V. Šmejkalová, II. Interní klinika FNKV

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ALTERNATIVNÍ DRUHY VÝŽIVY
Advertisements

Základní směry ve výživě
Základní směry ve výživě
Název Stravovací zvyklosti
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.20 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity:
Alternativní způsoby stravování
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
TUKY (LIPIDY).
MUDr.Anna Jonášová I. Interní klinika VFN Praha
GLYKEMICKÝ INDEX POTRAVIN A OBEZITA. (Wolever, Bolognesi, 1996) Vzestup obezity v uplynulých letech je zapříčiněn především: změnami životního stylu a.
Civilizační choroby a výživa
Chemické složení organismů
Neonky-svítící zázrak
Alternativní způsoby stravování
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Také si myslíte, že to děláte správně?
Výživové směry Ing. A. Říhová.
Biopotraviny ve školním stravování
Staphylococcus aureus
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_12
Potraviny – zdroje energie
Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ
RYBY A LIDSKÉ ZDRAVÍ Vliv konzumace rybího masa na nemocnost a úmrtnost na koronární nemoc srdeční Robert Žižka, Společnost Prameny zdraví.
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Mýty rodičů ve výživě dětí z pohledu pediatra
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_11
Zkušenosti s ambulantním podáním radiojodu 131I v léčbě hypertyreózy
Endemická struma Hejmalová Michaela.
Nutriční problematika romské populace
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
PELAGRA David Soukal 2. HA. Příčiny onemocnění Nedostatek vitamínu B3 (niacinu) Vzniká, chybí-li v organismu protipelagrový činitel, tj. kyselina nikotinová.
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Alternativní výživa v dětském věku
Makrobiotika, vegetariánství, dieta batolat a dětí předškolního věku
Nutriční strategie v prevenci a léčbě dny
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Nejčastější závady v označování
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
RACIONÁLNÍ VÝŽIVA je taková, která obsahuje optimální množství a poměr makronutrientů (bílkoviny, sacharidy, tuky) i mikronutrientů (vitamíny, minerální.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Zdravá výživa Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Téma: Péče o zdraví 3. Výživa. Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 10 Název.
Civilizační choroby. látka tukové povahy konzistencí podobný mýdlu či vosku.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_10 _INOVACE_ZBO5 Název školy SPŠ.
Potrava
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Potraviny živočišného původu - maso Vypracoval: Lukáš Karlík.
„ Ryba je kámoš, né žrádlo“.  vegetariánství je způsob stravováni, kdy člověk nejí některé živočišné produkty  odmítají i některé druhy oblečení i kosmetiku.
Jitka Slaná Reissmannová
TUKY (LIPIDY).
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Zdravá výživa test   VY_32_INOVACE_17_36.
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
NUTRILITE™ ALL PLANT PROTEIN
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
Epidemiologicky rizikové potraviny
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Zjišťování výživových zvy 2.10.
Endemická struma.
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Epidemiologicky rizikové potraviny
Maso a masné výrobky Dodatky.
Alternativní směry ve stravování
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

V. Šmejkalová, II. Interní klinika FNKV Vegetariáská dieta V. Šmejkalová, II. Interní klinika FNKV

vyloučení konzumace masa, ryb, v jídelníčku jsou však Typy vegetariánství Ovo-lakto-vegetariánství vyloučení konzumace masa, ryb, v jídelníčku jsou však zastoupena vejce,mléko a mléčné produkty Lakto-vegetariánství vyloučení masa, ryb i vajec, jsou konzumovány mléčné výrobky Ovo-vegetariánství povoluje vejce, vyloučeno je maso a mléčné výrobky Veganství vyloučení konzumace jakýchkoliv výrobků živočišného původu

Výhody vegetariánství - nízký výskyt nadváhy - lepší parametry lipidogramu - lepší prevence vzniku kolorektálního karcinomu Nevýhody a rizika vegetariánství -nízká hladina vit. B12 - deficit Fe - deficit Ca (děti, těhotné a kojící)