny

Struktura Primární Pořadí AMK v polypeptidovém řetězci

Sekundární geometrické uspořádání polypeptidového řetězce α-helix β-struktura (skládaný list)

Terciární uspořádání α-helixu a skládaného listu v prostoru Globulární proteiny (sféroproteiny) Fibrilární proteiny (skleroproteiny) Globular proteins Fibrillar (rod-like) proteins

Kvartérní Výstavba molekul bílkovin z jednotlivých polypeptidových řetězců (z tzv. podjednotek)

Vlastnosti Dány strukturou Pevné látky Rozpustnost ve vodných roztocích závisí na struktuře Rozpustné – tvoří koloidní roztoky

Denaturace Vysolování Porušení prostorového uspořádání bílkovin a biologické funkce Vysolování Prostorové uspořádání bílkovin i biologická funkce zůstávají zachovány https://www.youtube.com/watch?v=KQIfNx-0N5g