Hranice slov v písmu 24. 11. 2016.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Marie Havránková NAUKA O TVOŘENÍ SLOV- skládání a zkracování Mluvnice pro 2. ročník 2. ročník Srpen 2012.
Advertisements

Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 4 – přídavná jména Mluvnice pro 2. ročník 2. ročník Srpen 2012.
SLOVNÍ DRUHY Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Šance pro všechny č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Martina Steyerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_Český jazyk – 9. ročník TÉMA: Přechodníky ČÍSLO.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Vladimír.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_18 Informatika - MS Excel – Typy grafů Autor: Pavlína.
Věta se skládá ze slov Název školyZákladní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod AutorMgr. Marie Hanzlíková Datum NázevVY_32_INOVACE_15_Slovní.
2.3 ROZKLAD VÝRAZŮ NA SOUČIN Mgr. Petra Toboříková.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_3001_LICHVA Téma: Pojem _ LICHVÁŘSKÉ PRAKTIKY Číslo projektu:
Brigáda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Pobořil, Ph.D.. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková ČÍSLOVKY DEVÍTINÁSOBNĚ KOLIKERÝ JEDNI TROJÍ TOLIK KOLIK NIC SEDMKRÁT.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Aleš Hladík Název: VY_32_INOVACE_6A_3_Vlastní a obecná jména Téma: 6A_ČJ7.roč.
Zatoulaná klubíčka prostorové vztahy NA, POD, ZA, PŘED, VPRAVO, VLEVO.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vendula Steidlová Název : VY_32_INOVACE_10_PSANÍ.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Házená Házená je kolektivní míčový sport, ve kterém proti sobě.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
JAK PROPAST MACOCHA DOSTALA SVÉ JMÉNO
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Poměr Co je poměr. Dělení v daném poměru..
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Podstatná jména hromadná, pomnožná, látková
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_20_Rovinné útvary
Paragrafované znění I 9. listopadu 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu.
ČEHO JE VÍC? ZRAKovÉ VNÍMánÍ.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_05_FAZE_MESICE Název materiálu:
Základy elektrotechniky Výkony ve střídavém obvodu
Název projektu: Moderní výuka s využitím ICT
Příslovce Mgr. Michal Oblouk.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Odbor školství mládeže a sportu Oddělení školské ekonomiky
Procvičení vzorců a funkcí v rámci jednoho i více listů
VY_32_INOVACE_03_Přípony –ný, -ní
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice,
Český jazyk 2 . ročník PŘEHLEDY
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
Poměr v základním tvaru.
VÝKLAD Mgr. Michal Oblouk.
Autor: Mgr. Anna Dyková Název : VY_12_INOVACE_19_ Divadlo Alfa
Znáš dobře mluvnici? Hodnocení testu
MATEMATIKA Poměr, úměra.
Doplněk (verbální atribut)
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Paragrafované znění I 8. listopadu 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Klasifikace větných členů, rozbor věty jednoduché
Zlomky Sčítání zlomků..
Poměr Co je poměr. Dělení v daném poměru..
Vy_32_INOVACE_66_Číslovky
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_06_Hra 3 TEMA: Hra 3
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Poměr v základním tvaru.
Matriční úřad.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Zemědělské družstevnictví Družstva za první republiky a dnes
(český jazyk pro 1. ročník)
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Dělitelnost přirozených čísel
Slovní úlohy o společné práci − 3
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Transkript prezentace:

Hranice slov v písmu 24. 11. 2016

Psaní spřežek a spřahování spřežka = slovo vzniklé prostým spojením dvou nebo více slovních tvarů dlouhotrvající jaksepatří devětadvacet zda jde o spřežku nebývá vždy jasné, často dochází ke kolísání -> vhodné ověřovat v PČP/SSČ

Psaní spřežek a spřahování varianta jednoslovná i víceslovná - bez významového rozlišení například – na příklad zpočátku – z počátku načase – na čase poprvé – po prvé pokaždé – po každé ostošest – o sto šest kdovíco – kdoví co – kdo ví, co kdovíkolik – kdoví kolik – kdo ví, kolik naměkko – na měkko dočerna – do černa zatepla – za tepla

Psaní spřežek a spřahování významové rozdíly vcelku – v celku Koupil salám v celku. / Vcelku přišlo deset lidí. / Mám se vcelku dobře. dohromady – do hromady Dohromady to dělá sto korun. / Skočil do hromady listí. navečer – na večer Z obchodu jsme se vrátili až navečer. / Domluvili si schůzku na večer.

Psaní spřežek a spřahování nato – na to Hned nato (=potom) začal křičet. zato – za to Vrátil se s nepořízenou, zato rozčílený. / Učit se nechtěl, zato se se uměl prát. přitom – při tom nejednoznačné: Hraje a přitom zpívá. / Hraje a při tom zpívá. potom – po tom Dáme si čaj a potom (= pak) půjdeme spát.

Psaní spřežek a spřahování pouze odděleně na rozdíl – narozdíl zpodstatnělá přídavná jména s předložkou na + 4. pád: na shledanou na viděnou na rozmyšlenou na vybranou

Složená přídavná jména složená přídavná jména souřadná 1) první složka zakončena na -cko, -sko, -ně, -ově -> píšeme spojovník zemědělsko-potravinářský technicko-ekonomický (týkající se zemědělství a potravinářství) (týkající se techniky a ekonomie) 2) není zakončení na -cko, -sko, -ně, -ově -> dohromady, bez spojovníku hluchoněmý sladkokyselý červenomodrý

Složená přídavná jména složená přídavná jména podřadná píšeme bez spojovníku vysokoškolský občanskoprávní sociálnědemokratický (týkající se vysokých škol) (týkající se občanských práv) (týkající se sociální demokracie) to samé platí i pro případy s číslovkou čtyřnohý 4nohý dvanáctiprocentní 12procentní

Složená přídavná jména problematické případy psaní spojovníku může rozlišovat významy: politicko-ekonomický = týkající se politiky a ekonomie politickoekonomický = týkající se politické ekonomie

Složená přídavná jména problematické případy označení barev: spojovník píšeme tehdy, je-li zapotřebí vyjádřit, že se jedná o dvě samostatné barvy, nikoli o barevný odstín žlutozelený (odstín) žluto-zelený (dvě barvy) není-li z podstaty věci dost dobře možné, aby daná kombinace barev společně vytvářela jeden odstín, píšeme celé přídavné jméno dohromady, bez spojovníku (černobílý)

Složená přídavná jména výjimky z pravidla např. československý Česká strana sociálně demokratická Moravskoslezský kraj řeckořímský zápas raně gotický / raněgotický pozdně barokní / pozdněbarokní

Složená přídavná jména níže uvedený / nížeuvedený tak zvaný / takzvaný shora uvedený / shorauvedený tvarohomakový/tvarohovomakový tmavě modrý / tmavěmodrý (ale tmavomodrý!)