Vrcholný středověk 12. – 15. století shrnutí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
STŘEDOVĚKÁ MĚSTA V 11.a 12.století města nabývají na významu, důležitá ekonomická, kulturní a politická role Měšťané (obyvatelé měst) – různá práva a privilegia.
Advertisements

ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
Rozvitý středověk Život na vesnici.
Český stát v době předhusitské
Život na středověkém hradě, ve středověké vesnici i městě
VE VRCHOLNÉM STŘEDOVĚKU
Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006
Středověká vesnice Kdy vznikla vesnice, ve které bydlíte?
Středověká Města Šárka Papoušková 2.B.
Vznik měst a jejich význam
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Struktura středověké společnosti
Vznik středověkých univerzit
Středověká vzdělanost
POKRAČOVÁNÍ GOTIKY – VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK – SPOLEČNOST V DOBĚ PŘEDHUSITSKÉ: UČEBNICE – STR. 50 a 51 – VYPSAT NEJDŮLEŽITĚJŠÍ INFO O: - PRÁCE NA 10 MINUT Zeman.
VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o vrcholném středověku a jeho charakteristice.
Morová rána 14. století.
ZEMĚDĚLSTVÍ ve vrcholném středověku
VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK Mgr. Jitka Nováková A3V
Všeználek vypravuje o středověku.
MOROVÁ RÁNA 14. století F.
jméno autora Mgr. Lenka Čechová název projektu
Vrcholný středověk SPOLEČNOST.
Vrcholný středověk.
Středověká města Města = místa příhodná k obchodování, podnikání, usídlení - v Čechách a na Moravě byla zakládána od 13. století - vznikala na - křižovatkách.
Města ve středověku Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, první ročník Kapitoly z českých a světových dějin Rozvinutý středověk - města Autor: Mgr. Jan Slovák Vytvořeno:
Vrcholný středověk 12. – 15. století
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Vrcholný středověk 12. – 15. století
Středověk, gotický sloh
Počátky: 1419 – 1421 Pražská defenestrace – 4 pražské artikuly
SPOLEČNOST VRCHOLNÉHO A RANÉHO STŘEDOVĚKU
GOTICKÁ KULTURA 2. část.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
12.–13. století Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jakub Horálek. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN ,
Identifikátor materiálu:ICT_ x- xx Pořadové číslo projektuCZ.1.07./1.4.00/ Anotace AutorTomáš Lešingr Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřebyžádné.
Pozdně středověká krize
Svatá říše římská za Štaufů
Předhusitské období Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o situaci v českých zemích v době.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Anotace: Seznámení se s životem tehdejšího obyvatelstva ve středověku.
Téma: Gotika v českých zemích Vypracovala: Ing. arch. Marie Nosková.
Anotace: Prezentace pro 7. ročník. K výkladu o životě v středověkém městě a městských právech. Slouží též k zápisu do sešitu a procvičení nových pojmů.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_02 TÉMA: Proměna středověké.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Rostoucí úloha středověkých měst TÉMATICKÝ.
Středověké městské právo Privilegium vydané Karlem IV. pro Moravskou Ostravu, kterým přiznal městu právo na konání výročního trhu Obr. 1.
pol. 12. století - konec 15. stol.
VY_32_INOVACE_D7.15   Autor: Mgr. Nováková Jana
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Za vlády přemyslovských králů 1
Název školy: Základní škola Městec Králové
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
PAPEŽSKÉ SCHIZMA.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
STŘEDOVĚKÝ VENKOV A MĚSTO
Jak se žilo ve vrcholném středověku?
Středověká města Města = místa příhodná k obchodování, podnikání, usídlení - v Čechách a na Moravě byla zakládána od 13. století - vznikala na - křižovatkách.
LUCEMBURKOVÉ NA ČESKÉM TRŮNĚ
Základní charakteristika a hlavní rysy (Učebnice strana 52 – 59)
ČESKÉ KRÁLOVSTVÍ. ČESKÉ KRÁLOVSTVÍ Obsah Přemysl Otakar I. Situace ve městech Přemysl Otakar II. Nástup Lucemburků Zdroje.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Mnichovická 62, Kolín V,
Vzdělání ve středověku
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Středověké městské právo
9.Vrcholný a pozdní středověk
Transkript prezentace:

Vrcholný středověk 12. – 15. století shrnutí

Převrat v zemědělství V 11. století- důležité vynálezy: pluh, brány, chomout, podkovy Trojpolná soustava (ozim, jař, úhor) Vyšší výnosy přebytky rozvoj řemesel a místní směny

V raném středověku- vesnice soběstačné-řemeslo- jen kovář. Později složitější výrobní technika specializace řemesel (V Praze ve 14.stol. 225 řemesel/ práce s kovem: Zvonaři, zámečníci, konváři, pilaři, lopatníci, srpníci, nožaři, nebozezníci, hřebičníci, dráteníci, flašnéři, ostrožníci, mečíři, helmíři, štítaři, …

