SKLADOVÁNÍ A LIKVIDACE LÉKŮ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jištění kvality technologických procesů
Advertisements

Jištění kvality technologických procesů
Pavel Březovský ředitel Státní ústav pro kontrolu léčiv
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv PADĚLKY A NELEGÁLNÍ LÉKY
NAKLÁDÁNÍ S ODPADY v ÚVN. 1) Běžný odpad podobný komunálnímu  a) ukládá se v místě vzniku výhradně do jednorázově použitelných PVC pytlů modré barvy.
Zdravotnická zařízení na území města Ostravy
Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění: iluze a skutečnost 23. září 2008.
Jednání MZ ČR JUDr. Mgr. Marek Hodulík ZÁKON O UN.
Odstraňování staveb, terénních úprav a zařízení
Úvod do farmakologie Co je to farmakologie.
Státní ústav pro kontrolu léčiv
JAK SE REGISTRUJÍ LÉKY © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
ZÁVADY V JAKOSTI LÉČIV © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Ing. Jaroslav Prachař Dětská obuv a značka kvality CZECH MADE.
DOSTUPNOST LÉKŮ V ČR © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
RNDr. Božena Macešková, CSc.
Komunální odpadní vody a kaly
RNDr. Božena Macešková, CSc. 2011
Kdo může kontrolovat dodržování zákona o reklamě RRTV (reklama a sponzoring) Státní ústav pro kontrolu léčiv (humánní léky) Ministerstvo zdravotnictví.
Úvod do výuky lékárenství
Likvidace nebezpečných odpadů, speciálně léčivých přípravků
Struktura obchodní faktury Jiří Jakubík Marta Rubešová Jana Tymkivová Nikol Volfová.
Nařízení vlády č. 453/2004 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na diagnostické zdravotnické prostředky in vitro (transpozice Direktivy 98/79/EC)
Léky expirace, rychlost nástupu účinků, často používaná léčiva a jejich indikace,
Lékárny v současném systému zdravotní péče RNDr. Božena Macešková, CSc
3.ročník technické lyceum
1 Seminář – Dětská obuv Český normalizační institut Czech Standards Institute Dětská obuv a technické normy Eva Štejfová Český normalizační institut.
Zkušenosti s vyhláškou 482/2005 Sb., o stanovení druhů, způsobů využití a parametrů biomasy při podpoře výroby elektřiny z biomasy Doc. Ing. Miroslav Hájek,
Kontrola podmíněnosti Shrnutí klíčových informací Martin MISTR Ministerstvo zemědělství.
PRAVIDLA O BEZPEČNOSTI, OCHRANĚ ZDRAVÍ A OCHRANĚ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PŘI PRÁCI S VYBRANÝMI NEBEZPEČNÝMI CHEMICKÝMI LÁTKAMI A PŘÍPRAVKY § 44 a) odst. 10.
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Strategický partner & Arkopharma má na francouzském farmaceutickém trhu klíčovou pozici Arkopharma – jeden z hlavních evropských farmaceutických koncernů.
E-preskripce je část zdravotnického informačního systému, která umožní: zjednodušené předepsání receptu (Rp) s kontrolou vlastní preskripce přiřazení hlavní.
Komíny Střední odborná škola Otrokovice
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie CZ.1.07/2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Příjem pacienta na lůžkové oddělení a jeho bezpečí
[ 1 ] PharmDr. Martin Beneš © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv Kam kráčí lékárenství ? Martin Beneš ředitel SÚKL.
[ 1 ] MVDr. Vratislav Krupka © 2013 Státní ústav kontrolu léčiv.
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv. [ 2 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Další vývoj probíhající revize systému úhrad léčiv PharmDr.
Léčiva. Co je to léčivo? Léčivo (léčivá látka) je látka určená k příznivému ovlivňování zdraví lidí nebo zvířat. Léčivá látka je nejvýznamnější součástí.
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
[ 1 ] Cesta k medicínskému využití konopí a derivátů Martin Beneš ředitel SÚKL.
Ch_076_Léčiva Ch_076_Léčiva a návykové látky_Léčiva Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
[ 1 ] Ing. Helena Daněčková, Ing. Dana Donátová oddělení posuzování farmaceutické dokumentace © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv.
Léčiva Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu CR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Legislativa (právní aspekty) chemických látek a přípravků I Ústí nad Labem 2/2009 Ing. Jaromír Vachta.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELI-2.4 NEBEZPEČNÝ ODPAD.
Doplňky stravy pro seniory - ano či ne? Mgr. Šárka Novotná.
[ 1 ] MUDr. Alice Němcová Seminář Sekce dozorových činností SÚKL pro výrobce a distributory léčivých přípravků, © 2010 Státní ústav kontrolu.
VY_32_INOVACE_10_20_léky. Lék je léčivo, které se podává pacientovi (člověku nebo zvířeti) např. ve formě tablet, kapslí, roztoku.
NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY PO PODÁNÍ VAKCÍNY INFANRIX HEXA Státní ústav pro kontrolu léčiv leden 2015 © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV Farmakovigilance.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu VY_32_INOVACE_15_Třídění odpadu.
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
Tisková konference Státního ústavu pro kontrolu léčiv Spotřeba léčiv v České republice za rok ledna 2009 Praha.
[ 1 ] MUDr. Jana Mladá; Oddělení farmakovigilance Inspekce FV systému © 2011 Státní ústav kontrolu léčiv.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Sponzorování setkání odborníků na odborných akcích
Máme se bát biosimilars?
Lhůty ve správních řízeních
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Hlášení dodávek LP dodaných držitelem registrace do ČR
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
INFORMACE O LÉCÍCH A PROPAGACE LÉKŮ
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Změny REGISTRACE z POHLEDU FARMAKOVIGILANCE
farmakovigilanční audit
Transkript prezentace:

SKLADOVÁNÍ A LIKVIDACE LÉKŮ © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV

Podmínky skladování léku SKLADOVÁNÍ A LIKVIDACE LÉKŮ Podmínky skladování léku Zajištění bezpečnosti, účinnosti a kvality vyžaduje i správné uchovávání, které je vždy popsáno v příbalové informaci (PIL) v kapitole „Jak přípravek uchovávat“. Při nedodržení stanovených podmínek se stává lék nepoužitelným. U léku, který byl skladován za nevhodných podmínek, není zaručena kvalita, účinnost ani bezpečnost (užití takového léku může způsobit nepředpokládané nežádoucí účinky různého rozsahu) © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV 10.4.2019

SKLADOVÁNÍ A LIKVIDACE LÉKŮ Použitelnost léku Informace o použitelnosti léku je uvedena na obalu a na samotném blistru (tubě, lahvičce atd.) Po uplynutí toho data není možné lék užívat a je třeba ho donést do lékárny, která zajistí jeho bezpečnou likvidaci © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV 10.4.2019

Správná likvidace léku SKLADOVÁNÍ A LIKVIDACE LÉKŮ Správná likvidace léku Zákon o odpadech definuje léky jako „nebezpečný odpad“ a podle toho je také třeba s nimi zacházet. V žádném případě není možné vyhazovat nepoužité léky do popelnice společně s běžným odpadem ! Jediným správným způsobem je odevzdání nepoužitých léků v lékárně! Každá lékárna je povinna od vás nepoužité léky převzít. © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV 10.4.2019

Státní ústav pro kontrolu léčiv Šrobárova 48, 100 41 Praha 10 Infolinka: +420 272 185 333 e-mail: infs@sukl.cz © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV