Tuzemské ovoce Méně známé druhy Petr Hrubý Jan Kostlán Kateřina Váchalová Tereza Vedrová
Moruše Podobný ostružině Strom Morušovník – dožívající se i stovek let (morušovníkovité) Tmavě fialové nebo bílé plody Tmavé – resveratrol Evropa(včetně Čr) Sirup, čaj – léčitelství, výroba hedvábí
Rakytník Rakytník řešetlákový (hlošinovité) – v Čr Další druhy hlavně nad 3000 m n. m. Keře, stromy (6-7 druhů) Evropa, Asie Vitamin C Rakytníkový olej, čaj, plody i na leštění zlata/stříbra
Kdoule Kulovité až podlouhé velmi tvrdé malvice žluté barvy Za syrova nepoživatelné, velmi trpké a hořké Příjemně aromatické Nutné kulinářské úpravy, příprava džemů Plody keře Kdouloně obecné Sklízí se od září do října
Obsažené látky Množství pektinu, 10% cukrů, Provitamin vitaminu A, vitamin C, všechny skupiny vitaminů B Vonné silice, trpké třísloviny a kyseliny, Minerální látky: draslík, vápník, železo, měď, fosfor a zinek
Mišpule Robustní, světlehnědé chlupaté malvice Jedlé až po přejití prvních mrazů Měsíc zralosti: listopad Plody stromu Mišpule velkoplodé/německé Plody obsahují hmotu chutnající jako pikantní marmeláda
Obsažené látky Přemrznuté změklé plody obsahují 75% vody, 7,5% vlákniny, 10% cukrů pektin, železo, vitamín C, kyselinu jablečnou Přidávají se do ovocných moštů a vín, kvůli obsahu tříslovin
Aronie
Obsažené látky Černé zbarvení kvůli fenolickým sloučeninám- anthokyany, prokyanydy Fenolické kyseliny-kyselina chlorogenová, kyselina neochlorogenová a kyselina kávová Provitamin vitaminu A, vitaminy B1, B2, B5,B6, B9 Organické kyseliny- jablečná, citrónová
Účinky obsažených látek Nepatrné množství kyanogenního glykosidu amygdalinu (0,6–1,2 mg vázaného kyanovodíku) Látky snižující riziko kardiovaskulárních onemocnění, snížení krevního tlaku Vliv na redukci cholesterolu u lidí s diabetem druhého typu Diskutovaný podpůrný vliv arónie při léčbě rakoviny nebo její prevenci
Oskeruše Malvice o velikosti 3 cm, kulovitého, hruškovitého nebo i vejčitého tvaru žlutozelené až červené barvy Plod stromu Jeřáb oskeruše Obsažené látky: Pektin, tříslovina(tanin), vitamin C, provitamin vitaminu A
Chuť plodů a jejich využití Sladké, šťavnaté a aromatické plody Využití: výroba džemu, kompotu, výroba likérů či velmi kvalitní pálenky – oskerušovice nebo lze usušit a používat namletou k dochucování jídel,
Jedlé jeřabiny Malvice oranžové až červené barvy, velikosti malých višní Sladké až sladkokyselé chuti, vůně po jablkách Měsíc zralosti: září Využití: Výroba džemu, šťáv, likéru, pálenky- jeřabinky a čaje, sušení
Obsažené látky Vitamín C, kyselina jablečnou, karotenoidy, flavonoidy, třísloviny Železo, vápník a jód V čerstvých plodech kyselina parasorbová
Muchovník Malvice tmavě fialové až modré barvy o průměru deset milimetrů Sklízí se od června do srpna Plod keře muchovníku olšolistého Využití: příprava šťáv, džemů a likérů
Obsažené látky Obsah vápníku, železa, hořčíku, manganu, draslíku a fosforu, bohaté jsou i na vitaminy B2 a C barviva anthokyany Ve zralých plodech 12-13% cukru
Zdroje: www.stareodrudy.org https://dk.upce.cz/bitstream/handle/10195/69061/StreblovaA_AnalyzaBiologicky_LC_2017.pdf?sequence=1&isAllowed=y https://www.vutbr.cz/www_base/zav_prace_soubor_verejne.php?file_id=101415 www.ireceptar.cz www.floranazahrade.cz https://botany.cz/cs/sorbus-aucuparia/ www.abecedazahrady.dama.cz www.vitalplus.org www.aronie-cz.cz www.cs.wikipedia.org www.biolib.cz