Z DRAVÁ VÝŽIVA Autor: Natálie Mrkvová Pro 6. Třídu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Potravní vztahy v ekosystémech
Advertisements

Výživa člověka.
VÝŽIVA – základní složky potravy
Digitalizace výuky Vztahy mezi organismy, rozmanitost organismů
Heterotrofní výživa Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Heterotrofní výživa.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
VZTAHY ORGANISMŮ.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Potraviny rostlinného původu
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Biochemické děje Předmět: Chemie.
JAK POZOROVAT EKOSYSTÉM
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Kulturní rostliny – zelenina, ovoce, krmivo
Lidské zdraví a potrava
Příprava stravy v rodině
Člověk a rostlina – kulturní rostliny, zemědělství, ekofarmy
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_224.
Stravování při žaludečních a dvanáctníkových vředech
Výživa buňky.

1.Obecné zákonitosti živých soustav
Ekosystémy.
VÝŽIVA ROSTLIN 2014.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Zásada správného.
Makrobiotika, vegetariánství, dieta batolat a dětí předškolního věku
Živočichové rybníka a jeho okolí
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
LUŠTĚNINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: luštěniny, význam, složení, hrách, čočka, fazole, sója Autor:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Okrasné a užitkové rostliny Název sady: Člověk a jeho svět.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
VÝŽIVA „Patrně jediný způsob, jak si zachovat zdraví, je jíst, co ti nechutná, pít, co se ti oškliví, a dělat, co se ti nechce.“ Mark Twain.
SACHARIDY. Sacharidy neboli glycidy (řecky glykes = sladký) patří mezi tzv. základní živiny, jsou hlavní součástí lidské potravy (více než 55% objemu),
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Potravní (trofické) řetězce Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Jméno autoraMgr. Stanislava Junková Datum vytvořeníleden 2013 Ročník2. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a jeho svět Prvouka (DUM 17) Člověk.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Fotosyntéza.
Mléčné výrobky. Vejce Vypracoval: Lukáš Karlík
Zdravá výživa test   VY_32_INOVACE_17_36.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
3. Autotrofní a heterotrofní organismy
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
TÉMA: Rostliny okrasné a užitkové
Přirozené a umělé ekosystémy.
PESTROST STRAVY.
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Dagmar Šaflová
Získávání energie pro život
VÝŽIVA A ZDRAVÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
= přeměna látek a energií
Rostliny a houby našich lesů  ŘASY - nejjednoduší rostliny.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62
HOUBY.
Rostliny - význam a jejich dělení.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Transkript prezentace:

Z DRAVÁ VÝŽIVA Autor: Natálie Mrkvová Pro 6. Třídu

Z DRAVÁ VÝŽIVA Výživa je soubor biochemických procesů, kterými organismy přijímají organické a anorganické látky nezbytné pro svůj život z vnějšího prostředí. V širším slova smyslu se jako výživa označuje nauka o některých stránkách látkové výměny, zejména o příjmu živin, jejich účelu Podle způsobu získávání uhlíku pro tvorbu vlastních organických látek rozeznáváme organismy autotrofní, heterotrofní a mixotrofní a podle klasické biologické klasifikace organismů rozeznáváme živočichy(včetně člověka), rostliny, houbybiochemických procesůorganismylátkové výměnyživinuhlíkuautotrofníheterotrofnímixotrofníživočichyrostlinyhouby

Z DRAVÁ VÝŽIVA Heterotrofové, tedy většina živočichů, získávají organické látky trávením stravy, zatímco autotrofní organismy, kam patří většina rostlin, řasy a sinice, je získávají asimilací anorganického uhlíku a jeho fixacífotosyntézou. [1] Prokaryota, prvoci, houby a některé druhy parazitických rostlin jsou metabolicky mnohem různorodější skupinou a jejich způsob výživy záleží na tom, jaký zdroj energie a uhlíku získává organismus z vnějšího prostředí. Patří sem, zejména chemoheterotrofní organismy.živočichůtrávenímrostlinřasysiniceasimilacífixacífotosyntézou [1]

Z DRAVÁ VÝŽIVA Požadavky různých organismů na výživu se zkoumají také s ohledem na ekosystém, ve kterém žijí a návaznosti metabolismu autotrofních a heterotrofních organismů v potravníchekosystémmetabolismupotravních Řetězích Do zdravé výživy patří: 1.Ovoce Zelenina Maso Mléčné výrobky Pečivo Atd.

1. OVOCE Jako ovoce se označují zpravidla sladké jedlé plody, plodenství nebo semena převážně víceletých semenných rostlin, nejčastěji dřevin. Z biologického hlediska je ovocným druhem (alespoň částečně) jedlá rostlina s plodem nad zemí. V praxi se však tento termín používá spíše k označení sladkých dužinatých plodů užitkových stromů, keřů, ale i lesního ovoce. Věda, která se zabývá posuzováním jednotlivých odrůd ovoce, se nazývá pomologie, podle starořímské bohyně ovoce či ovocnářství Pomony, jinak chápané jako personifikace ovoce.plodyplodenstvísemenasemennýchrostlindřevinodrůd pomologiePomonypersonifikace Mezi ovoce patří: Mandarinka Pomeranč Kiwi Mango atd. Ale pozor nepatří tam meloun

2. Z ELENINA Jako zelenina jsou označovány jedlé části kulturních jednoletých nebo dvouletýchrostlin. V některých případech též části (pokud jsou různé od plodů) víceletých rostlin. Mezi zeleninu ale nepatří plodiny s přesnějším zařazením (obilniny, luštěniny [zdroj?] ), zvláště ty, které jsou pěstovány pro semeno.jednoletýchdvouletýchobilninyluštěninyzdroj?semeno

3. M ASO Maso znamená v užším slova smyslu kosterní svalovinu zvířat (a s ní související tkáně), v širším a méně běžném slova smyslu se jedná o veškeré poživatelné části těl živočichů, jež jsou určeny pro lidskou výživu (krev, střeva a vnitřností nevyjímaje).kosternísvalovinuzvířatvýživukrevstřeva Patří tam: Kuřecí maso Vepřové maso Atd.

4. M LÉČNÉ VÝROBKY Mléčný výrobek je potravina vyrobená zpracováním mléka v mlékárně.potravinamlékamlékárně Mezi mléčné výrobky patří zejména mlékomléko: čerstvé, sušené i kondenzované, homogenizované, pasterované… máslo sýrysýry a syrovátkasyrovátka podmáslípodmáslí, smetana, zakysaná smetanasmetanazakysaná smetana kefírkefír, jogurt a jogurtové nápoje, skyrjogurtskyr tvarohy zmrzliny

5. P EČIVO Pečivo je druh jídla, který se připravuje pečením případně smažením (např. ko blihy, lívance, palačinky). Vyrábí se z různých druhů těsta s obsahem obilné mouky v závislosti na druhu, který se připravuje.jídlapečenímsmaženímko blihylívancepalačinkytěstaobilnémouky Patří tam: Rohlík Chleba Houska Atd.

&list=PL9IynminI4W78Es-EKOb25ebCq0oJqn22