Tuzemské ovoce Méně známé druhy Petr Hrubý Jan Kostlán

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Skořápkoviny. Pořadové číslo projektu:III/2 – Autor: Mgr. Kamil Tabášek Období:listopad 2012 – duben 2013 Ročník:7. Tematický okruh: Životní prostředí.
Advertisements

MÁK SETÝ.  ŘÍŠE: rostliny  PODŘÍŠE: vyšší rostliny  ODDĚLENÍ: krytosemenné  TŘÍDA: vyšší dvouděložné  ŘÁD: pryskyřníkové  ČELEĎ: mákovité  ROD:
KAKAO A ČOKOLÁDA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kakao, čokoláda, výroba, výrobky, dělení čokolády Autor:
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Ovoce Vypracoval: Lukáš Karlík.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_DATLE_FIKY_KIWANO_CHERIMOA_KA RAMBOLA_OPUNCIE__PREZENTACE_17 Název školyStřední.
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Suroviny pro výrobu nealkoholických nápojů Ročník /
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_CHARAKTERISTIKA_SLOZENI_A_PUVOD_ OVOCE_PREZENTACE_01 Název školyStřední.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Člověk a příroda Autor: Mgr. Romana Martináková HLEDEJ TÉMA!!! VYLUŠTI ČTYŘSMĚRKU A ZJIŠTÍŠ „OČ TU JDE“! X O.
JOGURTY I Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Lenka Hrnčířová VY_52_INOVACE_33_Přírodopis 7.ročník_Mákovité Téma: Mákovité CZ.1.07/1.4.00/ Vytvořeno: březen 2012.
Zmrzliny jsou speciální cukrářské výrobky připravené z:  Vody  Mléka  Smetany  Cukru  Vajec  Zahušťovadel  Emulgátorů  Stabilizátorů  Barviv.
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Energeticky bohatá poživatina,
Využití ovoce v kuchyni
Rožnovské jídelny vaří podle stejného jídelníčku
Potraviny rostlinného původu VY_32_INOVACE_Kaluzova_
Náležitosti nápojových lístků
Ovocnářství na SLOVÁCKU
Peckové ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Bylinky - Kräuter.
LAHŮDKOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: lahůdková, zelenina, mangold, kopr, artyčok, bambusové.
ODBORNÝ WORKSHOP EXOTICKÉ OVOCE
AUTOR: Lenka Hrnčířová
Potravinářské zbožíznalství
MOTÝLI - dva páry křídel – pokryty překrývajícími se šupinkami a chloupky, barevné - hlava, hruď a zadeček; tělo většinou ochlupené - ústní ústrojí sací.
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
autor: Helena Petrůvová název: VY_52_INOVACE_10_PRVOUKA_OVOCE
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VY_32_INOVACE_PŘBOT.18 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Další jižní ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Virginský tabák Sadil,Fadrný,Mazal.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_567_ Výroba sýrů a jogurtů 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Lilek potměchuť Simona Hrochová,Klára Krejčí,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
CHARAKTERISTIKA HORNIN A NEROSTŮ
Ovoce našich zahrádek VY_32_INOVACE_04_03
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
KRÁLIČÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: králičí, maso, tržní, části, charakteristika Autor:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Třené, jádrové a smetanové výrobky
JÁDROVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: jádrové, ovoce, hrušky, jablka, mišpule, kdoule, jeřabiny.
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Citrusové plody Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Výpočty z chemických vzorců
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
Jarmila Kašparová nutriční terapeutka
OVOCNÉ RASTLINY I. trieda.
OVOCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
AROMATICKÉ KOŘENÍ.
Léčivé rostliny Michaela Housková 3.A.
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Chemie pomáhá Ve stavebnictví
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Petr Hrubý Jan Kostlán Kateřina Váchalová Tereza Vedrová
Barbora Černá, Tereza Dudková, Zuzana Pavelčíková, Veronika Stryczková
Růžovité 2 - čeleď pojmenovaná po královně květin - růži 1.
Výroba vína Zpracovala: Pavlína Ptáčková
Hmyz s proměnou dokonalou
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Transkript prezentace:

Tuzemské ovoce Méně známé druhy Petr Hrubý Jan Kostlán Kateřina Váchalová Tereza Vedrová

