MATEMATIKA 1: FUNKCE, ROVNICE A NEROVNICE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Pedagogická fakulta Katedra matematiky Didaktika matematiky Akademický rok: 2003 – 2004 Zpracoval: Jan.
Advertisements

Pojem FUNKCE v matematice
Množiny Přirozená čísla Celá čísla Racionální čísla Komplexní čísla
Exponenciální funkce Exponenciální funkcí o základu a nazýváme každou část funkce, která je dána rovnicí: Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
* Lineární funkce Matematika – 9. ročník *
Funkce.
Mgr. Vladimír Wasyliw - s využitím práce Mgr. Petra Šímy – SŠS Jihlava
Základy infinitezimálního počtu
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Matematika Téma č. 5 Funkce Základní pojmy /main terms/основные термины  Reálná funkce f jedné reálné promĕnné x je množina f uspořádaných dvojic.
Obory čísel Přirozená čísla, nula, celá čísla, racionální čísla, iracionální čísla a reálná čísla.
Funkce.
Vlastnosti funkcí Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík
CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o.
Hyperbola Hyperbola je množina bodů v rovině, které mají od dvou daných různých bodů F1, F2 , které nazýváme ohniska, konstantní absolutní hodnotu rozdílu.
Elementární funkce Základními elementárními funkcemi se nazývají funkce mocninné exponenciální logaritmické goniometrické cyklometrické Elementárními funkcemi.
CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o. EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_04_09 Zpracovala:RNDr. Lucie Cabicarová.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_83.
MATEMATIKA I.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lukáš Rádek. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Exponenciální funkce Körtvelyová Adéla G8..
Exponenciální a logaritmické funkce a rovnice
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_08B09 AutorRNDr. Marcela Kepáková Období vytvořeníProsinec.
Kvadratická funkce. Co je to funkce Každému prvku x z definičního oboru je přiřazeno právě jedno číslo y z oboru hodnot x je nezávisle proměnná y je závisle.
Opakování.. Práce se zlomky.
Kvadratické funkce, rovnice a nerovnice
Název školy Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Komenského 3, Litoměřice AutorMgr. Milena Procházková Název šablonyIII/2_Inovace a zkvalitnění.
LINEÁRNÍ FUNKCE.
Lineární lomená funkce
Procvičování vlastnosti kvadratické funkce. Určete vlastnosti funkcí z minulého procvičování.
Funkce lineární kvadratická nepřímá úměrnost exponenciální
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_92.
Kvadratické rovnice Každá kvadratická rovnice se dá vyjádřit ve tvaru: a,b,c jsou číselné koeficienty, přičemž a musí být nenulové, jinak by se jednalo.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Logaritmické funkce Michal Vlček T4.C.
Aritmetická posloupnost (Orientační test ) VY_32_INOVACE_22-12  Test obsahuje pět úloh.  U každé úlohy je aspoň jedna odpověď správná.  Na každou úlohu.
AUTOR: Martina Dostálová
zpracovaný v rámci projektu EU peníze středním školám
Markéta Zakouřilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_170
Čihák Plzeň 2013, 2014 Funkce 10 Kvadratická funkce 2.
Graf nepřímé úměrnosti
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace.
2.1.1 Kvadratická funkce. Kvadratická funkce se nazývá každá funkce, daná ve tvaru kde je reálné číslo různé od nuly, jsou libovolná reálná čísla. Definičním.
DĚLITELNOST PŘIROZENÝCH ČÍSEL
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAT_NO_2_11.
KVADRATICKÉ NEROVNICE
Znaky dělitelnosti SOŠ Josefa Sousedíka Vsetín Zlínský kraj Anotace
Repetitorium z matematiky Podzim 2012 Ivana Medková
DĚLITELNOST Ročník: 6. Předmět: Matematika Autor: Mgr. Dana Kalousková ZŠ T. G. Masaryka Hodkovice n.M ZŠ T. G. Masaryka Hodkovice n.M Klíčová slova: znaky.
Lineární funkce VY_32_INOVACE_056_Lineární funkce
Exponenciální funkce. y = f ( x ) = e x D ( f ) = R R ( f ) = (0, +∞)
Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika Autor: Mgr. Radek Martinák FUNKCE – lineární Co znamená lineární? Jak souvisí lineární funkce s přímou.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Matematický milionář Foto: autor Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Funkce a jejich vlastnosti
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Cvičení V této kapitole můžete procvičit probrané téma. Jednotlivá cvičení obsahují správné řešení s postupem. Po zobrazení zadání se dalším(dalšími) kliknutím(kliknutími)
FUNKCE 15. Nepřímá úměrnost
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
2.1.1 Kvadratická funkce.
LINEÁRNÍ FUNKCE II. Prvních pět úloh zpracovány v programu GeoGebra:
Funkce a jejich vlastnosti
Dělitelnost 2 Znaky dělitelnosti dvěma Příklady
Výuka matematiky v 21. století na středních školách technického směru
Výuka matematiky v 21. století na středních školách technického směru
Výuka matematiky v 21. století na středních školách technického směru
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Kvadratická funkce Matematika – 9.ročník VY_32_INOVACE_
Transkript prezentace:

