Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vzkaz pro vás!  Milí sedmáci,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vzkaz pro vás!  Milí sedmáci,"— Transkript prezentace:

1 Vzkaz pro vás!  Milí sedmáci,
protože tu stále nemůžu být s vámi, připravila jsem vám alespoň výukovou prezentaci. Všechny zadané úkoly (zadání ve žlutých „bublinách“ či v poznámkách) plňte prosím do svých sešitů. Jedná se o ploštěnce, o kterých už jste zpracovávali informace minule, ale opakování je matka moudrosti (a navíc budeme brzy psát test). Tak buďte hodní, ať už vás supluje kdokoliv a hezky pracujte! Vaše HR PS: Doufám, že vás to bude i trochu bavit! 

2 kmen: PLOŠTĚNCI 7. ročník ZŠ Londýnská

3 Zápis do sešitu: zploštělé dvoustranně souměrné tělo
Opište do sešitu!!! kmen: Ploštěnci zploštělé dvoustranně souměrné tělo rozlišená přední a zadní část těla pohyb – podkožní svalový vak TS – ústa na břišní straně – rozvětvené střevo (slepé výběžky), zbytky zpět ústy - x u parazitů chybí (příjem povrchem těla) VS – plaménkové buňky + kanálky NS – provazcovitá (provazce + uzliny) smysly – přední strana těla - jamkovité oči, hmatový výběžky RS – většinou pohlavní, hermafrodité,

4 Ploštěnka Video Prohlédněte si video v odkazu a napište do sešitu, které části těla byly na ploštěnce viditelné.

5 Stavba těla ploštěnky Umístěte správně popisky! hlavová část oči
střevo hmatové výběžky

6 Orgánové soustavy Odpovězte písemně na otázky v poznámkách!
Otázky a úkoly: Kde má ploštěnka umístěn ústní otvor? Jak se nazývají buňky tvořící vylučovací soustavu? Z čeho je tvořena nervová soustava? Na které části těla mají ploštěnky umístěny smyslové orgány?

7 Regenerace = schopnost obnovit ztracené části těla Video - regenerace
Prohlédněte si video v odkazu a odpovězte na otázky v poznámkách. Otázky: Jak se projevuje regenerační schopnost ploštěnky? 2. Co vám to připomíná?

8 kmen: PLOŠTĚNCI třída: Ploštěnky třída: Motolice třída: Tasemnice
Schéma si opište do sešitu!

9 dravá, loví menší živočichy pokožka krytá brvami citlivá na znečištění
třída: Ploštěnky volně žijící sladké vody dravá, loví menší živočichy pokožka krytá brvami citlivá na znečištění Ploštěnka mléčná Mořské ploštěnky: Přečtěte si informace, prohlédněte obrázky a splňte úkol v poznámkách! Úkol: Napište alespoň 2 rozdíly mezi ploštěnkou mléčnou a mořskými ploštěnkami:

10 na břišní straně 2 přísavky
třída: Motolice Motolice jaterní cizopasí v játrech ovcí až 3cm způsobuje nebezpečné onemocnění vnitřní parazité na břišní straně 2 přísavky složité vývojové cykly (střídají hostitele a mezihostitele) pokožka chráněna proti natrávení

11 Motolice kopinatá Prohlédněte si obrázek vývojového cyklu motolice a přečtěte popisek v poznámkách! Motolice jsou velmi důmyslní tvorové. Ve svém vývojovém cyklu střídají několik hostitelů. Na obrázku vidíte cyklus motolice kopinaté, která parazituje na přežvýkavcích. Nakažený přežvýkavcec s trusem vyloučí vajíčka motolice. Společně s trávou je zkonzumuje hlemýžď. U něj se z vajíčka vyvine larva, která se s výměšky dostane z těla hlemýždě ven. Tam larvu pozře mravenec, u kterého larva ovlivní nervovou soustavu. Dokáže donutit mravence, aby se zakousl na travním porostu a zůstal tam tak dlouho, dokud ho tu společně s trávou nespase další přežvýkavec. Motolice je navíc natolik „inteligentní“, že dokáže dělat mravenci i přestávky, aby se mohl např. schovat ve stínu v době nejsilnějšího slunce nebo napít (aby tedy nezemřel dřív, než se larva dostane do svého hostitele – tedy krávy). V těle krávy larva dospěje a parazituje v jeho TS a tvoří vajíčka vylučující se s trusem krávy. Tady se cyklus opět uzavírá.

12 cizopasí v krvi člověka mezihostitel – vodní plži
třída: Motolice Krevnička močová tropy a subtropy cizopasí v krvi člověka mezihostitel – vodní plži Video - motolice Na videu uvidíte další druh motolice, jejímž mezihostitelem je plž, u kterého se larvy dostávají do tykadel, kde vytváří velké pulzující útvary. Tyto útvary jsou lákavé pro konečného hostitele tedy ptáka. Ten „tykadlo“ s larvou sezobne a z larvy se v jeho těle stává dospělá motolice. Vajíčka této motolice jsou opět vylučována s trusem ptáka. Prohlédněte si video z odkazu a přečtěte si popisek v poznámkách.

13 vnitřní parazité – střeva obratlovců živiny přijímá povrchem těla
třída: Tasemnice hlavička tělo s články věnec s háčky přísavky krček vnitřní parazité – střeva obratlovců živiny přijímá povrchem těla hermafrodité – samooplození Video - Tasemnice Napište si zápis a nakreslete obrázek do sešitu. Pak se podívejte na video v odkazu.

14 Životní cyklus tasemnice
Dospělá tasemnice v těle člověka vytváří články s vajíčky. Ta se s výkaly dostanou ven z těla. Pokud výkaly pozře společně s trávou hovězí dobytek, vyvine se z vajíček uvnitř jeho těla larva. Tak putuje z žaludku cévami do svalů, kde se zapouzdří a vytvoří tzv. boubel (= zapouzdřená larva tasemnice ve svalu mezihostitele). Pokud pak člověk sní špatně tepelně opracované maso (např. tatarský biftek), z larvy se v jeho těle stane dospělá tasemnice, která se uchytí ve sliznici střeva. Volně leží ve zbytcích potravy, které vstřebává celým povrchem těla. Prohlédněte si obrázek a přečtěte popisky. Zapamatujte si zvýrazněné pojmy.

15 Tasemnice dlouhočlenná Tasemnice bezbranná
třída: Tasemnice Tasemnice dlouhočlenná v tenkém střevě člověka až 3 metry hermafrodit, nepřímý vývin mezihostitel – prase Tasemnice bezbranná - ve střevě člověka až 10 metrů mezihostitel – hovězí dobytek Přečtěte si informace na snímku a odpovězte na otázky v poznámkách. Otázky: Jak se můžeme chránit před napadením tasemnicí? Může nám v současné době v ČR hrozit nakažení tímto parazitem?

16 A to je pro dnešek všechno! 


Stáhnout ppt "Vzkaz pro vás!  Milí sedmáci,"

Podobné prezentace


Reklamy Google