Jakub JURA Nové trendy, Křivoklát Ústav přístrojové a řídicí techniky,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
V RODINĚ, V RODINNÉM ŽIVOTĚ jsou uspokojovány psychické potřeby dítěte (ale také rodičů): 1. přísun podnětů 2. smysluplný svět 3. životní jistota 4. vlastní.
Advertisements

Organizační legitimita: aplikace institucionální teorie a teorie závislosti na zdrojích v rámci výzkumu NNO Magdaléna Šťovíčková SOS FHS UK, 2013/2014.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
E NERGETICKÉ VYUŽITÍ KOMUNÁLNÍCH ODPADŮ JAKO NÁSTROJ PRO PLNĚNÍ PLÁNU ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ Projekt ZEVO Chotíkov E NERGETICKÉ VYUŽITÍ KOMUNÁLNÍCH ODPADŮ.
Vodivost polovodičů. Polovodiče 4 látky, které vedou proud pouze za určitých podmínek 4 jejich odpor při malém zvýšení teploty významně klesá (např. Ge,
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
RŮZNOST KANCELÁŘSKÝCH BALÍKŮ je řada za sebou následujících snímků (slidů) předváděných na PREZENTACE monitoru počítače plátně prostřednictvím dataprojektoru.
1 Obhajoba diplomové práce Sluneční záření a atmosféra Autor: Tomáš Miléř Vedoucí: Doc. RNDr. Petr Sládek, CSc. Oponent: RNDr. Jan Hollan BRNO 2007Katedra.
Jednotlivé osobnosti nejsou jedinečné jenom svými psychickými vlastnostmi, ale také tím, jak VNÍMAJÍ, jak PŘEMÝŠLEJÍ, UČÍ SE, PAMATUJÍ SI apod.
Master S400 & S500 Nová přenosná třída napájení od Kemppi.
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 9. ročník III
Sociální zabezpečení Sociální služby Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie Ekonomicko-správní fakulta MU BRNO.
Zdravý životní styl Vytvořila :Adéla Buchtelová 8.třída.
Celistvost lidského organismu. Šablona : V/2 Sada: 2/36 Ověření ve výuce: Třída: 5 Datum: Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové.
Oko Barbora Davidová Tereza Broušková Ha An Nguyen Kateřina Onderková.
koncepce rodinné politiky Dipl.-Pol. Jana Maláčová
Krokový motor.
Seminář o stavebním spoření
Transformátory.
FOTONÁSOBIČ Šárka Trochtová.
Má smysl procvičovat kognitivní funkce?
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Správa sociálního zabezpečení
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Interpolace funkčních závislostí
TVORBA MAPY Přednáška z předmětu Tematická kartografie (KMA/TKA)
Jištění kvality technologických procesů
Lineární funkce - příklady
Kvalitativní výzkum Vybrané otázky: Proč kvalitativní výzkum?
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Ing. Lenka Bombera Piskačová
Lázeňské služby Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Název projektu: Moderní škola
Vybraná témata teorie tělesné výchovy
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Dětský klub Malý drak.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory
Krokový motor.
2. seminární úkol - projekt
2. ČNB a její role v platebním styku.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
NEJČASTĚJŠÍ NEDOSTATKY V ŽÁDOSTECH O GP
Vývojová psychologie Prenatální období.
Přídavná zařízení.
Správa sociálního zabezpečení
Měření vlastností zdrojů elektrické energie
Psychologie test.
Opakování učiva pro 9. ročník
Nestacionární šíření tepla: teplotní útlum a pokles dotykové teploty.
Digitální gramotnost Informatické myšlení
Konstrukce trojúhelníku
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Text zápatí (edituje se v menu Vložení / Záhlaví a zápatí)
Teorie chyb a vyrovnávací počet 1
METODY PSYCHOLOGIE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Simulace dynamických systémů v Matlabu, Simulink
Jakub JURA Nové trendy, Křivoklát Ústav přístrojové a řídicí techniky,
Cvičení Nauka o stavbách I. Část 1. Člověk v prostoru
vedoucí bp: Ing. Jan Blata, Ph.D.
Náhodný jev, náhodná proměnná
Přijetí nebo odmítání žáků s poruchou autistického spektra vrstevníky?
Lineární funkce a její vlastnosti
Rizikové skupiny 2 Pojetí normality, deviace a deviantní chování
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Předběžná tržní konzultace
Konstrukce trojúhelníku
Opakování učiva pro 9. ročník
Transkript prezentace:

Psychological instrumentation From the Wundt’s laboratory to artificial intelligence Jakub JURA http://www3.niu.edu/acad/psych/Millis/wundtslab/ http://www.psych.utoronto.ca/museum/list2.htm 2012 Nové trendy, Křivoklát Ústav přístrojové a řídicí techniky, Fakulta strojní, ČVUT v Praze, Technická 4, 166 07 Praha 6

History of psychological instrumentation Lot of special instruments are replaced by the PC From others the special computer pherephery was become.

Tachistoscope Split second exposition of the stimulus. Fall Rotatory Pendular … Computer Volkmann tachistoscop 1859

Wheel tachistoscope by J. Mc. Cattell

Načejev tachistoscope

Fall tachistoscope W. Wundt

Chronoscope Short time measuring Brown sound chronoscope E.g. For RT measuring

Kymograph Originally – The device for recording of the organ movement. Next – any recording device

Bubínkový kymograf

Horizontální, vertikální a Mossův kymograf

Tremometr Zařízení měřící třes horních končetin. Využíván pro studium únavy.

Ranschburgův mnemometr Zařízení pro měření paměti. Mnemometr prezentuje zkoumané osobě sadu podnětů (zde slov) k zapamatování. Slova jsou prezentována přesně definovanou dobu

Asociační přístroj Zařízení usnadňující výzkum zapamatování si asociací (spojů). Vždy pár podnětů je exponován po přesně definovanou dobu. Následně je zkoumané osobě prezentováno vždy jedno slovo z páru a ta si má vybavit to druhé.

RFT - Rod and Frame Test Herman Witkin Testování kognitivního stylu závislost/nezávislost na poli. Zkoumaná osoba v temné místnosti udává polohu svítící tyče k jejímu rámu. Mění poloha tyče, rámu i samotné zkoumané osoby (křesla). Osoby závislé na poli se lépe společensky adaptují Osoby nezávislé na poli lépe přistávají v mlze.

EDA – elektrodermální aktivita Charles Fere,1888. Kožně galvanická reakce KGR. Galvanic Skin Reaction GSR. Psychogalvanometr. Relativní vodivost kůže. Závislá především na otevřenosti pórů Elektrodermální labilita. Zpoždění tělesné reakce

Měření velikosti zornic - pupilometr Primárně fyziologicky ovlivněna intenzitou osvětlení. Sekundárně je velikost zorniček ovlivněna autonomním nervovým systémem. Mydriáza - projev zájmu a vzrušení.

Polygraf – detektor lži Zařízení registrující větší množství proměnných: EDA oběhové indikátory velikost oční zornice tělesná teplota dýchání

BIOCYS a NUROBIO BioCybernetic analysis system. Změřené fyziologické veličiny: Velikost očních zorniček, frekvence mrkání a rychlost pohybu očí. Elektrodermální aktivita. Srdeční rytmus. Rytmus dýchání.

BIOCYS a NUROBIO NUROBIO – ES pro estimaci kognitivních stavů operátora: Získávání informace. Zapamatování si zjištěných informací a identifikace stavu. Rozvaha o organizaci řešení. Zpracování v paměti. Hledání klíče k řešení. Změny v postupu řešení (podle situace). Zmatek.

BIOCYS a NUROBIO Režimy fungování: Poradní – když operátor zmatkuje a potřebuje poradit. Dohlížecí – když operátor ztrácí pozornost. Adaptivní – zajišťuje přísun informace podle aktuálního stavu operátora – například ve stavu afektu je vhodné poskytnout informací relativně málo, ale zásadních pro rychlé rozhodnutí

Detekce poklesů pozornosti a mikrospánků řidičů Přímá metoda – EEG Nepřímé metody: třes rukou na ovladačích frekvenční charakteristiky mrkání

tachistoscopeický dopravní test

Barevný směšovač