VY_32_INOVACE_19_Horniny

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PETROLOGIE úvod a vyvřelé horniny.
Advertisements

Horniny Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.08
Autor Mgr. Hana Makovičková
HORNINY.
MAGMA A SOPEČNÁ ČINNOST
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
© copyleft Jiří Trávník
Geologie je nauka o Zemi. Zkoumá složení, stavbu a historický vývoj Země. Rovněž se zabývá pochody, které probíhají uvnitř naší planety i na jejím povrchu.
Litosféra = pevný obal Země = zemská kůra + horní část zemského pláště
Horniny Vladislava Zubrová.
Základy mineralogie a petrologie
Petrologie přeměněné horniny.
Jaká je definice horniny ? Jak se liší hornina a minerál ?
Horniny.
Př_139_Geologie_Přeměněné horniny
Název Geologie Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Dělení hornin Podle vzniku.
Název Petrologie 4 Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
VY_32_INOVACE_440, 22. sada, Prvouka
Usazené horniny.
Usazené horniny.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s vlastnostmi a vznikem usazených.
Práce geologa v terénu.
Třídění a určování hornin
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Stavba zemského tělesa
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE A VZNIK USAZENÝCH HORNIN
VY_52_INOVACE_PŘ.9.34 –USAZENÉ HORNINY– pracovní list
Název Petrologie 1 Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Př_136_Geologie_Petrologie
Přeměněné horniny.
Jméno autoraMgr.Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyV/2 Inovace.
Zpracoval: ing. Pavel Králík
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Název Geologie Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
HORNINY.
Horniny Filip Bordovský.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Petrologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se složením a vlastnostmi hornin. Materiál je plně funkční pouze.
H ORNINY Mgr. Miroslava Zbavitelová Fotografie z vlastních zdrojů 2014/15 „Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků“
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc Horniny a minerály
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc Horniny a minerály
Horniny vyvřelé Autor: Mgr. Marian Solčanský
Usazené horniny Geologie vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Jana Dobrá Název DUM: VY_32_Inovace_ Minerály (nerosty) a horniny Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník.
V YVŘELÉ HORNINY - MAGMATICKÉ Mgr. Michal Střeštík.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jana Pulcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_Z_03 TEMA:
VY_52_INOVACE_ČLAPŘ_08_JF HORNINY A NEROSTY PŘÍRODOVĚDA PRO 4
Zemská kůra a horniny. Zemská kůra Nejsvrchnější slupka pevného zemského tělesa Proměnlivá mocnost – Ø 30 – 40km Spodní souvislá vrstva – bazaltová (čedičová)
Přeměněné horniny Geologie vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_24-03 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorRobert.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_141_ Horniny vyvřelé TEMA:
Horniny vyvřelé Geologie vypracovala: Mgr Monika Štrejbarová.
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková VY_32_INOVACE_13_Přírodověda 4.ročník_Minerály a horniny Téma: Minerály a horniny CZ.1.07/1.4.00/
Anotace Pracovní list k procvičení znalostí o zemské kůře, horninách a nerostech AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení s porozuměním.Výchova.
NEŽIVÁ PŘÍRODA - HORNINY
USAZENÉ HORNINY (SEDIMENTÁRNÍ)
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Přírodopis, horniny Autor: Ing. Světlana Hřibalová Název.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
VYVŘELÉ HORNINY (MAGAMTIKÉ)
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Petrologie Mgr.Jan Kašpar ZŠ Hejnice 2010.
Mineralogie.
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_14_Horniny a nerosty
Škola:. Základní škola Kladruby
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
Poznávačka horniny Aneta Gobernacová 9.A.
Petrologie 2 Mgr.Jan Kašpar ZŠ Hejnice 2010.
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_19_Horniny Identifikátor školy: 600 150 569 Jméno autora: Ivana Kašpárková Datum vytvoření: 7. 12 . 2012 Šablona VY_32_INOVACE_19_Horniny Vzdělávací obor, téma: Přírodopis, rozdělení a přehled hornin Ročník: 9.

Anotace: DUM je určen pro výklad nového učiva nebo zopakování probrané látky, na konci je zařazen test k opakování probraných pojmů.

Horniny Horniny jsou přírodniny, které jsou tvořeny zrny jednoho nebo více nerostů. Vznikají v hloubce nebo na povrchu zemské kůry. Věda, která se zabývá horninami se nazývá petrologie.

Podle způsobu vzniku dělíme horniny na: 1. vyvřelé (magmatické) horniny – vznikají utuhnutím magmatu v hlubinách nebo na povrchu hlubinné - utuhnutí magmatu v hlubinách výlevné - utuhnutím magmatu na povrchu žula čedič 2. usazené (sedimentární) horniny – vznikají zvětráváním starších hornin, přenosem materiálu a jeho usazováním, popřípadě zpevňováním na povrchu úlomkovité – nezpevněné a zpevněné chemogenní (chemické) organogenní (organické) slepenec těžba vápence travertin 3. přeměněné (metamorfované) horniny – vznikají přeměnou vyvřelých, usazených a již dříve přeměněných hornin působením tlaku a tepla v zemském nitru rula mramor

Shrnutí: Co jsou horniny? jsou přírodniny, které jsou tvořeny zrny jednoho nebo více nerostů Kde vznikají? vznikají v hloubce nebo na povrchu zemské kůry Jak se nazývá nauka o horninách? petrologie Na které 3 základní skupiny podle vzniku se dělí horniny? vyvřelé, usazené, přeměněné Jak vznikly vyvřelé horniny? vznikají utuhnutím magmatu v hlubinách nebo na povrchu Jak se dělí vyvřelé horniny? Uveď příklady. hlubinné – žula výlevné – čedič vznikají zvětráváním starších hornin, přenosem materiálu a jeho usazováním, popřípadě zpevňováním na povrchu Jak vznikly usazené horniny? Jak se dále dělí usazené horniny? Jmenuj příklady. úlomkovité – pískovec chemogenní – travertin organogenní – vápenec vznikají přeměnou vyvřelých, usazených a již dříve přeměněných hornin působením tlaku a tepla v zemském nitru Jak vznikly přeměněné horniny? Jmenuj příklad přeměněné horniny. rula, mramor

http://upload. wikimedia http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a2/Granite_Sulova.jpg/800px- http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/18/Sheepeater_Cliff%2C_Yellowstone%2C_June_21%2C_2010.jpg/800px-Sheepeater_Cliff%2C_Yellowstone%2C_June_21%2C_2010.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b0/P%C3%ADskovcov%C3%BD_%C3%BAtvar.JPG/538px-P%C3%ADskovcov%C3%BD_%C3%BAtvar.JPG http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8d/MarbleUSGOV.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a5/Conglomerate_Death_Valley_NP.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/18/Velkolom_Kotou%C4%8D_%C5%A0tramberk.JPG/800px-Velkolom_Kotou%C4%8D_%C5%A0tramberk.JPG http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/77/Calc%C3%A1reo_Travertino1.jpg/489px-Calc%C3%A1reo_Travertino1.jpg http://www.turistika.cz/foto/31471/46529/th_09.jpg