Autor: Honnerová Helena

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Statistika.
Advertisements

Statistické funkce v tabulkovém kalkulátoru Excel MS
Třídění dat OA a VOŠ Příbram. Třídění  rozdělení jednotek souboru do takových skupin, aby co nejlépe vynikly charakteristické vlastnosti zkoumaných jevů.
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
POPISNÁ STATISTIKA ZPRACOVÁNÍ DAT Výpočet výběrových charakteristik
Popisná statistika - pokračování
Statistika Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík
Statistika Střední hodnoty
Charakteristiky polohy hodnoty znaku - čísla popisující polohu znaku na číselné ose -můžeme zvolit: -Aritmetický průměr -Modus, medián -Harmonický průměr.
Tloušťková struktura porostu
„EU peníze středním školám“
Charakteristiky polohy
Obsah statistiky Jana Zvárová
Statistika 8. ročník Autorem materiálu je Mgr. Jana Čulíková
Principy konstrukce norem a základní statistické pojmy
Statistický soubor, jednotka, znak.
Charakteristické rysy a typy jednorozměrného rozdělení četností.
Základní statistické charakteristiky
ZÁKLADNÍ POJMY STATISTIKY
Zkvalitnění kompetencí pedagogů ISŠ Rakovník IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Integrovaná.
Charakteristiky variability
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Statistika 2 Aritmetický průměr, Modus, Medián
Statistika 2. přednáška Ing. Marcela Čapková.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_09/C1 AutorIng. Liběna Krchňáková Období vytvořeníSrpen.
STATISTIKA Zdeňka Hudcová.
Charakteristiky variability
Popisná statistika III
Popisné statistiky. Výskyt strupovitosti se zdá být ve vztahu s obsahem některých chemických prvků “ve slupkách“ hlíz. Některé odrůdy trpí strupovitostí.
Pohled z ptačí perspektivy
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Mgr. Marcela Sandnerová Pojem charakteristiky variability Variabilita (proměnlivost)  Odlišnost hodnot příslušného znaku Čím větší je variabilita sledovaného.
Základy matematické statistiky. Nechť je dána náhodná veličina X (“věk žadatele o hypotéku“) X je definována rozdělením pravděpodobností, s nimiž nastanou.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Základy statistiky Autor: Jana Buršová.
VY_32_INOVACE_21-16 STATISTIKA 2 Další prvky charakteristiky souboru.
Kurzy eura v roce 2009 k prvnímu dni v měsíci zaokrouhlené na celé Kč Kč28.
© Tom Vespa STATISTICKÉ ZPRACOVÁNÍ DAT (JEDNOROZMĚRNÉ SOUBORY)
Statistika – základní pojmy, diagramy
Popisná analýza v programu Statistica
Statistika Statistika je matematická disciplína, která zpracovává výsledky hromadného pozorování (o objemu výroby, dovozu či vývozu zboží, výdajích a příjmech.
Základy statistiky Základní pojmy. Základy statistiky Statistiku můžeme chápat jako činnost - získávání stat. údajů, jejich zpracování a vyhodnocení jako.
STATISTIKA 1. MOMENTY Vztah mezi momenty v rámci skupin a celku Data rozdělena do několika skupin S 1, …, S k Počty objektů v jednotlivých skupinách n.
Popisné charakteristiky statistických souborů. ZS - přesné parametry (nelze je měřením zjistit) VS - výběrové charakteristiky (slouží jako odhad skutečných.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Charakteristiky variability Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Charakteristiky úrovně Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Statistika Statistický soubor, jednotka, znak.. Statistický soubor a znak Pro statistiku je charakteristické zkoumání jevů na dostatečně rozsáhlém souboru.
Číslo a název projektu: CZ /1. 5
Induktivní statistika
Statistické pojmy. Statistické pojmy Statistika - vědní obor zabývající se zkoumáním jevů, které mají hromadný charakter Pojem statistika slouží k.
Statistika 2.cvičení
STATISTICKÉ ZPRACOVÁNÍ DAT (JEDNOROZMĚRNÉ SOUBORY)
Popisná analýza v programu Statistica
STATISTICKÉ CHARAKTERISTIKY
Statistika - opakovací test k procvičení
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
METODOLOGIE MAGISTERSKÉ PRÁCE
Spojitá a kategoriální data Základní popisné statistiky
Typy proměnných Kvalitativní/kategorická binární - ano/ne
Základní zpracování dat Příklad
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Analýza kardinálních proměnných
Statistika.
Základy statistiky.
Základy popisné statistiky
Charakteristiky polohy
Transkript prezentace:

Autor: Honnerová Helena Investice do rozvoje vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Autor: Honnerová Helena 1

Základy statistiky aneb známe tři druhy lži: úmyslná neúmyslná statistika

Cílem statistiky je zjednodušit nějaká data tak, abychom se v nich lépe vyznali. Důsledkem je ztráta informací!