Obchod dříve jen dálkový= zahraniční (luxusní zboží)- nyní rozvoj místních trhů

Rozvoj tržního hospodářství V raném středověku byla renta naturální, později převládla peněžní Vznik finančnictví- směnky, lichva, úroky, zástavy, úvěry,…

Vznik měst Kdy? V západní Evropě-11.stol V Čechách–12.-13.stol. Kde? Odbytiště řemeslných výrobků: podhradí, u klášterů, u brodů, křižovatky cest dálkového obchodu, původní římská města

Charakteristické rysy Hradby Městská privilegia Samospráva (rada konšelů, v čele purkmistr)- radnice= symbol polit. a hospod. sebevědomí Obyvatelé- řemeslníci a obchodníci Ve městech žilo asi 5% obyvatelstva (Praha kolem r.1300 22 000, Brno 8 000)

Dva hlavní typy měst: Královská či svobodná (vrchnost- král) Poddanská (vrchnost –šlechtic či církev)-složitější boj za městská privilegia Další typy: věnná (Dvůr Králové, Hradec Králové, Jaroměř, Polička,…) Horní (Kutná Hora, Jihlava) Komorní (Rakovník,…)

ulice středověkého města

Do 13. století vznikají u nás města živelně, bez plánu (Staré Město pražské)- klikatící se, úzké uličky Od 13. století jsou města zakládána podle plánu- šachovnicový půdorys, ve středu pravoúhlé náměstí (Nové Město pražské)

Městská společnost Měšťané (=vlastnili parcelu a postavili dům) - patriciát (bohatí obchodníci) -řemeslníci, mistři sdružení v ceších (profesní společenství na ochranu zájmů) X Chudina (námezdní dělníci, služebnictvo,tovaryši, nádeníci, nečestná povolání,…)

Městské domy Hloubka několikanásobek šířky Průčelí několik metrů Kanalizace ani osvětlení neexistovaly Vozovky se svažovaly ke středu- stoka Číslování neexistovalo- znamení Města sevřena hradbami- malá plocha

Střechy z hořlavých materiálů (došky, šindele), úzké uličky zhoubné požáry epidemie

Městská privilegia Města získávala od svých zakladatelů práva- tím se fakticky stávala městy a platila za ně daně Právo míle (ochrana před konkurencí 9-11,25 km od města), tržní, soudní, hrdelní, hradební, várečné, nuceného skladu

Anglický král Richard (Lví srdce) uděluje právo tržní

Od 11. do 14. století- příznivé klimatické podmínky Stoupá populace Kolonizace - vnitřní: zakládání měst a vesnic, osídlení dosud neobdělané půdy ve vnitrozemí- Újezdy, Žďáry, Mýta, Nové Město, Mladá Boleslav nejstarší dochovaný doklad o udělení městského práva 1233 Uničov Nejvíce českých měst založil Přemysl Otakar II. - vnější: ve 13. stol. se usazovali Němci v dosud neosídleném pohraničí a ve městech (patriciát) vznik velké německé menšiny- Sudety Někde úleva osadníkům. 20 let neplacení dávek (Lhoty)

Zakládání univerzit

12. století- západní Evropa a Itálie: Sorbonna, Oxford, Cambridge, Salamanca, Bologna Mezinárodní charakter Latina Studenti i učitelé se dělili na národy 4 fakulty: artistická, právnická, lékařská,teologická,

Kontrola církve, ale i jistá samostatnost v čele rektor v čele fakult- děkani tituly: bakalář, mistr( magistr), doktor na východ od Rýna a na sever od Alp- nejstarší univerzita- v Praze (1348)

Průměrná délka života 12. -13. století 35 let 1347 – 1352- epidemie dýmějového a plicního moru „černá smrt“ Zavlečen do Evropy z východu přes Itálii Nákaza přenášena blechami z krys Zvlášť postižena města se špatnými hygienickými podmínkami Průměrná délka života 12. -13. století 35 let

Medicína bezmocná (vykuřování, karanténa, modlitby, útěk) Nejvíce postižena západní a jižní Evropa- Čechy ušetřeny Odhad: zahynula ¼ až 1/3 evropského obyvatelstva

Církev Nejjednotnější, nejmocnější, nejbohatší Stále více politické moci, založené na jednotné organizaci (Řím) a na majetku (desátky, odpustky, dary, celibát,…) církevní hodnostáři žili v přepychu- rozpor s hlásanou chudobou 12. století- zápas o investituru Kacířská hnutí (kataři, albigenští, husité)

r. 1231 vznikla inkvizice, založením pověřen řád dominikánů, vyhledávání a trestání kacířů

Vznik žebravých řádů- mnichů žijících v chudobě- dominikáni, františkáni, ….

Krize církve 1309- 1378 „avignonské zajetí papežů“- franc. král Filip IV. Sličný přestěhoval papeže z Říma do Avignonu (dohled) 1378- papežské schizma (rozkol)- dvojpapežství Avignon x Řím (navzájem se dávali do klatby) (přechodně i trojpapežství)