NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Advertisements

Oxidy Dvouprvkové sloučeniny kyslíku a dalšího prvku Starší název : kysličníky Oxidační číslo : -II Podle druhy vazby : iontové a kovalentní Oxidační číslo.
HALOGENIDY AutorMgr. Žaneta Hrubá Datum vytvoření Datum ověření ve výuce Ročník8. ročník Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací.
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov-Město, příspěvková organizace Projekt: Tvorba inovativních výukových materiálů Šablona: „Přírodní vědy“ Předmět:
NÁZVOSLOVÍ. Názvosloví Oxidační číslo  formální náboj, který by byl na atomu, pokud bychom elektrony vazeb přiřadili atomu s vyšší elektronegativitou.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 9. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_16_Bezkyslíkaté kyseliny Autor Melicharová Jana.
Kyslíkaté kyseliny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_08_FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ RYCHLOST CHEMICKÉ REAKCE TÉMA: FAKTORY.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Lucie Tuhá ČísloVY_32_Inovace_3065 NázevHalogenidy Téma hodinyHalogenidy PředmětChemie Ročník(y)8.ročník.
Soli. Jsou chemické látky, které obsahují kationt kovu (nebo amonný kationt NH 4 + ) a aniont kyseliny.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák Téma : Halogenidy FeCl 3 NH 4 Cl KI AgBr CCl 4 NaCl IF 7.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 9. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_01_19 Neutralizace Autor Melicharová Jana.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_11_Vlastnosti a použití hydroxidů Autor Melicharová.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
CHEMICKÉ PRVKY vlastnosti kovů. ZASTOUPENÍ PRVKŮ V PŘÍRODĚ  v současné době asi 115 známých prvků  asi 90 prvků se vyskytuje v přírodě, zbytek je uměle.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_23_BEZPEČNOST PRÁCE TÉMA: BEZPEČNOST PRÁCE ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Název DUMu: VY_52_INOVACE_14_3_NÁZVOSLOVÍ SOLí Číslo skupiny: 3 Autor: Ing. Stanislava Kolářová Vzdělávací oblast/Předmět/Téma: ČLOVĚK A PŘÍRODA / CHEMIE.
IONTY. Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Autor: Mgr. Jitka Vystavělová Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/ Datum: Název.
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o názvosloví hydroxidů, jednoduchých.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák Vznik molekul Jakou strukturu má atom? Co je to molekula? Jak vzniká molekula?
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Škola pro 21. století Autor: Ing. Minářová Pavlína Datum/období: říjen 2013 Číslo projektu:
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Sulfidy.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Lucie Tuhá Číslo
Názvosloví binárních sloučenin
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Kyslíkaté kyseliny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Oxidy a jejich chemické vlastnosti
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Beryllium Alžběta Gricová 4.B.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Název vzdělávacího materiálu Kyseliny
Názvosloví dvouprvkových sloučenin
VY_32_INOVACE_01_20_Chemické rovnice, úpravy rovnic
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_16_Halogeny
Autor: Stejskalová Hana
VODÍK Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_17_26.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Lucie Tuhá Číslo
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Kyseliny a jejich názvosloví
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 9. roč.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Jak vznikají soli Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Fyzika – 6.ročník Atomy a molekuly VY_32_INOVACE_
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Obecná a anorganická chemie
CHEMICKÉ NÁZVOSLOVÍ dvouprvkových sloučenin
Chemické názvosloví dvouprvkových sloučenin
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
VY_32_INOVACE_Slo_II_03 Oxidy 1 ppt.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
SOLI.
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Anorganické názvosloví
Dělení solí Halogenidy (fluoridy, chloridy, bromidy, jodidy) sulfidy
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 9. roč.
Halogenidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Ing. Martin Kulhánek, Ph.D.
Zápisy atomů a molekul Zápisy atomů provádíme značkou
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_02_OPAKOVÁNÍ ZNALOSTÍ 8. TŘÍDY (2.ČÁST) TÉMA: OPAKOVÁNÍ ZNALOSTÍ 8. TŘÍDY (2.ČÁST) ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2803

Anotace Jedná se o výukové materiály určené pro podporu vzdělávání v oblasti přírodních věd – konkrétně chemie. Obsahem jsou otázky, pro zopakování znalostí z 8. třídy základní školy. Každá otázka má vypracovanou odpověď. Text je určen pro žáky 9. tříd základních škol.

