VOŠ A SPŠ ŠUMPERK V PROJEKTU MOV

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tematická a kompoziční složka literárního díla
Advertisements

Český jazyk a literatura
Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání CERMAT Strukturovaná písemná práce Součást maturitní zkoušky z českého jazyka.
Cíle vzdělávání Význam zvažování a stanovení cílů vzdělávání
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
Osnova rozboru uměleckého textu
Systém kurikulárních dokumentů
ÚVOD DO STUDIA LITERATURY
jako součást maturitní zkoušky z českého jazyka ve společné části
Rozbor uměleckého textu
Dosavadní možnost studia učitelství Mgr. - odborné (s možností učitelské způsobilosti) – FF - učitelství (PdF, FTK, PřF)
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Zásady rozboru textu uměleckého a neuměleckého
RVP ZUV: VZDĚLÁVACÍ OBSAH UM. OBORŮ
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
STRUKTURA A JAZYK LITERÁRNÍHO DÍLA
Struktura literárního díla
Poezie z řeckého poiésis – tvorba
Didaktické testy doc. Mgr. Antonín Staněk, Ph.D.
Hodnocení průběhu a výsledků pedagogického procesu ve škole změny vyplývající z RVP RNDr. Jiří Kuhn Gymnázium Nymburk.
PRÓZA, EPIKA Mgr. Michal Oblouk. Próza Z latiny prosa oratio = řeč přímá, stále postupující Přirozená, běžná forma vyjádření psaná volně (ne ve verších)
Klíčové kompetence Komentovaný přehled v IKT pro 2.st. ZŠ Vladimír Klír.
Obecné poučení o literatuře
STRUKTURA A JAZYK PROZAICKÉHO DÍLA
CHARATKTERISTIKA UMĚLECKÉHO TEXTU
Mgr. Lucie Holacká, Národní institut pro další vzdělávání
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Rámcové a školní vzdělávací programy
Maturita 2011 Společná část Společná část 2 zkoušky 2 zkoušky Profilová část Profilová část 3 zkoušky 3 zkoušky.
RÁMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
OPAKOVÁNÍ.  Přečti si pozorně následující texty a rozhodni, o jaký druh básnického pojmenování se jedná.  Odpověz kliknutím na bublinu obsahující zvolenou.
BÁSNICKÁ POJMENOVÁNÍ 2 FIGURY
Volitelný jazykový seminář STYLISTICKÉ HODNOCENÍ PŘEKLADU Božena Bednaříková.
Informace pro maturanty ve školním roce 2015/2016
Mgr. Katarína Nemčíková, VÚP Praha Změny v kurikulárních dokumentech základního vzdělávání.
STRUKTURA A JAZYK LITERÁRNÍHO DÍLA VRSTVA TEMATICKÁ A MYŠLENKOVÁ Mgr. Michal Oblouk.
Přechod žáka ze ZŠ na SŠ SPŠ Ostrov Stručný program setkání 7:30-8:30  příprava ve třídách (otázky pro diskusi, vyzvednutí prac.oděvů, poučení.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
1 Výsledky učení a novela zákona o VŠ seminář Impuls , AVU Tomáš Fliegl odbor vysokých škol, MŠMT.
ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Umělecký styl On-line diskuse k virtuální hospitaci – Gymnázium J. K. Tyla, Hradec Králové Vyučující: Mgr. Lenka Krejsová.
ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Praktická aplikace teoretických poznatků z hláskosloví Online diskuse k virtuální hospitaci – Open Gate, gymnázium.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_CJL_1,4_44
Základní jazykové prostředky výstavby uměleckých textů
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
Šablony OP VVV a podpora nadání
Požadavky RVP PV Úloha diagnostiky při sledování
Pedagogické disciplíny
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Kmentová Název materiálu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
STRUKTURA LITERÁRNÍHO DÍLA Mgr. Michal Oblouk
PROFESE UČITELE Radek Šír.
VY_12_INOVACE_Tru_I_28 Název Rozlišení poezie a prózy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Kmentová Název materiálu:
Didaktika literární výchovy na 1. stupni základní školy
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Mgr. Hana Lavičková, Ph.D. Jazykové prostředky uměleckého textu Mgr. Hana Lavičková, Ph.D.
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
Struktura literárního díla
KMT/DIZ1 Příprava na vyučování Příprava na vyučovací hodinu
Opakujeme základní pojmy
Cíle, obsah a prostředky polytechnického vzdělávání
Transkript prezentace:

VOŠ A SPŠ ŠUMPERK V PROJEKTU MOV

MODERNIZACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ VÝSTUPY PROJEKTU CÍLÍ NA POMOC ŠKOLÁM PŘI MODERNIZACI JEJICH ŠKOLNÍCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ VOŠ A SPŠ ŠUMPERK SE ZAPOJILA V RÁMCI PROJEKTU TAKÉ DO MODERNIZACE VŠEOBECNÉ VZDĚLÁVACÍ SLOŽKY ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ

MODERNIZACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ VOŠ A SPŠ ŠUMPERK SE ZAPOJILA V TĚCHTO OBLASTECH: MATEMATIKA, ANGLICKÝ JAZYK, ČESKÝ JAZYK A UMĚNÍ A KULTURA

MODERNIZACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ FÁZE PROJEKTU, KTERÉ JIŽ PROBĚHLY: PŘIPOMÍNKOVÁNÍ JEDNOTLIVÝCH VZDĚLÁVACÍCH OBLASTÍ (UMĚNÍ A KULTURA) A JEJICH OBSAHOVÝCH OKRUHŮ (PROJEVY UMĚNÍ, UMĚLECKÝ TEXT, UMĚLECKÁ TVOŘIVOST A KULTURA)

MODERNIZACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ VZDĚLÁVACÍ OBLAST „UMĚNÍ A KULTURA“, OBSAHOVÝ OKRUH „UMĚLECKÝ TEXT“: Umělecký text je stěžejní obsahový okruh vzdělávací oblasti. Předmětem je práce s různými druhy uměleckých textů souvislých a nesouvislých. Základním principem je rozvíjení čtenářských dovedností ve směru rozeznání uměleckých a neuměleckých textů a jejich porovnání, porozumění uměleckým textům a jejich interpretace. Podstatné je osvojení dovedností souvisejících s textovou návazností a strukturou uměleckého textu. Žáci jsou vedeni k vyjádření vlastního názoru na umělecký text, jeho hodnocení a k argumentační obhajobě těchto názorů a hodnocení.

MODERNIZACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ PŘIPOMÍNKY: Potřeba práce s textem (s uměleckými texty různé povahy) je v hodinách estetického vzdělávání zásadní a měla by mít dominantní podíl v obsahu učiva. Vzhledem k cílům vyučování nelze opomenout požadavky stanovené autoritou (Cermat), které vedou k přílišným požadavkům na formální stránku interpretace a vytrácí se vedení žáků k porozumění, tvorbě názorů, hodnocení a jejich argumentační obhajobě.

MODERNIZACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ FÁZE PROJEKTU, KTERÉ JIŽ PROBĚHLY: 2. VYTVOŘENÍ ANOTACE TZV. KOMPLEXNÍ ÚLOHY – PROPOJUJE VZDĚLÁVACÍ OBLAST, KLÍČOVÉ KOMPETENCE, RVP A KATALOG POŽADAVKŮ (ZÁKLADY LITERÁRNÍ TEORIE)

MODERNIZACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ FÁZE PROJEKTU, KTERÉ JIŽ PROBĚHLY: 3. VYPRACOVÁNÍ STRUKTURY KOMPLEXNÍ ÚLOHY

MODERNIZACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ

MODERNIZACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ Očekávané výsledky učení - RVP Žák rozezná umělecký text od neuměleckého; vystihne charakteristické znaky různých literárních textů; konkrétní literární díla klasifikuje podle základních druhů a žánrů; při rozboru textu uplatňuje znalosti z literární teorie.

MODERNIZACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ Očekávané výsledky učení - KATALOG POŽADAVKŮ rozliší prózu a poezii; lyrický, epický a dramatický text; rozezná na základě textu charakteristické rysy literárních druhů a žánrů; rozezná autora, vypravěče / lyrický subjekt, postavy; postihne vztah mezi nimi a způsob, jak jsou textem vytvářeny; rozezná typy promluv (přímá řeč, nepřímá řeč, polopřímá řeč, neznačená přímá řeč); rozezná vyprávěcí způsoby, rozliší dialog a monolog (včetně vnitřního monologu);

MODERNIZACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ Očekávané výsledky učení - KATALOG POŽADAVKŮ nalezne v textu motiv, téma; orientuje se v principech kompoziční výstavby textu, rozezná kompoziční postupy (např. chronologický, retrospektivní); nalezne v textu tropy a figury (alegorie, aliterace, anafora, apostrofa, dysfemismus, elipsa, epifora, epizeuxis, eufemismus, gradace, hyperbola, inverze, metafora, metonymie, oxymóron, personifikace, přirovnání, řečnická otázka, symbol, synekdocha); rozliší vázaný a volný verš; určí typ rýmového schématu a jeho pojmenování (sdružený, střídavý, obkročný, přerývaný).

MODERNIZACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ Metodická doporučení Komplexní úloha je řešena v celém rozsahu jako pracovní sešit či cvičebnice a respektuje tak požadavek na provázanost teoretické úlohy s praktickým vyučováním. Kombinuje dosavadní zkušenosti žáků, nové teoretické poznatky a jejich praktické využití v samostatné či skupinové práci žáka. Předpokládá roli učitele jako průvodce a koordinátora jednotlivých fází učení.

MODERNIZACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ FÁZE PROJEKTU, KTERÉ BUDOU NÁSLEDOVAT: 4. VYPRACOVÁNÍ KOMPLEXNÍ ÚLOHY 5. OVĚŘENÍ KOMPLEXNÍ ÚLOHY VE VÝUCE

MODERNIZACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