Základní pojmy Statistický soubor – konečná neprázdná množina Statistická jednotka – prvek statistického souboru Znak statistického souboru – vlastnost, kterou má každý prvek statistického souboru Statistické šetření – vyhodnocování statistických znaků

Rozsah souboru - počet statistických jednotek v souboru n = 28 Statistický znak – kvalitativní může být vyjádřen i číslem – např. měsíc narození se nezpracovává jako kvantitativní Statistický znak – kvantitativní lze s ním pracovat jako s číslem – např. určit průměr Statistická jednotka Rozsah souboru - počet statistických jednotek v souboru n = 28

Základní statistické funkce (způsob zpracování statistických znaků) Četnost, relativní četnost Aritmetický průměr, vážený průměr Medián Modus Odchylka Směrodatná odchylka Rozptyl

Četnost hodnot znaku x1 n1 Četnosti hodnot jsou čísla n1, n2,...., která udávají, kolikrát se v souboru vyskytují hodnoty znaků x1, x2, ... Podmnožiny statistického souboru, ve kterých mají mají všechny prvky stejné hodnoty vyhodnocovaného znaku nazýváme třídy. x1 n1

Relativní četnost hodnot znaku je číslo ni / n, resp. (ni / n) .100 % Př.: Relativní četnost znaku x3 je 2/12, tj. 16,66%.

Histogramy (= rozdělení četností) mohou mít různý tvar Normální Zešikmené (např. rozdělení bodů v písemné práci) Bimodální (např. výška ve smíšené skupině – chlapci a dívky)

Stanovení tříd četnosti je třeba přizpůsobit rozsahu souboru a počtu a rozsahu hodnot znaku. Př. - Výška osob: Rozsah souboru je 28, počet různých hodnot 19, rozsah hodnot 154 – 198 Třídy vytvoříme např. po 5 cm. Rozsah souboru je 5000, počet různých hodnot 45, rozsah hodnot 154 – 198 Třídy vytvoříme po 1 cm.

Aritmetický průměr (pouze pro kvantitativní znak): - hodnoty zpracovávaného znaku n - rozsah souboru Vážený průměr (k tříd s hodnotami znaku x1, x2,.. a četnostmi v jednotlivých třídách n1, n2, ..):

Harmonický průměr (pouze pro kvantitativní znak): n - rozsah souboru - hodnoty zpracovávaného znaku Harmonický průměr je převrácená hodnota aritmetického průměru převrácených hodnot zadaných členů, používá se například při výpočtu průměrné rychlosti na úsecích stejné délky

Geometrický průměr (pouze pro kvantitativní znak): G - geometrický průměr - hodnoty zpracovávaného znaku n - rozsah souboru Geometrický průměr se používá např. na koeficienty růstu pro výpočet průměrného tempa růstu

POZOR NA PRŮMĚRNÉ HODNOTY! Kdyby někdo stál jednou nohou ve sněhu a druhou na rozžhaveném uhlí, statistik řekne, že je mu průměrně teplo. Ve statistice proto používáme další funkce, které charakterizují hodnoty prvků optimálněji.

Modus – hodnota znaku, která se ve statistickém souboru vyskytuje nejčastěji.

Medián – hodnota znaku, ležící ve středu tabulky, uspořádané od nejmenší do největší hodnoty šetřeného znaku. Je – li počet prvků sudý, je medián aritmetickým průměrem dvou prostředních hodnot. Medián = 30,5

Odchylka od průměru Průměr ze všech odchylek = 0

Rozptyl – statistická veličina, která charakterizuje rozložení hodnot kolem aritmetického průměru

Rozptyl (variance) je průměrná hodnota druhé mocniny odchylky od průměru Směrodatná odchylka je odmocnina z rozptylu - čím menší, tím nižší variabilita dat

Odchylka od průměru Průměr ze všech odchylek = 0 Aritmetický průměr z absolutních hodnot odchylek = 7,73 Směrodatná odchylka = 9,66 22

Empirické pravidlo: většina hodnot se neodlišuje od průměru o více než jednu směrodatnou odchylku a skoro všechny hodnoty jsou v pásmu do dvou směrodatných odchylek od průměru.

Grafy vynikající prostředek pro zpřehlednění dat také pro klamání čtenáře

Pomocí grafů znázorňujeme výsledky statistického zpracování určitého znaku – celý soubor by byl nepřehledný.

Výsečový graf Sloupcový graf

Spojnicový graf – používáme především tehdy, jsou-li jednotlivé hodnoty souvislé (např. teplota „neskáče“, mění se plynule).

Autor: Honnerová Helena Investice do rozvoje vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Autor: Honnerová Helena