Moruše Podobný ostružině Strom Morušovník – dožívající se i stovek let (morušovníkovité) Tmavě fialové nebo bílé plody Tmavé – resveratrol Evropa(včetně Čr) Sirup, čaj – léčitelství, výroba hedvábí

Rakytník Rakytník řešetlákový (hlošinovité) – v Čr Další druhy hlavně nad 3000 m n. m. Keře, stromy (6-7 druhů) Evropa, Asie Vitamin C Rakytníkový olej, čaj, plody i na leštění zlata/stříbra

Kdoule Kulovité až podlouhé velmi tvrdé malvice žluté barvy Za syrova nepoživatelné, velmi trpké a hořké Příjemně aromatické Nutné kulinářské úpravy, příprava džemů Plody keře Kdouloně obecné Sklízí se od září do října

Obsažené látky Množství pektinu, 10% cukrů, Provitamin vitaminu A, vitamin C, všechny skupiny vitaminů B Vonné silice, trpké třísloviny a kyseliny, Minerální látky: draslík, vápník, železo, měď, fosfor a zinek

Mišpule Robustní, světlehnědé chlupaté malvice Jedlé až po přejití prvních mrazů Měsíc zralosti: listopad Plody stromu Mišpule velkoplodé/německé Plody obsahují hmotu chutnající jako pikantní marmeláda

Obsažené látky Přemrznuté změklé plody obsahují 75% vody, 7,5% vlákniny, 10% cukrů pektin, železo, vitamín C, kyselinu jablečnou Přidávají se do ovocných moštů a vín, kvůli obsahu tříslovin

Aronie

Obsažené látky Černé zbarvení kvůli fenolickým sloučeninám- anthokyany, prokyanydy Fenolické kyseliny-kyselina chlorogenová, kyselina neochlorogenová a kyselina kávová Provitamin vitaminu A, vitaminy B1, B2, B5,B6, B9 Organické kyseliny- jablečná, citrónová

Účinky obsažených látek Nepatrné množství kyanogenního glykosidu amygdalinu (0,6–1,2 mg vázaného kyanovodíku) Látky snižující riziko kardiovaskulárních onemocnění, snížení krevního tlaku Vliv na redukci cholesterolu u lidí s diabetem druhého typu Diskutovaný podpůrný vliv arónie při léčbě rakoviny nebo její prevenci

Oskeruše Malvice o velikosti 3 cm, kulovitého, hruškovitého nebo i vejčitého tvaru žlutozelené až červené barvy Plod stromu Jeřáb oskeruše Obsažené látky: Pektin, tříslovina(tanin), vitamin C, provitamin vitaminu A

Chuť plodů a jejich využití Sladké, šťavnaté a aromatické plody Využití: výroba džemu, kompotu, výroba likérů či velmi kvalitní pálenky – oskerušovice nebo lze usušit a používat namletou k dochucování jídel,

Jedlé jeřabiny Malvice oranžové až červené barvy, velikosti malých višní Sladké až sladkokyselé chuti, vůně po jablkách Měsíc zralosti: září Využití: Výroba džemu, šťáv, likéru, pálenky- jeřabinky a čaje, sušení

Obsažené látky Vitamín C, kyselina jablečnou, karotenoidy, flavonoidy, třísloviny Železo, vápník a jód V čerstvých plodech kyselina parasorbová

Muchovník Malvice tmavě fialové až modré barvy o průměru deset milimetrů Sklízí se od června do srpna Plod keře muchovníku olšolistého Využití: příprava šťáv, džemů a likérů

Obsažené látky Obsah vápníku, železa, hořčíku, manganu, draslíku a fosforu, bohaté jsou i na vitaminy B2 a C barviva anthokyany Ve zralých plodech 12-13% cukru

Zdroje: www.stareodrudy.org https://dk.upce.cz/bitstream/handle/10195/69061/StreblovaA_AnalyzaBiologicky_LC_2017.pdf?sequence=1&isAllowed=y https://www.vutbr.cz/www_base/zav_prace_soubor_verejne.php?file_id=101415 www.ireceptar.cz www.floranazahrade.cz https://botany.cz/cs/sorbus-aucuparia/ www.abecedazahrady.dama.cz www.vitalplus.org www.aronie-cz.cz www.cs.wikipedia.org www.biolib.cz