Základní filozofické otázky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Advertisements

Hodnotová orientace svobodné generace
ETIKA ODPOVĚDNOSTI Karolina Krajcová C4B.
Co je to logika? KFI/FIL1 Lukáš Košík Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ ,
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
DĚJINY a etika. Dějiny nejsou  prostým sledem událostí  řetězcem důsledků v sobě uzavřených kauzalit  objektivní daností  změnou.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Obsah předmětu Základní pojmy Umělecké styly
FILOZOFIE VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.11/Md CZ.1.07/1.5.00/
Dějiny filozofie Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
VY_32_INOVACE_29-04 Úvod do politologie.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Právo jako filozofický pojem
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/ Právo jako filozofický pojem.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_09_OSVZ_ZSVa Anotace: Seznámit žáky se středověkým filozofickým.
Kultura na počátku novověku
Etika chovu zvířat Doc. Ing. Lukáš Jebavý, CSc
Podstata filozofie Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
12. října  z řeckého filein – milovat / sofia – moudrost  touhu po vědění, které by obsáhlo celou skutečnost a vyjevilo člověku smysl jeho života,
Pedagogicko-etická podstata morální kreativizace osobnosti
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_06_OSVZ_ZSVa Anotace: Opakování poznatků Ročník: I. Vzdělávací.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_04_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Renesance VY_32_INOVACE_ 05 Renesance.
Konec systému jednoho muže.  Prvotní není ani hmota, ani myšlení  totožnost bytí a myšlení  Vývojové fáze ducha: 1. Absolutní duch 2. Jinobytí (příroda)
Filosofie úvod do problému....
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Metaetika Shrnutí.
Uvedení do etiky Zuzana Svobodová.
Filosofie Filosofie nehledá pravdu ani o světě samém, ani o člověku;
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Krása Jen skrze Krásu si člověk hledá cestu ke Svobodě.
Typické rysy antropocentrismus - klade se důraz na člověka, na lidský rozum a poznání a pozemský život. Renesanční člověk se vymaňuje ze středověkého způsobu.
Filosofie křesťanského středověku
Aristotelés – náplň dvou kurzů I.Život, dílo, vývoj myšlení (Aristotelovy životní a filosofické osudy, přehled děl, problém vztahu k Platónovi – „genetický.
Poznáváme antickou kulturu „ „Vzdělanost má trpké kořínky, ale sladké plody“ Aristoteles.
Přednáška K čemu je právní filosofie
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Aristotelés – přehled díla a myšlení (původní, velmi optimistický plán…) Život, dílo, vývoj myšlení (Aristotelovy životní a filosofické osudy, přehled.
OBLÍBENÝ PŘEDMĚT. Krátce o předmětu Tento předmět sdružuje široké spektrum oborů, které se týkají soužití lidí ve společnosti i mimo ni. Filosofie Ekonomie.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 19. Etika, základní etické pojmy Název sady: Občanská nauka Ročník:
Úvod do filosofie Pojem a vznik filosofie, definice filosofie Vztah filosofie a ostatních věd Filosofické disciplíny, filosofické otázky, základní pojmy.
Pozitivismus Kristýna Zinková C4B Seminář společenských věd Co je to?PrincipyAuguste ComteTři stádiaKritikaSoučasnost.
Právo jako filosofický pojem. Co je to právo? – I.  „Tážeš-li se mě, co je to právo, pak to nevím a netážeš-li se mě, pak to vím.“  Právo je společenský.
INDICKÁ FILOSOFIE II Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
FILOsOFIE A VĚDA.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Dějiny psychologie Mgr. Jiřina Boušková.
Filozofie osvícenství v Německu
Tomáš Akvinský Mgr. Vladimír Velešík.
Mgr. Rostislav Navláčil 18. Filozofie, základní pojmy Občanská nauka
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
K novověké filosofii 16.–17. století
Starověké Řecko Autor: Mgr. et Bc. Dagmar Klásková
Úvod do filozofie.
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Filosofická antropologie
Filozofické disciplíny
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Platon př. n. l. z bohaté athénské rodiny
Novoplatonismus.
Předsudky a stereotypy
Francouzský materialismus I
Transkript prezentace:

Základní filozofické otázky

Základní filozofické problémy Základní filozofický problém je charakterizován otázkou : CO JE BYTÍ ? základní vlastnost jsoucna, skrze niž je jsoucnem každý se s touto otázkou musí vypořádat, dějiny filozofie jsou založeny vlastně založeny na řešení této otázky

Základní filozofické problémy JAKÝ JE VZTAH VZTAH MEZI SVĚTEM , JAKÝ JE A SVĚTEM JAK SE NÁM JEVÍ především jde o naši smyslovou zkušenost je-li náš obraz světa identický, podobný či odlišný od objektivní reality množství nedorozumění a nepochopení z tohoto předpokladu doprovází lidstvo celými dějinami

Základní filozofické problémy Na počátku každé filozofie stojí - pochybování - skepse Opuštění přirozeného postoje ke světu („ničemu se nedivím“) a nastolení cesty k filozofickému a teoretickému postoji (rodí se z údivu) Sókrates: „Vím, že nic nevím“

Základní filozofické problémy Další filozofické otázky, které souvisí se základním problémem, charakterizují jednotlivé koncepce a zařazují je do různých druhů filozofického myšlení : Čím se má zabývat filozofie ? Co je svět ? Odkud jde svět ? Je pouze jeden? Jaký smysl má můj život? Můžeme poznat pravdu? Kdo jsme? Kam směřujeme…

Vývoj kladení otázek filozofie starověká filozofie: otázky po bohu, svobodě a nesmrtelnosti starověká Čína: oblast praktického jednání a život v lidském společenství, etika antická řecká filozofie: všechny tři základní otázky, větší zájem o poznání a jednání západoevropská filozofie středověku: otázky po Bohu, svobodě a nesmrtelnosti, dobru a zlu v lidském jednání evropské myšlení novověku: problém jednání

Smysl filozofie filozofie nás učí kritickému pohledu na svět učí nás svobodě a odpovědnosti chrání nás před zneužitím druhými pomáhá nalézt místo v životě a společnosti učí nás přemýšlet o věcech a jevech ( i těch které nám připadají známé) obohacuje život každého z nás i celé společnosti

Rozdíl mezi filozofií a náboženstvím obě spolu úzce souvisí a v některých obdobích splývají (viz dále) základním rozlišujícím znakem metoda a přístup: filozofie přistupuje ke světu prostřednictvím rozumu náboženství apeluje na cit a víru (dogmatismus) také umění se může snažit o zachycení celku, ale opět pouze skrze cit a jednotlivost (umělecké dílo)

FILOZOFICKÉ DISCIPLÍNY Ontologie – z řeckého „on“ (jsoucno) a „logos“ (nauka) - zabývá se problémy, co je bytí a jsoucno, hmota, substance (podstata), čas, prostor, konečno, kauzalita, zákonitost, vývoj, kvalita, nutnost ( u Aristotela „metafyzika“) Gnozeologie – z řeckého „gnósis“ (poznání, vědění) a „logos“ (nauka) - výklad teorie poznání (někdy též “noetika“ či „epistemiologie“) zabývá se problémem zdrojů, podmínek, možnostmi a mezí lidského poznání, pravdy - dnes zahrnujeme i „hermeneutiku“ ,- teorii interpretace (vysvětlování, výklad) a porozumění textům

FILOZOFICKÉ DISCIPLÍNY Etika – z řeckého „éthos“ (zvyk) - teorie morálky se zabývá otázkami dobra a zla, svobody, mravní odpovědnosti, štestí, smyslu lidského života, mravními normami a hodnotami Filozofická antropologie – z řeckého „anthrópos“ (člověk) , filozofie člověka se zabývá člověkem jako celkem, jeho podstatou, smyslem, perspektivami a jeho vztahem k okolí. V současnosti staví do popředí otázku lidské svobody.

DALŠÍ FILOZOFICKÉ DISCIPLÍNY LOGIKA se zabývá zabývá formami a zákony správného usuzování ESTETIKA (z řeckého „aisthetikos“ vnímavost, cit pro krásu) se zabývá krásnem, vnímáním, formováním a hodnocením světa z hlediska krásy a ošklivosti, teorií umění FiILOZOFIE PŘÍRODY se zabývá výkladem podstaty přírody, jejích forem, jevů, změn…

Přehled filozofických disciplín a příbuzných věd