České země v letech 1526-1618.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HABSBURKOVÉ Po roce 1526.
Advertisements

ČESKÝ STÁT V LETECH srpna 1306 vymřel vraždou Václava III. v Olomouci rod Přemyslovců po meči. Zlatá bula sicilská přiznávala českým pánům-šlechtě.
Doba temna Zimní král Povinná školní docházka Jan Jesenský Marie Terezie Císař Josef II. defenestrace Toleranční patent Rudolf IIRudolf II. Rábí Low robota.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Nástup Habsburků na český trůn. První habsburští králové.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_RUDOLF II. ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.3.2 Doba pobělohorská I. Téma: Vývoj v českých zemích Číslo projektu:
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_285_Náboženství v Evropě Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a společnost, Dějepis.
Život Karla IV. Jeho život a kdo to byl Karel se narodil v Praze 14.května roku 1316 Byl to první český král Karel IV byl synem Přemyslovců Elišky a českého.
31 př. n. l. – 476 n. l. Principát Octavius Augustus – titul princeps = první muž v říši způsob vlády – principát zvolen lidovým shromážděním nebo jmenován.
Čechy v době pobělohorské Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3602_Čechy_ v_ době_ pobělohorské Autor: Mgr.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV:Počátky stavovského státu TÉMATICKÝ CELEK:Křesťanství.
Druh učebního materiálu
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Český stát za vlády Lucemburků
Habsburkové na českém trůnu
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_08
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Mgr. Jindřiška Řehořková
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Třicetiletá válka
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_30_Hádej_kdo_jsem _(1310 _1790)_šg2 Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/
RUDOLF II..
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
RENESANCE A HUMANISMUS - 4
VY_32_INOVACE_D8.11 Autor: Eva Žárová Datum vytvoření: listopad 2011
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Název vzdělávacího materiálu
REFORMACE V EVROPĚ SVATÁ ŘÍŠE ŘÍMSKÁ NIZOZEMÍ ANGLIE FRANCIE
DOBA PODĚBRADSKÁ Autor: Mgr. Marek Kryška Cílový ročník: 7.
PRVNÍ HABSBURKOVÉ NA ČESKÉM TRŮNĚ
Opakování č. 6 Vlastivěda 4. ročník
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_20-14_ Lucemburkové na českém trůně Číslo projektu:
Opakujeme dějepis na II. stupni
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Jagellonci na českém a uherském trůně.
Název školy: Základní škola Městec Králové
Téma (název prezentace)
Druh učebního materiálu
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Josef II
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název a číslo materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Název materiálu: VY_32_vlastivěda, sada č. 1, 06
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Španělsko v 16.století Nizozemská revoluce
Ferdinand I. Habsburský
Rudolf II. Habsburský Jeho císařská milost.
České země po husitských válkách
Nikol Schinková 2.A Karel IV..
Vláda prvních Habsburků
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
První Habsburkové na českém trůnu
ČECHY PO HUSITSKÉ REVOLUCI
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_264_ČJ
KDY SE NARODIL KAREL IV. ? A) 1216 B) 1316 C) 1416.
REVOLUCE ROKU 1848.
Zemědělské družstevnictví Družstva za první republiky a dnes
Revoluce v evropských zemích 1848
Základní škola a mateřská škola Šaratice, okres Vyškov
Prezentace Josef II. Jakub Šíma, 3. A.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Jagellonci a nástup Habsburků
Třicetiletá válka
Transkript prezentace:

České země v letech 1526-1618

Vzestup rodu Habsburků

Jagellonci a Habsburkové 1490 vznik personální unie českých zemí a Uher – vláda Jagellonců České země se staly stavovskou monarchií 1515 sňatky mezi Jagellonci a Habsburky a dohoda o vzájemném nástupnictví Ludvík J. + Marie H. Anna J. + Ferdinand H. Turci vpadli do Uher – Ludvík J. proti nim vytáhl a r. 1526 padl u Moháče

Nástup Habsburků na český trůn 1526 volba českého a uherského krále – zvolen FERDINAND I. HABSBURSKÝ Vnuk Isabely Kastilské a Ferdinanda Aragonského vyrůstal ve Španělsku Osobnost? Zakladatel rakouské větve Habsburků (bratr Karel založil větev španělskou) 1556 po Karlově rezignaci převzal vládu i v SŘŘ Katolík, povolal do Čech jezuity

Vláda Ferdinanda I. (1526-64) 1526 vznik habsburské (podunajské) monarchie – existence do r. 1918 Centralizace správy do Vídně, vznik nových úřadů Zavádění absolutismu a rušení stavovských institucí, vypsání daní na války s Turky Důsledek – 1546-47 první český stavovský odboj – česká šlechta a města odmítla vyslat vojsko na pomoc Karlu V. proti luteránům v SŘŘ (proč?) a naopak s nimi začala jednat o spolupráci Reakce Ferdinanda I. – poprava 2 rytířů a 2 měšťanů, přísné tresty pro města (zbavena politické moci, odzbrojena, platila nové daně – např. posudné) Odlišnosti stavovského odboje od revoluce v Nizozemí?

Ferdinand Tyrolský Mladší syn Ferdinanda I. Po stavovském odboji dosazen otcem do Čech jako místodržící Milovník vědy a umění Amatérský architekt – navrhl letohrádek Hvězda Zasloužil se o počátky renesance v českých zemích Tajný sňatek s neurozenou Filipínou Welserovou

Renesance a humanismus u nás UČEBNICE, S. 125-127 – úkoly: Kolik univerzit u nás v 16. století působilo? Co byla Bible kralická a kdo ji vytvořil? Čím se zabývala literátská bratrstva? Proč se renesance a humanismus dostaly do českých zemí se zpožděním? Proč se období humanismu u nás říká doba veleslavínská? Které renesanční památky se dochovaly v Praze a které v jižních Čechách?

Renesance a humanismus u nás

Maxmilián II. (vládl 1564-75) Starší syn a nástupce Ferdinanda I. Netajil se sympatiemi k protestantům – výjimka Čeští nekatolíci mu r. 1575 předložili společné vyznání víry – tzv. Českou konfesi Maxmilián ji přislíbil výměnou za korunovaci svého syna Rudolfa II., ale poté ji odvolal

Rudolf II. (vládl 1575-1611) Syn Maxmiliána II. Vychován na španělském dvoře Filipa II. Od mládí trpěl duševní chorobou – projevy? Nikdy se neoženil Řada milenek (Kateřina Stradová) a levobočků (don Julius d‘Austria) Nevěnoval se vládě a uzavíral se ve vlastním světě 1583 přestěhoval dvůr z Vídně do Prahy – důvody?

Dvůr Rudolfa II. v Praze Viz REFERÁT Poprvé od dob Karla IV. se Praha stala sídlem císaře a centrem SŘŘ Rozdíl – Rudolf o Prahu nedbal, spíše sem utekl a uzavřel se na Hradě Praha – 60 tis. obyvatel (české země měly 4 mil.) Císařský dvůr – 1000 osob Rudolf zde shromáždil skvělé umělecké a vědecké sbírky (tzv. kunstkomora)

Rudolfinské umění - manýrismus

Rudolfinské umění - manýrismus Umělecký směr na pomezí renesance a baroka – rozvoj kolem r. 1600 TYPICKÉ RYSY: Portréty složené z různých předmětů Erotické motivy Estetika ošklivosti Umělecké experimenty Předjímá umění 20. stol. Představitel – Giuseppe Arcimboldo

Rudolfinský dvůr - astronomie TYCHO DE BRAHE JOHANNES KEPLER

Rudolfinský dvůr - alchymie Předchůdkyně chemie Snaha odhalit tajemství přírody, vytvořit kámen mudrců, vyrábět zlato ad. JOHN DEE – anglický učenec z dvora Alžběty I. EDWARD KELLEY – jeho žák, vyráběl pro Rudolfa zlato, uvězněn za vraždu, spáchal sebevraždu jedem

Židovské město za vlády Rudolfa II. Postavení Židů ve společnosti? Rudolf využíval finančních služeb Židů a chránil je Přestavba Židovského města, nové synagogy Rabbi Löw – učenec a pedagog, údajně stvořil na ochranu židovské obce umělého člověka Golema

Vláda Rudolfa II. a vznik Majestátu Spory s bratrem Matyášem – usiloval o Rudolfův trůn a získal podporu stavů z Moravy, Rakous a Uher 1608 s jejich vojsky Matyáš vytáhl na Prahu Rudolf ustoupil a uzavřel s bratrem libeňský mír – rozdělení vlády: Matyáš – Morava, Rakousy, Uhry Rudolf – Čechy, Slezsko, Lužice, císařský titul v SŘŘ Důsledek – čeští stavové žádali odměnu za to, že Rudolfa podpořili – 1609 jim podepsal Majestát na náboženskou svobodu Význam – rovnoprávnost katolíků a protestantů v českých zemích a svoboda víry (i pro poddané!) – evropský unikát

Majestát Rudolfa II. (1609)

Vpád pasovských (1611) Rudolf litoval vydání Majestátu a snažil se upevnit svou vládu 1611 pozval do Čech vojsko svého bratrance – pasovského biskupa Leopolda Pasovští nedostali žold a plenili Čechy – zastavil je až Petr Vok z Rožmberka, který je vyplatil z rožmberského pokladu Důsledek – zemský sněm zbavil Rudolfa trůnu a krátce nato císař zemřel (1612)

Matyáš (vládl 1611-19) Bratr Rudolfa II. Po jeho sesazení se stal českým králem Přestěhoval dvůr z Prahy zpět do Vídně V Čechách ponechal místodržící – mladé katolíky, kteří nedodržovali Majestát Rudolfa II. Důsledek – české stavovské povstání (1618-20)

Doporučené zdroje Toulky českou minulostí, díl III. Josef Janáček, Rudolf II. a jeho doba, Praha 1997. Josef Janáček, Ženy české renesance, Praha 1996. Václav Bůžek, Ferdinand Tyrolský mezi Prahou a Innsbruckem, České Budějovice 2006. M. V. Kratochvíl, Čas hvězd a mandragor, Praha 1972. Filmy Císařův pekař a Pekařův císař