MNOHOBUNĚČNÍ ŽIVOČICHOVÉ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Biologická prezentace – Ploštěnci Barbora Svobodová
Advertisements

TÉMA : PLOŠTĚNCI ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/
PLOŠTĚNCI – ŽIVOČICHOVÉ S PLOCHÝM TĚLEM
Mnohobuněční živočichové Obr.1
Kmen: Ploštěnci.
Kmen: Ploštěnci mají zploštělé, oboustranně souměrné tělo
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
TRIBLASTICA.
Bezobratlí živočichové
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_BIOLOGIE1_05 Tematická.
Triblastica:1) Ploštěnci- Plathelminthes
Motolice (Trematoda).
ploštěnci První triblastica
PLOŠTĚNCI 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Parazité člověka Přírodopis 7. třída
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
ZOOLOGIE PLOŠTĚNCI.
Cizopasní ploštěnci Vnitřní paraziti tasemnice a motolice
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
HLÍSTI (Hlístice – nejpočetnější skupina těchto bezobratlých živ.)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Ploštěnka mléčná Mgr. Helena Roubalová
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Oddělení: TRIBLASTIKA PRVOÚSTÍ
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
KMEN: PLOŠTĚNCI.
PLOŠTĚNCI Dělení: PLOŠTĚNKY MOTOLICE TASEMNICE.
TRIBLASTICA (TROJVRSTEVNÍ)
Ploštěnci.  Říše : živočichové  Kmen: ploštěnci  Třída :tasemnice Binomické jméno : Tasemnice dlouhočlenná Taenia solium Tasemnice bezbranná Taenia.
CZ.1.07/1.1.26/ Gymnázium Jiřího Wolkera v Prostějově Výukové materiály z biologie pro vyšší gymnázia Autoři projektu Přírodní vědy hrou - výuka.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Ploštěnci, hlístice, vířníci
Ploštěnci Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII Vzdělávací.
ŽAHAVCI - ŽAHAVÍ DRAVCI (po výkladu si zapiš do sešitu)
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Kmen : HOUBOVCI Nejprimitivnější živočichové.
Kmen: Ploštěnci Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou ploštěnců.
Vzkaz pro vás!  Milí sedmáci,
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Ploštěnci Mgr. Michal Střeštík 1.
CIZOPASNÍ PLOŠTĚNCI (po výkladu si zapiš do sešitu)
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
zpracovaný v rámci projektu
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Tasemnice 15. února 2014 VY_52_INOVACE_210210
Základní škola, Hradec Králové
CIZOPASNÍ PLOŠTĚNCI (po výkladu si zapiš do sešitu)
OBOJŽIVELNÍCI TŘÍDĚNÍ.
BLECHY.
Kmen Ploštěnci.
PTÁCI – LETCI (DRAVCI) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Randáková. Dostupné z Metodického portálu
LIŠEJNÍKY.
PLOŠTĚNCI Ploštěnka mléčná VY_32_INOVACE_09_23.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
BLANOKŘÍDLÍ.
RYBY Původně sladkovodní, některé druhy se dokázaly přizpůsobit životu ve slané vodě. Je to nejpočetnější třída obratlovců( druhů, u nás žije asi.
HMYZ BEZKŘÍDLÍ, JEPICE.
MĚKKÝŠI - MLŽI PŘÍRODOPIS 6.
STEJNOKŘÍDLÍ.
Transkript prezentace:

MNOHOBUNĚČNÍ ŽIVOČICHOVÉ PLOŠTĚNCI MNOHOBUNĚČNÍ ŽIVOČICHOVÉ

PLOŠTĚNCI Je známo kolem 20 000 druhů. Žijí v moři a sladké vodě, na souši, jako paraziti ve vnitřních orgánech hostitelů. Jsou to obvykle hermafroditi (mají obojí pohlaví). Mají ploché dvoustranně souměrné tělo a slepě zakončenou trávicí soustavu. Cévní a dýchací soustava není vyvinutá, dýchají celým povrchem těla. Nervovou soustavu tvoří mozková zauzlina a nervové provazce (pruhy). Jejich vývoj je obvykle nepřímý, parazité mají složité vývojové cykly. Třídy: Ploštěnky Jednorodí Tasemnice Motolice

PLOŠTĚNKA MLÉČNÁ Ploštěnka mléčná je drobný vodní ploštěnec. Má ploché mléčně bílé, šedé nebo růžové tělo s prosvítajícím rozvětveným střevem, je dlouhá asi 1 cm. Potravu přijímá a nestrávené zbytky odstraňuje jediným otvorem uprostřed těla. Má velkou regenerační schopnost (tj. schopnost nahrazovat ztracené části těla). Živí se drobnými organismy a řasami. Samy jsou ale potravou ryb a dalších větších organismů. Pohybuje se pomocí svalového vaku pod pokožkou. V přední části těla se nacházejí hmatové laloky. Má jednoduchou vylučovací soustavu. Nervová soustava je provazcovitá. V přední části těla se nacházejí oční skvrny - primitivní orgán zraku. Dýchá celým povrchem těla Žije ve stojatých vodách, ale i pomalejších řekách a potocích, pod spadanou kůrou, kameny a mezi rostlinami. Snáší i teplejší a více znečištěné vody.

TASEMNICE BEZBRANNÁ Jedná se o parazita. Definitivním hostitelem je člověk, mezihostitelem skot, případně buvol, výjimečně ovce nebo koza. Dospělí jedinci se nacházejí v tenkém střevě člověka, kde se živí tráveninou. Tělo tasemnice se skládá z hlavičky a vlastního těla tvořeného přibližně 1000–2000 články . Na hlavičce jsou čtyři přísavky. Dosahuje délky nejčastěji 3–5 metrů, jsou však známy i případy tasemnic o délce 25 metrů. Dospělé tasemnice žijí v tenkém střevě člověka. Zralé články s oplodněnými vajíčky se postupně oddělují od těla tasemnice a odcházejí s výkaly do vnějšího prostředí. Vajíčko měří 31–43 µm a obsahuje larvu. Mezihostitel (skot) se nakazí pozřením vajíček. Ve střevě mezihostitele se larva uvolní z obalu vajíčka a projde stěnou střevní do krve, kterou je roznesena do všech orgánů, především do svaloviny. Ve svalové tkáni se z ní zhruba za 75 dní vyvine boubel. měchýřkovitý útvar, mléčné barvy o velikosti 7,5–10 mm. Definitivní hostitel (člověk) se nakazí pozřením tepelně neupraveného hovězího masa (např. tatarský biftek) s boubelemi. Příznaky tasemnice snížená chuť k jídlu pocit na zvracení hubnutí bolest břicha průjem bolest hlavy

MOTOLICE Motolice jsou třída bezobratlých živočichů, kteří spadají do kmene ploštěnců. Třída zahrnuje velkou skupinu parazitů. Bylo popsáno více než 8000 druhů, přičemž řada z nich má velký medicínský či veterinární význam. Tvar většiny motolic je zploštělý, podélně oválný až lístkovitý. Některé druhy mají tělo hruškovité nebo válcovité. Velikost dospělých motolic je variabilní a pohybuje se od několika milimetrů až do několika centimetrů (až 10 cm). Typickými orgány motolic jsou přísavky. Ústní přísavka slouží jednak k přichycení a jednak obsahuje ústní otvor motolice.

MOTOLICE PODIVNÁ Motolice podivná je parazitický ploštěnec, jehož výskyt v přírodě je vázán na výskyt plže jantarku obecnou. Dosahuje velikosti 10 mm. Jako všechny motolice, má i motolice podivná složitý vývojový cyklus. Dospělá motolice žije jako parazit ve střevech různých druhů ptáků (především pěvců). Produkuje vajíčka s pevným obalem, které tělo hostitele opouštějí společně s trusem. Trus se dostává na rostliny, kterými se živí jantarka obecná. Jestliže dojde k pozření vajíčka, ve střevě plže se z něj uvolní larva, projde trávicí trubicí a usadí se. Naroste do relativně velkých rozměrů, pak se přesune do hlavové části plže a začne silně pulzovat v nitru tykadla. Těmito nápadnými, rychlými pohyby vzbudí pozornost ptáka, který začne do plže klovat, dojde k prasknutí tykadla a uvolnění zárodků.

POUŽITÉ ZDROJE Ploštěnci - Ploštěnka mléčná:. Biologie - poznávání - Hlavní stránka: [online]. [cit. 2012-01-08]. Dostupné z: http://www.guh.cz/edu/bi/biologie_bezobratli/html04/foto_003.html Leden 2010 « Archiv | .:. ║Zvířata « Rubrika | .: [online]. [cit. 2012-12-10]. Dostupné z: http://slayeress.blog.cz/1001/2 Zoologie - Fotoalbum - Triblastika - Prvoústí se schizocoelní tělní dutinou - Ploštěnka mléčná:. Zoologie: [online]. [cit. 2012-12-10]. Dostupné z: http://www.zoologie-puchnerova.estranky.cz/fotoalbum/triblastika/prvousti-se-schizocoelni-telni-dutinou/plostenka-mlecna.html Tasemnice | .:. ║Zvířata « Rubrika | .: [online]. [cit. 2012-01-08]. Dostupné z: http://slayeress.blog.cz/1001/tasemnice Tasemnice bezbranná - Wikipedie:. Wikipedie, otevřená encyklopedie: [online]. [cit. 2012-12-10]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Tasemnice_bezbrann%C3%A1 Biohovězí – zdravé maso s chutí | Mé BIO - portál o BIO receptech a BIO potravinách:. Portál o BIO receptech a BIO potravinách | Mé BIO: [online]. [cit. 2012-12-10]. Dostupné z: http://www.mebio.cz/clanky/biohovezi-zdrave-maso-chuti/ BioLib - Fasciola hepatica (motolice jaterní) - Obrázek:. BioLib - Taxonomic tree of plants and animals with photos: [online]. [cit. 2012-01-08]. Dostupné z: http://www.biolib.cz/cz/taxonimage/id17423/ Vladenkam | poznávačka zoologie – rajce.net:. Rajce.net | místo pro vaše fotografie: [online]. [cit. 2012-12-10]. Dostupné z: http://vladenkam.rajce.idnes.cz/poznavacka_zoologie BioLib - Taxonomic tree of plants and animals with photos:. BioLib - Taxonomic tree of plants and animals with photos: [online]. [cit. 2012-12-10]. Dostupné z: http://www.biolib.cz/cz/main/ Wikipedie, Internetová encyklopedie [online]. Praha, 2002 [cit. 2011-07-15]. Dostupné z WWW: <http://www.wikipedia.cz JURČÁK, Jaroslav; FRONĚK, Jiří. Přírodopis 6. Olomouc : PRODOS, 1999. 127 s.