Chemie pro 9. třídu ZŠ

Opakování znalostí 8. třídy – 2.část 16. Co víte o nekovech? jsou prvky plynného, kapalného i pevného skupenství jsou křehké, nevedou teplo ani el. proud přechod mezi nimi tvoří polokovy, kt. vzhledem připomínají kovy, ale vlastnostmi se spíše podobají nekovům Patří sem např. C, N2, P, O2, S, halogeny a vzácné plyny a samozřejmě i H2.

17. Co to jsou halogenidy? jsou to sloučeniny halogenů s jinými prvky, nejčastěji s kovy jsou dvouprvkové oxidační číslo mají –I patří sem fluorid, chlorid, bromid a jodid

18. Co to jsou sulfidy? dvouprvkové sloučeniny, kt. obsahují síru oxidační číslo mají –II PbS – galenit ZnS – sfalerit FeS -pyrit

19. Co to jsou oxidy? Opět dvouprvkové sloučeniny Oxidační číslo mají –II Jsou to nejčetnější sloučeniny – CO, CO2, Fe2O3, Al2O3

20. Co to jsou bezkyslíkaté kyseliny? Dvouprvkové sloučeniny, kt. neobsahují kyslík Obsahují pouze vodík a halový prvek (tedy chlor, fluor, brom a jod) HCl - sůl je chlorid Cl- HBr – bromid Br- HI – jodid I- HF – fluorid F-

21. Co to jsou kyslíkaté kyseliny? Jsou tříprvkové sloučeniny Obsahují vodík, kyslík a kyselinotvorný prvek, kt. je vždy uprostřed vzorce Dle kyselinotvorného prvku určujeme danou kyselinu Jsou to l., kt. ve vodě odštěpují kation vodíku a anion zbytku kyseliny Jsou to žíraviny a leptají pokožku Kys.sírová, sůl je síran a oxidační stupeň –II (SO4-II) Kyselina siřičitá Kys.křemičitá Kys.uhličitá Kys.dusičná

22. Co to jsou hydroxidy tříprvkové sloučeniny ve své molekule obsahují hydroxidový anion (OH-) váže se na kation kovu jsou to žíraviny oxidační číslo hydroxylové skupiny je –I Příklady: NaOH KOH Ca(OH)2

23. Voda (chemický vzorec, teplota varu, skupenství) H2O Teplota varu je 100°C (při normálním tlaku okolí) Voda se vyskytuje ve všech tří skupenství: kapalné – voda pevné – led plynné - pára

24. Co je to neutralizace? Uveď příklad této reakce. reakce mezi kyselinou a zásadou (hydroxidem) vzniká při ní voda a sůl NaOH + H2SO4  Na2SO4 + H2O Neutralizace se využívá při bezpečnosti práce: při polití kyselinou postižené místo opláchneme proudem studené vody a poté nalijeme zředěnou zásadu (nebo mýdlo) při polití zásadou postižené místo opláchneme proudem studené vody a poté použijeme zředěnou kyselinu (např. ocet) při zasažení očí oči pouze vypláchneme proudem vody a ihned vyhledáme lékaře!

Pojmenuj FeS - sulfid železnatý Na2S - sulfid sodný PbS - sulfid olovnatý SiCl4 - chlorid křemičitý CaO - oxid vápenatý PCl5 - chlorid fosforečný

26. Pojmenuj AlCl3 - chlorid hlinitý NO2 - oxid dusičitý Cl2O - oxid chlorný I2O5 - oxid jodičný Au2O3 - oxid zlatitý OsO4 - oxid osmičelý

Fe - železo N2 - dusík Ag - stříbro Li - lithium S - síra I2 - jod 27. Pojmenuj prvky Fe - železo N2 - dusík Ag - stříbro Li - lithium S - síra I2 - jod

Br2 - brom P - fosfor C - uhlík Ca - vápník Os - osmium Hg - rtuť 28. Pojmenuj Br2 - brom P - fosfor C - uhlík Ca - vápník Os - osmium Hg - rtuť

29. Doplňte a pojmenujte reakce H2 + O2  H2O Fe + H2SO4  H2+ FeSO4

2H2O → 2H2 + O2 Ca(OH)2 + H2SO4  2H2O+ CaSO4 30. Doplňte a pojmenujte reakce 2H2O → 2H2 + O2 Ca(OH)2 + H2SO4  2H2O+ CaSO4

Použité zdroje Použity obrázky vlastní tvorby.