MATEMATIKA 1: FUNKCE, ROVNICE A NEROVNICE http://www.geukaplice.cz/moodle/ Číselné obory (VY_32_INOVACE_01) Úloha 1 Číslo -2 patří do množiny přirozených čísel Vyberte jednu z nabízených možností: Pravda Nepravda Úloha 2 Číslo -2 patří do množiny celých čísel Vyberte jednu z nabízených možností: Pravda Nepravda Úloha 3 Číslo 3,25 patří do množiny racionálních čísel Vyberte jednu z nabízených možností: Úloha 4 Číslo 3,25 patří do množiny reálných čísel Vyberte jednu z nabízených možností: Úloha 5 Odmocnina z pěti patří do množiny racionálních čísel Vyberte jednu z nabízených možností:

MATEMATIKA 1: FUNKCE, ROVNICE A NEROVNICE http://www.geukaplice.cz/moodle/ Dělitelnost (VY_32_INOVACE_02) Úloha 1 Je-li ciferný součet čísla dělitelný třemi je číslo dělitelné 2 3 5 Úloha 2 Je-li ciferný součet čísla dělitelný devíti, je číslo dělitené 9 6 Úloha 3 Končí-li číslo císlicí 0, je dělitené 7 Úloha 4 Je-li poslední dvojčíslí dělitelné 4, je číslo dělitené 4 Úloha 5 Je-li poslední trojčíslí dělitelné osmi, je číslo dělitené 8

MATEMATIKA 1: FUNKCE, ROVNICE A NEROVNICE http://www.geukaplice.cz/moodle/ Rozklad na součin (VY_32_INOVACE_03) Úloha 1 Rozlož na součin 16x - 4 Úloha 2 Rozlož na součin 3x2 +12x Úloha 3 Rozlož na součin x2 - 4x + 4 Úloha 4 Rozlož na součin 4x2 + 4x + 1 Úloha 5 Rozlož na součin 16x4 - y2

MATEMATIKA 1: FUNKCE, ROVNICE A NEROVNICE http://www.geukaplice.cz/moodle/ Lomené výrazy 1 (VY_32_INOVACE_04) Úloha 1 Které z čísel není součástí pomínek výrazu? 1 -1 Úloha 2 Které z čísle není součástí podmínek výrazu? -3 3 Úloha 3 Které z čísel není součástí podmínek výrazu? 2 -2 Úloha 4 -4 4 Úloha 5

MATEMATIKA 1: FUNKCE, ROVNICE A NEROVNICE http://www.geukaplice.cz/moodle/ Lomené výrazy 2 (VY_32_INOVACE_05) Úloha 1 Upravte: Úloha 2 Upravte: Úloha 3 Upravte: Úloha 4 Upravte: Úloha 5 Upravte:

MATEMATIKA 1: FUNKCE, ROVNICE A NEROVNICE http://www.geukaplice.cz/moodle/ Lomené výrazy 3 (VY_32_INOVACE_06) Úloha 1 Patří číslo nula do podmínek výrazu? Vyberte jednu z nabízených možností: Pravda Nepravda Úloha 2 Úloha 3 Úloha 4 Úloha 5

MATEMATIKA 1: FUNKCE, ROVNICE A NEROVNICE http://www.geukaplice.cz/moodle/ Lomené výrazy 4 (VY_32_INOVACE_07) Úloha 1 Upravte: Úloha 2 Upravte: Úloha 3 Upravte: Úloha 4 Upravte: Úloha 5 Upravte:

MATEMATIKA 1: FUNKCE, ROVNICE A NEROVNICE http://www.geukaplice.cz/moodle/ Lineární funkce (VY_32_INOVACE_08) Úloha 1 Grafem přímé úměrnosti je parabola hyperbola přímka Úloha 2 Graf přímé úměrnosti prochází počátkem souřadnic je rovnoběžný s osou x je rovnoběžný s osou y Úloha 3 Funkce f:y = 3x + 2 prochází bodem 2 na ose y prochází bodem 2 na ose x Úloha 4 Přímá úměrnost je funkce lichá ani sudá ani lichá sudá Úloha 5 Funkce f: y = -2x+1 je nerostoucí je klesající je rostoucí

