Digitalizace distribuce v české energetice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Advertisements

Bezpečná integrace OZE do ES ČR
Modernizace a rozvoj přenosové soustavy ČR
Činnost SC C6 – Distribuční systémy a rozptýlená výroba Ing. František Vybíralík, CSc.
ROZVOD ELEKTRICKÉ ENERGIE
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Strategické změny v řízení elektrizačních soustav Špindlerův Mlýn Milan Kloubec, ČVUT FEL.
Strojírenství zaměření Automatizační a robotizační systémy
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
© 2012 Ness Technologies – Proprietary and Confidential Ness Technologies Prolínání Smart světů Tentokrát na téma „Fúze měření a řízení“ Jiří Stich Business.
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu Jednotný energetický trh – blízká vize nebo vzdálená budoucnost?
MSEK – sdružení právnických a fyzických osob, které podnikají převážně na území Moravskoslezského kraje v odvětvích energetického průmyslu. Klastr sdružuje.
PDS - způsob předávání dat Operátorovi trhu Jednání s provozovateli LDS Miroslav Řehoř.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Chytré sítě Smart grids.
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
VŠB - TU Ostrava, Fakulta Elektrotechniky a Informatiky Rozvoj RCM v elektroenergetice Ing. Jan Gala.
Měřící Energetické Aparáty, a.s. Měřící Energetické Aparáty, a.s. Měření kvality napětí v elektroměru  Technicky realizovatelné.
Liberalizovaný trh s elektrickou energií
Úpravy Kodexu PS a DS Aktualizace žádostí FVE a VTE Materiál na jednání kulatého stolu dne
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA Cesta k informační společnosti Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
1 Role české energetiky (doma a) na evropském trhu Petr Karas, ředitel Ústavu pro energetiku při Vysoké škole finanční a správní v Praze.
Vývoj trhu s elektřinou v Evropě z pohledu provozovatele přenosové soustavy Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Problémy provozovatelů přenosových soustav Zuzana Šolcová ČEPS, a.s. Jelenovská, Naše cesta vede k Vám.
25. srpna EUro Finance Consulting EUFC CZ s.r.o. Analýza celkové energetické spotřeby Libereckého kraje Liberec, 25. srpna 2009.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Využití Smart Meteringu při řízení spotřeby energie
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
NÁRODNÍ DIGITÁLNÍ ARCHIV
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Liberalizace energetiky a její vliv na PRE
Problémy provozovatelů PS v Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
 P1 - Strategické plánování  P2 - Systém managementu jakosti a legislativy  P3 - Řízení informací  P4 – Audity.
1 Zabezpečení dlouhodobé spolehlivosti přenosu v podmínkách mezinárodního trhu s energií Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
Obchodování s elektřinou v ČR a vývoj po vstupu do EU Miroslav Marvan Konference AEM Česká energetika po vstupu do EU 8. září 2004.
Předpokládaná funkčnost trhu s elektřinou v roce 2005 Ing. Miroslav Marvan Asociace energetických manažerů Praha 14. dubna 2004.
Otevření trhu s elektřinou, první rok zkušeností a jak dále AEA – Sdružení velkých spotřebitelů energie 5. března 2003 Praha.
Problematika zákona o kogeneraci z pohledu provozovatelů závodních energetik Ing. Petr Matuszek Praha
1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku Asociace Energetických.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Chytré sítě Smart grids.
HLAVNÍ ČINNOST Hlavní činností společnosti je obchod s elektřinou a provoz energetických zdrojů. Vyrábíme teplo. Zajišťujeme komplexní dodávky energií.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
CHYTRÁ ENERGETICKÁ SÍŤ JAKO ZÁKLAD SMART LIFE. 1 Změny působící na distribuční společnosti Změna struktury spotřeby Změna struktury výroby EU cíle a očekávaný.
Fungování energetických trhů v ČR a EU (Smart Grids) Konference DONE – Praha, Žofín 2013 Josef Havel – E.ON Distribuce, a.s.
Pražská energetika, a. s. Fungování energetických trhů Ohrožení a příležitosti z pohledu PRE Žofín
DISTRIBUČNÍ LOGISTIKA  Z hlediska výrobního podniku představuje spojovací článek mezi výrobou a zákazníkem,  Zahrnuje veškeré skladové a dopravní pohyby.
Cestovní mapa pro energetiku do roku 2050 Dobrá navigace nebo vábení Sirén ? Miroslav Vrba ČEPS, a.s. Fungování energetických trhů v ČR a v EU Ohrožení.
Pražská energetika, a. s. FUNGOVÁNÍ ENERGETICKÝCH TRHŮ Žofín
Návrh modelu Nové tarifní struktury v elektroenergetice pro veřejný konzultační proces Energetický regulační úřad 4. února 2016 Hospodářský výbor – Poslanecká.
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Chytré sítě Smart grids.
Fungování energetických trhů v ČR a EU
Webové portály účastníků energetického trhu
Výrobny a mikrozdroje Ing. Martin Kříž
Chytré sítě Smart grids.
Problematika registrace OPM a předávání dat na CDS OTE
Výzvy digitální ekonomiky pro společnost
Finanční podpora pro provozovatele LDS v rámci V. Výzvy Smart grids
Transkript prezentace:

Digitalizace distribuce v české energetice Praha 9.10.2018

Vize ČR: digitalizace sítí a současný stav Obsah: Změny v energetice a potřeba digitalizace Přímé a nepřímé důsledky změn Prostředky řešení Současná situace Vize Otevřené otázky Shrnutí

Hérakleitos z Efesu „Věčná je jenom změna.“ 535 př. n. l. – 475 př. n. l.

Digitalizace distribučních sítí - souvislosti Vláda schválila 3.10.2018 Koncepci Digitální Česko (DČ) a návrh statutu Rady vlády pro informační společnost (RVIS) Koncepce Digitální ekonomika a společnost (DES) – třetí pilíř DČ – představuje základní pilíř celospolečenských změn, které přináší tzv. čtvrtá průmyslová revoluce Digitalizace distribučních sítí elektřiny souvisí s úkolem DES č.2: Zralost a připravenost sektorů ekonomiky na digitální transformaci

Změny v energetice a potřeba digitalizace Změny v energetice už probíhají řadu let, digitalizace také Nově začalo masivní využití digitálních technologií v procesu distribuce elektřiny – je to nutnost: přibývá decentralizované výroby (DECE) ve VN a NN intermitentní zdroje (OZE) je potřeba integrovat do systému příprava na budoucí změny – posílení infrastruktury pro předpokládaný rozvoj elektromobility, změny trhu s elektřinou v důsledku energetické politiky EU

Změny v energetice - důsledky Přímé důsledky změn náročnější provoz a řízení sítí pro udržení kvality dodávané elektřiny (regulace napětí, rychlá identifikace poruch) potřeba většího množství informací ze sítě a rychleji Nepřímé důsledky změn potřeba operativnějších nástrojů pro řízení provozu systému (výroby elektřiny i distribuce) zvýšení citlivosti systému na problémové situace (poruchy prvků sítě, lokální přetížení)

Možná řešení Posílení sítí masivními investicemi do vedení a transformace (nová a silnější vedení, zvýšení výkonu transformátorů, zahušťování transformačních stanic VVN/VN a VN/NN) = konvenční investice do „železa a mědi“ (do „hardwaru“) Kombinací konvenčních investic a využití možností nových technologií – zjednodušeně řečeno digitalizace Druhý způsob je (nejen) finančně méně náročný.

Současná situace v digitalizaci distribuce Zadání je obsaženo v NAP SG, obecně také v EZ jako povinnosti provozovatele distribuční soustavy (povinnosti PDS) Aktuálně probíhají: analýzy a pilotní projekty v rámci NAP SG i mimo něj, zavádění ověřených řešení do sítí PDS, implementace síťových kodexů (Nařízení Evropské komise), příprava změn legislativy.

Příklady několika projektů Ověřování použitelnost různých technologií komunikace po elektrickém vedení NN a VN – pro sběr dat z měření v síti a chytré elektroměry – BPL, PLC, GPRS – v různých podmínkách. Realizace konceptu chytré stanice a sítě VN tak, jak by mohla vypadat v roce 2030 (PREdistribuce) – plán mít istalováno 1230 chytrých DTS v roce 2030. Vybavení koncových trafostanic měřením s dálkovým přenosem do systémů ČEZd. Do roku 2024 budou měřením a dálkovým přenosem dat vybaveny všechny koncové trafostanice ČEZd. Mezinárodní projekt Coordinet (2018-2021) zaměřený na koordinaci a využívání síťových služeb mezi provozovateli přenosové soustavy a provozovateli distribučních soustav.

Vize NAP SG, Období od roku 2030 do 2040 Model provozování energetického systému a model trhu je zcela změněn. Provoz musí být „plně“ automatizován, klasická výroba, akumulace a dostatečně velká část spotřeby musí automaticky reagovat na výrobu z OZE. Indikátorem musí být cena elektřiny na krátkodobém trhu odrážející velikost výroby z VTE a FVE. Musí být implementován nový, dynamický tarifní systém. SG (vč. AMM a navazujících komunikačních a informačních systémů) jsou plně v provozu a využívány.

Vize – pro distribuční soustavy PDS mají k dispozici nástroje rychlé identifikace poruch, automatické a dálkové rekonfigurace sítě pro řešení poruchových stavů zpracování dat umožní zrychlit procesy nutné pro plnění funkce distributora, dodavatele elektřiny, agregátora, výrobce elektřiny, poskytovatele flexibility zpracování dat umožní optimalizovat agendy údržby, rozvoje sítě, správy majetku, atd. je vybudována chytrá infrastruktura pro rozvinutou elektromobilitu prostředí je kyberneticky bezpečné

Vize – pro distribuční soustavy účastníci trhu spolupracují při optimalizaci provozu systému a dodávce elektřiny s nejmenšími náklady nízké ztráty díky spolupráci chytrých odběrných míst s distribuční sítí, nebo optimalizací spotřeby a výroby v lokálních sítích (viz CEP „malé sítě“), nebo energetických společenstvích vysoká spolehlivost dodávky díky optimálnímu využití DECE pro spotřebu umístěnou blízko výrobě aktivní zákazníci využívají data o své spotřebě ke zvýšení svého komfortu – někdo pro peníze, někdo pro pohodlí na on-line zpracování dat pro technologické procesy v energetice navazuje hromadné zpracování dat v Data HUB

Otevřené otázky zůstávají Jaký bude technologický vývoj? Digitalizace je jen příprava prostředí. Financování? Motivace účastníků trhu (obchodní produkty, tarifní soustava = regulované tarify)? Rychlost rozvoje DECE (PV, mikrokogenerace) v sítích NN? Rozvoj autonomních řešení – chytré domy, energetické komunity.

Shrnutí Model trhu s elektřinou, resp. s veškerou energií, se změní. Automatizace procesů v distribuci je nutností (nejen u PDS). Energetickou politiku určuje EU – musíme ji co nejvíce ovlivňovat. Nové technologie neznamenají náhradu současné energetiky fyzikální zákony platí i v budoucnu platit budou „nová“ a „tradiční“ energetika budou spolupracovat Je mnoho otevřených otázek.

Děkuji za pozornost