MATEMATIKA 1: FUNKCE, ROVNICE A NEROVNICE http://www.geukaplice.cz/moodle/ Lineární rovnice (VY_32_INOVACE_09) Úloha 1 Kořenem lineární rovnice 2x - 3 = x + 1 je číslo Odpověď: Úloha 2 Kořenem lineární rovnice 3x + 2 = - x - 2 je číslo Odpověď: Úloha 3 Kořenem lineární rovnice x2 - 3x +1 + x = x2 + 13 je číslo Odpověď: Úloha 4 Kořenem lineární rovnice - 2x + 1 = x - 2 je číslo Odpověď: Úloha 5 Kořenem rovnice 60x - 15 + 22,5x = 40 - 5x +120 je číslo Odpověď:

MATEMATIKA 1: FUNKCE, ROVNICE A NEROVNICE http://www.geukaplice.cz/moodle/ Lomené funkce (VY_32_INOVACE_10) Úloha 1 Grafem lomené funkce je Vyberte jednu z nabízených možností: parabola elipsa hyperbola Úloha 2 Přímky, ke kterým se graf lomené funkce blíží se nazývají Vyberte jednu z nabízených možností: osy normály asymptoty Úloha 3 Nepřímá úměrnost je funkce ani sudá ani lichá lichá sudá Úloha 4 Definiční obor nepřímé úměrnosti jsou všechna reálná čísla Vyberte jednu z nabízených možností: Pravda Nepravda Úloha 5 Obor hodnot nepřímé úměrnosti jsou všechna reálná čísla Vyberte jednu z nabízených možností: Pravda Nepravda

MATEMATIKA 1: FUNKCE, ROVNICE A NEROVNICE http://www.geukaplice.cz/moodle/ Rovnice s neznámou ve jmenovateli (VY_32_INOVACE_11) Úloha 1 Odpověď: Úloha 2 Odpověď: Úloha 3 Odpověď: Úloha 4 Odpověď: Úloha 5 Odpověď:

MATEMATIKA 1: FUNKCE, ROVNICE A NEROVNICE http://www.geukaplice.cz/moodle/ Kvadratická funkce (VY_32_INOVACE_12) Úloha 1 Grafem kvadratické funkce je Vyberte jednu z nabízených možností: parabola hyperbola elipsa Úloha 2 Graf kvadratické funkce bez absolutního členu prochází vždy počátkem souřadnic Vyberte jednu z nabízených možností: Pravda Nepravda Úloha 3 Funkce f: y = x2 je funkce lichá Vyberte jednu z nabízených možností: Pravda Nepravda Úloha 4 Funkce f: y = x2 je funkce neomezená zdola omezená shora omezená Úloha 5 Definiční obor kvadratické funkce jsou všechna reálná čísla Vyberte jednu z nabízených možností:

MATEMATIKA 1: FUNKCE, ROVNICE A NEROVNICE http://www.geukaplice.cz/moodle/ Kvadratická rovnice (VY_32_INOVACE_13) Úloha 1 Číslo 3 je kořenem rovnice x2 - 9 = 0 Vyberte jednu z nabízených možností: Pravda Nepravda Úloha 2 Číslo 2 je kořenem rovnice x2 - 4x + 4 = 0 Vyberte jednu z nabízených možností: Pravda Nepravda Úloha 3 Číslo -1 je kořenem rovnice x2 - 1 = 0 Vyberte jednu z nabízených možností: Úloha 4 Číslo 4 je kořenem rovnice x2 + 2x - 3 = 0 Vyberte jednu z nabízených možností: Úloha 5 Číslo 0 je kořenem rovnice x2 - 2x = 0 Vyberte jednu z nabízených možností:

MATEMATIKA 1: FUNKCE, ROVNICE A NEROVNICE http://www.geukaplice.cz/moodle/ Exponenciální a logaritmická funkce (VY_32_INOVACE_14) Úloha 1 Grafem exponenciální funkce je Vyberte jednu z nabízených možností: logaritma hyperbola exponenciála Úloha 2 Grafem logaritmické funkce je Vyberte jednu z nabízených možností: exponeciála Úloha 3 Graf logaritmické funkce prochází na ose x bodem 1 Vyberte jednu z nabízených možností: Pravda Nepravda Úloha 4 Graf exponenciální funkce prochází na ose x bodem 1 Vyberte jednu z nabízených možností: Úloha 5 Logaritmická funkce je inverzní funkcí k funkci exponenciální Vyberte jednu z nabízených možností:

MATEMATIKA 1: FUNKCE, ROVNICE A NEROVNICE http://www.geukaplice.cz/moodle/ Exponenciální rovnice (VY_32_INOVACE_15) Úloha 1 Urči kořen rovnice 2x = 8 Odpověď: Úloha 2 Urči kořen rovnice 3x - 1 = 0 Odpověď: Úloha 3 Urči kořen rovnice 2x + 3·2x = 8 Odpověď: Úloha 5 Urči kořen rovnice 3·3x - 3x - 18 = 0 Odpověď:

MATEMATIKA 1: FUNKCE, ROVNICE A NEROVNICE http://www.geukaplice.cz/moodle/ Logaritmické rovnice (VY_32_INOVACE_16) Úloha 1 Vypočti log 100 Odpověď: Úloha 2 Vypočti log2 8 Odpověď: Úloha 3 Urči základ logaritmu loga 27 = 3 Odpověď: Úloha 4 Urči základ logaritmu loga 10000 = 4 Odpověď: Úloha 5 Kořenem rovnice log5 x = 4 je číslo Odpověď:

MATEMATIKA 1: FUNKCE, ROVNICE A NEROVNICE http://www.geukaplice.cz/moodle/ Lineární nerovnice (VY_32_INOVACE_17) Úloha 1 Číslo 3 patří mezi kořeny nerovnice 2x + 1 > 3 Vyberte jednu z nabízených možností: Pravda Nepravda Úloha 2 Číslo -5 patří mezi kořeny nerovnice x + 2 > 0 Vyberte jednu z nabízených možností: Pravda Nepravda Úloha 3 Číslo 4 patří mezi kořeny nerovnice x - 1 < 3 Vyberte jednu z nabízených možností: Úloha 4 Číslo 1 patří mezi kořeny nerovnice 3x -2 > 1 Vyberte jednu z nabízených možností: Úloha 5 Číslo -2 patří mezi kořeny nerovnice -x + 5 > 0 Vyberte jednu z nabízených možností:

MATEMATIKA 1: FUNKCE, ROVNICE A NEROVNICE http://www.geukaplice.cz/moodle/ Kvadratické nerovnice (VY_32_INOVACE_18) Úloha 1 Číslo 1 patří mezi kořeny nerovnice x2 -2x < 0 Vyberte jednu z nabízených možností: Pravda Nepravda Úloha 2 Číslo -3 patří mezi kořeny nerovnice x2 - 9 > 0 Vyberte jednu z nabízených možností: Úloha 3 Číslo 0 patří mezi kořeny nerovnice x2 - 6x + 9 < 0 Vyberte jednu z nabízených možností: Pravda Nepravda Úloha 4 Číslo 0 patří mezi kořeny nerovnice x2 + 6x + 8 > 0 Vyberte jednu z nabízených možností: Úloha 5 Číslo 2 patří mezi kořeny nerovnice x2 - x + 2 < 0 Vyberte jednu z nabízených možností:

MATEMATIKA 1: FUNKCE, ROVNICE A NEROVNICE http://www.geukaplice.cz/moodle/ Soustavy rovnic (VY_32_INOVACE_19) Úloha 1 Urči hodnotu x v soustavě: 5x - 11y = -67 -3x + 2y = 8 Odpověď: Úloha 2 Urči hodnotu x v soustavě: 12x + 3y = -18 4x - 7y = 42 Odpověď: Úloha 3 Urči hodnotu y v soustavě: -2x + 21y = 83 6x + y = 71 Odpověď: Úloha 4 Urči hodnotu y v soustavě: 17x + 2y = 11 -12x + 5y = -27 Odpověď: Úloha 5 Urči hodnotu y v soustavě: 2x +9y = -2 -3x + 5y = -34 Odpověď:

MATEMATIKA 1: FUNKCE, ROVNICE A NEROVNICE http://www.geukaplice.cz/moodle/ Vyjadřování ze vzorce (VY_32_INOVACE_20) Úloha 1 Ze vzorce pro obvod čtverce je jeho strana a = 4·O Vyberte jednu z nabízených možností: Pravda Nepravda Úloha 2 Ze vzorce pro obsah obdélníka je strana a = b·S Vyberte jednu z nabízených možností: Pravda Nepravda Úloha 3 Ze vzorce pro povrch krychle je hrana a rovna druhé odmocnině ze šesti Vyberte jednu z nabízených možností: Úloha 4 Ze vzorce pro objem kvádru je hrana a = V/(b·c) Vyberte jednu z nabízených možností: Úloha 5 Ze vzorce pro objem válce je výška v = V/(π·r2) Vyberte jednu z nabízených možností: